Orijinalini görmek için tıklayınız : V14, A4 düzensizliğini neden irdelemiyor??

askecer
26-01-2007, 22:12
meraba...
yapımda "A4 Düzensizliği: Taşıyıcı Eleman Eksenlerinin Paralel Olmaması" var. V14 kullanıyorum. analiz sonrası raporları incelediğimde A4 düzensizliği ile ilgili hiç bir irdeleme yok. hatta projeyi ilk girerken "proje parametreleri" menüsünde A4 düzensizliği için tik te yok. V14, 3 boyutlu analiz yapıyor bunu biliyorum. söz konusu kolonların deprem doğrultusuna dik olup olmaması BU YÜZDEN önemli deil gibi geliyo bana. o kolon nasıl davranıyosa ona göre analiz ediliyo ve ona göre yükler çıkıyo. ama yapı denetimdeki meslektaşım ; "PLANDA A4 DÜZENSİZLİĞİ VAR, HESAPLARDA DİKKATE ALINMALI" diye projemi bana geri gönderdi. V14 bu düzensizliği irdelemiyo, yeni Deprem Yönetmeliğinde bu hususla ilgili bi değişiklik var mı bilmiyorum. o meslektaşımla nasıl bir fikir birliğine varıcaz yada benim gözden kaçırdığım bişeyler mi var? başınıza böle bi olay geldi mi? önerilerinizi bekliyorum.
şimdiden teşekkürler...

boza
26-01-2007, 22:26
meraba...
yapımda "A4 Düzensizliği: Taşıyıcı Eleman Eksenlerinin Paralel Olmaması" var. V14 kullanıyorum. analiz sonrası raporları incelediğimde A4 düzensizliği ile ilgili hiç bir irdeleme yok. hatta projeyi ilk girerken "proje parametreleri" menüsünde A4 düzensizliği için tik te yok. V14, 3 boyutlu analiz yapıyor bunu biliyorum. söz konusu kolonların deprem doğrultusuna dik olup olmaması BU YÜZDEN önemli deil gibi geliyo bana. o kolon nasıl davranıyosa ona göre analiz ediliyo ve ona göre yükler çıkıyo. ama yapı denetimdeki meslektaşım ; "PLANDA A4 DÜZENSİZLİĞİ VAR, HESAPLARDA DİKKATE ALINMALI" diye projemi bana geri gönderdi. V14 bu düzensizliği irdelemiyo, yeni Deprem Yönetmeliğinde bu hususla ilgili bi değişiklik var mı bilmiyorum. o meslektaşımla nasıl bir fikir birliğine varıcaz yada benim gözden kaçırdığım bişeyler mi var? başınıza böle bi olay geldi mi? önerilerinizi bekliyorum.
şimdiden teşekkürler...

Sn. askecer, tasarımda düşey eksenlerde bir tutarsızlık plan bazında görülüyorsa taşıyıcı sistemin asal eksenlerini gözden geçirin.! Programı temin ettiğiniz kurumlada irtibat halinde olun (ben probina kullanmıyorum), şayet modelinize güvenemiyorsanız gönderin datayı incelesinler. Normal şartlarda Probinanın v14 de a4 düzensizliğini irdelemesi gerekir. Unutmayın a4 düzensizlik sadece kolonlar için geçerli değildir, benzer durum kat kiriş ve döşemelerinin konumu içinde geçerlidir.

Saygılarımla.

honolululu
26-01-2007, 22:50
2006 deprem yönetmeliğinde A4 düzensizliği kapsamdan çıkarıldığı için Probinanın v14sp4 sürümünde Proje Parametreleri ve Raporlarda yer almamaktadır. Yönetmelik artık her durumda taşıyıcı eleman iç kuvvetlerinin diğer yön deprem etkisinin %30'u ile artırılmasını istemektedir. Yani taşıyıcı sistem elemanlarının deprem yönüne paralel olup olmamasına artık bakılmasına gerek yok.
Probina'da yük kombinasyonunu değiştirerek bu etkiyi elde edebilirsiniz.

askecer
26-01-2007, 23:47
önerileriniz için çok teşekkr ederim. çalışmalarınızda başarılar...

askecer
27-01-2007, 09:59
2006 deprem yönetmeliğinde A4 düzensizliği kapsamdan çıkarıldığı için Probinanın v14sp4 sürümünde Proje Parametreleri ve Raporlarda yer almamaktadır. Yönetmelik artık her durumda taşıyıcı eleman iç kuvvetlerinin diğer yön deprem etkisinin %30'u ile artırılmasını istemektedir. Yani taşıyıcı sistem elemanlarının deprem yönüne paralel olup olmamasına artık bakılmasına gerek yok.
Probina'da yük kombinasyonunu değiştirerek bu etkiyi elde edebilirsiniz.

haklıymışsınız..! "PROJE PARAMETRELERİ" menüsünde "YÜK KOMBİNASYONLARI" var. ordan "TG11A4" seçmemiz gerekiyo. ozaman diğer deprem doğrultusu için "TG11" de "0.00" olan katsayı, "0.30" olarak değişiyo ve hesapta dikkate alınmış oluyo. yani bu, MARTTAN SONRA HEP TG11A4 SEÇİCEZ DEMEK ;)
tekrar teşekkürler.. iyi çalışmalar...