Orijinalini görmek için tıklayınız : Etabsın Sap2000 den Farklılıkları
Yapı Mühendisi 26-01-2007, 14:24 Etabs , Sap2000 ile aynı yerde yazıldığı ve menüleri birbirine yakın olduğu için tanım ve hesaplarda bir farklılık olmadığını düşünüyoruz.
Örnekler Etabs kitabını incelerkan gözüme şöyle bir ifade ilişti ;
Membran , döşeme hesabı yapılmadan, sadece döşeme yükünün diğer elemanlara aktarılması için kullanılmaktadır.
Bu Sap2000 de kullanmadığımız bir yaklaşım.Sap2000 için bu kavram ;
Sadece düzlemi içinde kuvvetler ve düzlemine dik momentler oluşan eleman demek.
Acaba bazı kavramlarda farklılıklar mı var bu iki programda ?
Yaklaşımlarda sizin bildiğiniz farklılıklar var mı ?
H.Kumral 26-01-2007, 15:40 etabs ı yazan kişinin verdiği seminere katılmıştım
sizde iki programı kullandıysanız ne demek istediğimi anlayacaksınızdır
etabs bina türlü yapıalr için geliştirilmiş obje tabanlı modelleme yapılan bir program olup sap ise daha genel bir yazılım olarak tasarlanmıştır.
ama gördüğüm kadarı ile etabs tada bir çok şeyi yapabiliyorsunuz
tevekkül 26-01-2007, 16:29 benim incelememe göre etabs sonlu elemanlar yöntemi kullanmıyor. yanlışsam düzeltiniz.
ayrıca etabs sap2000 programı kadar kapsamlı olmayıp, bina türü yapıların çözümünde pratiklik sağlamak amacı ile kullanılıyor.
membran kavramına gelince; sap2000 için de döşeme hesabı yapılmadan yükleri aktar anlamı geliyor diye biliyorum. yani kavramlarda bir fark yok.
Membrane olarak tanımlanan bir elamanda söylediğiniz gibi düzlem içinde deplasman rijitliği ve düzleme dik dönme rijitliği hesaba katılır yani betonarme perdelerin davranışı oluyor, etabsta da aynı şekilde olması gerekiyor bence.
Ayrıca etabsta da sonlu elmanlar yöntemini kullanır.
Serkaneo 26-01-2007, 23:04 [QUOTE=tevekkül;25643]benim incelememe göre etabs sonlu elemanlar yöntemi kullanmıyor. yanlışsam düzeltiniz.
Object based graphical modeling with unique finite element formulations and auto-meshing enable ETABS to accurately model floors and walls using finite elements as an alternative to rigid diaphragms.
kaynak:
[Only registered and activated users can see links]
Yapı Mühendisi 27-01-2007, 11:37 Farklı bir yorum/bilgi gelmedi.
Sanırım aynı olan kısımları aynı şekilde çalışıyor , kavramlarda bir tezatlık yok.
Teşekkürler.
Sayın Pehlivan
Sanırım Tanımları açmakta yarar var
Taşıyıcı sistemler 1, 2 ve 3 boyutlu eleman statüsünde olup, Piyasada yer alan ve Dünya çapında kabul gören Tüm programlar, 1 boyutlular için matris deplasman, 2 ve 3 boyutlular için Sonlu Elemanlar Yöntemini kullanırlar. (SAP,ETABS,LUSAS,RİSA)
1 Boyutlu Elemanlar : Kalınlık ve Enleri, Boyları yanında ihmal edilebilecek derecede küçük olabilen taşıyıcılardır. (Frame Elemanlar )
2 Boyutlu Elemanlar (Yüzeysel Elemanlar) Kalınlıkları, Enleri ve Boyları yanında ihmal edilebilecek derecede küçük olabilen taşıyıcılardır. (Shell)
3 Boyutlu Elemanlar : (Solid,Asolid)
Bunların ışığında SAP,ETABS,LUSAS,RISA gibi programlar hep aynı temel üzerine hareket eder, ancak birisinde hazır olan bir menüyü diğerinde elle tanıtmanız gerekebilir. SAP ile ETAPS hem aynı temelde hareket eder hem de aynı kişiler tarafından yapılmıştır. Zaten birbiriyle alışverişi olmamaması, analiz farkı mümkün değildir. Örneğin Safe te çözdüğünüz bir temeli SAP ta da çözebilirsiniz. Ama Orada hazır verilen bilgileri bir bir tanıtmak zorunda kalabilirsiniz.Hepsi bu.
