Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyük Temel
Selamlar arkadaşlar
3.6 mt x 3.6 mt x 5 mt (derinlik) dikdörtgenler prizması bir temel çözümlemesi yapmak istiyorum
Bu bir yer altı ağırlık temeli olacak ve bunun ustune 6 tonluk özel bir cihaz monte edilecek, yer altında kalan derinlik 5 mt yer ustundeki kare alan ise 3.6 mt ye 3.6 mt olacak
Bu sistem içindeki kafes örgü demir donatı planını bulmam lazım.
Beton sınıfı C40 çelik sınıfı st420 olacak şekilde bu temeli sta4 cad de nasıl çözer nasıl bilgi girişi yaparım
1. kolon olarak denedim, 5 mt bodrum kat yuksekligi girdim 3.6 mt 3.6 mt kolon boyutu girdim kolon alt ust kot girdim toprak altında dev bir kolon elde ettim ama sanırım başarılı bir yaklaşım olmadı donatı
2. Radye plak olarak denedim 5 mt yuksekliginde 3.6 mt genişliginde yer altı radye plak yaptım, bu da yanlış oldu sanırım
3. Tekil temel pabucu olarak denedim, yer altına 5 mt derinlikte 3.6 mt denişlikte tekil temel pabucu yaptım bu da olmadı dikdörtgen olmadı ampatmanlar oluştu
Sonuç: Siz ne önerirsiniz bunu sta ya nasıl girerim nasıl sonuç alırım, mesh lere bölüp parça parça fea analizi mi yapacağım bi yöntem önerir misiniz
Teşekkürler
Not: Ide kullanmayı da biliyorum ide de de aynılarını denedim saçma sapan sonuçlar çıktı eğer ide için tavsiyede bulunursanız sistemi ide ye giriş yapabilirim belki bi programda çözülmeyen diğerinde çözülür
A.Gökhan ALPTEKİN
27-06-2007, 02:27
Ben ideCad de dediğiniz ölçülerde bir tekil temel tanımladım fakat sanırım kolon olmadan temele izin vermiyor onun için de küçük bir kolon tanımladım ampartman olup olmaması size kalmış bir seçenek olduğu için dikdörtgenler prizması bir tekil temel elde ettim çift yönlü 15o16 çıktı donatı miktarı ama tabiiki öylesine yaptım ve tamamen programa hakim olmadan...
İyi çalışmalar...
öncelikle teşekkürler, bende ufak bir dairesel kolon altına dediğiniz tekil temeli ampatman olmadan yaptım dikdörtgenler prizması şeklinde sistem tanımlandı ama çözüm yanlış 15o16 dediği çok havada bir değer sadece 1 yönde garip bi donatı çıkıyor yani sanki hatalı gibi, programın çözemediği belli gibi,
sadece kenarlarda donaatı var , temelin göbeğine, çekirdeğine gidildikçe donatı falan çıkmıyor boş sade beton, sanırım hatalı çözüm çıkıyor
yine de uğraşınız için teşekkürler
başka fikri olan var mı arkadaşlar ?
Yapı Mühendisi
27-06-2007, 08:29
Özel yapılara özel hesaplar gereklidir.
Sta4CaD , İdeStatik genel betonarme yapılar içindir.
Sizin sisteminiz daha özel bir temel.
Bu nedenle bu programlarla değil , Sap2000 veya türevi bir programda çözmelisiniz.
Özel yapılara özel hesaplar gereklidir.
Sta4CaD , İdeStatik genel betonarme yapılar içindir.
Sizin sisteminiz daha özel bir temel.
Bu nedenle bu programlarla değil , Sap2000 veya türevi bir programda çözmelisiniz.
sap2000 ile nasıl çözeceğimi, hangi yolu izlemem gerektiğini, böyle bir yapıyı nasıl sap2000 de modelleyebileceğimi biraz anlatabilir misiniz ?
Sap2000 de modellersem momentler gerilmeler vs çıkacak ve bende ona göre As donatı alanı seçeceğim ama nasıl ?
teşekkürler
Yapı Mühendisi
27-06-2007, 15:44
Sorunuzdan Sap2000 i hiç bilmediğiniz anlaşılıyor.
