Orijinalini görmek için tıklayınız : A2 Düzensizliği Hakkında!!!

askecer
24-03-2007, 00:06
A2 düzensizliği hakkında bi proje de takıldım. aşağıdaki linkte bir konu açıp önerilerinizi bekledim. ama şimdi bakıyorum "20 görüntüleme", "0 cevap" kimse bir fikir bile beyan etmemiş. :(
Neden yardımcı olmuyorsunuz sayın meslektaşlarım? Forumun amacı bu deil mi? Yoksa benle ilgili bi sorun mu var ?
Yardım ve önerilerinize ihtiyacım var...

Önceki açtığım konu:
[Only registered and activated users can see links]

zamora
24-03-2007, 02:22
Sayın Askecer

Eğer sorununuz A2 düzensizliği ile ilgili ise onu TDY 2007 de bulabilirsiniz ama anladığım kadarı ile A2 düzensizliğinden ziyade Probinanın mantığı ile problem yaşamaktasınız.

Örneğin ben ve benim gibi bazı arkadaşlarımız Sta kullanmış olduğumuz için -şahsım adına söylüyorum-Probina konusunda bilgim olmadığı için yanıtlayamıyorum. Bu şekilde, okuyan arkadaşlarımızın başka programlar kullanıyor olma ihtimalini düşünerek yanıtlamakta bir kasıttan ziyade cevap mercilerinin soruyla henüz karşılaşmamamış olabileceğini de düşünmekte yarar var.

Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki:

1.) proje parametrelerindeki A2 düzensizliğini seçince "döşemelerin kendi düzlemleri içinde yatay deprem kuvvetlerini, düşey taşıyıcı elemanlara güvenle aktarabildiği hesapla doğrulanacaktır." uyarısı

DEPREM ŞARTNAMESİNİN 2.3.2.2

no lu kuralıdır.Ve ayrıca

Paket programların kullanıcılarından el hesabı beklemeleri söz konusu değildir.
Sabırlı olup soruyu canlı tutmanızda yarar vardır. Probina kullanıcılarına özel mesaj da atabilirsiniz.

Selamlar

insmuhgk
24-03-2007, 06:23
Sn. meslektaşım,

Projende hata yapmamak ve doğru çözüme ulaşmak için gayretini kutlarım,
Bende bir probina kullanıcısıyım, ancak son 5 senedir sta4 de kullandığımdan soruna doğrudan cevap veremiyorum, Sana yapabileceğim sistemini sta4 de modellemek ve A2-A3 düzensizliklerini analizden sonra kontrol eden bir modulde tahkik ekmektir, diyeceğim STA4 bu düzensizliği analizden sonra kontrol şansı sunmaktadır.Probinada da benzer çözüm olmalıdır, teknik destek için Ankara probina dan Mustafa bey ile görüşmenizi öneririm.

Selamlar

uzman inş. müh. G.KÖSE

H.Kumral
24-03-2007, 08:29
insmuhgk ye bende katılıyorum ankara ile görüşmeniz en doğru olur çünkü yaşadığınız problem yazılım ve becerileri sorunu

insmuhgk
24-03-2007, 10:31
Sn. meslektaşım,

Yukarıda da dile getirdiğim gibi, sisteminizi deneme amaçlı modellemeye niyetlendim ancak, D3 dükkan döşemesinin asma kat kotunda sol üst köşesine bir kolon gerekmektedir. Bu şartlarda çözüm çok zorlayıcı olur.
bu kolon ilavesine mimarınızı ikna etmelisiniz,
kolon ilavesi olursa sistemi modelliyeceğim.

selamlar

uzman inş. müh. G.KÖSE

askecer
24-03-2007, 13:24
Sn. meslektaşım,

Yukarıda da dile getirdiğim gibi, sisteminizi deneme amaçlı modellemeye niyetlendim ancak, D3 dükkan döşemesinin asma kat kotunda sol üst köşesine bir kolon gerekmektedir. Bu şartlarda çözüm çok zorlayıcı olur.
bu kolon ilavesine mimarınızı ikna etmelisiniz,
kolon ilavesi olursa sistemi modelliyeceğim.

selamlar

uzman inş. müh. G.KÖSE

ÖNERİLERİNİZ İÇİN HEPİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.. Zamanım kısıtlı olduğu için bir an önce önerilerinizi bekledim ve o yüzden sabırsız davranıp sitemkar konuştum, KUSURUMA BAKMAYIN...

