Orijinalini görmek için tıklayınız : panel duvar

torunoğlu
03-06-2007, 21:25
bodrumların etrafını saran perdeleri tam olarak nasıl giriyoruz?mesela binanın ilk aksından son aksına kadar bir perde mi giriyoruz yoksa her kolon arasına bir tanemi?son sorum başlıklımı yoksa başlıksız perde olarak mı girmeliyizz??
iyi çalışmalar dilerim...

insmuhgk
04-06-2007, 08:08
her 2 kolon arasına ayrı ayrı ve orta kolon olarak değil, kabuk elemanı seçeneği ile girmelisiniz.

selamlar.

G.KÖSE

onurtunaboyu
04-06-2007, 08:13
İyi günler.
Ben bodrum perdesiyle ilgili bi deneme yapmıştım.
Perdeyi önce kolonların oturduğu akslardan tanımladım. Analiz sonucunda bazı kolonlarda fazla donatıdan dolayı donatı seçemedi.
Daha sonra her kolonun 2 kenarından çizimlerde görünmeyecek yardımcı akslar tanımladım ve perdeleri buralardan tanımladım.(Yani perdelerle kolonlar iç içe girmedi) Analizi de orta kolon modeli değilde sonlu eleman modeliyle çözdürdüm ve mantıklı değerler aldım. Yalnız bu seferde temelde sorunlar çıktı.
Kirişleri kolonun altına ve perdelerin altına yerleştirince donatı çizimleri pekle aklıma yatmadı. Kolondan kolona tanımlayıncada perde altındaki kirişler görünmedi.

H.Kumral
04-06-2007, 08:18
perdeleri nasıl girdiğiniz rijitlik merkezi hesabınıda etkiliyor mesela bir doğrultuda 4 aks 3 aralık var burayı tek perde girerseniz o perde için doğal olarak ayrı ayrı girmeniz durumuna göre daha büyük bir atalet elde ediliyor buda rijitlik merkezini yalnış tariflemenize neden oluyor bunuda gözeden kaçırmayalım

ben açıkçası kolon arası giriyor ve kabuk eleman olarak modelliyorum

insmuhgk
04-06-2007, 08:25
Gerçekçi ve doğru çözüm, kolon aralarında kabuk elamanı olarak modellemek,
temel kirişlerlerinin görünmemesi maalesef probina nın yıllardır süregelen handikapı.

Bir türlü perde altllarında temel kirişi modelleme problemini ortadan kaldıramadılar.

(Kolon kenarlarından ilave akslarla orta kolon seçeneği yapmanız modeli doğru kurmadığınızı gösterir, çünkü kolonlar zaten başlık bölgesi oluşturmakta,ve siz adeta kolonları yan yana sıralamış gibi bir ters durum ortaya çıkmakta)

G.KÖSE

onurtunaboyu
04-06-2007, 11:12
Rijitlik Merkezinin Farklı çıkmasının nedeni nedir acaba?

H.Kumral
04-06-2007, 14:53
şöyle düşünebiliriz 3*6 metreden üç perdenin atalet momenti toplamı ile 1 adet 18 metrenin atalet momentlerinin aynı olmamasından kaynaklanıyor
kabaca umarım ifade edebilmişimdir

onurtunaboyu
04-06-2007, 15:34
Matematiksel olarak anladımda gerçek hayatla matematiksel olarak kafama yatmadı.

Yani sonuçta orada aynı uzunlukta eleman olduğu için kafama yatmadı.

torunoğlu
04-06-2007, 23:30
Matematiksel olarak anladımda gerçek hayatla matematiksel olarak kafama yatmadı.

Yani sonuçta orada aynı uzunlukta eleman olduğu için kafama yatmadı.

ya ben bu iki durum için bi çözüm yaptım sizde bakın, iki durumda da aynı rijitlik merkezini verio.ama tam emin olamıom belki gözümden bişe kaçıo.çözüm metodu şöyle;
amaç: y ekseni doğrultusunda ilk olarak 3 parçalı sonra tek parçalı elemanın rijitlik merkezi
metod; elemanların atalet merkezi*ağırlık merkezinden x eksenine uzaklık/elemanların atalet merkezleri toplamı
metod yanlış olabilir.

rapid açmıo burdan yükledim.
rapid açınca yükleyeceğim

torunoğlu
05-06-2007, 00:59
[Only registered and activated users can see links] itlik_merkezlerini_hesaplamak_gerekirse.rar.html
burda da hesaplama şekli mevcut.

onurtunaboyu
05-06-2007, 08:31
Sayın torunoğlu sizin hesabınızla bulduğunuz --> yönünü x ekseni kabul ederek konuşuyorum RM nin X eksenine uzaklığı. Bu programlarda da eşit çıkıyor. Eşit çıkmayan Y eksenine uzaklık. Yani 2*(1)^3 leri ile hesaplanan rijitlik merkezi.

honolululu
17-08-2007, 20:59
Konu rijitlik merkezi olarak açılmışken şunu eklemek isterim ki Probina ve benzeri programlarda rijitlik merkezi sadece gösterim amaçlıdır ve hesapların hiç bir aşamasında kullanılmamaktadır.
Rijitlik merkezi aslında elemanların mesnetlenme durumlarına, malzemelerine, boylarına ve ataletlerine bağlıdır. (Yani EI/L eğilme rijitliği ve saplanan kirişlerin boyutları)

Probina'da bodrum perdeleri kabuk olarak modellenecekse kolonlar arasına girmek daha mantıklı. Çünkü perde kenarına denk gelen kolonlar da yandaki düşey kabuk eleman sayısı kadar parçaya ayrılır. Perdenin ortasında kalan kolonlar perde ile beraber meshlenmez.
Probina'da hakkaten temel kirişleri (özellikle perde altında kalan radye ve sürekli temel kirişleri) problemli. Bunların donatılarına erişilemiyor.