Orijinalini görmek için tıklayınız : kolon detayları

i_uyan
13-05-2006, 21:18
[Only registered and activated users can see links]

Beton Dökülürken Kalıpların Şişmemesi İçin Önlemler

Betonarme Kolonlarda Kalıp Hazırlığı

Cephede Dairesel Kolonlar

Çıkma İçin Değişik Guse Uygulaması

Çıkmalarda Guseli Kolonlar

Dairesel Kolonlar

Depremde Kesilmiş Etriyeler

Devam Etmeyen Kolonlar

Dörtgen Kolonun Üstünde Dairesel Kolon

Düşeylikleri Bozulmuş Filiz Donatıları

Eleman Eksenleri Paralel Olmayan Bitişik Kolonlar

Fretli Kolonda Hazır Kalıp Uygulaması

Fretli Kolonda İşçilik

Guseli Kolonlar

Hangi Amaçla Yapldığı Belli Olmayan Düşey Eleman

Kalıbı Tutan Yatay Donatılar Çiroz Değil

Kolon Ucunda Etriyeleri Sıklaştırılması

Kolon Kelepçelerinin Kullanılması (Çiroz Değil)

Kolonda Çift Etriye (90 Derece)

Köşe Kolonunda Önemli Kesit Değişikliği

L Kolon

Resimler güncellenmiştir.

torunoğlu
25-05-2006, 20:13
'hangi amaçla yapldığı belli olmayan düşey eleman' konulu resme bakıyorumda akıl sır erdiremiyorum. ALLAHIM nasıl bi matık

gökhan yılmaz
01-07-2006, 11:29
'hangi amaçla yapldığı belli olmayan düşey eleman' gerçekten cok ilginç...bunun basındakı muhendis olamaz heralde...resimler için yeşekkurler..

mahmutruhi
18-07-2006, 15:22
cidden elinize sağlık.. teşekkürler.hocam bu guse kolonların demir donatısı için elimizde malzeme varsa yayınlar mısınız? sağolun..

insaatkartali
24-07-2006, 00:40
bu "çıkma için değişik guse uygulaması" resmindeki guse gerçekten normal guse ile aynı görevi görüyor mu?

halimtoptac
04-08-2006, 13:13
hangi amaçla yapldığı belli olmayan düşey eleman???????

Çok hoşuma gitti valla. Aynısınıda ben yapmak isterdim. Bir mühendislik? harikası

torunoğlu
18-08-2006, 02:45
6 resim 'çıkma için değişik guse uygulaması'
bu resimdeki köşe kolonun gusesi bu kolonu diğer köşe kolonlara göre daha riji kılıyo yanılmıyorsam.sorum şu:1)bu guse kısa kolon etkisi yaparmı 2)yapıda burulma oluşurmu

M.Kemal VARCIN
21-08-2006, 22:39
Benim dusuncem kolonda kısa kolon olusumuna neden olur cunku kolonun boyu guseli kolonun boyuna gore uzun ve rijitligi daha az bu nedenle guseli kolonun rijitliği fazla olacak ilk duruma gore yerleştirilen donatı yetersiz kalacaktır.

Yapıda burulma olusturmazlar cunku guseler bir nevi kısa konsol gorevi ustlenirler.

ii çalışmalar....

BİLGE
02-09-2006, 12:29
bana çiroz hakında bilgi verebilir misiniz ve bu binaların yapımın da mühendisler olmuş olamaz çok kötü bir görüntü

statiker
02-09-2006, 14:44
çirozlar,öncelikle kolonlara gelen eksenel yük sırasında patlamalarını önlemek içindir...deprem kuvvetlerine karşı pek etkisi yoktur..bir diğer faydası;beton dökülürken kolon demirlerinin açılmasını önler..yapımı ve işçiliği gayet basittir..her m2'ye ortalama 9 adet konulması uygundur.özellikle uzun kenarı 65 cm nin üstündeki kolonlarda ve perdelerde uygulanması şarttır..

sadiktezcan
02-09-2006, 22:13
Beton dokumunde kullanilan vibratorlerin her 80 kullanımdan sonra bakim yapilmasi gerekmekte Ancak ulkremizde bunun kontrolü yok bu konuda ki dusunceniz.Ayrica akiskanlik degeri dokum yaparkenk 15 slamp olmasi veya 12 -15 araligimi dogrudur

Ahmet Pervane
11-09-2006, 22:59
merhaba arkadaşlar!
hangi amaçla yapıldığı belli olmayan kolon...... dehşet veren bir resim. arkadaşımızın dediği gibi bu işin başında bir mühendisin olduğuna inanmak mümkün değil.

ikincisi şu gusse meselesi!... kısa kolon oluşturduğunu ancak hesaplamakla anlaşılabilir. görüldüğü kadar sanırım kolon yüksekliği diğer katlara göre burada fazla. ama gussenin kolonun aşağı tarafındaki bitim noktasında meydana gelecek olan diyagonal yükü hesaplamak ve kolonun o kesitinde meydana gelecek olan kesme kuvveti ve diger etkileri iyi hesaplamak gerekir.

en iyisi sayın Nejat Bayülke (inş. yük. müh.) DEPREME DAYANIKLI BETONARME VE YIĞMA YAPI TASARIMI kitabını incelemek lazım. bu ve buna benzer birçok konuda doğru ve yanlışı yan yana getirerek anlatmıştır. Bu işte yanlız bilmek te yetmiyor illada doğrusunun yapılmasını kabul ettirmek ve yaptırmak lazım. Ben sizlere (gençlere) güveniyorum. sizler mutlaka bu işi inşallah başaracaksınız.
hepinize sevgilerimi sunar başarılar dilerim.

