Orijinalini görmek için tıklayınız : Sorular & Cevaplar

PROTAgonist
01-06-2007, 10:54
Sİze sorum olacak, programı çalıştırdıktan sonra, nokta transferi yapıyorum, ancak nokta ile ilgili tüm ayarlar İngiliz birimleriyle yapılmış, tüm bunları nasıl metrik sisteme çeviriyorum, ayrıcaattığım noktaları ekranda sıra numaraları ve kotlarıyla birlikte görmek istiyorum, Land de bunlar daha kolay geliyodu bana.
Ama tahminimce büyük sorunlar değil, alışmam lazım biraz.
Emre Bey mailime atmıştınız bu soruları ben burdan cevaplamayı uygun gördüm.Hem sizin söylediğiniz gibi umarım artık forumda bir sorun kalmamışdır.

Öncelikle birinci sorunuz
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)

sanırım yukardaki iki gösterim yaterince aydınlatıcı olmuştur ama ben bir şeyi tekrar hatırlatayım ilk resimde gördüğümüz toolspace'de settings bölümünü açıyoruz açtığımız çizimin üzerine sağ tıklıyoruz.

ikinci sorunuz daha kapsamlı bir soru fakat çizimsiz bir şekilde şöyle izah edeyim

çağırdığınız noktalar geldi mesela toolspace'de Prospector/points de onları görüyoruz.All Pointsin üzerine sağ tıklayıp point propertiese girin
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])(resmi büyütmek için tıklayın)

resimde gördüğünüz default style bölümlerine girip biraz karıştırın.Bunlar hakkında bir şeyler hazırlarım.Ayrıca bugün foruma koyduğum makalede obje ve etiket stillerinin ne kadar önemli olduğunu yazar iyice vurgulamış.

Bu arada birşeyi demeden geçemeyeceğim.Programı sattığımız firmalara arkadaşlarımızın hazırladığı türkçe stilleride veriyoruz.Yani karayollarının dsi nin istediği şekilde şablonlarda mevcut bunlarda işleri çok kolaylaştırıyor

Murat ÖZMEN
İnşaat Müh.
PROTA Yazılım Ürünleri Yöneticisi
[Only registered and activated users can see links]

Serencebey Yokuşu 38 D: 3 Beşiktaş / İSTANBUL
Tel: 212-258 68 63 Fax: 212-258 66 21

[Only registered and activated users can see links] //[Only registered and activated users can see links]

PROTAgonist
01-06-2007, 13:51
Murat Bey, ilk olarak gösterdiginiz ilgi için teşekkür ederim.Göndermiş oldugunuz paketi aldım.Murat Bey sizden yardım isteyecektim.İlk olarak Autocad ortamında yapılmış 3 boyutlu bir arazi üzerinden boy kesit almak istiyorum.Paket ile gelen kitapta bununla ilgili bir yazı bulamadım.Help dosyasının içinde de konu ile ilgili yazı bulamadım.Bana bu konuda yardımcı olmanızı isteyecektim.ikinci olarakta autodesk in sitesinde ki videoları nasıl kayıt edıyorsunuz..acıkcası ben beceremedım…

Saygılar

Mustafa Korkmaz

Autocad ortamında hazırlanmış bir yüzeyi öncelikle C3D formatına dönüştürmek gerekiyor.Çiziminizi görmeden bir şey diyemem ama bu Autocadde oluşturulmuş yüzeye göre değişir.Örnek vereyim
bazen autocadde noktalar tanımlı oluyor/x,y ve z değerleri yani)
bunları Cogo pointse çeviriyoruz (yani C3D nokta yapısına) ve böylece bu noktalardan yüzey tanımlıyoruz.
bazen sadece polylinelarla hazırlanmış eş yükselti eğrileri oluyor.Bu polylinelarda eğer z koyu verilmişse sorun yok verilmemişse kendimiz polylineları z kotu verip bu eş yükselti eğrilerinden yüzey oluşturuyoruz.
Autocadle çizilmiş ve ya başka programlarla çizilip autocade atılmış yüzeylerin çok farklı şekillerde civil 3D de yüzey olarak tanımlanması her şekilde mümkün.isterseniz mailime bir örnek yollayın (mümkünse boyutu küçük olsun:) size onu C3D de yüzey haline getirip burda yayınlayabilirim.

Autodeskin sitesindeki videoları açıkcası bende indiremedim:)bende indirilmiş şekilde vardı ordan rapidsharele yolluyordum.Ona bir bakıp nasıl yapacağımızı öğrenmek lazım.

Murat ÖZMEN
İnşaat Müh.

[Only registered and activated users can see links] //[Only registered and activated users can see links]

emrepala
03-06-2007, 16:39
Murat Bey merhabalar,

Birkaç sorunum var, ilgilenirseniz sevinirim,

1-programı her açtığımda ayarlar değişiyor
2-ekranda nokta yüksekliğini göremiyorum, onun yerine farklı bir değer yazıyor (bunu daha öncede yazmıştım size)
3-örneğin yaklaşık 20 tane nokta grubu var elimde ama bunların her biri için ayrı bir layer yapamıyorum, oysaki her zaman her nokta grubuyla çalışmak istemiyorum...

PROTAgonist
06-06-2007, 09:55
Murat Bey merhabalar,

Birkaç sorunum var, ilgilenirseniz sevinirim,

1-programı her açtığımda ayarlar değişiyor
2-ekranda nokta yüksekliğini göremiyorum, onun yerine farklı bir değer yazıyor (bunu daha öncede yazmıştım size)
3-örneğin yaklaşık 20 tane nokta grubu var elimde ama bunların her biri için ayrı bir layer yapamıyorum, oysaki her zaman her nokta grubuyla çalışmak istemiyorum...

Template oluşturmak
Açın yeni sayfanızı toolspacedeki settings bölümünden drawinginizin üzerine sağ tıklayıp edit drawing settingsden ayarları değiştirin.Sonra da dwgnizi .dwt olarak kaydedin ve templateler arasına yerleştirin bir daha C3D yi açarken new den yeni yarattığınız template geçerli.stil ayarlarını falanda değiştirebilir ve yeni stillerde oluşturabilirsiniz.Çağırdığınız bu dwtde artık hepsi ayarladığınız gibi olacak

Point Group layeri nereden değişiyor

1-Point Gr.Proper. de summaryde general/layer name istediğimiz layeri girebiliyoruz.
2-Point Gr sağ tıkla edit pointsi seç ,ctrl+a yla hepsini seç layer kolonunun başlığına sağ tıkla edit de gelen ekrandan istediğin layeri şeç
3-Point Gr. Proper. de default stylesde point style den edit current selection displayde layeri değiştir.Aynı stil diğer group lardada olabilir ama farketmez sadece bizim groupdakiler değişecek.

kusura bakmayın biraz acele yazdım cümleler kötü olabilir birde 2.sorunuzu sanırım bir yerde daha yazıp kendiniz cevaplamışsınız o hala sorunluysa onada cevap yazabilirim

Murat ÖZMEN
İnşaat Müh.

emrepala
06-06-2007, 11:43
Kot sorunum devam ediyor...

PROTAgonist
06-06-2007, 14:39
Kot sorunum devam ediyor...

Emre Bey

Bana bir print screen yapıp yollarmısınız

emrepala
07-06-2007, 15:08
Emre Bey

Bana bir print screen yapıp yollarmısınız

Murat Bey kot sorunumu hallettim, ilgileriniz için teşekkürler...

Tabiki sorular bitmez:)

"Point group prop." ta bulunan sekmeleri anlatabilir misiniz, acaba? Bunları işaretlersek ne olur, boş bırakırsak ne olur?

Saygılarımla...

PROTAgonist
07-06-2007, 15:34
Emre Bey sorunumu çözdüm diye yazmışsınız ben daha sorunu anlamadım :)
sorunu açık anlatıp birde nasıl çözdüğünü yazarsanız bizde yararlanabiliriz.
Bir point group properties den kastınız sanırım oluşturduğumuz point groupların propertiesi orada size şu an yararlı olacak iki sekme sanırım exclude ve include sekmeleri buralarda gruplarınızı nokta numarasına ,kotunu,açıklamasına .... göre gruplandırabiliyorsunuz.

emrepala
07-06-2007, 15:54
Şimdi öncelikle anlatmaya çalıştığım sorun kotları ekranda görüntüleyememekti,

Prospector/Points/Point Groups/_All Points'e sağ tıklayıp Properties seçiyoruz, "default styles" bölümünde "point label styles" kısmı için "edit current selection" a bastığımızda "layout" sekmesine geliyoruz, "component name" kısmında 3 içerik var (point number, point elevation, point describtion).

Herbiri için text kısımına bakıyoruz, "contents" bölümlerini içeriğe göre düzenliyoruz, yani "point number" için <[Point Number(Sn)]>, "point elevation yani kot" için <[Point Elevation(Um|P3|RN|AP|Sn|OF)]> seçiyoruz.

Bende point elevation düzenlemesi yoktu inanın, problemim bu, umarım anlatabildim:) Böylelikle aynı sorunu yaşayabilecek arkadaşlara da yardımcı olmuş olduk...

Bir önceki sorum hakkında biraz daha detay verebilir misiniz (Çok kızıyosun bana biliyorum:))

Saygılarımla...

PROTAgonist
07-06-2007, 16:32
Şimdi yapdığınız yol mükemmel ve stilleri kullanmaya başladınız.Civil3d -land desktop makalesi koymuştum buraya ordada tam bundan bahsediyor ve diyorki civil 3d nin eb önemli kısmı stillerle oynayabilmek.
lakin benim anladığım olay farklıydı hani mouseu yüzeyin üstüne getirdiğimizde kot beliriyor ya.ben siz onu değiştirmek istiyorsunuz zannettim.İçim çıktı aramaktan neyse onunla ilgili de bir şey söyleyim bilgi olarak geçsin eğer surface propertiesde show tool tipsi kapatırsanız kotu görmüyorsunuz.lakin o show tool tipslerle oynanmıyor sanırım.
Bu arada bu da sizin sorularınızı son cevaplayışım.
:)
ne kızması daha çok soru bekliyorum daha çok daha çok

not: programı cidden öğrenmeye başlamışsınız

emrepala
07-06-2007, 16:50
Bi sorum daha olsun:)

Mouseyi ekranda belli bir yere getiriyoruz, "eastin-northin-elev." yazıyo, bunu "x-y-elev." yada "x-y-kot" yapmak mümkün mü yada biraz değiştireyim, nokta listesinde de sütunlarda aynı sıralama var, bunları nasıl değiştirebilirim, tabiki bu sorulae hep ince ayarlar, esas başka çok sorum var, bekle biraz:)

Saygılarımla...

emrepala
09-06-2007, 11:22
Daha cevap vermeden ikinci bir soruya geçiyorum, normalde NETCAD kullanıyorum, ancak C3D nin üstülüklerini siz defalarca yazdınız, neyse o ayrı konu, NETCAD de kullandığım noktalar ile C3D de kullandığım noktalar arasındaki tek fark YX-XY değişikliği yani NetCAD de yx olarak kullandığım koordinatları text dosyasında xy olarak değiştirdim ve C3D ye aktardım ancak görüntü olarak yani ekranda yerleşim olarak bir fark var, noktalar diğerine göre simetrik gözüküyo, acaba bunun sebebi ne olabilir. Umarım bu sefer sorunumu anlatabilmişimdir, Murat Bey...:)

Daha sorularım çok, ancak önce bunların cevabını öğrenmek istiyorum...