"insmuhgk" meslektaşım;
kolon konusunda kesinlikle katılıyorum. o köşeye bir kolon koyulacak. ben bunu mimariye işlememiştim ama orada bir kolon var.

Sölediğiniz gibi ANKARA ile görüştüm. problemimi anlattım. yönetmeliğin 2.3.2.2 maddesi gereği döşemeler için yapılması gereken hesabı sordum. "probinanın MALESEF böle bi hesap yapmadığını, çıktılarda bunun görünmediğini, katlardaki döşeme boşlukları toplamı A2 düzensizliğine girermi-girmezmi kontrolunu probinanın yapmadığını" söledi.

Yapı denetime bu hesabı nasıl ıspatlayacağım? dediğimde bana:" rijit diyafram oluşturmadığını düşündüğünüz döşemeleri girerken -rijit diyafram oluşturmayan döşeme- opsiyonunu seçerek projede ilerleyin. diyaframları ihmal ettim dersiniz" dedi. "hesap isticekler?" sorusuna "Ergin ATIMTAYIN Uygulamalı Örneklerle Deprem Yönetmeliği diye kitabı var onu bi inceleyin" dedi.

Sonuç olarak ANKARA da derdime derman olamadı. Bırakın derman olmayı AVUÇ DOLUSU para vererek aldığımız programın bu konuda ACİZ KALDIĞINI KENDİ AĞIZLARINDAN duymak beni dahada üzdü. Altında sadece "TAMAM" butonu bulunan 2 satır uyarı yazısı çıkarmak, Deprem Yönetmeliğine %100 UYUMLULUK şartını sağlıyormuş demekki :mad:

Durum bu şekilde meslektaşlarım. Duyduklarımı sizlerle paylaşmak istedim. O kitap bende yok ilçemdeki meslektaşlarımda var mı araştırcam.

Yani HALA YARDIMA İHTİYACIM VAR... :) HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR...

insmuhgk
24-03-2007, 13:48
Sn, meslektaşım,

projeni en kısa zamanda modelliyorum, senin için yarında gelip çözeceğim ve p.tesi sabahı sonucu bildireceğim inşallah.

dediğim noktada kolon varsa sistem çözülür, endişe etme çalışırda..

(msn adresim guraykose@hotmail. com)

selamlar.

uzman inş. müh. G.KÖSE

onurtunaboyu
24-03-2007, 14:03
Şimdi ergin atımtay ın kitabına baktım ve orada hesapla ilgili birşey bulamadım fakat, döşemede zorunlu olarak büyük boşluklar bırakılması gerekiyorsa boşluk çevresindeki kolon ve kirişlein rijitlikleri artırılması veya perde kullanılması önlem olarak alınmalı yazıyor.
Şimdi benim düşüncem de eğer rijit diyafram kabulu yapılmazsa ve döşemeler diyafram oluşursun seçeneği işaretlenirse modeliniz gerçeğe yakın olarak davranacaktır düşüncesindeyim.

Probina Sitesinden aşağıdaki notları buraya yapıştıryorum.
Kat seviyelerinde isteğe bağlı olarak tek veya birden fazla rijit diyafram kullanılabilmesine olanak sağlandı. Bu diyaframların döşeme sürekliliği gözönüne alınarak otomatik olarak oluşturulabilmesi sağlandı. Ayrıca kullanıcının rijit diyafram kullanmadan da analitik modeli oluşturmasına izin veriliyor.

