Orijinalini görmek için tıklayınız : Taşıyıcı Sisteme Kim Karar Vermeli Neden ?

İsmail SKBN
31-12-2006, 19:08
Mühendis ve Mimarlar arasında en çok tartışılan konuların başında gelir taşıyıcı sistem seçimi ve bu seçimi kimin yapması gerektiğidir. Bazıları mimarın bazıları mühendisin taşıyıcı sisteme karar vermesi gerektiğini savunur. Aslında bu iki teknik elemanın ve diğer mühendislerin birleşerek bu kararı vermesi en doğru çözüm yolu olsada genellikle hep anlaşmazlıklar, fikir ayrılıkları çıkar. Bu noktadan hareketle ve sayın Prof. Dr. Ahmet TOPÇU'nun sayfasında yer alan bir sorudanda hareketle sizce taşıyıcı sistem seçimine kim karar vermeli ve en önemlisi neden ?

DÜNDAR TAŞÇI
31-12-2006, 23:56
Mühendis ve Mimarlar arasında en çok tartışılan konuların başında gelir taşıyıcı sistem seçimi ve bu seçimi kimin yapması gerektiğidir. Bazıları mimarın bazıları mühendisin taşıyıcı sisteme karar vermesi gerektiğini savunur. Aslında bu iki teknik elemanın ve diğer mühendislerin birleşerek bu kararı vermesi en doğru çözüm yolu olsada genellikle hep anlaşmazlıklar, fikir ayrılıkları çıkar. Bu noktadan hareketle ve sayın Prof. Dr. Ahmet TOPÇU'nun sayfasında yer alan bir sorudanda hareketle sizce taşıyıcı sistem seçimine kim karar vermeli ve en önemlisi neden ?

1)EĞER SİZ BİR İNŞAAT MÜHENDİSİ İSENİZ BU SORUYU SORARAK MESLEĞİNİZE İHANET EDİYORSUNUZ.

2)EĞER SİZ MİMARSANIZ BİLMEDİĞİNİZ BİR KONUDA SİZİNLE TARTIŞMAK YERSİZ OLUR.

*****MESAJINIZIN EN SONUNDA NEDEN DİYE SORMUŞSUNUZ.
NEDENİ; EĞER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ DONATI PLANI ÇİZİP HESAPLARI DA PROJEYE EKLEYEREK BELEDİYEYE TESLİM ETMEKSEK BUNU KAFASI BİRAZ ÇALIŞIP BİLGİSAYAR BİLEN BİR ORTAOKUL MEZUNUDA YAPAR.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELİ ZATEN İYİ BİR STATİK SEÇİM YAPMAKTAN GEÇER.ÇÜNKÜ PROJENİZİN BAŞINDA YAPACAĞINIZ BU SEÇİM PROJENİZİN HEM SAĞLAMLIĞI HEM DE EKONOMİSİNİ ETKİLER.İNSANLARIN YAŞADIĞI MEKANLARI AYAKTA TUTAN SİZİN BU SEÇİMİNİZDİR.
****BANA MİLYARLARDA TEKLİF ETSELER BU SEÇİMİME NE MİMARI KARIŞTIRIRIM NEDE MAL SAHİBİNİN FANTASTİK İSTEKLERİNİ

İsmail SKBN
01-01-2007, 23:40
DÜNDAR TAŞÇI ([Only registered and activated users can see links]) ankete katıldığın için ve yorum için teşekkürler. kişisel eleştirin ve seçtiğin kelimeler şık olmamış eğer benimle ilgili bir eleştirin varsa pm ile iletebilirdin. Bu sadece bir anket Forumda bir tartışma, fikir alış-verişi platformu oluşturmak amacımız...kimsenin mühendislik veya mimarlık bilginisini sınamıyoruz! senin aracılığınlada burdan herkesi boyle bir ortam oluşturmaya yada katkıda bulunmaya davet ediyorum.forumda üyelere en yararlı olacak şey fikir alış verişi ve tartışma ortamıdır..

Bu arada Ben 3. numaralı seçeneğe oy verdim.

