Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Deprem Yönetmeliği

Ahmet Pervane
01-07-2007, 20:26
YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Ahmet Pervane
İnş. müh

2007 Deprem yönetmeliğine farklı bir yenilik getiren 7. madde’nin eklendiği görülmektedir. Bundan önceki yönetmeliklerde (ABYYHY) bulunmayan ‘’mevcut yapıların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi’’ maddesi eklenmiştir. Bilimsel olarak çok gerekli olan bu madde ile mevcut yapıların incelenmesi depreme karşı yeterli performansı gösteremeyen yapıların belirlenmesi ve olası yıkıcı bir depreme karşı güvenli hale getirilmesi için yapılması gereken güçlendirme ile ilgili kurallar belirlenmiş bulunmaktadır. Burada mevcut yapı denildiğinde hiç ayırım gözetmeden, yapılmış ve hatta yapılmakta olan tüm yapıları kapsamına aldığı görülmektedir.

1998 ABYYH yönetmeliğine uygun olarak yapılmış bulunan bir yapıda yapacağınız herhangi bir tadilat veya ilave için aynı inceleme ve performans analizinin 2007 yönetmelik kurallarına göre yapılması halinde o yapının dahi güçlendirilmesini gerektirecek bir durum yaratacaktır. 2001 yılında projelendirilerek inşaatın taşıyıcı sistemin tamamı bitirilmiş ve hatta sıva işleri de tamamlandığı halde ruhsatın 5 yılık suresi içinde; oturma müsaadesi alamamış Örnek bir yapıyı ele alalım. Bir ihmal sonucu suresi içinde ruhsat suresinin uzatılamadığı ve bu nedenle ruhsatsız duruma düştüğü anlaşılan bu yapı için performans analizini 2007 koşullarına göre yapmanız gerekecek ve muhtemelen güçlendirme gereği ortaya çıkacaktır.

Aynı yönetmelik kurallarına göre yapılmış ve oturma ruhsatı almış bulunan yapılarda depreme dayanıklı ve sağlam olduğuna inanılarak içinde halan oturulmaktadır. Demek oluyor ki yeni deprem yönetmeliğine göre 1998 kurallarına uygun olarak yapılmış yapıların dahi güçlendirilmesi gerekiyor. Ekonomik yapısı belli olan ülkemizde ve mevcut yapı stokumuzun %70 inden fazlasının depreme karşı yetersiz durumda olması karşısında hepimizin felç olmuş gibi bakakaldığımız bir ortamda 2007 yönetmeliğinin bu maddesinin ne kadar uygulama alanı bulabileceği düşündürücüdür. Bu duruma göre uygulamada önceleri de olduğu gibi hep daha kolay çıkış yolları aranacak ve bu anlamda Türkün kıvrak zekası bu sıkıntıya pratik çözümler bulacaktır.

Bence yönetmeliğin tereddütsüz ve istençli olarak uygulanması için bir geçiş dönemi kat sayısı geçici olarak kullanılmalıdır. Bu şekilde gerçekten çok emekle hazırlanmış ve çok da bilimsel yanı ağır basan bu yönetmeliğin ülkemizin gerçeklerine ve ekonomik durumun da gözetlenerek realize edilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.Saygılarımla!....

homeguitarist
04-07-2007, 20:23
Ahmet bey düşüncelerinize yürekten katılıyorum. Her ne kadar deprem yönetmeliğinde güçlendirme ile ilgili şartların olmasından memnun olsam da , tdy2007 ye göre mevcut yeni binaların bile güçlendirme gereksnimi içinde olmasının ilginç bir durum yarattığını düşünmekteyim.

Hatta 2-3 katlı 98 yönetmeliğine uygun yapılmış binalarda bile "göçmenin önlenmesi" sonucu çıkabilmekte.

Bundan sonra ya gerçekten çok sağlam yapılar yapılacak, ya da dediğiniz gibi Türk aklı bu duruma sivri çözümler üretecek.

Erman GÜDÜ
17-07-2007, 09:38
dediklerinize katılıyorum ve böyle bir konuyu açtığınız için teşşekkür ediyorum. Fakat ben yeni yönetmeliği inceledim güçlendirmeden ayrı olarak b2 katsayısının artırılması bana biraz güvensizlik hissettirdi. bildiğiniz üzre bu eski yönetmelikte 1.5 idi. saygılarımla...