Orijinalini görmek için tıklayınız : Plywood 'un suya dayanımı ve bakımı

MahmutAy
08-04-2006, 14:39
Asagida kendi cekmis oldugum resimlerde playwoodlarda acilan deliklerin ve suyun playwooda nasil zarar verdigini gorebilirsiniz.
Kaliplar cok kullanilmis degil yuzeylerinden anlasilabilyor.

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

ahmetkale
08-05-2006, 19:19
peki iyide ne yapmak lazım bunuda anlatırsanız iyi olur..tamam su zarar veriyor anladık ta çözüm ne?

algorist
12-05-2006, 21:24
Hayatımda hiç plywood görmüşlüğüm yoktur ama resimlerden gördüğüm kadarı kontraplak kaplamaya benziyor.Tabi üzerinde ek olarak bir fim tabakası olabilir.Yan yüzeylerinde herhangibir koruma tabakasıda göremedim. Yan yüzeyler parafin,vernik yada boya sayesinde sürekli bir bakımla korunabilir. Eğer kalıp olarak kullanılırken çivi yada vida ile tutturuluyorsa delikler önceden açılabilir ve araya su geçişine izin vermeyecek bir malzeme enjekte ettikten sonra birleştirme yapılabilir en azından daha az zarar görür diye düşünüyorum.Birde ek olarak saklama koşullarınada dikkat etmek gerekir.

MahmutAy
12-05-2006, 22:10
peki iyide ne yapmak lazım bunuda anlatırsanız iyi olur..tamam su zarar veriyor anladık ta çözüm ne?

Genelde suyun verdiği zarar gördsüğünüz gibi kenar kızımlardadır. bunun sebebide Playwood un şantiyede kesilmesinden kaynaklanmaktadır. Playwood tabakalrı geldiğinde kenarlarıda boyalı olmaktadır. kesildikten sonra özel boyası ile kesilen yerlerin boyanması halinde çok daha uızun yıllar kullanabilirsiniz.

canelyagmur
13-05-2006, 09:47
Plywood uzun ömürlü kullanılabilmesi için sudan korunmalıdır. Burada plywood kullanma amacı kalıbın pürüzsüz çıkmasıdır. Yani kesildiği zaman kenarlarından su alacağı için bozulmalara neden olur.Plywood uzun süreden beri şantiyemizde kullandığımız için biraz deneyimliyim yağmur yağdığında koruma altına alıyoruz.

by_fenaaa
13-05-2006, 11:46
bende iilk defa görüyorum.. :)
...
teşekkürler paylaşım için... ;)

cement2023
21-05-2006, 21:05
plywood y korumanın en iyi yolu yapacağımız işe göre kesip pano haline getir mekktir yani tekrar tekrarkesilmesini önlemek sudan korumaya gelince bu mümkün değildir zira beton da su muhteva eder. Fakat kaliteli plywood lar ( SPLY mesela) suyu basorbe etmezler burada yani su olayı biraz plywood un kalitesine bağlıdır ne kadar kesmesenizde ne kadar sudan korusanızda en kalitelisini de kullansanız 15 20 dökümden sonra bozulmaya başlar 40 50 kullanımda da off olur...