Sorularına gelince;
iki soruna birden cevap vermek istiyorum ; ikisi de ayrıca iki dalda da yüksek lisans yaptım. Bu yüzden iki ön göründe malesef yanlış... Sanırım soruyuda yanlış anlamışsınız...Ben taşıyıcı sistem tasarlamaktan bahsediyorum.

LÜTFEN ANKETE OYLARINIZLA VE YORUMLARINIZLA KATKIDA BULUNUNUZ.

yavrubutto
03-01-2007, 11:57
öncelikle herkesin bayramını ve yeni yılını kutluyorum.konuya gelincede taşıyıcı sistemin oluşturulmasında son sözü inşaat mühendisinin söylemesi gerekir.ancak muhakkak mimarın fikride alınmalı.bu anlayış bizim mühendisliğimizden bilgimizden birşey götürmez kanısındayım.

rakıkola
03-01-2007, 12:42
ben bir inşaat mühendisiyim ve taşıyıcı sisteme kesinlikle inşaat mühendisinin karar vermesi gerektiğini söylüyorum çünkü mimarlar hiçbir zaman bir inşaat mühendisi kadar statik bilmezler bilmeleride gerekmez zaten çünkü bu onların mesleğinin biraz dışında onlar taşıyıcı sisitemde sadece kolonların yerine karışırmaya çalışırlar buda onların mimarisini etkilediği için yoksa ne bi kirişin boutuna nede bir kolonun boyutuna karışabilirler diyelimki
diyelimki mimar kolonun yerlerini ve boyutlarını belirledi statik hesaplar sonucunda o kolonun boyutu büyüyebilir bu da mimarın karar verdiği seçimi değiştirmiş olur bundan dolayıdırki inşaat mühendisi karar veris

İsmail SKBN
03-01-2007, 13:05
yorumlara teşekkür ederim.ama taşıyıcı sistem tasarlanırken mimari projeye göre tasarlanıyor sonuçta mühendislerin seçimini mimari projede etkiler diye düşünüyorum. mimar arkadaşladan yorum yapacak kimse yok mu?

eotugen
03-01-2007, 13:21
Bende soruyorum o zaman ameliyatı doktormu yapmalı hemşiremi ? ....

İsmail SKBN
03-01-2007, 18:58
yanlış yerde soruyorsun ozaman git tıp fakültesinde sor inşaatforumunda değil.
yorum yapamıyorsan hiç birşey yazma oyunu ver yeter.foruma içerik eklemeyemeyip forum imkanlarından yararlanıyorsun bari bir oy kullanarak katkıda bulunsun dedik anket açtık verdiğin cevaba bak. bir ankete nasıl katılanacağını bilmiyorsan taşıyıcı sistem tasarlasan nolur ki madem soru sormakta bu kadar ustasın sen aç bir ankette biz oy kullanalım. ukalalık yapmanın alemi yok.

ANKETİ KİLİTLİYORUM ARKADAŞLAR NASIL OLSA CEVABI BİLİYORLARMIŞ.

brandon
03-01-2007, 19:16
1)EĞER SİZ BİR İNŞAAT MÜHENDİSİ İSENİZ BU SORUYU SORARAK MESLEĞİNİZE İHANET EDİYORSUNUZ.

2)EĞER SİZ MİMARSANIZ BİLMEDİĞİNİZ BİR KONUDA SİZİNLE TARTIŞMAK YERSİZ OLUR.

*****MESAJINIZIN EN SONUNDA NEDEN DİYE SORMUŞSUNUZ.
NEDENİ; EĞER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ DONATI PLANI ÇİZİP HESAPLARI DA PROJEYE EKLEYEREK BELEDİYEYE TESLİM ETMEKSEK BUNU KAFASI BİRAZ ÇALIŞIP BİLGİSAYAR BİLEN BİR ORTAOKUL MEZUNUDA YAPAR.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELİ ZATEN İYİ BİR STATİK SEÇİM YAPMAKTAN GEÇER.ÇÜNKÜ PROJENİZİN BAŞINDA YAPACAĞINIZ BU SEÇİM PROJENİZİN HEM SAĞLAMLIĞI HEM DE EKONOMİSİNİ ETKİLER.İNSANLARIN YAŞADIĞI MEKANLARI AYAKTA TUTAN SİZİN BU SEÇİMİNİZDİR.
****BANA MİLYARLARDA TEKLİF ETSELER BU SEÇİMİME NE MİMARI KARIŞTIRIRIM NEDE MAL SAHİBİNİN FANTASTİK İSTEKLERİNİ

Üf Be !