Size en alt seviyeden anlatmak zor.
Öncelikli olarak Sap2000 manuellerinden ve kitaplarından yararlanmanızı öneririm.
Siz bir hesap yapmak istiyorsunuz ama neden sizin en sonda bulacağınız kesit en baştan belli ?
6 tonluk bir yük oldukça küçük bir yük.
Temel yapmasanız bile büyük olasılıkla zemin göçmeden taşıyabilir.
Neden 5 m derinlik ?
A.Gökhan ALPTEKİN
27-06-2007, 15:49
Ben de bunu düşünüyordum 3.6x3.6 m anlaşılıyor ki techizatın boyutu fakat 5 m derinlik ne için veya herhangi bir hesap yapıldı mı bunun için? maliyeti fazlasıyla düşürebilirsiniz...
cassabotanic
27-06-2007, 15:49
8 node lu brick elemanlarla modelleyebilirsiniz.
Ahmet Pervane
28-06-2007, 00:40
sayın EMPORTO;
yazınızdan anladığım kadarı ile özel bir cıhaz 6 tonluk ama yükseklik ve salınım varmı belli değil. bu cuhazin oturma alanı 3.60x3.60 olacakmış. zemine 5 metre derinliğine kadar gömülen bir temel istiyorsunuz.bu kadarını doğru anlamış isem size bir bax temel önerebilirim. cıhazınızın tabanda oturma durumuna göre 3.60x3.60 ebadında bir döşeme düşünebilirsiniz bu döşemeyi dört tarafı 25 veya 30 santimetrelik perdelerle çevirir ve tabanda yani zemine oturan kısmı da radye temel yaparsanız bu şekilde bir modeli bütün programlar kolayca çözer. aksi halde 3.6x3.6x5 metrelik birprizma dolu gövde olarak yapacağınız bir kütle betonu neden gerekli oluyor bunu anlayamadım ama sanırım kutu biçiminde bir bax temel işinizi görür sanırım. konuyu daha net verilerle aydınlatırsaniz çözüm de daha kolay olacak. başarılar dilerim.
Doğru çözüm ve gerçek boyutlar için makine ayağının tesirlerni bilmeniz gerekli, ayakların teme kaidesine basan noktalarda ilgili yük tesirlerini hazırladığınız model üzerinde girebilirsiniz. Mesela sta4 3.60 x 3.60 lik göze sahip bir radye plak tanımı yapın. Modeli save edip run edin. Daha sonra radye temllerin analizi bölümüne geçin bu plagı okutup mesh aralıklarını 0.60m ye çekin. Temelin oturacağı zeminin yatak katsayısı ve emniyet gerilmesini girin! Sonra betonarme çözüm yapacağınız için, makine ayaklarının tesirlerini mesh düğüm noktalarına dış yük tanımı olarak giriniz! Burada dikkat etmeniz gereken nokta sta4 deki çözümleme betonarme yük kombinasyonları dikkate alındığı için makine ayaklarından gelen yükleri bu kombinasyonlara bağlı kalarak arttırın! Böylece bu temelin betonarme çözmümünü yapmış olursunuz!
Yapı Mühendisi
28-06-2007, 16:39
Yüksekliği , eninden ve boyundan yüksek bir elemanı temel olarak kabul etmek , daha doğrusu ona "sen temelsin demek", böyle bir davranışa zorlamak ne kadar uygundur bunu da düşünmek lazım.
Yapı elemanı bizim dediğimiz gibi değil . kendi bildiği gibi davranacaktır.
Öncelikle ilginiz ve değerli cevaplarınız için teşekkürler
Bu temele monte edilecek şey bir çanak anten, ama büyük boyutlarda bir çanak anten, kendi etrafında 360 derece dönebilen ve bu dönüşü uydu koordinatlarını yakalamk için çok çok hızlı yapan dev bir anten, dinamik yük ve antenin dönüş esnasında burulma oluşturma değerleri çok yuksek.
