gulumser
08-06-2007, 09:50
Ankara da yapılan hatalı bir uygulama sonucu tepenin şev stabilitesinin bozulması ve perdenin önüne yapılan temeli ,perdenin altından gelen zeminin kaldırması ve yola doğru itmesi.
[Only registered and activated users can see links]
Yapı Mühendisi
08-06-2007, 10:14
Dosya çok büyükmüş 23,6 mb.indiremediğim için bakamadım.
Bir çok yerde resmi veya gayriresmi olarak yapılan bu tür imalatların iyi yapılmadğını . tasarımın eksik olduğunu görüyorum ve nedenini anlamakta zorlanıyorum.
Bir çok kez çıplak gözle imalata baktığınızda bu çok fazla olmuş yada bu yetermi acaba diye düşünüyorsunuz.
gulumser
08-06-2007, 12:01
dosyayı bölümlere ayırıp tekrar gönderceğim.Hatalı ve ders alınması gereken bir uygulama.Tek şans belkide önüne yapılacak yapının tamalanmamış olması.
Herkesin göz atması dileğiyle kolay gelsin
H.Kumral
08-06-2007, 12:15
ben dosyayı indirdim ve inceledim gerçekten trajik bir durum
peki gülümser yapılan imalat projeli bir imalatmı yoksa karadüzen yerinde
ezberemi uygulanmış.
duvar geometrisi ile ilgili bilgi verirsen çok iyi olur ( yükseklik-eni vs.)
gulumser
08-06-2007, 15:19
Malesef yapılan imalat projeli,yerinde sonradan yapılmaya karar verilmemiş.Yükseklik yaklaşık olarak 14m gibi hatırlıyorum.
İmalatın arkasında ve önünde konut yapılmamış olmaması sevindirici taraf.
Burda proje ve imalat sırasında hatalar mevcut.
Dosyayı daha kolay indirilebilmesi için parçaladım.
[Only registered and activated users can see links]İDSHARE.COM/FİLES/35924397/TEMELİ_YOLA_DO__287_RU_İTMESİ.RAR.HTML
[Only registered and activated users can see links]İDSHARE.COM/FİLES/35927051/ANKRAJL__305__DİYAFRAM_PERDE.RAR.HTML
[Only registered and activated users can see links]İDSHARE.COM/FİLES/35928605/ARKAS__305_NDAKİ_TEPENİN_DENGE_DURUMUNUN_BOZULMAS_ _305_.RAR.HTML
[Only registered and activated users can see links]İDSHARE.COM/FİLES/35929323/TEMEL_BA__287__KİRİ__351_LERİNDE__VE_TEMELDE_OLU__ 351_AN__ATLAKLAR.RAR.HTML
[Only registered and activated users can see links]İDSHARE.COM/FİLES/35929991/TEMELİ_KALD__305_RAN_ETKİ_YARATMAS__305_.RAR.HTML
Herkese çalışmalarında kolaylıklar dilerim.
rasimerbir
15-06-2007, 20:52
dosyayı görmedim ama şunu belirtmek istiyorum bugün önüne gelenin ben inşaatcıyım dediği birkaçyüzbin ytl ye mütahit olabildiği ülkemizde bu ve buna benzer çok sorunlarla karşılaşacağımız kesin bence buna yani inşaata ve inşaatcılığa bir standart getirilmeli
Resimlere biraz önce baktım. Çok trajik bir durum, hem de projesi yapılarak böyle bir uygulama yapılmış. Tam olarak bilgi sahibi değilim, ama resimleri görünce şöyle bir şey geldi aklıma; Ankraj ara mesafeleri 1 m den az gibi görünüyor (bu ankrajlar ne kadar geriye bağlandı onun hakkında bilgim yok) ancak ard germeli ankraj olarak düzenlenmişler ise bu ankrajların kökü ile duvar tabanını birleştiren eğik yüzey ile yüzeyde çekme çatlağından dik olarak köke kadar inen bir blok boyunca aşırı ard germe den kaynaklanan blok göçme olmuş olabilir. Yani bol ankraj koyarak güvenlik de olmayabilir. Zemin parametreleri adam gibi belirlenecek hesapla ne kadar ankrajın gerektiği kaç ton ard germe uygulanacağı adam gibi belirlenmeli artı, bu tip duvarlarda mutlaka izleme yapılmalı. uygulama yapan arkadaşlar, çevrede yapı olmadığından bunu da yapmamışlar ancak o kadar masraf yaptıktan sonra senin temel kazı güvenliğin yoksa ne yapılabilir ne söz söylenebilir.
arkadaslar resimleri göremi,yorum
bende ankraj imlatında saha mühendisligi yaptım
rersimleri burda görebilecegim sekilde gönderebilirmisiniz
celalsungu
29-04-2008, 01:15
arkadaslar resimleri göremi,yorum
Ben parçalanmamış dosyayı bir problem olmadan indirdim ama bir kaç tanesini görülebilecek şekilde koyuyorum buraya, ankrajlı duvarlar hakikaten izlenmeli, ölçümlenmeli.
İzleme ve bakım gerektiği gibi yapılamaz endişesiyle, ankrajlı projelendirilmeyip daha pahalı (fore kazıklı) iksa çözümleriyle karşılaştım zaman zaman.
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] lo.JPG)[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
yapacak fazla şey kalmamış...
arkadaşlar orda 10-15 tane fotoğraftan gördüğüm ankrajlı yapılmaya çalışılmış istinat yapısı, milyarlarca çöpe atılmış para, ziyan olmuş o kadar emek, rezil duruma düşmüş müteahhit,ankraj firması ve denetim, kullanılamaz durumda malzeme, ve yine yerlerde sürüklenmiş olan TEKNİK, TEKNİK, TEKNİK..
burda birinci parametrenin zemin durumu olduğunu net olarak görebiliyorum ve zeminci bir mühendis olmamama rağmen bu zeminin anrajı kabul etmeyeceğini tahmin ediyorum. bu tür zeminde bence bu kadar sık ankraj yapmak ard bülgedeki malzemeyi gevşetip perdenin hareketini kolaylaştıracaktır. ayrıca ankraj boyunun uzun olması her zaman perdenin daha iyi performans göstereği anlamına gelmez.
yine de teknik arkadaşların suçu zeminin suçundan çok daha fazla. tek kelimeyle "eğreti" perde diyebileceğim bu imalatın derhal maliyetinden iki kat daha fazla bütçe ayırılıp güçlendirilmesi gerekir. (cumhur)