Bu nasıl cevap be kardeşim.Bu kadar haşin olmaya gerek var mı ?

Ben Bir İnşaat Mühendisiyim.
Şimdi bir bina çizilir iken projenin mühendise gelmesi vaki mi?
-Değil...
-Peki Mimarın proje çizimi sadece mahallerin belirlenmesinden mi ibarettir.
-Hayır.
Mimar elbette çizdiği projede gerekli yerlere kolon ya da perde koyabilir. Hakkı mıdır ?
-Hakkıdır.
-Peki Mühendisi bu kolonlar bağlar mı ?
-Bağlamaz... O halde ne yapması gerekir. Yapılacak en iyi şey taşıyıcı sistemi kontrol edip fazlasını alması, eksiğini tamamlaması için ikaz etmek ya da GEREKÇELERİNİ BİR BİR ORTAYA KOYARAK Tüm taşıyıcı sistemi yeniden yerleştirmek. Bu konuda (Son madde) mimarı ikna etmenin en iyi yolu sistemi mimarın taşıyıcısı ile ve kendi önerdiğiniz sistem ile birlikte çözüp, onun sisteminin beş para etmediğini ispat etmekten geçer. O zaman da sistemi iki kere çözmek gerekir.

Sadede gelirsek.
Her defasında iki kere çalışmamak için sistem oluşturulurken ve belki de eskiz halinde iken projeye müdahele edip tek çalışma ile çalışmayı tamamlamak gerekir.
Peki Mevcut durum nasıldır ?
Sizin bu yazdıklarınız ile ya çok tecrübesiz olduğunuz,
Ya da iflasa aday birisi olmanız kuvvetli muhtemeldir.

Değil mimarı taşıyıcı sisteme karıştırmamak, çözdüğünüz statik projeyi, mimariye bile işlettirebileceğinize ihtimal vermiyorum.

İyi çalışmalar

M.Kemal VARCIN
03-01-2007, 20:53
Arkadaslar bence konuyu fazla saptırmamakta fayda var o arkadasın sahsi dusuncesidir ancak yanlısı sert bir tavırla vurgulamaması gerektigidir.Sonucta kimin ne ile ilgili calısma yapması gayet acıktır.O arkadasın mutlaka bu problemle karsılastıgını gosterir ve bu sert tepki de bence onu gosteriyor ama yapmaması gereken birseydi.İnsanlık hali olabilecek bir davranıstır.Neyse konuya gelirsek benim sahsi dusuncem insaat muhendisi deyince zaten bu soru cvbını veriyor.Ama bu işten iki meslekte birbiri olmadan iş yapamıyor.Bu tartısmanın en buyuk nedeni de mimarların 3 E kuralında(EMNİYET, ESTETİK,EKONOMİKLİK) estetikligi on tercih olarak tutmasıdır.İnsaat muhendisi ise emniyeti on tercih olarak tuttugundan kaynaklanan bir tartısmadır bu.Sonucta ikiside cok onemli bir secenektir meslek grubu içinde.Sonucta bir yapı ne kadar estetik ise alıcıgı daha coktur ve mimarin aynasıdır bir nevi estetiklik ancak insaat muhendisi tarafına bakarsak insaat muhendisi estetikligi en son sıraya koymaya calısır cunku bizim için en onemli madde emniyet ve ekonomidir.En iiyi emniyette en az ekonomiyle birseyler yapmaktır.Bu nedenle bu tartısma olusmakta bu iki meslek arasında.
Bu iki meslek birbirine zincir misali baglıdır.Ne mimar insaat muhendissiz ne insaat muhendisi mimarsız calısamaz (bu boyle mesleklerin oldugu nedeniyle)Bunun için bazı seylere birlikte karar vermek zorundayız.Kolon buyuyen yerde kapıyı baska yere koymak, kolon yerine perde teskil etmek vs vs durumlarda ortak kararlar vermek gerekir bu da belli saygı cercevesi içinde olmalıdır.Daha fazla uzatmak istemiyorum.Benim sahsi dusuncem birlikte karar vermeleridir.
Bu anketi olusturan ismail kardesime tesekkur ediyorum.Cunku forumda cok ama cok emegi var ve bu actıgı anket biz muhendis yada mimarlar için olsa da en buyuk faydayı mimar muhendis adayları elde edecektir.Katkılarının devamı dilegiyle...Saygılarımla...