İyi çalışmalar Dilerim.
kahkahator 05-03-2007, 15:58 ArkadaŞlar Temel Olarak HİÇbİr Fark Yok Zaten Şu Ana Kadar Artik Yazilan Butun Programlarin Hepsİ Yapi Dİnamİgİ Ve Sonlu Elemanlar Metoduna Dayaniyor Zaten Sonlu Elemanlari Ogrenİrsenİz Goreceksİnİz Kİ Yapi DİnamİĞİ Sonlu Elemanlarin ÖzelleŞmİŞ Bİr Bolumu Yanİİ Kisaca Sunu Demek İsterİm
Yapilarin Analİzlerİnİn Temelİnde En GeÇerlİ Yontem Yaklasik Sonuca En Yakin Yontem Sonlu Elemanlar Metodu Yontemİdİr ...
Bİz Lİsans Egİtİmİnde S.e.m Gorduk Ve Ne Gereksİz Bİr Ders Derdİk Oysaki Durum GerÇektende FarkliymiŞ :)
Durum Bundan İbaret ...
ArkadaŞlar Temel Olarak HİÇbİr Fark Yok Zaten Şu Ana Kadar Artik Yazilan Butun Programlarin Hepsİ Yapi Dİnamİgİ Ve Sonlu Elemanlar Metoduna Dayaniyor Zaten Sonlu Elemanlari Ogrenİrsenİz Goreceksİnİz Kİ Yapi DİnamİĞİ Sonlu Elemanlarin ÖzelleŞmİŞ Bİr Bolumu Yanİİ Kisaca Sunu Demek İsterİm
Yapilarin Analİzlerİnİn Temelİnde En GeÇerlİ Yontem Yaklasik Sonuca En Yakin Yontem Sonlu Elemanlar Metodu Yontemİdİr ...
Bİz Lİsans Egİtİmİnde S.e.m Gorduk Ve Ne Gereksİz Bİr Ders Derdİk Oysaki Durum GerÇektende FarkliymiŞ :)
Durum Bundan İbaret ...
durum gerçekten sonlu elemanlar metodundan mı ibaret?
bunu söylerken iyi düşündün mü?
emin misin?
fasonproje 20-12-2007, 12:16 aslında sapta pek genel bir program sayılmaz. köprüler için yapılmış. onu genel kullanan biziz. genel program deyince benim aklıma staad pro geliyor.
aslında sapta pek genel bir program sayılmaz. köprüler için yapılmış. onu genel kullanan biziz. genel program deyince benim aklıma staad pro geliyor.
bi daha düşün bence...
torunoğlu 28-05-2009, 00:20 sap 2000 biyomekanikte bile kullanılabilen sonluelemanlar deplasman metoduna göre 1-2-3 boyut farketmez hesap yapan bir yazılımdır. etabs da çoğu arkadaşın dediği gibi sap ın özelleşmiş halidir. sap 2000 dipsiz bir kuyu gibi geliyor bana tıpkı sonlu elemanlar metodu gibi. bazı arkadaşlar sap ı staap pro ile karşılaştırmış. ben staadproyu bilmiyorum ama sap 2000 bir hesap programıdır, çizim çıktı programı değildir. yine bazı arkadaşlar farklı konu başlıklaırı altında sap ın analiz hataları yaptığını belirtmekte özellikle burkulma vs. ben olsam bu konu hakkında pek emin olmazdım. sap ı gerçek manasıyla bilmek gerekli bu tür bir yorum için. ben sapta tek açıklıklı basit bir çerçeve modellerken bile elli defa kontrol ediyorum datalarımı vs.leri. bu program gerçekten hataya açık bir programdır. herşey sizin elinizde olduğu için hata ihtimali çok fazla.
