Orijinalini görmek için tıklayınız : çiroz uygulaması

torunoğlu
23-12-2006, 23:00
arkadaşlar bu uygulamda çirozun bana göre doğru yapılmış hali mevcut.bu bir perde.eğer böyle yapılmazsa ki çoğu inşaatta yapılmıyor;perde tevzileri ne işe yarıyor??cevap yazarsanız sevinirim

[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])

codex
24-12-2006, 20:45
arkadaşlar bu uygulamda çirozun bana göre doğru yapılmış hali mevcut.bu bir perde.eğer böyle yapılmazsa ki çoğu inşaatta yapılmıyor;perde tevzileri ne işe yarıyor??cevap yazarsanız sevinirim

[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])

ben inşaat ustasıyım eline kürek alıpda harç karan!!

size teşekkür ederim çirozlar çok önemli bu on paralık çirozlar binayı depremde ayakta tutuyor..

bizde senelerdir çirozları kolon demirine takardık sonuçta edriye boşta kalıyor ve edriyeye takmaya karar verdik ve bundan sonra böyle yapacağız..

benim anlıyamadığım projelerde detaylı bir şekilde gösterilemezmi??
projelere bakılırsa kolon demirlerine takıldığı gözüküyor!! ve edriyeler boşa çıkıyor....

yazacak ve söylenecek o kadar çok şey varki hangisini anlatayım bazılarının zoruna gidiyor....ustayız diye.....

neyse yaptığımız bir uygulama şu an yapıyoruz sığınak bölümündeyiz
yılbaşından sonra blokajı belki dökeriz resimlerden bazılarını yayınlarım çirozlarla ilgili..

[Only registered and activated users can see links]çirozlar_122_563lo.JPG ([Only registered and activated users can see links]çirozlar_122_563lo.JPG)

torunoğlu
25-12-2006, 23:32
tabiki istense projede çiroz detayının altına bu konuyla ilgili not düşülebilir.sizingibi bu konularda duyarlı ustaların olması çok güzel.iyi çalışmalar diliyorum.

mrkorhasan
28-05-2007, 10:09
"Tdy 2007
Madde 3.2.8.2: .... Çirozlar her iki ucunda mutlaka boyuna donatıları saracaktır. "

Etriyelerin görevi kesme kuvvetini karşılamaktır. Etriylerin mukavemeti ile çiroz ları karşılaştırdığınızda etriyeler daha mukavimdir. (etriyeler kapalı dörtgen, çirozlar ise uçları açık tek yönlüdür) etriylerin alacağı etkileri öncesinde çirozlara aldırırsak (resimdeki gibi) çirozlar saf dışı kalacaktır. asli görevi olan donatılar arası mesafeyi korumaktan uzaklaşacaktır. çirozlar etriye yada tevzilere bağlanmamalıdır. resimdeki uygulama hatalıdır.

Liman
07-06-2007, 13:37
Sayın MRKORHASAN sizin dediğiniz gibi yapıldığında perdelere konulan tevzi donatısı yük aktarımını nasıl yapacak. malum tevzi donatısının boydonatısına bağlanma şekli sadece başlama teli (inşaat Teli) ile yapılmakta ve taşıyacağı yükü yok varsayarız. Bence bu çiroz bağlama şekli ve biçimi çok önemli.

Bu konunun daha çok tartışılıp bi sonuca vardırılması kanaatindeyim.

Ahmet Pervane
08-06-2007, 21:42
değerli arkadaşlar; çirozlar sistem olarak doğru fakat bir konu dikkatimi çekti;
perdenin iki yüzüne konulan donatılarınarasına konulan çirozla kısa olduğu için
iki donatı arasında gerekli olan aralık kısalmış gibi görunuyar. yani 25 santim genişliğinde ki perde işinde donatılar paspayı toplam 3 santimetre ise aralık olarak 22 cm. kalmalı. eğer çirozla kısa olduğundan bu aralık 12 cm ye düşerse çok hatalı bir işlem olur. buna çok dikkat edilmelidir.
saygılar...
ahmet pervane

torunoğlu
10-06-2007, 11:44
şöyle anlatayım;
bu resimdeki perdenin paspayı 2,5cm yani iki tevzi arası 20 cm dir.bu 20 cm nin korunmasıda çirozlar yerinde bükülmeden önce karşılıklı iki tevzi arasına koyulan u larla sağlanıyor.