İyi Çalışmalar...

İsmail SKBN
04-01-2007, 00:06
Üf Be !

Bu nasıl cevap be kardeşim.Bu kadar haşin olmaya gerek var mı ?

Ben Bir İnşaat Mühendisiyim.
Şimdi bir bina çizilir iken projenin mühendise gelmesi vaki mi?
-Değil...
-Peki Mimarın proje çizimi sadece mahallerin belirlenmesinden mi ibarettir.
-Hayır.
Mimar elbette çizdiği projede gerekli yerlere kolon ya da perde koyabilir. Hakkı mıdır ?
-Hakkıdır.
-Peki Mühendisi bu kolonlar bağlar mı ?
-Bağlamaz... O halde ne yapması gerekir. Yapılacak en iyi şey taşıyıcı sistemi kontrol edip fazlasını alması, eksiğini tamamlaması için ikaz etmek ya da GEREKÇELERİNİ BİR BİR ORTAYA KOYARAK Tüm taşıyıcı sistemi yeniden yerleştirmek. Bu konuda (Son madde) mimarı ikna etmenin en iyi yolu sistemi mimarın taşıyıcısı ile ve kendi önerdiğiniz sistem ile birlikte çözüp, onun sisteminin beş para etmediğini ispat etmekten geçer. O zaman da sistemi iki kere çözmek gerekir.

Sadede gelirsek.
Her defasında iki kere çalışmamak için sistem oluşturulurken ve belki de eskiz halinde iken projeye müdahele edip tek çalışma ile çalışmayı tamamlamak gerekir.
Peki Mevcut durum nasıldır ?
Sizin bu yazdıklarınız ile ya çok tecrübesiz olduğunuz,
Ya da iflasa aday birisi olmanız kuvvetli muhtemeldir.

Değil mimarı taşıyıcı sisteme karıştırmamak, çözdüğünüz statik projeyi, mimariye bile işlettirebileceğinize ihtimal vermiyorum.

İyi çalışmalar

Teşekkür ederim seviyeli yorumun için dediğin gibi mimarların görevi sadece mahalleri belirtmek değildir.Ama arkdaşa iyi bir mimar rastlamamış sanırım. taşıyıcı sistemi kimin tasarlayacağını tecrübeyle öğrenir umarım çünkü bu anket hem ona onun sayesindede diğer üyelere faydalı olamayacak.
Bundan sonra foruma katkısı olmayanlara (kendi adıma soyluyorum)forumunda katkısı olmayacak

eotugen
04-01-2007, 10:41
[QUOTE=İsmail SEKBAN;23569]yanlış yerde soruyorsun ozaman git tıp fakültesinde sor inşaatforumunda değil.
yorum yapamıyorsan hiç birşey yazma oyunu ver yeter.foruma içerik eklemeyemeyip forum imkanlarından yararlanıyorsun bari bir oy kullanarak katkıda bulunsun dedik anket açtık verdiğin cevaba bak. bir ankete nasıl katılanacağını bilmiyorsan taşıyıcı sistem tasarlasan nolur ki madem soru sormakta bu kadar ustasın sen aç bir ankette biz oy kullanalım. ukalalık yapmanın alemi yok.

'' sayın arkadaşım'' öncelikle uslubunda biraz daha dikkatli olmanda fayda var bizler meslek hayatımızda işimizi iyi ve başarılı şekilde yerine getirmeye çalışan insalar olarak birbirimize nasıl hitap etmeyi mutlaka bilmeliyiz; benim verdiğim cevap öncelikle sorunun ne kadar mantıksız olduğunu anlayabilmen için yerinde bir cevaptır, herkesin haddini bilmesinde fayda var sanal ortamda 3 tane mesaj yazıp koltuk sevdalısı politacılar gibi UKALIK yapma.