Saygılarımla...

PROTAgonist
09-06-2007, 11:37
Şöyle bir şey yapalımmı siz netcad de oluşturduğunuz çizimin dwgsini yollayın bende onu nasıl civil3d ye dönüştürebileceğinizi göstereyim(hem de siimetrik olmadan:))
çünkü yaptığınız işlemleri görmeden neden böyle bir değişiklik olduğunu söylemem çok zor.Mesela önce noktalara mı dönüştürdünüz yoksa direk olarak mı C3d nesnesine mi çevirdiniz?
en iyisi siz onu yollayın eğer paylaşabileceğiniz bir şeyse bende onu adım adım nasıl çevirebileceğimizi göstereyim hem forum için güzel bir örnek olur.

emrepala
09-06-2007, 12:50
Şöyle bir şey yapalımmı siz netcad de oluşturduğunuz çizimin dwgsini yollayın bende onu nasıl civil3d ye dönüştürebileceğinizi göstereyim(hem de siimetrik olmadan:))
çünkü yaptığınız işlemleri görmeden neden böyle bir değişiklik olduğunu söylemem çok zor.Mesela önce noktalara mı dönüştürdünüz yoksa direk olarak mı C3d nesnesine mi çevirdiniz?
en iyisi siz onu yollayın eğer paylaşabileceğiniz bir şeyse bende onu adım adım nasıl çevirebileceğimizi göstereyim hem forum için güzel bir örnek olur.

Bu istediklerinizi pazartesiden önce gönderemem, şehir dışındayım, ancak noktalar COGO dediğimiz formatta, ben sadece bu noktaları text dosyasından import ettim yani yine "create points" yapmış oldum... Nokta koordinatlarında değişiklik yok sadece yx-xy düzeltmesi var. Madem ki bu sorunu bugün çözemiyoruz onun yerine sizden ayrıntılı bir "Point Group Prop." açıklaması ve geçen günkü sorum olan "Easting-Northing-Elevation"-"X-Y-Elevation" düzeltmesini öğrensek nasıl olur?:)

İnanın teşekkürü benden daha fazla hak ediyosunuz...

Saygılarımla...

emrepala
11-06-2007, 14:37

Murat Bey, PrtScn yapıp rar layıp gönderdim, bir bakın acaba koordinat sistemiyle ilgili olabilir mi?

Saygılarımla...

PROTAgonist
19-06-2007, 09:01
Emre Bey
biraz zaman buldum dur dedim dedim sizin şu yolladığınızı yüzeye çevireyim.Çevirdim sonra kafam karıştı "yahu ben ne yapacaktım sorun neydi?" dedim:)
anlayış kıtlığım zirveye çıktı.Şimdi anladığım kadarıyla sorduğunuz soruyu doğrumu anlamışım onu bir öğreneyim şimdi.
netcad sizden y ve x sıralamasına göre nokta istiyo sizde ona göre verdiğinizde yolladığınız gibi çiziyoyani diyelim noktalar şunlar
y x
11 21
12 22
13 23

sizde bunları civil3d ye txt dosyasından
x y
21 11
22 12
23 13

olarak çağırıyorsunuz ama birbirleriyle ters çıkıyor dimi
soru bumu

bende c3d de çağırdım sizinki gibi çıktı o yüzden netcad yaptığınızı bir daha kontrol edermisiniz dikkatlice bu sorun hakkında konuşalımbeni bilgilendirin
kolay gelsin

Murat ÖZMEN

çarnaçar
27-06-2007, 07:38
İyi çalışmalar Murat Bey,
Sizden bir konuda yardım isteyecegim.Elimde araziden alınmış olan bir harita var(z degerleri mevcut) bu haritanın konturlarının tanıtılıp kesit alınacak hale gelme aşamalarını açıklayabilirmiziniz.

PROTAgonist
28-06-2007, 07:40
haritanız dwg formatında mı yollayın yapalım beraber

PROTAgonist
29-06-2007, 13:24
ismail bey yeni sorularınızıbekliyorum.

Emre bey sizinde sorularınızı bekliyoruz:)

emrepala
30-06-2007, 11:48
ismail bey yeni sorularınızıbekliyorum.

Emre bey sizinde sorularınızı bekliyoruz:)

Murat Bey merhabalar,

Uzun bir süredir görüşemiyorduk, elbetteki sorularım var ancak, mail atmıştınız bana, yoğun olduğunuzu yazmıştınız, sıkboğaz etmemek için foruma ve size mesaj yazmadım. Ne yalan söyliyeyim ben de yaklaşık 1 haftadır bakamıyorum programa, son sorumu biliyorsunuz, NetCAD ile ilgiliydi, bu yüzden NetCAD dosyasını *.dxf yaypıp gönderiyorum size, boş zamanınızda ilgilenirseniz sevinirim...

Saygılarımla...

PROTAgonist
02-07-2007, 14:24
Emre Bey merhabalar
Bayağı uzun zaman oldu görüşmeyeli:)Eğitimler arttı foruma bu sırada pek dönemedim ama forumu asla boşlamam o yüzden siz sorularınızı hep yollayın olabildiğince hızlı cevaplamayı çalışacağım.
Şu son xy-yx olayı biraz kafamı karıştırmıştı.Ama tecrübeli Harita Teknikeri Akın Başkurt arkadaşımız sayesinde sanırım bu olayı çözdüm.Bu benim bilgi eksikliğimden kaynaklanıyormuş.
Evet easting x northing y diyorduk ama sanırım haritacılar northingi x eastingi y olarak kullanıyormuş.O yüzden yolladığınız kotları pnez diziliminde açarsak sanırım doğru sonuca ulaşıyoruz.Sizde söylediklerimi bir inceleyin doğruysa buradan teyit edersiniz.
kolay gelsin

çarnaçar
27-08-2007, 09:53
İyi Çalışmalar Murat Bey,

Arazi uzerınde plan görünüşte koordinat sistemini karelaj yapabiliyormuyuz Civil 3d de.

Saygılar

Mustafa Korkmaz

PROTAgonist
27-08-2007, 10:46
Tabii ki ve de çok basit bir şekilde hani hep diyoruz ya herşey stillerde mevcut.
1-yüzeyini seçip sağ tık "surface properties"
2-Surface Styledan create new
3-ismini karelaj yap istersen display menüsünden borderın ve gridin ampulunu yak:)
4-ok ok deyip çık
5-ayrıca grid aralıkları ve başlangıç koordinatları için yapacağın ayarlar.Style /edit current selection/Grid (yukarda)bölümünden yapılıyor.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Murat ÖZMEN
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])(resmi büyütmek için üstüne tıklayın)

çarnaçar
27-08-2007, 14:28
İyi Çalişmalar Murat Bey,

Göstermiş oldugunuz ilgiye tesekkeur ederim.KArelaj işlemini anladım.Karelajı istegim açılarda vermeyi buldum fakat karelaj degerlerını (koordinatlarını) karelajın uzerıne yazdırabılıyormuyuz acaba?

İkinci olarak da grid çizgisinin başka stili varmı programın içinde + işareti veya noktalı çizgi vs yada kendimiz tanımlayabiliyormuyuz grid çizgi stilini..

Saygılar

Mustafa Korkmaz

cos00kun
04-09-2007, 22:17
Merhabalar Öncelikle bu değerli bilgiler için sonsuz teşekkürler .. Bilindiği gibi birçoğumuz özellikle yol projelendirme ve eğri çizimi gibi işlerimizde NetCAD kullanmaktayız . Nevarki bu oluşan tekeli kaldırabilmek için ve Autodesk Civil 3D in gücünü görebilmemiz için yeterli döküman ve bilgi yoktur ! bu yüzden Autodesk Civil 3D ve benzeri programların iyi tanıtılamadığına ve yeterli rekabetin oluşmadığına inanmaktayım . Herneyse çok uzattım sanırım :) tüm bu düşünceler doğrultusunda şunu söylemek istiyorum daha doğrusu bir tavsiyede bulunmak istiyorum hem Autodesk Civil 3D nin tanıtımı hemde Forumlarda insanların daha bilgilenmesi için konuları dağınık videolara bölümlemek yerine baştan aşağı tek bir proje video yapıp yayınlamamın yararlı olucağına inanmaktayım.. örneğin bir sahada alım yapılsın ve bunu eğrileri ve oluşturulacak yol profil kesit ve paftalarıyla komple bir proje yapılıp video dosyası oluşturmak gibi :)
Eğer bu fikre ilgi duyulursa ben NetCAD te böyle bir çizim hazırlayıp size gönderebilirim
sevgiyle kalın....

PROTAgonist
05-09-2007, 07:52
İlgiliniz ,yapıcı eleştiriniz ve önerileriniz için teşekkürler.Bu yaptığım çalışmaları hep iki arada bir derede,hep hazırlıksız(belli olduğu gibi hiçbirinin metni yoktur:)) hazırladım.Umarım yararı olabilmiştir.Fakat dediğiniz gibi bir sıralama dahilinde olmadığı için belkide pek bir işe yaramamıştır.
Ama sizi mutlu edecek bir haberim var şu an komple baştan sona bir projeyi ele alarak bir video seti hazırlanıyor.Hem benden daha iyi yapabileceğine inanığım biri hazırlıyor hemde hazırladıkları benimkinden daha ciddi olacak buna inanıyorum(Şirkette patronumuz benim 2. videomu izledikten sonra iyi yapmış ama sonuna film koyup hacklemişler demiş.:)
Bu söylediğim videolar gelene kadar benimkilerle idare edeceğiz artık.
Son olarak da forumumuza yeni bir müdavim olursunuz umarım, bu beni çok mutlu eder.

