Orijinalini görmek için tıklayınız : sürekli temel hesaplaması

torunoğlu
17-05-2007, 19:24
arkadaşlar ben probinada sürekli temel hesaplamaya çalışıyorum.
size temel aplikasyon planını gönderiyorum. şimdi sorunum şu;
probinada aynı aks üzerindeki kirişlerin hesabı yapılabiliyor.fakat TK14, TK15 ve TK 22 kirişlerini aynı anda hesaplamıyor.bende mecburen Tk 14 ve tk 15 i birlikte hesaplayıp tk 22 ü tek başına sürekli temel olarak modelliyorum fakat ozamanda tk22 nin sömeli çok fazla çıkıyor.140 cm gibi bir değer.
diğer kirişlerin sömelleri ise 100 cm civarında.bence 140 cm çok gereksiz.ana kirişlerde bukadar sömel çıkmazken sırf yük aktarsın diye koyduğum bu kirişte bukadar sömel genişliğinin çıkmasına anlam veremiiyorum.aklıma ilk gelen çözüm o kirişe gelen kolon eksenel yüküyle oynamak oldu.siz nedersiniz?
ayrıca başka bir fikri olan varsa çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.

iyi çalışmalar dilerim...

[Only registered and activated users can see links]

insmuhgk
18-05-2007, 06:40
Sn meslektaşım,

binan oldukça küçük, kat sayısıda az olmalı, TK22 ve23 kirişlerinin yerine bağ kirişi kullansana. diğer temeller zaten kolon yüklerini zemine vermiş durumda.
selamlar
G:KÖSE

onurtunaboyu
18-05-2007, 07:50
Eğer temel kirişlerini girerken diğer yön bağlantısını girmediyseniz rakamlar büyük çıkmakta. Diğer yön bağlantısı kutusu zaten aynı yükü zemine 2 defa aktarmaması için var.

H.Kumral
18-05-2007, 08:20
orion destek sayfasında teknik dökümantasyonlar kısmınada ara sıra bakmanızsda fayda var derim orada modelleme teknikleri ile dönem dönem
dökümanlar yayınlanıyor aşağıda linkini verdiğim dökümanda sürekli temellere ait sanırım sorularınızın cevaplarını orada bulacaksınız

torunoğlu
19-05-2007, 22:33
peki bu diğer yön işlemini nasıl kullanacam?
mesela x yönündeki sürekli temelleri normal çözüp y yönündeki temelleri diğer yön bağıntısıylamı çözcem?
bağ kirişe gelince; bu bağ kirişini programla girebiliomuyum yoksa autocadde girsem olurmu???

onurtunaboyu
21-05-2007, 08:40
Mesela X yönü için hesap yaptırdığınızı varsayalım.
X yönünde uzanan temel kirişlerini işaretleyip sürekli temel yerleştir dedikten sonra ekrana gelen hesap menüsünde, S1 kolonunun yanındaki kutulardan biri dyön bağlantısıdır. Oraya bu kolonun oturduğu Y yönündeki kirişlerin toplam uzunluğunu yazarak hesap yaptırın.Bu sayede kolon yükünü diğer kirişlerede yaymış oluyor.

tamermanav
21-05-2007, 09:53
la ibrahim ben temel kalıbı inderemedim linke bişeyler olmus. la bi ara pes atalım sen bi erdoğanı yen..

mühendis1973
23-05-2007, 10:10
Sayin Arkadaşim!

Bana Kalirsa Bina ölçülerin Küçük Hiç Tk 22 Ve Tk23 Temellerini Koyma Derim ( Insmuhgk Arkadaşimizinda Dediği Gibi )
Burada Bu Temelleri Tanimlamazsam S6 Kolonu Tek Yönde Bağlaniyor Diyebilirsin O Zaman S6 Koluna 2a Aksi üzerende 50/60 Lik Bağ Kirişi At Yani S6 Ile Tk 19 U Bağla Derim ...(çok Bi Fayda Sağlamaz Ama Yine Rahatlatir)
Ama Yinede Karar Senin ..ben Olsam Böyle Yapardim
Kolay Gelsin

torunoğlu
24-05-2007, 01:04

arkadaşlar bu benim son olarak hazırladığım temel planı.
bağkirişleri 30*30 attım.bence sağlıklı oldu.ama bağ kirişinin kesitinden emin değilim. deprem yönetmeliğinde min bu boyutu vermiş ayrıca açıklığın 1/30 u oranında kesit kenarı istemiş, oda fazlasıyla sağlıyor(14cm).
ayrıca S6 kolonunu Tk09 kirişine doğrudan bağlamak çok yanlış. olası bir depremde bu kiriş kırılabilir.tabi bunlar benim düşüncem.ilk kez bağ kirişli ve sürekli temelli bir yapı çözüyorum.bu nedenle çok profesyonelce de bakamadım.yardımlarınız için hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.
iyi çalışmalar dilerim...

mühendis1973
24-05-2007, 09:20
bence planında değişen birşey olmamış
30/30 kiriş küçük ben prensip olarak bağ kirişi atarken diğer normal kirişler ile aynı boyutları kullanıyorum ve donatılandırmasını konstüriktif yapıyorum..
biliyorsunuz benim size ilk tavsiyem s6-s8-s4 boşluğuna kiriş tanımlamamanız yönüde idi çünkü benim anladığım kadarıyla projeniz bu şekilde de kurtarıyor idi.
bağ kirişi tavsiyesini sistemi ve sizin endişeninizi gidermek için öngörmüştüm.
bence s6 ile tk09 u bağlamak yine söylüyorum bir sıkıntı yaratmaz.kendi yaptığım tüm projelerde kolonlon kolon arasına bağ kirişi atmak yerine kolonla kiriş arasına atıyorum.

sayın arkadaşım yine söylüyorum karar sizin nihayetinde çözüme ulaşmak için biz mühendislerin bir çok yöntemi vardır...saygılar...