Taşıyıcı sistemin seçilmesi inşaat mühendisinin görevidir yapının tasarlanması ise değerli mimar arkadaşlarımızın görevidir bundan biz iyiyiz siz kötüsünüz sonucunu çıkartmaya da gerek yoktur, mimar arkadaşlarımızın taşıyıcı sistem seçme konusunda bilgileri yokturda demiyorum sadece bu iş İNŞAAT MÜHENDİSİNİN ana görevidir diyorum ve dediklerimden sayın İsmail Serkban'ın her hangi bir sonuç çıkarabilmesinide beklemiyorum.

SAYGILAR.

tevekkül
04-01-2007, 11:11
bence mimar tasarladığı mimariye göre taşıyıcı sistem belirleyebilir. bunu da mühendis kontrol edip sorun yaşamazsa bu olağandır.

anlamadığım şey bir ego tatmin etme savaşı var meslektaşlarda. mühendislerden mimarlar biraz ön planda olduğu içindir ve mühendislerin yeterince değerinin anlaşılamadığı içindir heralde.

kocaloglu
04-01-2007, 13:49
Arkadaşlar belli saygınlığı olan bu formda konular hakkında yapılan görüş ve eleştiri yazılarında dozajı iyi ayarlamak lazım.Forum üyeleri birbirlerine karşı daha saygılı ve seviyeli olmalı.Konu hakkında fikrime gelince mimar tasarladığı projede bilgisi dahilinde taşıyıcı sistemle alakalı olarak kolonları mimari proje üzerinde gösterecektir.İnşaat mühendisi önüne gelen mimari projeyi inceler taşıyıcı sistemde herhangi bir problem varsa mimarla konuşur statik yönden aksayan kısımlar düzeltilir.Tabiki taşıyıcı sistem hakkında son sözü inşaat mühendisi söyler bu doğal bir şeydir.

vahap1313
05-01-2007, 08:47
arkadaşlar bence bunun tartışılması bile gereksiz. tabiki taşıyıcı sisteme inşaat mühendisi karar verir. taşıyıcı sistemede mimar karar verecekse inşaat mühendisliği bölümünü kaldırsınlar. eskiden olduğu gibi ikisi tek çatı altında toplansın. yani geriye gidelim. yani hep yaptığımızı yapalım ....
saygılar...

mimlioenel
05-01-2007, 10:24
Arkadaşlar bir yapıyı oluştururken en önemli şey onu ayakta tutabilmektir.bir mimar yapıyı tasarlarken tasıyıcı sisteminide dusunmeli ve inşaat mühendisi ilede ortak çalışmalıdır.İnşaat muhendisinin görevi yapının nasıl daha iyi taşınacagını belirlemek ve kullanılacak malzemeleri belirlemektir.Sadece mimara veya sadece inşaat muhendisine bırakırsanız yapılan binaları işte günümüzdeki binalar ortaya çıkar...Ortak çalışılmalı ortak kararlar alınmalıdır...

tevekkül
05-01-2007, 10:31
bizim memlekette parası olan herşeye karar verir. boşuna uğraşmayın.

ahiska
09-01-2007, 10:04
merhabalr öncelikle konu için tşk ederim güzel bir form sorusu.
inşaat mühendisinin nitelikleri
1-bilgi
2-beceri
3-buluş tarzındadır ve inşaat mühendisinin seçim amacı ise bilindiği üzere estetik,sağlam,yapı,geniş özellik kullanımlaraına sahip yapılar oluşturmaktır. bence bu özelliklerin uygulanması için inşaat mühendisi sadece kendi yaptığı yapı seçiminde mümkün olur. yani bir yapıyı mimardan ziyade inşaat mühendisi seçer. yapı derken yalnış anlaşılmasın taşıyıcı sistemlerde bir yapıdır ve taşıyıcı sistemlerin yokluğu düşünülen bir yapı olamaz saygılarımla. ismail sekban'a teşekkürler.

mimlioenel
09-01-2007, 11:17
arkadaşlar sanırım bu yarışmada mimarların ve mühendislerin birarada çalışmasını öneriyor...
[Only registered and activated users can see links]