Not:Şu ana kadar çok fazla ilgi görmeyen civil 3d beklentileriniz bölümüne birşeyler yazarsanız çok sevineceğim.

cos00kun
05-09-2007, 08:57
Nedenini bilmiyorum ama çok az defa bi sitede kendimi bukadar samimi ve içten bi ortamda hissediyorum :) öncelikle tıkış pıkış zaman aralıklarında yapmak zorunda olmamanıza rağmen bizi bilgilendirdiğinizi için tekrar teşekkür etmek isterim ama bi yanlışınız var sanırım düzeltmeliyim :) dedinizki bana cevabınızda " bir sıralama dahilinde olmadığı için belkide pek bir işe yaramamıştır " işe yaramadığı konusunda yanıldınız :) inanın bana yarıyorlar :)
bu arada buranın müdavimleri arasına gireceğimde kesin umarım birazdaha zaman ayırıp ilerleme sağladığımda sanırım diğer arkadaşlara bu sitede yardımlarım olacaktır sizede destek anlamında :)
bide hemen "civil 3D beklentileriniz" bölümüne beklentilerimi yazıyorum ama beklentilerim aşmasın sonra civil 3D yi :):):):)
tüm arkadaşlara mutlu günler ve huzurlu bir çalışma ortamı diliyorum...

PROTAgonist
07-09-2007, 08:49
Arkadaşlar civil 3d Dever Hesabı yapıyor ama uygulayabileceğim bir örneğim yok.Yani civil3d de bunu yapacağım bana yardımcı olacak döküman örnek ne varsa benimle paylaşabilirmisiniz.
teşekkürler

cos00kun
07-09-2007, 10:01
dever hesabı
bağışlayın beni yogunluğuma verin ama tam olarak ne istediğinizi anlayamadım ben ?? yani dever işleminin nasıl yapıldığı konusundamı bilgi istiyosunuz ? eğer öyleyse ben akşama yazar size gönderirim tabiki

PROTAgonist
07-09-2007, 10:19
Boş bir zamanınızda biraz anlatabilirseniz sevinirim
birde herhangi bir örnek vardır dever hesabıyla ilgili işlemleri boykesiti falanda olan
teşekkürler

stalker
07-09-2007, 13:03
Arkadaşlar merhaba.
Yıllardır yol işlerinde çalışıyorum ve netcad in esiri olmuş durumdayım. Yaptığım bir takım şeyleri mesela arazi değerlerinin aktarımı, üçgenlenmesi,eğrilerin geçirilmesi,kesit alımı gibi konuları pratik bir şekilde netcad de yapıyorum fakat bu yaptığım işlerin civilde daha pratik bir şekilde olup olmayacağı konusu açıkcası benim civile olan ilgimi baltalıyor. Ne zaman netcad de iş yapsam aklımın bir köşesınde civil le olsa nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Bunu aşmak için burda sizlerden gelecek olan bilgilerin takipcisi olacağım. Netcad in tekelleşmesine bende karşıyım ve evrensel dilde ki bir programın tüm çalışanlara daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bunları sizlerle paylaşmak istedim. Murat bey sizinde yapmış olduğunuz yardımlar için çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar dilerim.
Netcad siz bir dünya istiyorum artık :)

starkopf
07-09-2007, 16:47
herkese merhaba
bende yaklaşık 15 yıldır inşaat sektöründe ( yol,altyapı vs. ) çalışan bir harita müh.yim çok çeşitli cad programları kullanmaktayım ama internet ortamında civil 3d nin neler yapabildiğinbi görünce inanın türkiyedeki malum cad programlarının yaya kaldığını gördüm. bence şu an tek eksik türkçe metaryal vede eminim ki önümüzdeki yıllar içinde civil 3d programı inşaat sektöründe vazgeçilmezler listesinde bir numara olacak ayrıca bu sektörde ekmek yiyen mühendisler için se bir refarans olacaktır.

PROTAgonist
08-09-2007, 09:38
Bütün programların kendilerine göre avantajları vardır.Civil 3d de bana göre bir avantajlar dünyası:))
Bu yazılımı artık iyice tanıtmak gerektiğini düşünüyorum.Bunun için bir seminerler serisi organizasyonu yaptık
Büyük ihtimalle
6 ekim
10 kasım
1 aralık
tarihlerinde Bakırköy Prota da Civil 3d Tanıtımları yapacağız.1 hafta sonra detaylarıyla duyuracağım zaten
Katılımlarınızı bekliyorum
Murat ÖZMEN
Prota Bilgisayar
02122586863

cos00kun
09-09-2007, 07:46
Murat Bey dever ile ilgili bilgi yazmak isterdim ama şu aralar buna pek vaktim yok :( o yüzden bende elimdeki bi kitaptan resim çekip size göndermeyi yeğledim umarım işinize yarar eğer takıldığınız bi bölüm olursa sorunuz lütfen
resimleri mail adresinize yolladım çünkü buraya bi tanesini bile sığdıramadım :)

starkopf
09-09-2007, 17:32
murat bey arzu ederseniz elimde uygulaması yapılmış bitmiş bir yol projesi mevcut olup benim gibi civil 3d ögrenmek isteyen herkese yardımcı olabilir.

cos00kun
10-09-2007, 06:16
Murat bey bikaç gün önce bizlere burda yazmış olduğum mesaja cevaben ( komple bir yol projesinin videosunu Civil 3D ortamında burda yapma fikri ) sizde bi arkadaşın bunu yakında yapıp burda yayınlanacağını söylemiştiniz işte onu soruyorum şu an ne aşamada acaba ? :) çünkü Demomun bitme süresine az kaldıda :):)

sağlıklı ve huzurlu günler dilerim herkese ...

çarnaçar
13-09-2007, 14:15

Tekrardan sizi rahatsız edecegim.Sizin yapmış oldugunuz “Koridor Tasarımı” adlı örnekte ekli olan 6. Resim var. Orada Kırmızı kot,arazi kotu,kilometre yazan tablo var.bu tablo ayarlarının nasıl yapıldıgını anlatabilişrmisiniz.Son olarakta bu yapılan ayarların her çizimde otomatik olarak gelmesini açıklayabibilirmisiniz.

İkinci olarakta mevcut aldıgımız hat boyunca yapılan raporlama işleminde "material list" kısmının açıklamasını yapabilirmisiniz..

Saygılar

Mustafa Korkmaz

mapper
01-10-2007, 07:34
Merhaba Arkadaşlar

Kübaj hesabı çıkartılacak bir hafriyat alanında, program çalışma alanını yüzey oluşturma aşamasında kendisi belirliyor. İlk olarak biz bu çalışma alanını nasıl değiştirebiliriz? :confused: İkinci olarak kesitleri belirlediğimiz bu çalışma alanına göre otomatik olarak nasıl sınırlandırabiliriz? :confused: Manual yapılacaksa büyük işlerde bunu yapmak uzun zaman alacak. Eşit aralıklı kesitler alabiliyoruz, bir de bu kesitleri çalışma alanına göre sınırlandırabilirsek çok mükemmel olacak. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Netcad ile kıyaslama açısından aynı siyah ve kırmızı nokta verilerini kullandım. Sonuç %98-99 aynı çıkıyor. ;)

Ayrıca bu stilleri çözebilirsek diğer programların adını bile anmaya gerek kalmayacak. Bu konuda da Murat Bey'den derinlemesine bilgiler talep etmeliyiz. :)

Saygılarımla
Özcan Doğan

PROTAgonist
02-10-2007, 09:42
Sizden ekteki kesit hakıında yardım istemiştim bana yardımcı olmustunuz.Bugün kesiti inceledigim zamana benim size örnek olarak verdiğim kesitteki eğimlerin tutmadıgını fark ettim.Toolplaette inceledigim zaman ara mesafe,kalınlık, eğim degerlerini girdigim zaman eğim konusunda biraz sıkıntım oldu.ikinci olarak da bizim palye diye adlandırdıgımız kazıyı civilde tanımlayabailiyormuyuz bunun yapılıs seklını açıklayabilirseniz sevinirim..ekteki resimde bunu çizdim..

Mustafa bey
palyeyle ilgili sorunuzu şekilde gösterdim.Umarım yararı olur
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

PROTAgonist
02-10-2007, 09:51

Tekrardan sizi rahatsız edecegim.Sizin yapmış oldugunuz “Koridor Tasarımı” adlı örnekte ekli olan 6. Resim var. Orada Kırmızı kot,arazi kotu,kilometre yazan tablo var.bu tablo ayarlarının nasıl yapıldıgını anlatabilişrmisiniz.Son olarakta bu yapılan ayarların her çizimde otomatik olarak gelmesini açıklayabibilirmisiniz.

İkinci olarakta mevcut aldıgımız hat boyunca yapılan raporlama işleminde "material list" kısmının açıklamasını yapabilirmisiniz..

Saygılar

Mustafa Korkmaz

İlk dediğiniz soruyu video olarak hazırlayayım.Yalnız yinede şunu söylemeliyim civil 3d stil tabanlı bir program yani oluşturduğumu zbütün objelerin stillerini değiştirebiliriz ve ya yeni stiller ekleyebiliriz.Bir tablo hazırladığınızda o artık kalıcı olabiliyor.
2.soru
Material listle malzemelerinde aynı total volumeda olduğu gibi kübajını çıkarabiliyorsunuz.misal 4 katmanlı bir yolunuz var her katmanı tanıtıyorsunuz(aynı isimleri kullandığınız zaman zaten direk olaraktanıyor.)Bu göre metraj yapıyor.Bunu da bir resimli örnekle göstermek isterdim ama zaman bulabilirsek diyelim
Sorularınız için teşekkürler devamını bekliyorum

PROTAgonist
02-10-2007, 09:59
Özcan Bey Merhaba
İnanın sorunuzu anlamadım bir print screen yollayın ona göre konuşalım.Çalışma alanı diye kastetdiğinizi bilhassa anlamadım.ama merak etmeyin civil 3d çok zamanınızı alacak pek bir şey yok.
Print screeninizi bekliyorum.Eminim bir çözüm yolu buluruz.Sorunuz için teşekkürler.
Ben profesyonel anlamda civil 3dyle alakalı olduğum için başka program isimleri kullanmamaya özen gösteriyorum.Sizde özen gösterirseniz sevineceğim.
Sorularınızı bekliyorum
Kolay gelsin

çarnaçar
02-10-2007, 11:36
Sizden ekteki kesit hakıında yardım istemiştim bana yardımcı olmustunuz.Bugün kesiti inceledigim zamana benim size örnek olarak verdiğim kesitteki eğimlerin tutmadıgını fark ettim.Toolplaette inceledigim zaman ara mesafe,kalınlık, eğim degerlerini girdigim zaman eğim konusunda biraz sıkıntım oldu.ikinci olarak da bizim palye diye adlandırdıgımız kazıyı civilde tanımlayabailiyormuyuz bunun yapılıs seklını açıklayabilirseniz sevinirim..ekteki resimde bunu çizdim..