Eğimli rijit diyafram özelliği eklendi. İstenilen kat diyaframının eğik düzlemde tanımlanması sağlandı.

Ayrıca, özel durumlar için, istenilen döşemelerin katta oluşan rijit diyaframa katkıda bulunup bulunmayacağının belirlenmesi özelliği eklendi.

askecer
24-03-2007, 15:51
insmuhgk ve onurtunaboyu...

ilginize çok tşkkr ederim. asma kat kotunda diyaframı ihmal ederek ve etmeyerek sistemi 2 durum için çözücem. kiriş ve kolonları her 2 durum için karşılaştıracam. fark varsa en azından modelimiz gerçeğe yakın olmuş olur. Gerekirse hesaplara "A2 düzensizliği olduğu için Asma Kat kotunda rifijt diyafram etkisi ihmal edilmiştir." diye 2 satır not düşer, paraflarım. Aklıma başka bişey gelmiyor.

Güray Köse ilgin için sana ayrıca tşkkr ederim :) [Only registered and activated users can see links] buda benim msnim. kolay gelsin...

Ahmet Sinan KEÇER...

askecer
24-03-2007, 20:36
Sn meslektaşlarım;

2 gündür A2 düzensizliği hakkında sizden yardım istedim. ve biçok meslektaşım saolsunlar ilgi gösterip önerilerde bulundular. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum.

Ama içinizden biri var ki o, önerileri aşıp sistemi çözdü ve bana msn de yardımcı oldu. hatta yukarda "pazartesi" demiş ama o bugünden bitirdi işi.. :)

burdan sayın meslektaşım ve abim "insmuhgk" ya, söylediklerini lafta bırakmayarak bana bizzat yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum.

Bunun da Forum Camiası tarafından bilinmesinde fayda var.

Eeee... Hakedene Hakkını Vermeli.. :cool:

cassabotanic
24-03-2007, 21:35
ÖNERİLERİNİZ İÇİN HEPİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.. Zamanım kısıtlı olduğu için bir an önce önerilerinizi bekledim ve o yüzden sabırsız davranıp sitemkar konuştum, KUSURUMA BAKMAYIN...

"insmuhgk" meslektaşım;
kolon konusunda kesinlikle katılıyorum. o köşeye bir kolon koyulacak. ben bunu mimariye işlememiştim ama orada bir kolon var.

Sölediğiniz gibi ANKARA ile görüştüm. problemimi anlattım. yönetmeliğin 2.3.2.2 maddesi gereği döşemeler için yapılması gereken hesabı sordum. "probinanın MALESEF böle bi hesap yapmadığını, çıktılarda bunun görünmediğini, katlardaki döşeme boşlukları toplamı A2 düzensizliğine girermi-girmezmi kontrolunu probinanın yapmadığını" söledi.

Yapı denetime bu hesabı nasıl ıspatlayacağım? dediğimde bana:" rijit diyafram oluşturmadığını düşündüğünüz döşemeleri girerken -rijit diyafram oluşturmayan döşeme- opsiyonunu seçerek projede ilerleyin. diyaframları ihmal ettim dersiniz" dedi. "hesap isticekler?" sorusuna "Ergin ATIMTAYIN Uygulamalı Örneklerle Deprem Yönetmeliği diye kitabı var onu bi inceleyin" dedi.

Sonuç olarak ANKARA da derdime derman olamadı. Bırakın derman olmayı AVUÇ DOLUSU para vererek aldığımız programın bu konuda ACİZ KALDIĞINI KENDİ AĞIZLARINDAN duymak beni dahada üzdü. Altında sadece "TAMAM" butonu bulunan 2 satır uyarı yazısı çıkarmak, Deprem Yönetmeliğine %100 UYUMLULUK şartını sağlıyormuş demekki :mad:

Durum bu şekilde meslektaşlarım. Duyduklarımı sizlerle paylaşmak istedim. O kitap bende yok ilçemdeki meslektaşlarımda var mı araştırcam.