İsmail SKBN
09-01-2007, 18:07
Buradaki amaç sadece tartışma ortamı yaratmak ANKET lerin amacı zaten insanların fikirlerini öğrenmektir. Yoksa bilmediğimiz birşeyi sormak değil. Ama nedense bazı arkadaşlar herşeyi ben bilirim edasıyla cevap yazıyorlar.Bu hem konunun tartışılmasını engeller hemde bence diğer arkadaşlara hakarettir. sadece üye arkadaşlarımızın fikirlerini almak istedim. ama konuyu öyle bir yere getirildi ki hem bir sürü gereksiz cevap yazıldı hemde forumda anket açmanın bir anlamı kalmadı.Forumda değil anket açmak artık yazılanları bile okuyamaz hale geldim.(sanırım amaçta buydu) bu konu başka sitelerde (forum sitesi değil) bir çok kez tartışıldı. Ama böyle şeyler olmadı. bu tür cevaplar yazmak kimseye birşey kazandırmaz.Tüm üylerden ricam LÜTFEN yorumları sağduyu çerçevesinde ve saygı kuralları içerisinde tartışma ortamında yazalım. Bu tür yorumlara cevap vermeyelim..
saygılarımla...

bauer
10-01-2007, 20:44
herseyden önce forumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.ben mesleğe yeni başlamış sayılan bir inşaat mühendisiyim(1 yıldır konut projeleri yapıyoruz).Ancak anladığım kadarıyla soru dar kapsamlı olarak ele alınmış.Yani çoğunluk YAPI kelimesinden (KONUT) BİNA anlamıyla yaklaşmış.
şartları itibariyle orta halli bir binanın az çok sistem tercihini başta mimar belirleyebilir.son söz elbet mühendisten çıkar.
ancak bir nehir üzerinden geçecek bir köprü yapılacaksa ya da bunun benzeri kapsamlı ve büyük bir havaalanı gibi bişeyler yapılacaksa, bunun taşıyıcı sistemini tek başına ne mimar ne de mühendis belirleyemez.bu bir ekip işidir.ekip yapacağı ortak çalışma neticesinde bir karara varır, bundan sonra hem estetik hem de strüktür bu sonuca göre şekillenir.
özetle ortaklaşa karar verilir.
...SAYGILARIMLA...

mimlioenel
11-01-2007, 09:06
Konuyu çok kısa ve net bir şekilde açıklamışsınız.Katkılarınız için teşekkürler...

boza
29-01-2007, 19:35
"Mimarın hatasını sarmaşık, Mühendisin hatasını tabut kapatır!!!"

Saygılarımla.

Erman GÜDÜ
23-07-2007, 14:39
bu konuda bence en güzeli mimar ve mühendisin birlikte koordineli çalışmasıdır. fakat günümüz şartlarından dolayı zor bir durum söz konusu. biz genel olarak bürüomuzda ilk aşamada taslakları hazırlar ondan sonra estetiği pek bozmaycak şekilde statik tasarlarız. bence işin en güzeli inşaat mühendisinin kendisini bir mimar gibi yetiştirmesi. böyle olunca yavaş yavaş kendiside taslak yapmaya başlar ve sistemli bir şekilde statik oluşturur. şunuda kabul edelim bir mühendis ve ya mimarın tasarımı çok farklı alanlardadır. uzun lafın kısası taşıyıcı sistemi kesinlikle mühendis tasarlamalıdır ve bun onun işidir mimarın değil...

A.Gökhan ALPTEKİN
23-07-2007, 20:55
"Mimarın hatasını sarmaşık, Mühendisin hatasını tabut kapatır!!!"

Bu sözü arşivime aldım mimarları kızdırmak istemiyorum yanlış anlaşılmasın ama olayı özetleyen bir söz olmuş, tabiiki taşıyıcı sistemi mühendislerin koyması gerekir ki alınan eğitim bunu gerektiri...

İyi çalışmalar...

inş.Y.Müh
24-07-2007, 13:42
Bu sözü arşivime aldım mimarları kızdırmak istemiyorum yanlış anlaşılmasın ama olayı özetleyen bir söz olmuş, tabiiki taşıyıcı sistemi mühendislerin koyması gerekir ki alınan eğitim bunu gerektiri...

İyi çalışmalar...