Mustafa bey
palyeyle ilgili sorunuzu şekilde gösterdim.Umarım yararı olur

İyi ÇAlışmalar Murat Bey,

gösterdiginiz ilgiye teşekkür ederim ilk olarak.Murat Bey sizin dedigizniz gibi yaptım palyelerimi olustrdum fakat başaka bi sorun ile karşılaştım.Ben tanımlı palyelerimi yaptıgım zaman arazi ile kesişimlerini yapmıyor ve tanımladıgım palyeler kesitlerin üzerini aşıyor.oldugu gibi kalıyor.Benim yapmak istedigim ise tanımlı palyemi otomatık olarak, arazi ile kesişene kadar kendının yapması eger ikinci,üçüncü,dördüncü palyeleri kendinin arazi ile keişene kadar yapması..

Saygılar

Mustafa Korkmaz

mapper
02-10-2007, 11:57
Merhaba Sevgili Arkadaşler ve Murat Bey

Ben aşağıdaki soruma epeydir cevap alamadım. Aynı soruyu daha öncede sormuştum. Murat Bey benden detay istemişti.

“Kübaj hesabı çıkartılacak bir hafriyat alanında, program çalışma alanını yüzey oluşturma aşamasında kendisi belirliyor. İlk olarak biz bu çalışma alanını nasıl değiştirebiliriz? İkinci olarak kesitleri belirlediğimiz bu çalışma alanına göre otomatik olarak nasıl sınırlandırabiliriz? Manual yapılacaksa büyük işlerde bunu yapmak uzun zaman alacak. Eşit aralıklı kesitler alabiliyoruz, bir de bu kesitleri çalışma alanına göre sınırlandırabilirsek çok mükemmel olacak. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

[Only registered and activated users can see links] jpg ([Only registered and activated users can see links] 122_1080lo.jpg)

çarnaçar
14-10-2007, 17:04
İyi ÇAlışmalar Murat Bey,

gösterdiginiz ilgiye teşekkür ederim ilk olarak.Murat Bey sizin dedigizniz gibi yaptım palyelerimi olustrdum fakat başaka bi sorun ile karşılaştım.Ben tanımlı palyelerimi yaptıgım zaman arazi ile kesişimlerini yapmıyor ve tanımladıgım palyeler kesitlerin üzerini aşıyor.oldugu gibi kalıyor.Benim yapmak istedigim ise tanımlı palyemi otomatık olarak, arazi ile kesişene kadar kendının yapması eger ikinci,üçüncü,dördüncü palyeleri kendinin arazi ile keişene kadar yapması..

Saygılar

Mustafa Korkmaz

bu sordugum sorunun cevabını buldum Murat Bey,yalnız bu sfer başka bir soru soracagım size.Gradin olarak yaptıgım arazi üzerinde kaesit ladıgım zaman.normal tanımlı araziyi ban veriyor.kendi yaptıgım Grade olmuş araziyi göstermiyo.bunu kesitlerde nasıl tanımlı hale getirebiliriz.

saygılar

çarnaçar
18-10-2007, 07:31
İyi Çalışmalar Murat bey,

size başka bir soru soracagım..toolpalette tanımlı kanal tiplerindeki resimde (ekteki resimde) göterilen şekildeki tanımlı kesitleri vermıyor bunun nasıl yapıldıgını acıklayabılırmısınız.

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

saygılar

zaferb
25-10-2007, 11:26
Merhaba Murat Bey,

Benim sorun şev gösterimi ile ilgili, C3D de şev üstünü ve şev altını gösterip şev taraması yaptırabilirmiyim.

mkorkmaz
16-11-2007, 11:36
iyi çalışmalar grup uyelerı

toolpalets bolumunda channel modulunde.tanımlı kanal verılen degerler ıle cıkmıyor.ıkı taraf dayalı kanal ortya cıkıyor.bunu dık duvarlı kanal tanımını nasıl yapabılırız .

wolf26
24-01-2008, 07:46
merhaba murat bey benimde izninizle bir sorum olucaktı şimdi bir polyline aligment yaparken bunun km lemesi feet inç gibi birimler oluyordu onu başka birinin sorusu üzerine cevaplamışsın edit drawing settingsten units and zone altından meterse çevirdim fakat yaparken km leme olmuyor bir birim eksik kalıyor yinede nasıl yapıcaz acaba bilginiz varmı ???

musty06
06-02-2008, 21:30
Murat bey;

Kolay gelsin öncelikle...

Benim sizden arzum noktaları atılmış yüzeyi ve eğrileri oluşturulmuş bir haritaa üzerinde; sınırları ve kotu belli olan bir alanın kazı ve dolgusunu nasıl hesaplayacağımız; palyeleri nasıl tanıtacağımız bununla ilgili sizden bir ornek alırsak sanırım daha faydalı olur...

teşekküler

emrepala
06-02-2008, 22:11
Murat bey;

Kolay gelsin öncelikle...

Benim sizden arzum noktaları atılmış yüzeyi ve eğrileri oluşturulmuş bir haritaa üzerinde; sınırları ve kotu belli olan bir alanın kazı ve dolgusunu nasıl hesaplayacağımız; palyeleri nasıl tanıtacağımız bununla ilgili sizden bir ornek alırsak sanırım daha faydalı olur...

teşekküler

En son verilen videonun sana yardımcı olacağını düşünüyorum, tabi izlememiş olacağını varsayarak:)

Saygılarımla...

musty06
10-02-2008, 16:08
En son verilen videonun sana yardımcı olacağını düşünüyorum, tabi izlememiş olacağını varsayarak:)

Saygılarımla...

hangi video?

stalker
16-02-2008, 09:55
Arkadaşlar protanın hazırladığı harika bir eğitim cd si var. Onu istanbul şubesinden temin edebilirsiniz. Hemde ücretsiz. Tüm sorularınıza cevaplar orada.
Benden söylemesi.
Kolay gelsin.
*****Ayrıca desteklerinden dolayı Prota ailesine teşekkürler.*****

modi
23-02-2008, 06:13
Sn Murat Bey yolladığınız eğitim DVD si elime geçti.Bu DVD de baktığım kadarıyla dever ve tip kesit yaratılmasıyla ilgili açıklama yok eğer bu konularla ilgili yardımcı olursanız sevinirim.

ogecim
23-02-2008, 15:31
Merhaba,
Bugün forumunuza baktım bir arkadaşımın Civil 3D hakkındaki gözlemleri ile.

Nedense, bir başkasının yaptığı programlar bize çok hoş gelir.Bir başkası dediğim Türk olmayanlar.Ama türk mühendis, tekniker, yazılımcılar herhangi bir yazılım veya konusundaki bilgi birikimlerinden bahsedince..."Eh bizde bunu biliyoruz ki" denilir.

Ben 15 yıldır yol inşaat firmalarında proje dizaynırı olarak çalıştım ve halen çalışıyorum.1974 iskenderun doğumluyum.AutoCAD, Quicksurf, Proyol ile çalıştım.Bu yazılımlar ile ilgili eğitmenlik yaptım ve sonunda AutoCAD altında çalışan CANSOFT yazılımını yaptım.Bu yazılım hakkında detaylı bilgiyi isteyenler, [Only registered and activated users can see links] adresinden alabilir hatta programı kullanabilirler.Sayısal arazi, güzergah, plan-profil, data, enkesit ve diğer modüllerden kurulmuş her satırında alnımın teri olan program gruplarından oluşmaktadır.

Ben bu forumda kendi yapmadığımız bir yazılım hakkında, bulutlarda uçurmayı doğru bulmadım ve hatta kınadım.

Saygılarımla,

Özcan GEÇİM
Project Designer

PROTAgonist
25-02-2008, 08:57
Merhaba Özcan Bey
15 yıldır bu sektördeyim diyorsunuz.Kendinize göre bazı görüşlerinizi yazıyorsunuz.Gelin kardeşler elele tutuşalım nidalarıyla çoşuyorsunuz.Sonra ne görüyoruz meğerse bir yazılımınız varmış.Aynı mesajı iki farklı yere atıyorsunuz.Sadece ama sadece reklam için tu kaka yaptığınız civil 3d nin konu başlığı altında kendinize yer açıyorsunuz.Acaba ki programlar sayfasında hepimizin yaptığı gibi bilgi vereceği programın ismini yazıp kendisine bir bölüm açsaydınız kaç kişi bakardı.Ne yazık bu meslekteki bir ağabeyimi böyle bir durumda görmek çok üzücü.Mesajlarınızı silme yetkim olmasına rağmen silmiyorum buyrun reklamınızı yapın.
Bu arada hatırlatayım biz de burada ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz bizim terimizde alnımızdan akıyor ama az ama çok.
Üzüldüğüm bir nokta şu ki burada teknik soruları cevaplamaya zaman bulamadığım böyle günlerde uğraştığım işe bak.
Bu arada programınız Autocad üzerinde çalışıyordu değil mi?Autocad'i kim yazdı sahi?.
Çalışmalarınızda başarılar

Murat ÖZMEN
02.02.1979-Düzce
telefon:02122586863

Blissful
09-03-2008, 18:31
murat bey C3D nin bir yazılı dokumanıda varmı acaba bakıp yararlanabileceğimiz ?