Yapı Mühendisi
10-06-2007, 11:54
Çirozlarda kesme donatısı alanına dahil edildiğinden , etriyelerle birlikte çalışması zorunludur.
Ayrıca, etriyelerin serbest açıklığını azaltarak yanal yüklerce , burkulmalarını önlediğinden etriylerin sadece düşey donatıları birbirine bağladığı yada bağlaması gerektiği düşünülemez.

torunoğlu
10-06-2007, 12:18
"Tdy 2007
Madde 3.2.8.2: .... Çirozlar her iki ucunda mutlaka boyuna donatıları saracaktır. "

Etriyelerin görevi kesme kuvvetini karşılamaktır. Etriylerin mukavemeti ile çiroz ları karşılaştırdığınızda etriyeler daha mukavimdir. (etriyeler kapalı dörtgen, çirozlar ise uçları açık tek yönlüdür) etriylerin alacağı etkileri öncesinde çirozlara aldırırsak (resimdeki gibi) çirozlar saf dışı kalacaktır. asli görevi olan donatılar arası mesafeyi korumaktan uzaklaşacaktır. çirozlar etriye yada tevzilere bağlanmamalıdır. resimdeki uygulama hatalıdır.

yorumunuzu şöyle cevaplamak isterim;
ilk olarak etiyenin tek görevi kesme kuvvetini karşılamak değildir, aynı zamanda kolonda sargı etkisi göstererek, boyut farkından dolayı oluşan dayanım farkını minimize etmek, kolonun fıçı etkisini azaltmaktır. bu resimde de çirozların konulmasının amacı ise bombelenme boyunu daha da aza indirmektir.örneklemek gerekirse; 30/80 boyutunda bir eksenel yüklü kolonumuz olsun.bu kolona 25/75 lik bir etriye bağladığımızda yük etkisiyle uzun kenara dik doğrultuda beton poisson etkisiyle yanlara doğru şişmek ister.malumuzun bu nedenle bizde çiroz koyarak (normalde yapılan uygulamalarda karşılıklı iki boyuna donatı arasına konur) bombelenme boyunu kısaltmaya çalışırız.lakin bu yeterli kalmamakta çiroz sadece boyuna donatı burkulma boyunu kısaltmakta ama etriyenin bombelenme boyunu tam manasıyla azaltamamaktadır.bunu azaltabilmek için mutlaka çiroz etriyeleri de tutmalıdır.yönetmeliğe gelince bu madde mutlaka ama mutlaka yapılması gereken minumum sınır şartıdır.kesme durumuna gelince zaten etriye kesmeyi karşılayamıyorsa çeşitli modellerde 4 veya altı kollu etriye konarak kesme karşılanmış olur.çiroz kesmeyi almazmı? mutlaka bir miktar almaktadır.malum çiroz da bir çeliktir ve bence etriye ile beraber almasında da bir sakınca gözükmemektedir.neticede etriyelerede kesme etkisinde çekmeye çalışmaktadır, çirozda.bilmem nekadar açıklayıcı oldu ama umarım yardımcı olabilmişimdir.
iyi çalışmalar dilerim...