Akdaşlar ben bir mühendis olarak söylüyorum taşıyıcı sistemi mimar tasarlar mühendis tasarıma göre gerekli hesapları yapar. tasarım yapmak başka yapılan tasarımı boyutlandırmak başkadadır. Ayrıca çok güzel bir konu açılmış mühendis arkadaşlardan daha bilgi dolu açıklamalar beklerdim. saygılarımla..

İsmail SKBN
24-07-2007, 13:51
Akdaşlar ben bir mühendis olarak söylüyorum taşıyıcı sistemi mimar tasarlar mühendis tasarıma göre gerekli hesapları yapar. tasarım yapmak başka yapılan tasarımı boyutlandırmak başkadadır. Ayrıca çok güzel bir konu açılmış mühendis arkadaşlardan daha bilgi dolu açıklamalar beklerdim. saygılarımla..

Kastedmek istediğim aslında buydu ama gelen tepkierden bir türlü fırsat olmadı. Ayrıca mimarın hatasını sarmaşık görünüş açısından kapatabilir ama mimari tasarımdaki yanlışlar belki öldürmez ama süründürür.Mimarın görevi sadece kat planı çizmek değildir. En basitinden deniz manzarası olan bir evin cephesini ters yerleştirmek (ki ratladığım bir uygulama) yada güneşin gelme açısına göre pencere boyutu ve odaların durmunu yanlış ayarlamak ömür boyu yaşanabilicek sıkıntılara yol açar ki aklıma sadece bunlar geldi şimdilik.

Erman GÜDÜ
02-08-2007, 21:04
:confused: ben bu ankette sanki mimarların biraz ön plana çıkarılması gibi bir düşünceye kapıldım.umarım yanılmışımdır. taşıyıcı sistemi mimar tasarlasın biz sadece imza atalım amaç bu mudur?

suavi*
03-08-2007, 14:43
Mimarlık sadece mekan düzenleme veya sanatsal değeri olan tasarımlar ortaya çıkarıp insanlara bunları beğendirmek değildir. Mimarlık bir seçim yapma mesleğidir. O yüzden herhangi bir yerde inşa edilecek bir yapının tasarımı için mimara danışılır. Mimar bu yapı için en optimum değerleri seçmeye çalışır. Mesela yapıyı en ergonomik şekilde tasarlamaya çalışır. 200 m2 tek bir alanda kat yüksekliğini 3 metre yapmaz. Pencerenin boyutlarını standart ölçülerde yapmaz. Bunun için çeşitli yöntemlerle (altın oran kullanır, tecrübelerinden faydalanır vb) seçim yapar.
Aynı şekilde taşıyıcı sistemin seçimini de yapar. İki katlı bir yapıyı betonun ve demirin rahat bulunabileceğibir yerde ahşap yapmaya çalışmaz. Aynı şekilde 100 katlı bir binayı inşaatın her aşamasını düşünerek (malzemenin kolay temini, kalifiye işçi bulunabilmesi, uygulama için gerekli ekipmanın kolay bulunabilmesi, hava şartlarına göre malzeme seçimi vb) çelik yapmayı seçer. Ancak tasarımını taşıyıcı sistem direk etkileyeceği için taşıyıcı sistemin de tasarımını yapması gerekir. (Tasarımını diyorum hesaplarını değil.) Ancak böyle bir konuda tasarım yaparken muhakkak ve muhakkak inşaat mühendisiyle beraber çalışmalıdır. Çalışmalıdır ki inşaat mühendisi adeta ölçü almadan dikilen kıyafete inşanı yerleştirmek zorunda kalmasın.
Sonuç olarak taşıyıcı sistemin tasarımını mimar ve mühendis bir arada çalışarak yapmalıdır.
Saygılar...

İsmail SKBN
03-08-2007, 18:13
:confused: ben bu ankette sanki mimarların biraz ön plana çıkarılması gibi bir düşünceye kapıldım.umarım yanılmışımdır. taşıyıcı sistemi mimar tasarlasın biz sadece imza atalım amaç bu mudur?

sadece tartışalım herkes fikirlerini ortaya koysun diye açıldı. kimseyi ön plana çıkarmak gibi bir niyetimiz yoktu. iki mesleğede aynı uzaklıktayım.
herkes fikirlerini forum kuralları içerisinde söylesin.