Anten ve alt saplama civataları yurt dışından geliyor, yine yurt dışından antenle ilgili teknik envanter de geliyor bu teknik envanterde C40 kalitesinde 3.6 mt * 3.6 mt * 5 mt derinlikte yer altı kütle betonu üzerine monte edilmesi gerektiği belirtilmiş. yine bu teknik broşürlerde Nd kuuveti Md kuvveti ve her yük tanımlı sadece olmayan şey donatı planı
Yapmak istediğim
Donatı planını elde etmek için çanak anten moment ve normal kuvvet değerlerini 3.6*3.6*5 mt lik dolu gövde betona etki ettirip bir statik programda çözerek içine gelecek donatıyı bulmak ve imal etmek
Beton boyutu ve yukler sabit arkadaşlar değişmez o nedenle neden 5 mt derinlik sorunuzun yanıtı bu, teknik şarnamesi böyle benim ihtiyacım olan donatı planı sadece
bunu da mevcut statik programlarla çözemem haklısınız çunku programlara tanımlanamayacak birşey bu
anlatılardan 2 tanesi çok hoşuma gitti birisi box temel yani perdeli sistem 30 cm lik bir perde genişligi ile 4 kenarı dönerim ve içinde çıkan donatıyı her 30 cm de bir içe dogru tekrarlarım tıpkı kafes örgü gibi olur
ikinci anlatılan ise plak fea analizi o da mantıklı, mesh lere ayırmak ve çözmek
son olarak eklemek istediigm nokta: belki de antenin yük ve burulma dinamik etkilerini yer altındaki bu devasa dolu kütle betonu alacağı için donatı çok onemsenmemiştir ve konstrüktif olarak konulacaktır mesela x y ve z yonlerinde 40 cm arayla fi16 demir ile örülen tam bir kafes box... mesela yeterlidir çünkü betonun ağırlıgı antene hakim olmaya hayli yeterlidir...
İşte Teknik Çizim, Yükler ve Detaylar
3. Derece deprem Bölgesi
Z3 sınıfı zemin
zemin emniyet gerilmesi = 20 t/m2
A.Gökhan ALPTEKİN
28-06-2007, 20:50
Bu cevabın gelmesine çok sevindim çünkü çok merak ediyordum...
Yatayla dar bir açı yapan çanak anteni kendi etrafında hızlı dönerken düşündüm dinamik etkiler sonucunda çanak betona basınç yaptığı kadar çekme de yapacaktır ama bu da montaj ve betonla alakalı daha çok, 6 tonluk bir ağırlık ise çok fazla değil bu durumda dediğiniz konu da haklı olabilirsiniz donatı seçimini kendiniz yapabilirsiniz...Ama bu tamamen bir tahmin, yapılacak iş ilgimi çektiği için yazmak istedim...
İyi çalışmalar...
Ahmet Pervane
28-06-2007, 21:38
sn.EMporto;öncelikle kimliğinizi saklamanızı tavsiye etmiyorum. Ancak yinede bu sizin bileceğiniz bir şey.
Sn. meslektaşım; benim önerdiğim bax' ın temel kısmı zaten radye temel olarak çözülecektir. baksın iç kısmını demirsiz betonla doldurmanız mümkün. dört tarafındaki perde betonu için içten beton basıncı ve dıştan toprak basıncı yüklerini tanımlamak mümkün. perdeler yeterli sağlamlıkta yapılırsa ve içi de aynı beton sınıfı ile doldurulursa kütlenin esnemesi de önlenmiş olur ve snırım sadece tabanda 30-35 santimetre radye temel dört tarafında donatılı ve yine 30-35 cm perde ve içi de betonla doldurulduktan sonra üst kısmı yani döşeme anten elamanın monte edilmesine uygun ankrajlarla yeterli kalınlıkta demirli döşeme platform oluşturulmsı hslinde çözüm yeterli olacaktır.
selam ve başarı dileklerimle....
kolay gelsin
Sn. Ahmet Pervane
Verdiğiniz değerli cevap için teşekkür ederim, kimliğimi saklamak konusunda size katılmıyorum çünkü kimliğimi salamak gibi bir amacım asla yok, bu söylevinizde EMporto olan rumuz şeklindeki adımı kastediyorsanız üye olurken o şekilde üye olmuşum yoksa herhangi bir gizem taşımak için değil, dikkat edersiniz ki oturduğum şehir mezun olduğum okul ve mezuniyet yılım gibi birçok bilgi profilimde yazıyor, gizlenmek istesem bunları belirtmezdim, fakat uyarınızı dikkate alarak profil bilgilrimi dah da detaylı hale getirir kendim hakkında daha çok bilgi de veririm.