orhan1976
17-03-2008, 11:30
Merhaba
Ben belirli bir platform olmadan 2 farklı zamanda yapılmış bir alımdan 2 yüzey oluşturduktan sonra kesit ve hacim hesabını nasıl yapıyoruz? onu öğrenmek istiyorum.Bina inşaatında çalıştığımız için yüzeyler arası hacim hesabı işimizi görüyor ancak hakediş e vermek için normal platform yerine 2. alımı koyup o şekilde pafta hazırlamam gerekiyor.Bir de ilk noktaları c3d ye alırken nokta no olarak sadece rakamları tanıyor.Bunu harf ve rakam yapmanın yolu nedir?Bizde dar bir alanda çok fazla nokta olduğu için noktaları ayırdetmek için 1.2.3.4.. değil a1.a2a3...b1.b2.b3.. şeklinde çalışmamız gerekiyor.Aksi takdirde total a veri aktarımı ve aplikasyonu yapılan noktaların takibinde sıkıntı yaşıyoruz.:p

modi
18-03-2008, 07:10
Benim sorum kübaj cetveliyle ilgili civil 3d ile ilgili eğitim cd sinde kesitlerin hazırlanması kübaj hesaplarının alınması videosunda yapılan hesapla ilgili program bu hesabı hangi formülü kullanarak yapıyor tatbik mesafesimi kullanıyor alanların toplamının yarısını alıp ara mesafe ilemi çarpıyor birde volumeden yapılan kübaj hesabıyla kübaj cetvelindeki hesapda farklılıklar var.Ayrıca kübaj cetvelinde verilen alan değerlerini alıp excelde hesapladığımda volumedeki değeri yakaya biliyorum.Sorum civil 3d nin hesapmantığı nedir.Biraz açıklarsanız sevinirim.

orhan1976
18-03-2008, 09:06
Benim sorum kübaj cetveliyle ilgili civil 3d ile ilgili eğitim cd sinde kesitlerin hazırlanması kübaj hesaplarının alınması videosunda yapılan hesapla ilgili program bu hesabı hangi formülü kullanarak yapıyor tatbik mesafesimi kullanıyor alanların toplamının yarısını alıp ara mesafe ilemi çarpıyor birde volumeden yapılan kübaj hesabıyla kübaj cetvelindeki hesapda farklılıklar var.Ayrıca kübaj cetvelinde verilen alan değerlerini alıp excelde hesapladığımda volumedeki değeri yakaya biliyorum.Sorum civil 3d nin hesapmantığı nedir.Biraz açıklarsanız sevinirim.
Merhaba arkadaşım dediğin gibi volume deki değer ile kesitten hesapladığın değer hiçbir zaman tutmaz.Çünkü kübaj cetvelinde belirlenen kesit alanlarının ortalaması ile ara mesafeler kullanılır.Volume komutunda ise her üçgen için ayrı kot ortalaması alınıp alanla çarpılır.Eğer kesitte deneme amaçlı olarak kesit mesafesini normal 10 mt değil de 10-20 cm gibi ufak bir değer seçersen volume değerine yaklaşırsın.Ancak pratikte bu iş yükünü artırdığı için uygulamada tercih edilmez.Ben bile avm-konut inşaatı kazısında 500 mt güzergahta 1 mt ile kesit alıp hesap yapıyorum.
Kolay gelsin.

modi
18-03-2008, 11:14
Benim asıl merak ettiğim eğitim cd sindeki kübaj cetvelindeki hesap kesit alanları tamam ama hacimleri hangi formülden neye göre hesapladığı excelde hesaplayınca autocad le çakışmıyo.Exceldede alanlartoplamının yarısı çarpı 2 formülünden hesap yaptırıyorum

satox
21-03-2008, 17:10
Herkese iyi gunler, cok faydali bir konu olmus bu. Ozellikle Murat Bey'e emegi icin tesekkur etmek isterim.

Benim soyle bir sorunum var, C3D kullanarak bir arazi modeli olusturdum ve bu arazi modelinde feature line vasitasiyla bina temelimi kotuna gore yerlestirdim. GRADING menusu vasitasiyla kazi isini yaptirabiliyorum ancak istedigim kaziyi bir turlu tanimlayamadim. Istedigim kazi; temel kotumdan itibaren yuzeye kadar 5'er metrelik parcalar halinde ve bu her 5er metrelik parcalar arasinda 4 metre genisliginde yatay bir platform (palye) teskil edilmis olarak yapilmali.

Grading toolbar'inda relatif kot vererek kaziyi tanimlayabiliyorum ancak burda kimi yerde verdigim relatif kot arazimin uzerine cikmasina ragmen C3D kaziyi araziyle kesisiminde bitirmiyor...Daha dogrusu ben beceremedim, acaba herhangi bir firi olan var mi?

Ozetle benim istedigim; palyeli bir temel kazisi hazirlamak.

Herkese iyi gunler

mersoy58
31-03-2008, 13:12
Merhaba Murat Bey.
Civil 3d hakkında..
Yol koridoru tip kesit vs.. oluşturarak proje yapabiliyorum. Tek sorun dever uygulaması.Bunu bir türlü başaramadım.
İkinci sorun da tip kesit oluştururken Toolbarda ki dinamik tip kesitler hep 4 katmandan olşuyor oysa bana 5 katman lazım
aşınma
binder
bitümlü temel
Plentmiks temel
Plentmiks alt temel
yani bu 5 katman olayını çözemedim.
(bu arada Polyline kullanarak tip kesit oluşturma olayını da çözemedim)

Bu konularda yardımcı olursanız sevinirim.

serkanka
03-04-2008, 09:45
Arkadaslar,
Enkesitleri olusturup ekranda cizebiliyorum.
Fakat kubaj hesabinda iki sorun cikiyor:

1- Bazi enkesitlerde, proje cizgisi, dogal zemin cizgisini yakalamiyor. Ve program bu kesiti hesaba katmiyor.

2- Birim ayarlarindan dolayi kubaji farkli birimde hesapliyor.

Konu ile ilgilenmis ve cozum bulmus arkadaslarim yardimci olursa sevinirim. Selamlar..

PROTAgonist
04-04-2008, 10:32
Herkese iyi gunler, cok faydali bir konu olmus bu. Ozellikle Murat Bey'e emegi icin tesekkur etmek isterim.

Benim soyle bir sorunum var, C3D kullanarak bir arazi modeli olusturdum ve bu arazi modelinde feature line vasitasiyla bina temelimi kotuna gore yerlestirdim. GRADING menusu vasitasiyla kazi isini yaptirabiliyorum ancak istedigim kaziyi bir turlu tanimlayamadim. Istedigim kazi; temel kotumdan itibaren yuzeye kadar 5'er metrelik parcalar halinde ve bu her 5er metrelik parcalar arasinda 4 metre genisliginde yatay bir platform (palye) teskil edilmis olarak yapilmali.

Grading toolbar'inda relatif kot vererek kaziyi tanimlayabiliyorum ancak burda kimi yerde verdigim relatif kot arazimin uzerine cikmasina ragmen C3D kaziyi araziyle kesisiminde bitirmiyor...Daha dogrusu ben beceremedim, acaba herhangi bir firi olan var mi?

Ozetle benim istedigim; palyeli bir temel kazisi hazirlamak.

Herkese iyi gunler

iyi günler
sizin iki tane grading kriteri hazırlamanız gerekiyor.birincisinde target olarak distance seçin ve altta ki grade değerini %0 yapın uzunluğunuda 4 m yapın
ikinci kriterinizde targetı "relative elevation "seçin yarma ve dolgu için istediğiniz şevi yazın.
son sırayla iki kriterinizi seçe seçe palyeli bir şekilde kazınızı yapın.

eğer target olarak relative elevation seçerseniz o yüzey, bulmaz surface seçerseniz yüzeyi bulur.
ama eğer en sonunda ben kazımı yaptım yüzeye artık bunu yapıştırmak istiyorum derseniz
grading toolbardan create detached surface i seçerek yüzey oluşturun sonra ana yüzeyinizin editine gelip paste surface deyip yeni oluşturduğunuz yüzeye yapıştırın
umarım açıklayıcı olmuştur açıklayıcı olmayan yerleri sorabilirsiniz kolay gelsin
murat özmen

PROTAgonist
04-04-2008, 10:44
Merhaba Murat Bey.
Civil 3d hakkında..
Yol koridoru tip kesit vs.. oluşturarak proje yapabiliyorum. Tek sorun dever uygulaması.Bunu bir türlü başaramadım.
İkinci sorun da tip kesit oluştururken Toolbarda ki dinamik tip kesitler hep 4 katmandan olşuyor oysa bana 5 katman lazım
aşınma
binder
bitümlü temel
Plentmiks temel
Plentmiks alt temel
yani bu 5 katman olayını çözemedim.
(bu arada Polyline kullanarak tip kesit oluşturma olayını da çözemedim)

Bu konularda yardımcı olursanız sevinirim.

merhaba 5 katmanlı yol için bir kaç yolunuz var.generic pavement diye bir tipkesit var mesela onu kullanabilirsiniz.4 katmanlı bir yolun altına ve ya 5 tane generic p. kullanarak bunu yapabilirsiniz.diğer bir yolda sizin dediğiniz gibi polylinedan tip kesit oluşturmak
bununla ilgil basit bir örnek söyleyeyim
1.bir dikdörtgen çizin polylinela
2.create sub. from polylinedan bunu sub asse çevirin.çevirirken alt tarafta singleı seçin
3.oluşan sub asse sağ tık add code diyin.bir çizgisine tıklayıp bir şey yazın
4.bütün noktaları için add code diyip point code ekleyin
5.sub asse sağ tık yapıp add shape diyin ve sonra add code diyip shapei seçip onada bir isim yazalım
6.aynısından bir de aksı öteki tarafındaki için yapalım
ve sonra bunları add to asemblyle assembly imize monte edelim
bir de yine oluşturduğumuz sub asse sağ tık yaparsak burda bu tip kesitin den neresinden bağlanabileceğini belirleyebiliyorduk

bir de en son dever konusun dan bahsedeyim
alignment ınıza sağtık al.propertiesden design speed belirleyebiliriz istediğimiz istasyonlara.burada superelevation bölümünde en sadaki işaretciği seçerek bir dever hesabı yaptırabiliriz
ve ya direk yine superelevation bölümünde en soldaki işaretcikten seçtiğimiz istasyonlardaki deveri yazabiliriz
açıklayıcı olamadığım yerlerde soru sorabilirsiniz.
kolay gelsin
murat özmen

PROTAgonist
04-04-2008, 10:50
Arkadaslar,
Enkesitleri olusturup ekranda cizebiliyorum.
Fakat kubaj hesabinda iki sorun cikiyor:

1- Bazi enkesitlerde, proje cizgisi, dogal zemin cizgisini yakalamiyor. Ve program bu kesiti hesaba katmiyor.

2- Birim ayarlarindan dolayi kubaji farkli birimde hesapliyor.