mrkorhasan
20-06-2007, 07:02
yorumunuzu şöyle cevaplamak isterim;
ilk olarak etiyenin tek görevi kesme kuvvetini karşılamak değildir, aynı zamanda kolonda sargı etkisi göstererek, boyut farkından dolayı oluşan dayanım farkını minimize etmek, kolonun fıçı etkisini azaltmaktır. bu resimde de çirozların konulmasının amacı ise bombelenme boyunu daha da aza indirmektir.örneklemek gerekirse; 30/80 boyutunda bir eksenel yüklü kolonumuz olsun.bu kolona 25/75 lik bir etriye bağladığımızda yük etkisiyle uzun kenara dik doğrultuda beton poisson etkisiyle yanlara doğru şişmek ister.malumuzun bu nedenle bizde çiroz koyarak (normalde yapılan uygulamalarda karşılıklı iki boyuna donatı arasına konur) bombelenme boyunu kısaltmaya çalışırız.lakin bu yeterli kalmamakta çiroz sadece boyuna donatı burkulma boyunu kısaltmakta ama etriyenin bombelenme boyunu tam manasıyla azaltamamaktadır.bunu azaltabilmek için mutlaka çiroz etriyeleri de tutmalıdır.yönetmeliğe gelince bu madde mutlaka ama mutlaka yapılması gereken minumum sınır şartıdır.kesme durumuna gelince zaten etriye kesmeyi karşılayamıyorsa çeşitli modellerde 4 veya altı kollu etriye konarak kesme karşılanmış olur.çiroz kesmeyi almazmı? mutlaka bir miktar almaktadır.malum çiroz da bir çeliktir ve bence etriye ile beraber almasında da bir sakınca gözükmemektedir.neticede etriyelerede kesme etkisinde çekmeye çalışmaktadır, çirozda.bilmem nekadar açıklayıcı oldu ama umarım yardımcı olabilmişimdir.
iyi çalışmalar dilerim...

Bombeleme boyu: bombeleme boyu diye bir boy daha önce hiç duymadım. bu sakın basınç etkisi altındaki burkulma boyu olmasın. Yada bombelemeden kastınız basınç etkisi altında betonun boyuna kısalma sonucu enine alan büyümesi sonucu etriyelerin kolonlarla beraber dikdörtgen şekilden oval şekille değişmesi mi? Bu şekil değiştirmede etriye 135derecelik kancaları sayesinde sıyrılması zaten en aza indirilmektedir. Kaldı ki burada çirozlarda genişlemek isterse;
(örneğinizde 25/75 lik etriye demişsiniz; çiroz boyu 25cm etriye boyu 200cm kancalar hariç olacaktır.)
birim boy değiştirme etriye çirozun uzamasından 8 kat fazla uzama yapacaktır. Bırakın 8 katı 1.1 kat fazla uzasa çirozlar kopmaya başlayacaktır.
Şimdi boyuna donatılar bu alan büyümesi sırasında nerede? Çirozlar koptuğu için birşey söylemek mümkün değil. Etriyeler asli görevi olan sargı görevini yerine getirmeye devam ediyor. ancak boyuna donatılar kolonun kısalması sonucu basınca çalışmaya başlıyor burkulmalar meydana geliyor. ancak çirozlar orada olsaydı diğer bir deyişle yönetmeliğin dediği gibi sadece boyuna donatıları sarsa idi kolon boy demirlerinin burkulma boyları kısalacaktı.
çiroz kesmeyi almaz mı sorunuza; şayet şantiyeye çıktığınızda yapılan işçilikleri %100 sağlıklı buluyorsanız hesaplarınıza ekleyin derim. 3 yıl yapı denetimde çalıştım 3 yıl kolon kalıplarını açtırıp etriye ve çirozları kontrol ettim ve her seferinde bunların imalatında eksikler vardı. (Not:eksiklikler elbette giderilerek kapatıldı)

Yönetmelikte dediğiniz gibi sınır şartlar söylenmektedir. Ancak burada MUTLAKA ifadesi bir sınır şartını değil kesinliği söylemektedir.

A.Gökhan ALPTEKİN
20-06-2007, 21:26
Benim düşüncem de mrkorhasan gibi yani yönetmelikte sınır şartının mutlaka olarak belirtilmesinin haricinde çirozların donatı mesafesini koruması gerektiğini etriyelere ise kesme kuvvetini karşılatması gerektiğini düşünüyorum...

Alakasız gibi gözükebilir ama ahşap yapılarda hem çivi hem tutkal kullanılmaz tıpkı çelik yapılardaki gibi sınır şartına denk gelen malzeme kullanılır...Bu uygulamada da çirozlar bence gereksiz yere etriyelere bağlanmıştır...