korbay_akci
05-06-2006, 16:24
Plywood ahşaptan yapılan kontrplak bir malzemedir.Yüksek basınçla tutkallı olarak ahşap tabakalar preslenir.Üzeri su geçirmez film kaplıdır.Plywoodun kalitesi kullanılan ahşap tabakalrın sertliğine ve dayanıklılığına,kullanılan tutkal kalitesi ve miktarına,press sırasında uygulanan basınca ve fenolik filmin kalitesine göre değişir.Kullanılan tutkal WBP (Wheather Boil Proof) cinsi olmalıdır.Dış kullanım için hava şartlarına dayanıklı olmasını sağlar.Kullanılan ağaç cinsi Birch(Huş) olursa dayanıklı ve sağlam olur.Vietnam veya Çin malı kavaktan yapılma çeşitler de piyasada satılmaktadır.Uygulanan press önemlidir.Kullanılan malzemeyle birlikte plywoodun kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biridir.Plywood alırken teknik dökümanında dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan biri plywoodun yoğunluğu olmalıdır.450-500 kg/m3 olanı da vardır.675 kg/m3 olanı da vardır.Tabii bunların arasında fiyat farkı olacaktır.Kullanım amacınıza göre seçiminizi yapmalısınız.Plywood kesilince tekrar kullanım olanağı çok azalan bir malzemedir.Kestiğiniz ve deldiğiniz oranda yıpranması da çok artacaktır.Kesilmesi gereken yerlere plywood kullanmak pahalı olbilir.Tabi brüt beton isteniyorsa ve bu inşaat maliyetlerinde göze alınmışsa kullanılabilir.Ancak keserek kullanılacak olan yerlere kaliteli plywood kullanılmaz.Çok kere ve kesilmeden veya keserek ama modül oluşturarak yapacağınız kalıpta mutlaka kalitelisini kullanın ucuz alırsanız bilin ki bir daha almak zorunda kalcaksınız ve daha maliyetli olacak.
Plywoodu korumak için:
1)Mutlaka her kullanımdan sonra temizlenip yağlayıp istifleme yapmak gerekir.
2)Mazot veye yanmış yağlar yerine özel kalıp yağı kullnınız.
3)Gereksiz fazla çivi kullanmamak gereklidir.
4)Zaiyatı kontrol altına almak için sahaya ihtiyaçtan fazla plywood vermeyiniz.Aksi taktirde kısa süre sonra ustalar daha önce aynı yerlere kesmiş oldukları plywood parçasını yukarı katta aynı yere çakacağına eline geççirdiğini keser ve aşırı zaiyat yapar.Ben taşeronlara kullanılması gerektiği kadarını teslim ediyorum.Sözleşmeye de verilecek miktarı yazıyorum.Kontrolsüz kesim yaparlarsa kendi ceplerinden fazlasını satın alıyorlar.Başka türlü başa çıkmanız mümkün olmaz.Sahada kendi kalfanız dahi olsa kesme motorunu şantiye şefi izniyle sahaya çıkarttırın.Yoksa elinizde bir plywood mezarlığı kalır.
5)Gereksiz açılmış delikler varsa macunla kapattırın.Plywood kenarları akrilik boya ile boyanabilir.
6)Söküm yapılrken manelayla tabakaların ayrıştırılmamasına dkkat edilmesi için taşeron veya saha kalfasını uyarın.
7)Plywooda açılan tierot delikleri standart olmalıdır.Daha sonra heryerde aynı sisitem uygulanmalı.İnşaat kalfalarının bütün şantiyelerde aynı standardı uygulamasını sağlayın ki daha sonra malzeme alışverişi yapılabilsin.
Benim aklıma gelenler bunlar.Umarım faydalı olmuştur.

kOLAY GELSİN

argplywood
08-07-2006, 11:03
merhaba,
Gerçek WBP yapıştırıcılı ve 120/gr m2 finlandiya film yoğunlu plywood
kalıpların sudan etkilenmemeleri gerekir.
Saygılarımla
Hasan Can

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] lo.jpg)[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] lo.jpg)[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] .jpg)

eskici70
13-08-2007, 22:08
benim bir sorum olacak.Neden film kapli plywood tercih ediliyor ,su kontrasi (filmsiz plywood) daha ucuz hem kalip sonrasinda elde edilen yüzeye siva uygulanmasi daha kolay olmazmi?

Hanedan
20-10-2007, 14:56
İlk olarak fotoğraflara değinirsek; Adi bir malzeme kullanmışlar. bizimkilere benziyor çünkü:) az ve kalitesiz tutkalın neticesi..

İşverenler sıvatacakları yapılarda bile "filmli kalıp isterim" diye tuttururlarsa, sizde yerli malı filmsiz kontraplak fiyatına filmli ithal kontraplak kullanırsınız. genellikle çin veya diğer uzakdoğu ülkelerinden ithal ediliyor. suyu gördüklerinde kaliteleri ortaya çıkıyor.

zaten bizimkisi gibi süratli giden otel şantiyelerinde iş bitiminde malzemeniz hurdaya çıkıyor., kıyıla kıyıla.. Kalitelisini almanıza da gerek yok yani.

Sn korbay akci uzun uzun faydalı bilgiler vermiş sağolsun. Hemen hemen söylenmesi gereken herşeyi söylemiş.

Bahsettiği plywood mezarlığından yazıyorum şu anda; merkez depodan.