Konu ile ilgilenmis ve cozum bulmus arkadaslarim yardimci olursa sevinirim. Selamlar..

merhabalar
birim ayarlarınız toolspace/settings/edit drawing settingsten yapılabiliyor.

enkesitte proje çizgisi arazi kotunu yakalamadığında dik olarak yüzeyi keserek hesabını yapıyor

açıklayıcı olamadığım yerleri sorabilirsiniz
kolay gelsin

murat özmen

PROTAgonist
04-04-2008, 10:59
Merhaba
Ben belirli bir platform olmadan 2 farklı zamanda yapılmış bir alımdan 2 yüzey oluşturduktan sonra kesit ve hacim hesabını nasıl yapıyoruz? onu öğrenmek istiyorum.Bina inşaatında çalıştığımız için yüzeyler arası hacim hesabı işimizi görüyor ancak hakediş e vermek için normal platform yerine 2. alımı koyup o şekilde pafta hazırlamam gerekiyor.Bir de ilk noktaları c3d ye alırken nokta no olarak sadece rakamları tanıyor.Bunu harf ve rakam yapmanın yolu nedir?Bizde dar bir alanda çok fazla nokta olduğu için noktaları ayırdetmek için 1.2.3.4.. değil a1.a2a3...b1.b2.b3.. şeklinde çalışmamız gerekiyor.Aksi takdirde total a veri aktarımı ve aplikasyonu yapılan noktaların takibinde sıkıntı yaşıyoruz.:p

merhaba
iki farklı alım için yüzeyleri oluşturun
sonra surface/utilities/volumes
bölümünden ikisi arasında kübaj alabiliyorsunuz

noktaları civile alırken eğer nokta nolarınız a1,a2 falan gibiyse bunları point name ve ya description olarak tanıtım içeriye rahatça alabilirsiniz. ama önce name ve ya desc içeren bir format oluşturmanız şart
format oluşturma buraya biraz uzun kaçabilir.
açıklayıcı olamadığım yerlerde sorabilirsiniz.
kolay gelsin
murat özmen

serkanka
09-04-2008, 15:43
Murat ozmen bilgilerinize tesekkurler.
Civil 2008 gercekt3en guzel.
Tabi enine-boyuna karistirilmasi gerekiyor.

Bir sorum olacak.
Enkesitleri hazirladiktan sonra
layout ile cizim yapmak istedigimizde,
ekran ile layout birbirinden farkli gorunuyor. Metrik olculerle calistigimiz halde bunu ayarlayamadim.
Bu konuda bir cevabiniz olacak mi?

Saygilar....

orhan1976
10-04-2008, 09:05
merhaba
iki farklı alım için yüzeyleri oluşturun
sonra surface/utilities/volumes
bölümünden ikisi arasında kübaj alabiliyorsunuz

noktaları civile alırken eğer nokta nolarınız a1,a2 falan gibiyse bunları point name ve ya description olarak tanıtım içeriye rahatça alabilirsiniz. ama önce name ve ya desc içeren bir format oluşturmanız şart
format oluşturma buraya biraz uzun kaçabilir.
açıklayıcı olamadığım yerlerde sorabilirsiniz.
kolay gelsin
murat özmen
Merhaba
Yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi surface\utılıtıes\volumes ten hacim hesabı yapabiliyorum ancak bana 2 yüzeyden alınıp hazırlanmış kesit çizimleri gerekiyor

adcame
10-04-2008, 15:26
Murat Bey Emeğiniz Için Oncelikle Tşk Ederim. Benimde Bir Sorum Var. Bir Yol çalişmasinda Dolgu Ve Yarma Da Kesitler Farkliliklar Gosterir Genelde Ornegin Yarmada Kesite Drenaj Hendeği Varken Ayni Kesit Mix Ise Dolgu Olan Tarafinda Yarma Hendeği Yapilmaz. Bu şekildeki Bir Calişmada Assembly Mizi Nasil Oluşturacagimiza Dair Bir Ornek Verirsdeniz Sevinirim. Saygilar

adcame
10-04-2008, 15:28
Murat Bey Emeğiniz Için Oncelikle Tşk Ederim. Benimde Bir Sorum Var. Bir Yol çalişmasinda Dolgu Ve Yarma Da Kesitler Farkliliklar Gosterir Genelde Ornegin Yarmada Kesite Drenaj Hendeği Varken Ayni Kesit Mix Ise Dolgu Olan Tarafinda Yarma Hendeği Yapilmaz. Tabi Bu Bir Sonraki Kesitte Değişebilir Bu N Bu şekildeki Bir Calişmada Assembly Mizi Nasil Oluşturacagimiza Dair Bir Ornek Verirsdeniz Sevinirim.

adcame
11-04-2008, 09:49
Merhaba Murat Bey Benimde Bir Sorum Olacak Yol Işinde Yarma Ve Dolgu Kesitleri Farkli Mesela Yarmada Yol Kenarinda Drenaj Hendeği Varken Dolguda Yok C3d Bu Sorunu Nasil Cozuyor Yani Yarma Kesitlerine Farkli Dolgu Kesitine Farkli Bir Tanim Verilebinirmi

gurelyasin
16-04-2008, 19:22
Merhaba Murat Bey,

Öncelikle forumdaki paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim..Forumda pek mesajım olmasa da uzun süredir takip ediyorum ve inşaat mühendisi adayı olarak paylaştığınız bilgiler ve videolardan çok yararlandım ankaradaki şubenizden de eğitim dvdsini aldım..gerçekten çok yararlı dökümanlar..soruma gelecek olursam benim dwg uzantılı bi haritam var ve civil3d ortamında yol güzergahı profil enkesit hacim hesapları gibi genel tüm işlemleri yaptım..ancak autocadde 1:2000 ölçeğinde mm bazında çalışıyordum..civil3d yaptığım işler metre bazında ve 1 km uzunluğundaki yolum boy profilinde ve aligment üzerinde 500m görünüyor..hacim hesaplarında enkesitler arası ara mesafe değişeceği için sorun olur mu ya da bunu düeltmemin bi yolu var mı..yani yolumu gerçek uzunluğunda görebilmek istiyorum..scale yaparak düzeltmek istedim ama z kotu - olduğu için onda da sorun yaşadım..yardımlarınız için simdiden çok teşekkürler

İyi çalışmalar

mersoy58
20-04-2008, 11:20
Merhaba. Oluşturulan yol güzergahına ait yatay geometri elemanları listesini tablo halinde ekrana yazdıramıyorum. bu konuda yardım alabilirmiyim...

Aligments->add tables->add segments seçeneğinden yapılması lazım ama ekrana sadece tablo başını çıkarıyor diğer bilgileri yazmıyor...

aurora_72
02-05-2008, 10:02
Merhaba Murat Bey Benimde Bir Sorum Olacak Yol Işinde Yarma Ve Dolgu Kesitleri Farkli Mesela Yarmada Yol Kenarinda Drenaj Hendeği Varken Dolguda Yok C3d Bu Sorunu Nasil Cozuyor Yani Yarma Kesitlerine Farkli Dolgu Kesitine Farkli Bir Tanim Verilebinirmi

merhaba aslında bu tanımı metric daylight altında bulunan daylight standart subassembly ile yapmamız mümkün fakat bu obje bizim tek eğim ile araziye ulaşmamızı sağlıyor. asıl sorun bence şu bizler genelde otoyol inşaatlarında yüksek yarma ve yüksek dolgu kesitleri ile çalıştığımız için kırmızı kot noktasından tabii zemin noktasına kadar 10 m yüksekliği aşan durumlarda palye ile tabii zemine ulaşmak durumundayız. örneğin benim şu an çalıştığım projede (bursa çevre yolu inşaatı) yaklaşık 100 m. bulan yarma değerlerimiz var bu da kırmızı kot noktasından tabii zemine ulaşıncaya kadar 9 palye koymak anlamına geliyor. ben şu an için civil 3d ile buna yönelik bir çözüm üretemedim. aynı şekilde dolgularda da 2 veya üç palye koymamız gereken yerler oluyor.

aurora_72
02-05-2008, 10:18
benim murat beye şöyle bir sorum olacak. sağlı ve sollu olarak 17.75m genişliğinde bir yol düşünün.17.75 m.' den sonra kesitlerimin arazi durumuna göre eğer dolguda ise 1m %-8 eğim ile gitmesini ve bu noktadan sonra 2/1 şevle 10m gitmesini eğer arazi daha da derinde ise 5m %5 ile gitmesini (palye) bu noktadan tekrar 2/1 şevle 10m gitmesini, bu işlemi araziyle buluşuncaya kadar tekrarlamasını,
aynı kesit eğer yarma kesiti ise hendek koyup (1m %-4, 0.60m %0 0.50m 2/1 0.60m %0) bu noktadan sonra şev eğimi ile (örn.1/1) 10m eğer arazi ile buluşamazsa 5m %-5 (palye) tekrar şev, gerekirse araziyle buluşuncaya kadar bu işlemlerin tekrarı şeklinde bir tanım yapmamız mümkü mü? kesitleri teker teker tanımlamak mümkün fakat bu işlem 40-50 km uzunluğunda bir otoyol için çok uzun süreceği için bu işlemi daha kolay yapmanın (özellikle civil 3d kapasitesinde bir program için) bir yolu olmalı diye düşünüyorum.

PROTAgonist
09-05-2008, 10:37
Merhaba Murat Bey,

Öncelikle forumdaki paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim..Forumda pek mesajım olmasa da uzun süredir takip ediyorum ve inşaat mühendisi adayı olarak paylaştığınız bilgiler ve videolardan çok yararlandım ankaradaki şubenizden de eğitim dvdsini aldım..gerçekten çok yararlı dökümanlar..soruma gelecek olursam benim dwg uzantılı bi haritam var ve civil3d ortamında yol güzergahı profil enkesit hacim hesapları gibi genel tüm işlemleri yaptım..ancak autocadde 1:2000 ölçeğinde mm bazında çalışıyordum..civil3d yaptığım işler metre bazında ve 1 km uzunluğundaki yolum boy profilinde ve aligment üzerinde 500m görünüyor..hacim hesaplarında enkesitler arası ara mesafe değişeceği için sorun olur mu ya da bunu düeltmemin bi yolu var mı..yani yolumu gerçek uzunluğunda görebilmek istiyorum..scale yaparak düzeltmek istedim ama z kotu - olduğu için onda da sorun yaşadım..yardımlarınız için simdiden çok teşekkürler

İyi çalışmalar
çiziminizi yollarmısınız

PROTAgonist
09-05-2008, 10:39
Merhaba. Oluşturulan yol güzergahına ait yatay geometri elemanları listesini tablo halinde ekrana yazdıramıyorum. bu konuda yardım alabilirmiyim...