M.Kemal VARCIN
12-09-2006, 21:38
murat arkadasım bu sitenin ingilizcesi ve ya turkcesi yok mu?Almanca gorduk lisede ama artık bise kalmadı ki...

kaşif
01-11-2006, 21:46
statiker arkadaşın "çirozların depreme katkısı yoktur"... sözüne katılmıyorum. çirozların; binanın deprem yutma performansına katkısı olduguna inanıyorum.. bence depreme yönelik önemli bir detay...ayrıca hangi amaçla yapıldığı belli olmayan kolon gerçekten enterasan hadi bunu kontrol eden mühendis yok,, belediye uyuyormu arkadaş... iyi çalışmalar..

zamora
01-11-2006, 22:51
"hangi amaçla yapldığı belli olmayan düşey eleman"

UFO lar var ya hani. (Tanımlanamayan Uçan Cisim) Bu bina da depremden sonra Tanımlanamayan uçan bina olur herhalde

mildirt
24-12-2006, 16:47
arkadaşlar prefabrik ile ilgili bir proje için acilen guse hesabına ihtiyacım var,yani guseli kolonun donatı hesabını nasıl yapabilirim?bilgisi olan arkadaşlardan acil cevap bekliyorum. tşkler..

codex
04-02-2007, 19:49
çift edriyeli kolonlar gerçekten çok güzel ve sağlam edriye birleşim yerlerinde yinede çiroz istemezmi? bir usta görüşü...

muh_bulent
10-05-2007, 14:45
gerçekten güzel olmuş hocam.şu kolonu devam etmeyen yapı çok dikkatimi çekti onu yapan mühendis değildir hrhalde:)))

koprulu
30-06-2007, 01:35
Kaşif arkadaşıma katılıyorum.
Çirozların kesinlikle depreme katkısı vardır.
Şöyle örnekleyelim.
Deprem anında yapımız dalgalanma yaparken ( Aşağı yukarı ) Eksenel kuvvette ciddi değişmeler yaşanabilir.
Bu kuvvet değişikliğinde kolonun eni ve boyunda bombelenmeler gözlenir.
Çiroz bu bombelenmeleri etriye ile beraber çalışarak minimuma indirir. Kolonda patlamayı engeller.
Tabi uygun şekilde yapılırsa.

Hnagi amaçla yapıldığı belli olmayan kolonlar ise tam bir saçmalık.

A.Gökhan ALPTEKİN
30-06-2007, 12:49

Bu kolondan bir tane Konya'da görmüştüm ozamanlar 1. sınıftaydım ustaya sordum bu nedir yahu diye adam beni kandırmıştı tabi ozamanlar bu siteyi bilmiyorum aldığım dersler matematik fizik :) İlginç yahu...

cömezmüh
10-08-2007, 14:01
'hangi amaçla yapldığı belli olmayan düşey eleman' konulu resme bakıyorumda akıl sır erdiremiyorum. ALLAHIM nasıl bi matıkmantıkmııı hani nerdeee:)

cömezmüh
10-08-2007, 14:10
beton atılırken kalıbın şişmemesi için tijlerden başka bildiğiniz metot varmı paylaşırsanız sevinirim.iyi çalışmalar...

mfo_55
11-08-2007, 09:52
bana kalırsa bu kolonun kaçıklığı daha sonradan traşlanmışş....içeriye doğru traşlanmasının nedeni yanlardaki perdelerin yeterli olduğu kanaatine warmış ordinarious inşaat müh arakadaşım heralde....yoksa başka bi mantık göremiyorum...tasvip edilebileçek bişey değil ama kimse görmemişmi anlamadım:)))

nirengi
19-10-2007, 07:41
beton atılırken kalıbın şişmemesi için tijlerden başka bildiğiniz metot varmı paylaşırsanız sevinirim.iyi çalışmalar...

Var tabii.
En çok kullanılan metod ise kelepçeleme yöntemi.. Ama sadece kelepçe kullanarak dört dörtlük kolon elde edmeyebilirsin. kullandığın 10x10 gibi kelepçe altı takviye elemanlarının kesit ölçüleri standart olmalı.

genelde hizarcılar malzemeden çaldığı için her 10x10 diye tabir edilen kerestenin kesit ölçüsü 10cm'e 10 cm olmaz 8,5*8,5; 9,5*9,0 gibi salak sulak ölçüler çıkar ortaya . bunların yanyana kullanılması kolonun şişmesine neden olur !!! Aman Dikkat !!!

MUSTAFAFRT
21-06-2008, 20:20
paylaşımın için teşekkürler ama keşke görmez olsaydım bu memlekette böyle yapılar yapılmaya devam edilirse önümüzdeki bizi ziyaret edecek depremde ne hale geliriz bilmem. bunu size soruyorum. bu mühendisler yapı yapmaya devam ettikçe durum ortada. yerle bir oluruz.

umut
22-06-2008, 11:52
Böyle hataları gördükçe depremden korkmaktansa saygıdeğersiz meslektaşlarımızdan korkmak lazım.
Yapılan yapılarda canlıların yaşayacağını ve o canlara kasteddiğinin farkında olmayanlara çok kızıyorum.

paylaşım için teşekkür ederim
saygılarımla

uqursmnql
21-07-2008, 21:35
Dörtgen Kolonun Üstünde Dairesel Kolon sağlıklı bir yöntem mi acaba...uygulaması bence sakıncalı;süreklilik olması lazım kanımca...acaba yanlış mı düşünüyorum.

Exter
28-07-2008, 17:51
bilgiler için saolun