torunoğlu
18-04-2007, 17:52
probinada aynı yapıyı iki farklı kalıp planında çözmeyi denedim.bitanesinde kütle ve rij. merkezleri farklı noktalarda çözdüm.ikincisinde ise kolon boyutlarını değiştirerek kütle ve rijitlik merkezlerini çakıştırdım.ama sonuçlara baktığımda ilk közdüğüm planın burulma düzensizliği katsayısı 1.039<1.2 , ikincisinin yani kütle ve rij. merkezleri çakışık olanınki ise 1.104<1.2 çıktı.bana göre aslında bunun tam tersi olmayacakmı? çünkü burulma düzensizliği merkezleri çakışık olmayan yapılarda daha fazla çıkıyor.ben bu durumdan hiçbişey anlamadım.yardımcı olursanız sevinirim.
iyi çalışmalar...
M.Kemal VARCIN
18-04-2007, 19:14
Yonetmelikten bakarsak burulma duzensizligi kat sayısı asagıdaki gibi tanımlanmaktadır.
Birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi biri için, herhangi bir katta en büyük göreli kat ötelemesinin o katta aynı doğrultudaki ortalama göreli ötelemeye oranını ifade eden Burulma Düzensizliği Katsayısı hbi'nin 1.2'den büyük olması durumu
[hbi = (D i)max / (D i)ort > 1.2]
Sizin soylediginiz gibi kutle merkezi ile rijitlik merkezinin cakısması sonucu buldugunuz deger ile kutle merkezi ile rijitlik merkezinin cakısmamasından dolayı cıkan degerden daha kucuk olmalı.Yani dediginiz gibi tam ters rakamlar cıkması gerekiyor.yukarıdaki tanımdan da gorulecegi gibi en buyuk rolatif yerdegiştirmenin aynı kattaki ortalama rolatif yerdegtirmeye oranı 1.2 den kucuk olmalı(Burulma duzensizligi olmaması için).Benim sahsi dusuncem siz elemanların boyutlarıyla oynayarak rijitlik merkezi ile kutle mrkezini çakıstırdınız.Ancak degiştirdiginiz boyutlar daha buyuk bir rolatif yerdegiştirmeye neden oldu.Bu da demek oluyor ki kolonların boyutlarının degişimi hep aynı deprem dogrultusu için rijitlik sagladıgı ve o dogrultuda rolatif yer degiştirmeyi azaltmıs.Diger dogrultudaki depremde ise degişen kolon boyutları rijitligi arttırmadıgı gibi diger dogrultuya oranla daha fazla rolatif yerdegiştirmeye neden olmus.Bunun için kolon boyutlarını hep aynı yonde yapmamak gerkiyor.Yani depreme dayanıklı yapı tasarımında perdeleri nasıl simetrik yerlestiriyorduk.Kolonlarda bir nevi o sekilde olmalı yani kolonların uzun kenarları hep aynı dogrultuda olmamalı.Aynı projeyi dedigim gibi uzun kenarlar hep aynı dogrultuda degilde farklı dogrultuda yaparak denemekte fayda var.
Baska bir secenek ise kullandıgın programın kırık olma ihtimalidir.
Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...