Aligments->add tables->add segments seçeneğinden yapılması lazım ama ekrana sadece tablo başını çıkarıyor diğer bilgileri yazmıyor...
tableları yapmadan önce labelları yapmanız gerekiyor.
sonra add table dediğinizde labelları seçin bakın tablonuz oluşuyor.
kolay gelsin

PROTAgonist
09-05-2008, 10:44
benim murat beye şöyle bir sorum olacak. sağlı ve sollu olarak 17.75m genişliğinde bir yol düşünün.17.75 m.' den sonra kesitlerimin arazi durumuna göre eğer dolguda ise 1m %-8 eğim ile gitmesini ve bu noktadan sonra 2/1 şevle 10m gitmesini eğer arazi daha da derinde ise 5m %5 ile gitmesini (palye) bu noktadan tekrar 2/1 şevle 10m gitmesini, bu işlemi araziyle buluşuncaya kadar tekrarlamasını,
aynı kesit eğer yarma kesiti ise hendek koyup (1m %-4, 0.60m %0 0.50m 2/1 0.60m %0) bu noktadan sonra şev eğimi ile (örn.1/1) 10m eğer arazi ile buluşamazsa 5m %-5 (palye) tekrar şev, gerekirse araziyle buluşuncaya kadar bu işlemlerin tekrarı şeklinde bir tanım yapmamız mümkü mü? kesitleri teker teker tanımlamak mümkün fakat bu işlem 40-50 km uzunluğunda bir otoyol için çok uzun süreceği için bu işlemi daha kolay yapmanın (özellikle civil 3d kapasitesinde bir program için) bir yolu olmalı diye düşünüyorum.
Beyfendi sizde çok kazık soruyorsunuz:)
Şaka bir yana dediğiniz şey daylightlardan çözülüyor ben yerini göstereyim siz zaten gerisini getireceksiniz
Sorununuzu daylight generalle çözebilirsiniz burada cut ve fill için(yarma ve dolgu için) Flat ,medium ve steep eğimleri verebiliyoruz.
hat boyunca verdiğiniz kritere bir eğim uymazsa öteki ni kullanıyor
Flat:düze yakın eğimler
Medium:ortalama bir eğim değeri
Steep:dike yakın bir eğim değerin
deneyin göreceksiniz

aurora_72
09-05-2008, 16:06
Beyfendi sizde çok kazık soruyorsunuz:)
Şaka bir yana dediğiniz şey daylightlardan çözülüyor ben yerini göstereyim siz zaten gerisini getireceksiniz
Sorununuzu daylight generalle çözebilirsiniz burada cut ve fill için(yarma ve dolgu için) Flat ,medium ve steep eğimleri verebiliyoruz.
hat boyunca verdiğiniz kritere bir eğim uymazsa öteki ni kullanıyor
Flat:düze yakın eğimler
Medium:ortalama bir eğim değeri
Steep:dike yakın bir eğim değerin
deneyin göreceksiniz

murat bey yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim. sizin ve prota ailesi sayesinde(öz.hazırladığınız eğitim dvd. si çok öğretici oldu) program hakkında çok şey öğrendik.
fakat daylight general ile palye olşturma şamsımız yok. oysa benim yapmaya çalıştığım hendek tanımından sonra palyeler ile (gerektiği kadar) araziye ulaşmak bu tanımların tamamını bir arada yapabileceğim bir yol var mı? çok teşekkür ederim.

aurora_72
10-05-2008, 10:44
ayrıca gördüğüm başka bir sıkıntıdan bahsetmek istiyorum DaylightBench' palye eğimi olarak tek eğim girebiliyoruz. oysa Türkiyede öz. karayollarına ait yol işlerinde yarma da palye eğimi için (-%5) gibi bir eğim kullanılırken dolguda ise tam tersine (+%5) gibi bir eğim kullanılır. bunun temel nedeni yüzey sularını palyelerde yaptığımız hendeklere toplamaktır. oysa civil 3d de nedenini anlamadım yarmada da dolguda da palyelerde tek eğim kullanabiliyoruz. oysa DaylightBench' de bence yarma ve dolgu da olma durumuna göre palye eğimi için farklı eğimler girilebilmeli
iyi çalışmalar. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

PROTAgonist
12-05-2008, 11:04
merhaba aslında bu tanımı metric daylight altında bulunan daylight standart subassembly ile yapmamız mümkün fakat bu obje bizim tek eğim ile araziye ulaşmamızı sağlıyor. asıl sorun bence şu bizler genelde otoyol inşaatlarında yüksek yarma ve yüksek dolgu kesitleri ile çalıştığımız için kırmızı kot noktasından tabii zemin noktasına kadar 10 m yüksekliği aşan durumlarda palye ile tabii zemine ulaşmak durumundayız. örneğin benim şu an çalıştığım projede (bursa çevre yolu inşaatı) yaklaşık 100 m. bulan yarma değerlerimiz var bu da kırmızı kot noktasından tabii zemine ulaşıncaya kadar 9 palye koymak anlamına geliyor. ben şu an için civil 3d ile buna yönelik bir çözüm üretemedim. aynı şekilde dolgularda da 2 veya üç palye koymamız gereken yerler oluyor.
Daylight bench ile istediğiniz kadar sabit palye aralıkları ile yüzeyi buluyor.

PROTAgonist
12-05-2008, 11:05
ayrıca gördüğüm başka bir sıkıntıdan bahsetmek istiyorum DaylightBench' palye eğimi olarak tek eğim girebiliyoruz. oysa Türkiyede öz. karayollarına ait yol işlerinde yarma da palye eğimi için (-%5) gibi bir eğim kullanılırken dolguda ise tam tersine (+%5) gibi bir eğim kullanılır. bunun temel nedeni yüzey sularını palyelerde yaptığımız hendeklere toplamaktır. oysa civil 3d de nedenini anlamadım yarmada da dolguda da palyelerde tek eğim kullanabiliyoruz. oysa DaylightBench' de bence yarma ve dolgu da olma durumuna göre palye eğimi için farklı eğimler girilebilmeli
iyi çalışmalar. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Geçici bir çözüm sunabilirim tam araştırma fırsatı bulamadım.Daylight benchleri yerleştirdikten sonra corridor/view edit sectionsdan yarmadaki palye eğimlerini değiştirebiliyoruz.denemey edeğer

mersoy58
16-05-2008, 16:57
Merhaba,
halihazır yüzey oluşturduk, güzergahı tanımladık, profil ve tip kesit oluşturduktan sonra koridorumuzu da oluşturduk.
Bu koridoru kkot(top) ve terasman(datum) olacak şekilde iki farklı yüzey haline de getirdik. Şimdi kesit alıyoruz. kesit alırken hhazır,kkot ve terasman yüzeylerinden aldırdık ve kesitleri çizdik. buraya kadar sorun yok.
Çalışmamızda birden çok güzergah varsa herbir güzergah için kkot ve terasmana yüzey atama yapmak gerekiyor ve işlem uzuyor aynı zamanda çizimde yavaşlıyor. Elimizde zaten koridor var ve koridorda kkot(top) ve terasman(datum) belirtilmiş. Sadece halihazır ve koridordan kesit alarak enkesit çizdirdiğimizde tabloları (kkot-terasman) oluşturmuyor. Yani illa her defasında kkot ve terasmana göre bir yüzey oluşturacağız. Acaba ben mi yapamıyorum? yoksa bu böylemi olacak...

sepultura
18-05-2008, 12:25
Meraba Murat bey,
kisa bir suredir bu forumu takip etmekteyim. Civil 3D cok guzel bir program hem haritacilar icin hemde insaatcilar icin. benimde merak ettigim bir konu var Civil 3D de haritacilar icin cok onemli olan poligon hesabi ve dizi nirengi hesabi yapabiliyormuyuz?

ekoneo
14-08-2008, 18:33
Forumu alt üst ettim ama özel olarak sadece üçgenlemeden bahseden bir bölüme rastlamadım. Soru tekrarı oluyorsa özür dilerim. Sorum şu:

xyz formatında Nokta Adı ve koordinatlardan oluşan dosyayı import ederek alıyorum. Gelen noktalardan arazi modelini yani delaunay üçgen modelini nasıl oluşturduğumuzu yazabilecek bir arkadaş varsa şimdiden teşekkürler.

ekoneo
15-08-2008, 09:15
Evet forumu biraz daha kurcalayınca üçgenlemenin anlatıldığı yeri buldum. Oldukça da iyi anlatılmış. Fakat bu sefer üçgen model düzeltme gereksinimi ortaya çıktı. Bildiğiniz üzere birbirine yakın şev noktaları bilgisayar tarafından yalnış (Arazideki durumu) olarak birleştirilerek üçgenleme olmakta. NetCAD üçgen döndürme fonksiyonuyla bu hataları giderme şansı veriyordu. Acaba Civil 3D de bu yapılabiliyor mu? teşekkürler

fikretyy
15-08-2008, 14:30
güzel calışma tebrik ederım murat BEY

habibtopba
24-08-2008, 05:00
merhaba arkadaşlar
benimde sorum 3d civil de yol projesi yapımındaki dever hakkınd a
olacak
yani dever hesabını yaptığımız yeri bulamıyoum
bu konuda
yardımcı olurmusunuz

habibtopba
24-08-2008, 05:01
yanii 3d civiklde dever hesabı nasıl yapılır
bunu bilmiyorum

PROTAgonist
27-08-2008, 15:47
Meraba Murat bey,
kisa bir suredir bu forumu takip etmekteyim. Civil 3D cok guzel bir program hem haritacilar icin hemde insaatcilar icin. benimde merak ettigim bir konu var Civil 3D de haritacilar icin cok onemli olan poligon hesabi ve dizi nirengi hesabi yapabiliyormuyuz?
Evet yapıyor çok güçlü bir survey bölümü var.Açık poligon için bir açı dengelemesi yapacağım bunu video olarak hazırlayacağım.
Geç cevap için özür dilerim.