Yani HALA YARDIMA İHTİYACIM VAR... :) HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR...

Siz bu programı alırken size A2 düzensizliği kontrolü yapıyoruz deyip taahüt mü ettiler de yakınıyorsunuz anlamadım. Ya da niçin programı alırken ille de A2 İSTERİM DİYE tutturmadınız. Ayrıca A2 düzensizliği kontrolu cok basit 2 satırlık denge denklemiyle bulacağınız momentin en zayıf döşeme kesidi tarafından taşınıp taşınamadığının kontrolünden ibarettir.

onurtunaboyu
25-03-2007, 09:40
Siz bu programı alırken size A2 düzensizliği kontrolü yapıyoruz deyip taahüt mü ettiler de yakınıyorsunuz anlamadım. Ya da niçin programı alırken ille de A2 İSTERİM DİYE tutturmadınız. Ayrıca A2 düzensizliği kontrolu cok basit 2 satırlık denge denklemiyle bulacağınız momentin en zayıf döşeme kesidi tarafından taşınıp taşınamadığının kontrolünden ibarettir.

%100 uyuyumlulukla ben de bütün hesapların otomatik olarak yapıldığını anlarım. O zaman ben de bi program yazarım %100 uyumlu derim sonra her yere TS500 e göre döşeme moment ve donatılarını hesapla, 498 e göre yükleri al diye uyarı yazarım piyasa çıkarım. Onların başarısı bi çok işi başarmış olmaları olur ama BENİM FİKRİM bu %100 uyumluluk olmaz. Ayrıca bi çok şeyi başımıza gelince öğreniyoruz. Arkadaşın çabası da zaten o 2 satırlık kontrolü programa yaptırtmak değil nasıl yapıldığını öğrenmekti sanırım.

Benim de gözüme takılan V14 te hala 2 yön için farklı R lerin girilememesi. Sanırım 2007 yönetmeliğine %100 değil.

Öğrenmek istediğim ise problemi çözen kişi sta yla mı halletti problemi yoksa hesabı elle mi yaptı?

Herkese iyi pazarlar.

insmuhgk
25-03-2007, 10:36
Sn. meslektaşım,

çözüm STA4 v12 ile yapıldı.

selamlar

G.K.

cassabotanic
25-03-2007, 10:45
Sap 2000 in sayfasından aldım . Adamlar sap 2000 için ts 500 ve deprem yönetmeliğine uyumlu demiyorlar.

sap 2000 in uyumlu olduğu code lar
ACI 318-99
BS 8110-89
BS 8110 97
CSA-A23 3-94
Eurocode 2-1992
Indian IS 456-2000
Italian DM 14-2-92
Mexican RCDF 2001
NZS 3101-95
UBC 97

Yani sap2000 ts500 e ve deprem yönetmeliğine uyumlu değil. Ama bu benim umrumda değil otomatik A2 düzensizliği kontrolü de yapmıyor bu da umrumda değil. Çünkü ben sap2000 i betonarme projelerimde kullanmıyorum.

askecer
26-03-2007, 14:47
cassabotanic´isimli üyeden Alıntı

onurtunaboyu nun cevabı:
%100 uyuyumlulukla ben de bütün hesapların otomatik olarak yapıldığını anlarım. O zaman ben de bi program yazarım %100 uyumlu derim sonra her yere TS500 e göre döşeme moment ve donatılarını hesapla, 498 e göre yükleri al diye uyarı yazarım piyasa çıkarım. Onların başarısı bi çok işi başarmış olmaları olur ama BENİM FİKRİM bu %100 uyumluluk olmaz. Ayrıca bi çok şeyi başımıza gelince öğreniyoruz. Arkadaşın çabası da zaten o 2 satırlık kontrolü programa yaptırtmak değil nasıl yapıldığını öğrenmekti sanırım.