Geçen sezon işi yıllardır ilk defa taşerona verdik.. daha önceleri hep kendi ekibimizle çalışıyorduk. yevmiyeler bize yazılıyordu yani. Şİrketimize bir genel müdür alındı ve haliyle kendi kadrosunu kurmak istedi.. Alttan girdi üstten çıktı. kandırdı babamı; işi metre hesabıyla kalfalara verdi.

Adamlara neredeyse yalvarıyoruz malzemeye zarar vermesinler diye. iş süreli iş.. Köprü geçerken at değiştirlmez misali..
Ancak uyarıyoruz fırça atıyoruz..

Arkadaşın dediği gibi elimizde en sonunda plywood mezarlığı kaldı.

Yeni genel müdür bu bölgede nam salmış birisi. O varken babam dahil kimse beni ve şirketin kökleşmiş kadrosunu iplemedi. Sunta kesme makinalarını sahaya saldı, her ekibe birer tane dağıttı.
Makine sesi duyuyorsun, sen dönüp bakıncaya kadar adam malzemeyi kesmiş oluyor.

Üst kata sökülen keresteleri taşıyacaklar, ne yapmışlar biliyor musunuz? döşemedeki şaft boşluklarına denk gelen plywood plakasını ortadan bacaya göre delmişler, 10*10 uzatıyorlar yukarıya.. Kendi adamınız olsa bu kadarını da yapmaz ama!..

İşi metreyle verdiğiniz zaman, taşeron işi yetiştirmek için, ne malzemenin nede sizin gözünüzün yaşına bakar!!

daha önceleri Kendi şantiyelerimizde işçilikten biraz fedekarlık eder malzemeyi korurduk.

konuyu biraz uzattım farkındayım.

Benim burada sizinle paylaşmak istediğim kısaca şu;

Malzeme sizin ise ve şantiye uygunsa ortaya bir yere bir adet yatar (ebatlama makinesi) koyabilirsiniz. Böylece kesimlerin tümünün gönyeli olmasını garantilemiş olursunuz. ayrıca kesimi yapan kişi şirketten olmalı ve kestiği her parçanın kenarına epoksi boya (ekonomi için dış cephe boyası tercih edilebilir) sürmelidir. Hem böylece kullanılmayan tüm malzemeleri yatarın yanında topladığınız zaman, atölyedeki usta, istenilen ölçüye uygun daha önce kesilmiş parça varsa onun kullanılmasını sağlıyor. Hem böylece işi yokuşa sürdüğünüz için hemde sunta kesmeleri topladığınız için ustalar anında elindeki büyük plakayı kesme lüksünden mahrum kalmış oluyorlar ve küçük parça varken büyük parçaları kesmeye yeltenemiyorlar.

Mutlaka işçilikte bir artış olacaktır ama bu artış sizin insiyatifinizde ve kontrolü mümkün. Diğer türlü insiyatif ustalarda ve hangi birini kontrol edeceksin?...

Kalfalar ilk başta mızmızlanacaktır. ama işe başlamadan konuşulursa sorun çıkmaması lazım.

Ama benim kendi tercihim şu;

malzeme benimse usta da benim olmalı; usta benden değilse malzeme de benden olmamalı !!!

Hanedan
20-10-2007, 15:21
benim bir sorum olacak.Neden film kapli plywood tercih ediliyor ,su kontrasi (filmsiz plywood) daha ucuz hem kalip sonrasinda elde edilen yüzeye siva uygulanmasi daha kolay olmazmi?

Arkadaşa aynen katılıyorum.

Bugün Bir taşeron arkadaş geldi yanıma.. aynı şeyleri konuştuk. Brüt beton çalışmıyorsan ne gerek var filmli plywood'a..

yani hem maliyeti arttırıyor (bu husus göreceli), hem de sıva için aderans problemi teşkil ediyor.

Kaba yapıya estetik açıdan yaklaşan, teknik bilgiden mahrum (zengin-fakir)bazı vatandaşlarımız, işlerini filmli plywoodla yaptırmakla ancak egolarını tatmin ediyorlar.

çünkü sonuçta yine klasik sıva uyguluyorlar.

plywoodlar parlak değil,desenli olmalı. bunun için kavak hariç diğer ağaçlardan yapılmış filmsiz plywood kullanılabilir. yada peri-doka gibi diğer kalıp sistemleri....