Orijinalini görmek için tıklayınız : B3b DÜZENSİZLİĞİ(KİRİŞ AÇIKLIĞINA OTURAN KOLONLAR)

mühendis1973
30-05-2007, 01:04
SAYIN ARKADAŞLAR!

B3b düzensizliğine yani kiriş açıklığına oturan kolon lu proje çözen varmı?
İrdelemesini yaparsanız sevinirim.

onurtunaboyu
30-05-2007, 08:32
Cevabı hatalı vermişim. O sebepten siliyorum.

mühendis1973
30-05-2007, 08:49
öncelikle teşekkür ederim.
benim sorunum daha çok madde 2.3.2.4.b maddesine giriyor.bu maddede malum düşey yükler ve depremin ortak etkisinden oluşan iç kuvvetlerin %50 oranında artırılmasını söylüyor.
ben bu durumu irdeleyelim istemiştim.
mesela; 30/70 lik bir kolonun oturacağı kiriş boyutu ne olabilir.
Bilindiği üzere probinada düzensizlik seçiminde böyle bir şeçenek var bu seçeneği işaretlersek program yönetmelik gereğini yapımıyormu?
ilginize teşekkürler.

onurtunaboyu
30-05-2007, 09:04
İyi günler. Aşağıdaki yazıyı probinanın 14.1 in yardım kısmında buldum. =================
Projelendirmekte olduğunuz yapıda (b) tipi düzensizlik varsa işaretleyiciniz ile B3b kutucuğunu işaretleyiniz. Ancak bu durumda, %50 oranında iç kuvvet artırımını manuel olarak yapmanız gerekmektedir.
=================

tevekkül
30-05-2007, 09:15
bence bu düzensizlik tamamen yasaklanmalı.

torunoğlu
03-06-2007, 21:21
sayın mühendis
30/70 lik kolonun oturacağı kirişin boyutları ne olabilir diye sormuşsunuz.
açıkcası bende bunu hiç düşünmemiştim:D
ama biraz irdelemek gerekirse taktir edersinizki genişliği en az 30 cm olmalı
yüksekliğe gelince, bence aynen kalıp planındaki mantık gibi önsezilerle bi değer girlebilir.neticede kurtarıp kurtarmadığını analiz sonrasında görebiliriz.benim aklıma bu geldi.
iyi çalışmalar dilerim...

torunoğlu
28-06-2007, 15:46
İyi günler. Aşağıdaki yazıyı probinanın 14.1 in yardım kısmında buldum. =================
Projelendirmekte olduğunuz yapıda (b) tipi düzensizlik varsa işaretleyiciniz ile B3b kutucuğunu işaretleyiniz. Ancak bu durumda, %50 oranında iç kuvvet artırımını manuel olarak yapmanız gerekmektedir.
=================

bu arttırım tam olarak nerden yapılıo???
iyi çalışmalar...

A.Gökhan ALPTEKİN
28-06-2007, 15:51
bence bu düzensizlik tamamen yasaklanmalı.

Kesinlikle haklısın...

ceyarutku
28-06-2007, 15:56
bu arttırım tam olarak nerden yapılıo???
iyi çalışmalar...

valla bende probina seminerinde meraktan sormuştum.onlarda donatı hesapları kısmında analiz momentlerini falan arttırmanız gerekir demişlerdi.

torunoğlu
28-06-2007, 18:23
valla bende probina seminerinde meraktan sormuştum.onlarda donatı hesapları kısmında analiz momentlerini falan arttırmanız gerekir demişlerdi.

bu programı seviyorum fakat bazen öyle saçma şeyler çıkıyoki karşıma deliriyorum.analiz momenti nasıl arttırılır yaw.
tdy;
(b) Kolonun iki ucundan mesnetli bir kirişe oturması durumunda, kirişin bütün
kesitlerinde ve ayrıca gözönüne alınan deprem doğrultusunda bu kirişin bağlandığı
düğüm noktalarına birleşen diğer kiriş ve kolonların bütün kesitlerinde, düşey yükler ve
depremin ortak etkisinden oluşan tüm iç kuvvet değerleri %50 oranında arttırılacaktır.
ben şimdi bunların hepsini nasıl arttırcam.normalde bunu programın otomatik olarak yapması gerekir.ayrıca donatı hesapları kısmında momeent, eksenel yük ve kesme nasıl arttırılıyor bilen war mı???

ceyarutku
29-06-2007, 09:07
valla ben probina kullanmıyorum ama daha önce forum bu konu geçtiği için probina seminerinde merakımdan sormuştum.bana böyle söylemişti sunum yapan arkadaş.ama en sağlıklı bilgiyi mustafa tümertan dan alabilirsiniz.

koprulu
14-07-2007, 15:23
Kırılacak kirişin hesabı olur diye düşünüyorum.

torunoğlu
16-07-2007, 10:51
arkadaşlar bu değişiklik donatıların düzenlenmesi kısmında yapılıyor galiba.kiriş donatıları kısmında kirişleri seçtikten sonra hesaplar kısmına tıkladığınızda momentleri ve kesme değerlerini göreceksiniz.orda değişiklik yapabiliyorsunuz galiba ama ben hiç denemedim.
iyi çalışmalar...