Nilüfer
10-03-2007, 09:36
3 er m yükseklikte 2 katlı betonarme bir binada sürekli temel üzerine 1 m yüksekliğinde perde yaptım. Analiz sonucu hata çıkmıyor ama acaba yumuşak kat oluşması söz konusu olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : yumuşak kat Nilüfer 10-03-2007, 09:36 3 er m yükseklikte 2 katlı betonarme bir binada sürekli temel üzerine 1 m yüksekliğinde perde yaptım. Analiz sonucu hata çıkmıyor ama acaba yumuşak kat oluşması söz konusu olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim. statiker 10-03-2007, 09:50 buna cevap verebimek için bina ve zemin değerlerini bilmemiz lazım...neden perde yapma ihtiyacı duydun?zemin değeri kaç?vs.. Nilüfer 10-03-2007, 12:35 zemin sınıfı Z3, ( 1.derece deprem bölgesi, çorlu marmaracıkta yapılacak) perde yapmamın sebebi, raporda rijitliği arttırın diye raporda uyarı geldi bu sebeple perde yapmak aklıma geldi.Açıkçası proje yapmayı kendim öğrenmeye çalıştığım için nelere dikkat etmem gerektiğini pek bilmiyorum tufanozturk 10-03-2007, 12:38 3 er m yükseklikte 2 katlı betonarme bir binada sürekli temel üzerine 1 m yüksekliğinde perde yaptım. Analiz sonucu hata çıkmıyor ama acaba yumuşak kat oluşması söz konusu olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim. yumuşak kat oluşup oluşmadığını anlayabilmek için önclikle ortalama göreli kat ötelemelerinin bilinmesi gerekir... yumuşak kat oluşması içinde Rjitlik düzensizliği katsayısı nki nin 2 den fazla olmaması gerekir...bu katsayının tarifi ise yönetmelikte şöyedir; nki:Birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi biri için, herhangi bir i'inci kattaki ortalama göreli kat ötelemesi oranın bir üst veya bir alt kattaki ortalama göreli kat ötelemesi oranına bölünmesi ile tanımlanan katsayıdır. hangi programı kullanarak yapıyı çözdüğünüzü belirtirseniz nasıl kontrol edecğiniz konusunda yardımcı olmaya çalışırız...iyi çalışmalar. Nilüfer 10-03-2007, 12:46 ide cad5 versiyonunu kullanıyorum tufanozturk 10-03-2007, 13:07 ide cad5 versiyonunu kullanıyorum kontrol için yapıyı çözdüğünüzde rapor-->Deprem Yönetmeliği-->Deprem Yönetmeliği Genel Raporunu aldığınızda; hesap sonucu çıkan nki değrlerini inceleyebilirsiniz.fakat bildiğim kadarıyla idecad in çıkardığı son versiyon Enterprise dan öncki bütün sürümlerde bu düzensizlik olmasada varmış gibi algılıyor program.bu bir hatadır ve yaptığım tel. görüşmesinde düzeltilecği söylendi ve nitekim son versiyonda düzeltildi. bu düzensizlikler aslında deprem yüklerinin hesap yönteminin seçiminde yol gösterici olduğu için aslında çok önemlidir...elden geldiğinc düzensiz yapı yapmamak gerekir bu hem statik hemde ekonomik açıdan faydalı olacaktır. Nilüfer 10-03-2007, 13:36 [Only registered and activated users can see links]üzensizlikler_122_190lo.JPG ([Only registered and activated users can see links]üzensizlikler_122_190lo.JPG) raporda çıkan düzensizlik raporu Nilüfer 10-03-2007, 13:37 [Only registered and activated users can see links]üzensizlikler_122_190lo.JPG[/IMG][/URL] Nilüfer 10-03-2007, 13:39 raporu resim dosyası olarak göndermeye çalıştım, olmadı galiba nasıl yapmalıyım tufanozturk 10-03-2007, 13:42 raporu resim dosyası olarak göndermeye çalıştım, olmadı galiba nasıl yapmalıyım resmi rar dosyasında sıkıştırıp mesajınıza ekleyebilirsiniz...mesaj yazdığınız kısmın altında eklenti ekle var ordan... angela 10-03-2007, 13:58 resmi yüklediğinizde Yanlışlıkla eksik seçmişsiniz Ctrl+a ile seçip yeniden yapıştırın. Doğru anlamış isem temel üstü kolon + arada 1 m perde . Bu durumda kolonlar kısa kolon davranışı gösterir. Bu da yapıya zarar veriri |