Bu arada bendede sepulturanın chaos a.d albümü vardı

PROTAgonist
27-08-2008, 15:56
Evet forumu biraz daha kurcalayınca üçgenlemenin anlatıldığı yeri buldum. Oldukça da iyi anlatılmış. Fakat bu sefer üçgen model düzeltme gereksinimi ortaya çıktı. Bildiğiniz üzere birbirine yakın şev noktaları bilgisayar tarafından yalnış (Arazideki durumu) olarak birleştirilerek üçgenleme olmakta. NetCAD üçgen döndürme fonksiyonuyla bu hataları giderme şansı veriyordu. Acaba Civil 3D de bu yapılabiliyor mu? teşekkürler

Evet bu şansı size veriyor.Yüzey için stillerden üçgen stilini seçin.Toolspace/prospector/Surface/yüzeyiniz/definition/edit (sağ klik)_swap edge(üçgen döndürme)_add line,delete line (kenar ekleme kenar silme)

ve ayrıca surface properties/definition/build/maximum triangle lenght _yes yaparsanız
aşağıda size referans uzaklık gösterme şansı veriyo bu sayede üçgenlerimizi oluştururken
kenar uzunluklarına kısıtlama verebiliriz.
Ayrıca yine aynı yerde bakınız include,exclude elevaTİONs less than
kotlara göre üçgenlemede kısılama yapabiliyoruz.

sorunuz için teşekkürler

PROTAgonist
27-08-2008, 15:58
yanii 3d civiklde dever hesabı nasıl yapılır
bunu bilmiyorum

Alignment elemanınıza sağ klik alignment properties/design speed burdan tasarım hızınızı verin
yine alignment properties içinden superelevationdan dever hesabını yapın
ama önce unutmayın tasarım hızınızı belirtin.

Sorunuz için teşekkürler

seyhan-22
30-08-2008, 21:21
mrb

nokta dosyasından yüzey oluşturduktan sonra
yüzeydeki noktaların adını görmek için ne yapmam lazım

birde,
yüzey oluşturduktan sonra üçgenleri göster dedikten sonra
üçgenleri nasıl değiştirebiliriz yeni nokta nasıl eklerim yüzeyime

tşk.

modi
30-08-2008, 22:32
Civil 3d gerçekdende iyi bir program olarak görünüyor bende buna istinaden çaiışdığım şantiyeye 3 adet lisanslı aldırdım.Ama öğrenip öğrene bildiğimiz eğitim cd sindekiler oldu biraz daha bilgi çin ise saati ..... dolar olan kursa gitmemiz söylendi.Bizde işin yoğun olduğu bir dönemde kursa gidemediğimiz için sadece auto cad versiyonu ve o yerli yapım programla işimize devam etmek zorunda kaldık.(Üç adet lisans alınca herkeze dağıtılan eğitim cd lerinden farklı bir ayrıcalık beklerdik doğrusu)

PROTAgonist
01-09-2008, 11:44
mrb

nokta dosyasından yüzey oluşturduktan sonra
yüzeydeki noktaların adını görmek için ne yapmam lazım

birde,
yüzey oluşturduktan sonra üçgenleri göster dedikten sonra
üçgenleri nasıl değiştirebiliriz yeni nokta nasıl eklerim yüzeyime

tşk.
Seyhan Bey
Merhaba nokta dosyasından yüzey oluşturduktan sonra noktaları kapatmayın.Point group propertiesden label style dan noktaların üzerinde hangi bilgileri görmek istiyorsanız onu seçin.Şimdilik aklıma gelen bu.
Yüzey oluşduktan sonra üçgenler stilini seçin.Sonra toolspace/prospector/surface/Yüzey/definition/edite sağ klik burdan add line,delete line ve swap edge le istediğinizişlemleri yapabilirsiniz.
aynı yerdeki add pointlede yeni nokta ekleyebilirsiniz
kolay gelsin

folderdash
09-09-2008, 10:05
foruma yeni üye oldum.faydalı olucağını düşünüyorum.murat bey sizle tanışmıştık geçenlerde.benimde bi nacizane sorum olucak:

enkist aldığımızda enkesit sample line ın boyu kadar oluyor.sample line dan bağımsız kesitin boyunu kısaltma şansımız varmı?örneğin sample line sağa 50m sola 50 m ama ben kesitim sağa 30 sola 20 görünsün isityorum.

saygılar,

Ümit ARSLAN
Hrt.Müh.

PROTAgonist
10-09-2008, 11:09
Merhaba Ümit Bey
Create Section View dediğimizde solda offset range diye bir bölüm var oradan
ayarını yapıyorsunuz

Görüşmek üzere

folderdash
11-09-2008, 09:07
teşekkür ederim murat bey.

yeni soru: modelimi sabit bir kota göre belli bir sınır dahilinde kesmek ve o sabit kota göre kübaj çıkarmak istiyorum.bunu işlemi o sabit kota dayalı yeni bir model oluşturmadan yapmak istiyorum.yani sadece modeli göstericem ve sabit kotumu giricem ve kübaj rakamı çıkıcak karşıma.

saygılar

Ümit ARSLAN
Hrt. Müh.

seyhan-22
15-09-2008, 22:14
aliymanda mesafeleri 1+242.55 formatında nasıl (km+m)
yapılır

çok basit görünüyor ama bulamadım

tşk.

sepultura
16-09-2008, 09:59
Murat bey, Poligon hesap videolarini sabirsizlikla bekliyorum. Bu arada Insaatcisiniz ama haritacilik bilginizde var :) bu iyi bisey..

Sepultura nin caos a.d den sonraki Roots albumude iyidir tavsiye ederim :)

sepultura
10-10-2008, 07:12
Murat bey, Poligon hesap videosunu aldim, yardimlariniz icin tesekurler, iyi calismalar.

modi
28-10-2008, 18:08
Arkadaşlar bana bir yol kesitini şevleride içinde olmak kaydıyla tanımlamayı anlata bilen varmı? hazır şablonları kullanmadan.Yani tip kesit tanımlama nasıl oluyor karşımıza hazır şablonlar dışında da tip kesitler çıka biliyor.Barajlardaki batardo kesitleri gibi.

hedonist
28-11-2008, 23:37
Murat Bey merhaba,

Ben de kısa bir süredir Civil 3D'yi kullanmaya çalışıyorum. Açıkçası baya bir zamandır dengeleme yapmaya çalışıyorum; ama, daha başarılı olduğumu göremedim. Sanırım dayalı bir poligon hattı için dengeleme yapılabiliyor. Ama ben daha genel bir şey arıyorum. Yardımcı olabilir misiniz bu konuda?

kgn78
25-12-2008, 23:18
vdeolarınız çok yararlı oldu teşekkür ediyorum. ne derece mümkündür bilemiyorum ama imkanlarınız ölçüsünde bilgilendiririseniz sevineceğim bazı kanular var.

1- kendi ipkesitimizi nasıl oluşturuyoruz bunu video yada yazı ile örnekleyip açıklayabilirmisiniz
2- örneğin tarpez yada duvarlı kanal güzergahını ve boykesitten kırmızı kotu geçirdiğimizde eğime göre boyutlandırma yapabiliyormu
3- sayısal bir haritada bir güzergah ( dere için ) belirlediğimizde bunun havzasını çevirip debi hesabı yapabiliyormu
4- menfez hesabı yapan eklentide ( hydroflow analiz ) birimler ft cinsinden bunu metrik sisteme nasıl çevirebiliriz
5- kurb ögeleri tablosunu otomatik hazırlayabiliyormuyuz

güncel olduğu için burayada yazma ihtiyacı duydum...

PROTAgonist
26-12-2008, 11:54
vdeolarınız çok yararlı oldu teşekkür ediyorum. ne derece mümkündür bilemiyorum ama imkanlarınız ölçüsünde bilgilendiririseniz sevineceğim bazı kanular var.

1- kendi ipkesitimizi nasıl oluşturuyoruz bunu video yada yazı ile örnekleyip açıklayabilirmisiniz
2- örneğin tarpez yada duvarlı kanal güzergahını ve boykesitten kırmızı kotu geçirdiğimizde eğime göre boyutlandırma yapabiliyormu
3- sayısal bir haritada bir güzergah ( dere için ) belirlediğimizde bunun havzasını çevirip debi hesabı yapabiliyormu
4- menfez hesabı yapan eklentide ( hydroflow analiz ) birimler ft cinsinden bunu metrik sisteme nasıl çevirebiliriz
5- kurb ögeleri tablosunu otomatik hazırlayabiliyormuyuz

güncel olduğu için burayada yazma ihtiyacı duydum...

1-ilerde videosunu yapacağım
2-Yapabiliyor
3-Yeni eklentisiyle bunu rahatlıkla yapabiliyor.
4-Hydraflow şimdilik sadece ft cinsinde
5-Hazırlayabiliyoruz

Daha fazla bilgiyi ilk ve tek Türkçe Civil 3D sitesi [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) dan alabilirsiniz.
Kolay gelsin

kgn78
30-12-2008, 00:33
kurs vermeniz için en az kaç kişi olması lazım ve ücret nedir ? adana için soruyorum.

PROTAgonist
02-01-2009, 11:58
Telefonla irtibata geçerseniz ücret konusunda görüşebiliriz.
Murat ÖZMEN
Prota Bilgisayar
0212 258 6863

hedonist
09-01-2009, 00:24
Merhaba Murat Bey,

Size böyle yazmak durumunda kaldım; çünkü, Fas/SAMIR rafinerisinde çalıştığım için konu ile ilgili her hangi bir ders alma şansım yok. Sorunum ise Civil 3D’de dengeleme yapmak. Dayalı bir poligon hattı için dengeleme yapabiliyorum; fakat, tek bir noktadan, birden fazla noktaya bakış hali mevcut iken dengeleme yapamıyorum.

Programda şu ana kadar epey yol katettim, bir çok still yarattım. Fakat henüz problemime bir çözüm bulamadım. Mail’inizi verirseniz, dengeleme yapmak için örnek teşkil edebilecek bir ağ gönderebilirim.

Teşekkür Ederim.

PROTAgonist
09-01-2009, 18:47

Görüşmek üzere

sulem
17-04-2009, 16:02
selamlar
planda tanımladıgım bir noktayı profilde veya profildeki bir noktayı planda görmek istiyorum. bunu nasıl yapabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

ozcansim
08-05-2009, 18:39
Merhabalar öncelikle civil 3d yi öğretmek adına yapmış olduğunuz özverili çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Benimde size 3 sorum olacak.
1. Kesitte dolgunun geldiği tabii zeminde nebati kazıyı nasıl çizip hesaplayabiliriz?
2. Yol boyunca değişken genişlikteki kesimlerde örneğin kavşaklarda nasıl bir tipkesit uygulayabiliriz?
3. Yüzey oluşturduktan sonra tesviye eğrileri ile araziyi görüntüleyebiliyoruz.Fakat çok dik kesimlerde tesviye eğrisi ile değilde şev taraması ile görüntülemeyi nasıl yaparız?
Teşekkürler...