toronoğluna katılıyorum, etabs sap2000 inin özelleştirilmiş hali olabilir. ki gerçekten dipsiz kuyu sayılabilir, ayrıca paket program olmadığı için, herşeyi adım adım kendiniz girdiğiniz için, hata yapma olasılığı da çok yüksek. tabi bunun içinde, yapı statiği, betonarme, çelik, mukavemet vs. mühendislik derslerinin yanında, sonlu elemanlar bilgisine sahip olmakta gerek. kuvvetler, deplasmanlar düğüm noktaları arasında nasıl taşınır. bu esnada mesh yaparken nerelere dikkat etmek gerekir filan.
tabi sap2000 den daha karmaşık programlarda vardır, sonlu elemanlar yazılımında. yani sap2000 den bile daha az kullanıcı dostu programlar (bizdeki bazı paket programlara nazaran). buradaki karmaşıklığın sebebi, gerçeğe daha yakın sonuçlar alabilmek için, daha fazla şeyi tanımlamanızdır, ki amaç tasarım yapmak değil, karakteristik özelliklerle örneğin deney yaparken, daha fazla detaylandırabilmektir. Ansys, Abaqus, Athena filan. tabi bunlarla bina modellemekte ayrı bir uğraşı.
farklı konulara da değindik ayak üstü, sap2000 e nazaran etabs ta daha az uğraşarak modellemeler mümkün, şirket ve yazılımcı aynı, solver tabanı da aynı programlar.
Evet sap 2000 ve Etabs menü olarak birbirine çok benzeyen programlarve sonlu elemanlar yöntemini kullanıyorlar ama burada Etabsın bina türü yapılarda sap 2000 ne göre üstünlükleri tartışılmaz.eger etabsın menülerini daha detaylı inceleseniz farkı görebilirsiniz.
mesela grid oluşturma seçenekleri,otomatik meshleme,area elemanlarda istenirse gerilmelerle istenirse direk iç etkilerin direk okunması,safe programına aktarılarak çizim alınması ve pek çokları bunlar sadece bazıları,
Bence Etabs göz ardı edilemeyecek Etkileyici bir Program
CELİKKOLLU 05-06-2009, 18:47 ArkadaŞlar Temel Olarak HİÇbİr Fark Yok Zaten Şu Ana Kadar Artik Yazilan Butun Programlarin Hepsİ Yapi Dİnamİgİ Ve Sonlu Elemanlar Metoduna Dayaniyor Zaten Sonlu Elemanlari Ogrenİrsenİz Goreceksİnİz Kİ Yapi DİnamİĞİ Sonlu Elemanlarin ÖzelleŞmİŞ Bİr Bolumu Yanİİ Kisaca Sunu Demek İsterİm
Durum Bundan İbaret ...
sonlu elemanlar yönteminin ne olduğunu umarım biliyorsundur....
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
[Only registered and activated users can see links]
ESKİŞEHİR
justforfun 24-06-2009, 02:27 Peki arkadaşlar hiç aynı model uzerınde sap200 ile etabsın hızını karsılastırdınız mı? Hangisi daha hızlı acaba ? Ve neden ?
Peki etabs neden tüm elemanları grıd hızalarında boluyor. Sap ta durum farklı isterseniz bir kolonu tek parça 5 kat boyunca kullanabilirsiniz ama bu olaya etabs kesinlikle izin vermiyor acaba neden ?
justforfun 24-06-2009, 02:32 Sonlu elemanlar metodunun bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri bu tekniğin analitik değil nümerik bir teknik oluşu ve matris ve iteratif yöntemler gibi bilgisayar da programlanmaya çok müsait çözümlemelere çok uygun olmasıdır. Dıye dusunuyorum ve bu konuda tartışmalara açığım...
|
|