Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye imar planlamada ne kadar gelişmiş veya gelişmekte?

Erman GÜDÜ
17-07-2007, 09:29
Geçenlerde harita ve kadastro mühendisi bir abimle sohbet ederken bana türkiye kadastro olarak daha %95 aşamasında ölçümü yapılamamış bir sürü yer var dedi ve ekledi; fransa 2.kadastro planını bitirdi diye!... Teknik elemanlar olarak size soruyorum yaşadığınız yerin imar planlaması geleceğe ayna tutuyor mu? Mimari olarak iligili idareler yapının yapıldığı yere uygunluk açısından projelere bakıyorlar mı? Avrupada projeler peyzajından başlaıyor ve bitene kadar dikkatle imara uygun olması isteniyor. Ben Düzceliyim ve şuanda büyük bir imalat var fakat ben genç bir mühendis olarak bunları beğenemiyorum. Biraz ağır olacak ama bizim buralarda şehir merkezine sağlam statiği olan bir ahır yapın kimse sesini çıkarmaz... Şehir planlaması bu mudur ?

Saygılarımla...

statiker
17-07-2007, 10:12
Şehir planlama veya geleceği düşünme yönünde sıfır bir yerdeyiz diyebilirim...mesela yaşadığım şehirde 60-70 sene önce yapılan yollar halen kullanılmakta ve merkezde sıkışmış durumda..ama nüfus yaklaşık 10 katına çıktı bu zaman diliminde..alt yapı olarak yine aynı durumdayız...

Erman GÜDÜ
28-08-2007, 22:04
arkadaşlar forumda genelde genç insanlar olduğu için bu konuyu açtım. yorumlarınızı bekliyorum...

inşaat34
30-08-2007, 21:54
Ülkemizde Koruma Amaçlı İmar Planları (Koruma Planları), onama sürecinden geçtikten sonra, diğer planlar gibi kendi doğal sürecine terk edilmektedir. Ancak korunması gereken kent parçaları, planın uygulamaya aktif olarak sokulmaması sonucunda kaçınılmaz bir şekilde çöküşe doğru sürüklenmektedir. Bir kaç yıl sonra yeni bir plan süreci başlatılmakta ve bu yöreler zamanla yitirilmektedir. Ayrıca tescilden düşme, sit alan sınırlarında değişiklik yapılması, daraltılması da bu süreci olumsuz etkileyen faktörlerdendir.

Koruma Amaçlı İmar Planı uygulaması, imar planları gibi zamana çok fazla yayılmamalıdır. Aktif/eylemsel planlama ve uygulama süreci hakim olmalıdır.

Öncelikle neyi/nasıl korumak gerektiği üzerinde fikir birliğine varılması gereklidir. Sadece taşınmaz kültür varlıkları olan tek yapıları mı, yoksa bütünüyle, tüm öğeleri ile kültür mirasını mı? Maddi ve manevi kültür varlığımızı ve onun doğal çevresini korumak zorundayız. Ancak bunun uygulamadaki güçlüklerini de bilmek, gerçekçi çözümler getirmek açısından yararlı olacaktır.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın koruma ve onarım yüzyılı olduğu bilinmektedir. Doğal ve kültürel çevrenin korunması, yeniden yaratılması (elde edilmesi) ancak bilinçli çabalarla ve halkın katılımı ile sağlanabilecektir. SAYGILAR.....

h.aydoğdu
31-08-2007, 08:54
Türkiye'de ve dünyada şuan en büyük sorun küresel ısınma bunun em büyük sebebi de yeşil alanların hızlı bir şekilde yok edilmesi.
Bunun da en büyük sebebi yanlış politakalarla hazırlanmış imar planları.Şehirlerimiz ve ülkemiz hatta dünya için imar planları demek ki çok öneml.

Saygılarımla

M.Kemal VARCIN
31-08-2007, 22:18
Arkadaslar biz 5 yıllık kalkınma planını bile zor uygulayan insanlarız onun için gunluk yasıyoruz.Gunu kurtardık mı yeter diyoruz.Onun içinde bu mantıkla yaklastıgımız bu imar durumunda ne yazkki geriyiz.(istisnalar kaideyi bozmaz)

Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

B.YILMAZ
15-10-2007, 22:16
:) Günümüzde planlama okadar zor bir hale gelmişki bunu tarfietmek ondan dahada zor ama ülekemize uzaydan bakıldıgı zaman ne halde oldugumuz görülür ben şunu bilirim bence hayatta en zor şey kurulu olan düzeni degiştirmektir. İşte o yüzden M.Kemal VARCIN arkadaşımızında dedigi gibi günü birlik yaıyoruz