Benim de gözüme takılan V14 te hala 2 yön için farklı R lerin girilememesi. Sanırım 2007 yönetmeliğine %100 değil.

Öğrenmek istediğim ise problemi çözen kişi sta yla mı halletti problemi yoksa hesabı elle mi yaptı?

Herkese iyi pazarlar.

onurtunaboyunun program konusundaki eleştirisine kesinlikle katılıyorum. Belki A2 düzensizliği için ÖZEL TAAHHÜTNAME vermediler ama DEPREM YÖNETMELİĞİNE %100 UYUMLULUK TAAHHÜTNAMESİ veriyolar.

Tamam..!! hiç birimiz bu programları hap gibi kullanmıyoruz. Sizde,bende çıkan donatıları, kesitleri kendi tecrübelerimiz doğrultusunda düzenliyoruz. %100 dersen programa 2 SATIR daha ilave etmek zorundasın. yoksa onurtunaboyunun sölediği gibi bi masaüstü ikonu tasarlıyalım, tıklayınca "Bkz. Deprem yönetmeliği, Bkz. TS 500, Bkz.TS498..." diye 2 SATIR uyarı çıkarsın, paşalar gibi 5000 ytl yi atalım cebe.. bence doğru deil... Bu konuda probinaya, piyasada çeşitli alternatifleri varken bu konuyu bukadar basite aldıkları için bir kullanıcıları olarak sitemimi belirtmek istedim. aldıkları paranın hakkını vermelerini istedim. yoksa 2 SATIR HESAPTAN GOCUNDUĞUM için deil. birazdan anlıcaksınız ki BU PROJE İÇİN o 2 satır hesabı yapacağınız bi döşeme yok..!!!

ikincisi.. eleştirinizden projemi açmadığınızı anlıyorum. çünkü benim derdim rijit diyafram kabul edilecek kesitlerdeki azalma deil, ortalıkta rijit diyaframın olmayışı idi. sizinde çok iyi bildiğiniz gibi, A2 düzensizliği, 3 alt başlık altında ya teker teker yada birleşik kombinasyonları şeklinde irdelenir. binamda asma kat kotunda ki boşluk oranı %65 (DİKKATİNİZİ ÇEKERİM, DÖŞEME ORANI DEİL BOŞLUK ORANI) varolan döşemeler de, kirişlerin ortalarında konsollar şeklinde duruyo. yani o katta rijit diyafram yok..yani A2 nin I ve II durumlarına giriyo.kolonlardan kolonlara boş kirişler gittiğini düşünün. o tabliye bir bütün şeklinde hareket etmiyo. 2 satırlık hesap sonucu elde etiiğim momenti, OLMAYAN RİJİT DÖŞEMENİN hangi kesitine uygulamamı tavsiye edersiniz??

benim yapı denetim olduğumu düşünün, projenizi getirdiniz. A2 düzensizliğinin olduğu belli. bende sizde ; " sn. meslektaşım bu binada A2 düzensizliği var, deprem yükün güvenle aktarıldığını hesapla görmem lazım. yönetmelik böle diyo.." desem beni BU PROJE için nasıl ikna edersiniz. yapılabilecek en mantıklı şey BANA GÖRE, o katta rijit diyaframı ihmal edip kolon ve kirişleri cezalandırmak.

eleştiri yapmadan önce forumun öncesine bakıp projeye bi göz gezdirseydiniz daha doğru olurdu.

cassabotanic
26-03-2007, 21:17
Buradaki sorun projenizin şekliyele ilgili değil proplemi ortaya koyuş şeklinizle ilgili.

afsinay
28-03-2007, 11:32
mimarla irtibata gecip 7-7 kesitinde bir dilatasyon yaparsan boşluk oranı azalır gibi..

Soykan1453
29-03-2007, 01:52
Biri bana

A1,A2, ........ An
B1,B2,..........Bn

Düzensizlikleri mi dedi ?

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])