Orijinalini görmek için tıklayınız : Temel Görüntüleri

i_uyan
13-05-2006, 01:07
Aksları doğrusal olmayan sürekli (şerit) temel
[Only registered and activated users can see links]
Beton dökülürken su bulunursa karışım oranları değişebilir
Birleşik temelde donatı
Duvar altı temeli
Duvar altı temeli kalıp ve donatı
Düz radye temel donatı
Düzenli sürekli temeller
Düzenli temel kirişleri
Farklı temel çeşidinin kullanıldığı temel sistemi
Karma sistem temel_1
Karma sistem temel_2
Kırıklı sürekli temel kirişi

Resimler güncellenmiştir

hakangorduk
02-07-2006, 16:04
çok sağol güzel akıld kalıcı bide derin temeller hkkında bilgi verirseniz seviniriz yanlız o aksları doğru olmayan temelin deprem hareketi esnasında nasıl bir zorlam altına gireceğini pek kestiremedim çok değişik bişey

seyitk
16-07-2006, 16:38
en üstteki resimde temelin etrafını kapsayan perdenin özel bi ismi varmı acaba simdiden çook sagolun

bayan mühendis
19-07-2006, 12:48
en üstteki resimde temelin etrafını kapsayan perdenin özel bi ismi varmı acaba simdiden çook sagolun

benim bildiğimkadarıyla onun basit bir ismi var. eğer perde istinat duvarı gibi çalışıyorsa yani bodrum perdesi yada temel dolgusu için yapılmışsa buna perde duvar diyoruz.

yapım işinde tecrübeli arkadaşlara bir kaç sorum var
proje çizerken beni düşündüren bir noktayı arkadaş iki ayrı resimde vermiş. x-y doğrultusunda değilde bellibir açıyla mütemadi temel yapmak. hem işçilik açısından hem demir döşenmesi ve sonrasında beton dökümünün zorluğu hemde temelin çalışması açısından doğru bulmuyorum. öte yandan kolonları temelle bağlarken kolondan kolana bağlamak en sağlıklısı ama bundada bahsettiğim sakıncalı durumlar oluşuyor. bunları oluşturmamanın tekyoluda kolandan gelen mütemadi temeli kolona değilde başka bir mütemedi temele bağlamak

ayrıca aklıma takılan başka bir durumda resimlerde gördüğüm temel derinliği. binanın yüksekliğiyle doğru orantılı olarak artması gereken ve temel üst kotunun min dontesirinin altında olmasını sağlıyacak bazı sınırlamalar var. bu veriler sayısal olarak aklımda değil. ama yönetmeliklerdeki derinliğe uyulduğu zamanda özellikle bodrumsuz yapılarda dolgu nedeniyle kısa kolon davranışı görülebilr . bunu önlemek için normal kota geldiğimiz zaman bütün kolonları her iki yönden bağlıyorz ama bunu yapmak ne kadar sağlıklı bilmiyorum.

bahsettiğim konularda daha sağlıklı bir çözüm önerisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim

DÜNDAR TAŞÇI
19-07-2006, 23:16
Benİmde En BÜyÜk Sikintim O BahsettİĞİnİz Bodrumsuz Bİnalarin Temellerİ.ÇÜnkÜ Bazi Zemİnlerde SaĞlam Tabakanin Bulumasi 1 Metreyİ GeÇebİlİyor Ve Sİz Bu Kismi Perde Duvarla GeÇmek Zorunda Kalabİlİyorsunuz.zaten Zemİn Katiniz DÜkkan Ve Kat YÜkseklİĞİ En Az 3.5 Metre Ve Bİrde Temelİnİz Derİnden BaŞliyor Ve Zemİn Kattakİ Kolonlar 4.5 Metreyİ GeÇİyor.zemİn Kat Tretuar Sevİyesİnde İster İstemez Su Basman Hatillari BaĞladiĞiniz Zaman Kisa Kolon Durumu Ortaya Çikiyor.dolayisi İle Buna Bİr ÇÖzÜm Bulamiyoruz.İŞİn Daha KÖtÜsÜ Kanalİzasyon OlmadiĞindan Dolayi Bazen Temelİn Hemen Üzerİnde OluŞan Perde Duvarlarin Bİr Kismi Foseptİk Çukuru Olmak Zorunda Yanİ Zor Bİr Durum.buna Çare Yoktur Herhalde..