Gelelim konumuza, öneriniz bana da mantıklı geldi her yönde 30 cm lik bir perde sistemi ile oluşturulacak ve içine dolgu beton, dışına toprak itkisi tanımlanacak, böyle bir sistem faydalı olacaktır.
Hatta çzöümden sonra dış çevreyi dönen 4 perdenin donatıları, içeri doldurulacak betona da tatbik edilerek, maliyet artsa da daha güvenli olması sağlanabilir.
Bu şekilde önerinizi dikkate alıp sta4cad ve ide statik programları ile çözmeyi deneyeceğim
Teşşekkür ederim
Yapı Mühendisi
29-06-2007, 09:03
Elinizde çok fazla detay bilgi varken bunları şimdiye kadar paylaşmayıp , sorunuzu genel sorup , çok sonra detayları yazmanız ilginç geldi bana.
H.Kumral
29-06-2007, 12:22
probleminize ilk başta bakınca temel için gerekli olan donatının minimum şartname olduğu fikrine kapıldım. yani donatınız bence kontsruktif olmalı nasıl olmalı derseniz bu bir kütle betonu olacağı için elbette ara ızgaralarda olmalı. ( bu konuda biraz araştırma yapmakta fayda var )
benim aklıma şuda gelmedi değil peki antenin teknik özelliklerini ve yüklerini veren firma izin zemin izin verilebilir oturma kriterleri ilgilide birşeyler söylemiş olmalılar sanırım. zeminin 20 t/m2 izin verilebilir emniyet gerilmesine sahip olması durumu sadece zemin taşıma gücü açısında tarifliyor bence izin verilebilir oturma kriterlerinide sormalısınız derim
Elinizde çok fazla detay bilgi varken bunları şimdiye kadar paylaşmayıp , sorunuzu genel sorup , çok sonra detayları yazmanız ilginç geldi bana.
Sayın Pehlivan;
Bunda herhangi bir art niyet düşüncem yok, genel olarak yüzeysel fikirler almayı hedeflemiştim fakat cevapları okudukça siz değerli arkadaşlarımın çok güzel cevaplar verip yardım etmeye çok istekli olduklarını görünce işin boyutunu değiştirerek elimde ne varsa paylaşma yoluna gittim. Hatta elime yeni geçen bazı fotograflar var bunları da en kısa sürede forumla paylaşacağım, hatta yapıyı yapıp btonunu dökerken çektiğim fotoları çözdüm donatı planını vs de burdan yayınlayacağım
Bu denli dayanışma ve yardımlaşmanın olması harika, çok hoşuma gitti tekrar teşekkürler, ellerinize sağlık
Sayın H Kumral;
Sizin de cevabınız için teşekkür ederim, kütle betonu oldugu için donatının konstürüktif olması fikri bana da mantıklı geliyor yine de insan güvenemeyip bazı çözümler arıyor.
İkinci husus ise: Zemin oturma kriteri ile ilgil elimde bir bilgi yok, işi veren firma bana anten teknik yük detaylarından (yukarda gönderdiğim) başak birşey vermedi, Zemini gidip yerinde kendim gördüm ve yakınlardaki proje degerlerini detaylı inceleyerek jeolojik etut yaptırmadan zemin degerini tahmini aldım, temel betonunun 50 cm lik kısmını yer üstünde bırakacağım bu da gerekli oturmayı yapmasına yetecek bir yükseklik olur sanırım
İlginiz ve cevaplarınız için teşekkürler
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.