turrrannn
25-07-2006, 21:05
harika bi çalışma gerçekten bi çok kişinin yıllarca kazandığı sahado belki nadiren görebilceğimiz konular teşekkürler

a.sertan
31-03-2007, 22:41
eline sağlık kirişli radye temeli de unutma
çok kullanılırr

pinturicchio
12-05-2007, 15:28
kuyu temel hakkında bilgisi olan arakadaşlar bilgi verirlerse çok sevinirim...

nirengi
07-10-2007, 09:48
bayan mühendis ;

yapım işinde tecrübeli arkadaşlara bir kaç sorum var
proje çizerken beni düşündüren bir noktayı arkadaş iki ayrı resimde vermiş. x-y doğrultusunda değilde bellibir açıyla mütemadi temel yapmak. hem işçilik açısından hem demir döşenmesi ve sonrasında beton dökümünün zorluğu hemde temelin çalışması açısından doğru bulmuyorum. öte yandan kolonları temelle bağlarken kolondan kolana bağlamak en sağlıklısı ama bundada bahsettiğim sakıncalı durumlar oluşuyor. bunları oluşturmamanın tekyoluda kolandan gelen mütemadi temeli kolona değilde başka bir mütemedi temele bağlamak....

.................................................. .....................................

Sayın bayan mühendis, bahsettiğiniz çözüm yanlış algılamadıysam temelde konsol oluşumuna yol açıyor, değil mi? Yani, illa ortogonal olmalı diye düşündüğünüz mütemadi temellerin değişik açılarda uygulanarak direk kolona bağlanması daha mı kötü?
Yeri geldiğinde saplama da yapılabilir.. Çok farklı projelerle karşılaşıyoruz.

Yalnız söylediğiniz demir montaj işçiliğinin zorluğuna katılıyorum. Ama beton dökümü veya kalıp işçiliklerinde çokta fazla bir değişiklik olmaz.

Hem asmolen döşemelerde de saplama yapmaktansa ortoganal olmayan kirişleri kullanıyoruz malumunuz.

Saygılarımla..

nirengi
07-10-2007, 10:22
Benİmde En BÜyÜk Sikintim O BahsettİĞİnİz Bodrumsuz Bİnalarin Temellerİ.ÇÜnkÜ Bazi Zemİnlerde SaĞlam Tabakanin Bulumasi 1 Metreyİ GeÇebİlİyor Ve Sİz Bu Kismi Perde Duvarla GeÇmek Zorunda Kalabİlİyorsunuz.zaten Zemİn Katiniz DÜkkan Ve Kat YÜkseklİĞİ En Az 3.5 Metre Ve Bİrde Temelİnİz Derİnden BaŞliyor Ve Zemİn Kattakİ Kolonlar 4.5 Metreyİ GeÇİyor.zemİn Kat Tretuar Sevİyesİnde İster İstemez Su Basman Hatillari BaĞladiĞiniz Zaman Kisa Kolon Durumu Ortaya Çikiyor.dolayisi İle Buna Bİr ÇÖzÜm Bulamiyoruz.İŞİn Daha KÖtÜsÜ Kanalİzasyon OlmadiĞindan Dolayi Bazen Temelİn Hemen Üzerİnde OluŞan Perde Duvarlarin Bİr Kismi Foseptİk Çukuru Olmak Zorunda Yanİ Zor Bİr Durum.buna Çare Yoktur Herhalde..

Sayın DÜNDAR TAŞÇI;

Kısa kolon etkisi denilen hadise, öngörülmeyen bir şekilde kolonun daha zayıf olan orta bölgelerinde yeni bir düğüm noktası oluşmasıdır. Bu düğüm noktasından kaynaklanan sıkıntılardan niçin bu kadar korkuyoruz veya çözümü yokmuş gibi davranıyoruz? Tabiki öngörmediğimiz ve öyle bir düğüm noktası yok kabul ederek tasarladığımız ve analiz ettirdiğimiz için eteklerimiz tutuşuyor..

Subasman perdesini veya bodum perdelerindeki bant pencereleri de yapıya ekleyerek modelleyip analiz ettirdiğimiz zaman, program otomatik olarak kısa kolon etkisini farkedecek ve sarılma bölgesini geriktiği kadar uzatacaktır.

Saygılarımla.

gülçin..88
17-11-2007, 02:40
iyi günler sizden bi konuda yardım etmenizi rica edicem ben balıkesir üniversitesi muhasebe bölümünde öğrenciyim fizibilite çalışması yapıyoruz ve üretim yapmak için bir fabrika kurmamız gerekecek kağıt üzerinde ama bina giderlerine ve metrekare fiyatlarına dair bir şey bulamadım bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.