İyi çalışmalar...

torunoğlu
21-06-2007, 18:39
Bombeleme boyu: bombeleme boyu diye bir boy daha önce hiç duymadım. bu sakın basınç etkisi altındaki burkulma boyu olmasın. Yada bombelemeden kastınız basınç etkisi altında betonun boyuna kısalma sonucu enine alan büyümesi sonucu etriyelerin kolonlarla beraber dikdörtgen şekilden oval şekille değişmesi mi? Bu şekil değiştirmede etriye 135derecelik kancaları sayesinde sıyrılması zaten en aza indirilmektedir. Kaldı ki burada çirozlarda genişlemek isterse;
(örneğinizde 25/75 lik etriye demişsiniz; çiroz boyu 25cm etriye boyu 200cm kancalar hariç olacaktır.)
birim boy değiştirme etriye çirozun uzamasından 8 kat fazla uzama yapacaktır. Bırakın 8 katı 1.1 kat fazla uzasa çirozlar kopmaya başlayacaktır.
Şimdi boyuna donatılar bu alan büyümesi sırasında nerede? Çirozlar koptuğu için birşey söylemek mümkün değil. Etriyeler asli görevi olan sargı görevini yerine getirmeye devam ediyor. ancak boyuna donatılar kolonun kısalması sonucu basınca çalışmaya başlıyor burkulmalar meydana geliyor. ancak çirozlar orada olsaydı diğer bir deyişle yönetmeliğin dediği gibi sadece boyuna donatıları sarsa idi kolon boy demirlerinin burkulma boyları kısalacaktı.
çiroz kesmeyi almaz mı sorunuza; şayet şantiyeye çıktığınızda yapılan işçilikleri %100 sağlıklı buluyorsanız hesaplarınıza ekleyin derim. 3 yıl yapı denetimde çalıştım 3 yıl kolon kalıplarını açtırıp etriye ve çirozları kontrol ettim ve her seferinde bunların imalatında eksikler vardı. (Not:eksiklikler elbette giderilerek kapatıldı)

Yönetmelikte dediğiniz gibi sınır şartlar söylenmektedir. Ancak burada MUTLAKA ifadesi bir sınır şartını değil kesinliği söylemektedir.

bombelenme boyu dediğiniz gibi etriyenin, betonun yanal basıncından(fıçılaşmasından) dolayı oluşur.etriye kancaları dediğiniz gibi etriyenin sıyrılmasını önleyecektir ama çelik eğilme rijitliği çok az olan bir malzemedir.beton yanlara doğru iyice şişene kadar etriye istediği kadar eğilir.bunu elinizlede yapabilirsiniz.önce bir metrelik demiri çıta kırar gibi dizinizle bükün,sonra 50cm lik demiri bükün, daha sonra 20cmlik demiri bükmeyi deneyin.göreceksinizki 20cm lik demiri daha fazla kuvvet uygulayarak bükmek zorunda kalacaksınız.aynı basınç etkisi altında beton uzunda 70cmlik etriyeyi mi daha kolay iter, yoksa 70cm nin çirozlarla bölünmesinden oluşan etriyeyimi?
işte böylelikle betonun daha az yanal şişme yapmasını önler boyut etkilerini minumuma indirmiş oluruz.
eğer sizi yanlış anlamadıysam betonun yanal şişmesinden dolayı etriyeye tutturulan çirozun kopabileceğini söylemişsiniz.size bunu şu şekilde açıklamak isterim;
elimizde 25*70*300 cm boyutlarında ve sadece eksenel yüklü bir kolon olsun.bu kolonun hiçbir şekilde çiroz veya etriye ile mukavemetlendirilmediğini düşünelim.(beton C25) betona taşıma gücü olan 25MPa basınç uygularsak;
(basıncın uygulandığı eksen X olsun) sigmaX=25MPa, sigmaY=sigmaZ=0 olur.
epsilonY=epsilonZ ve E=30250MPa kabulünü yaparak epsilonY=0,2*25/30250=0,00017 buluruz. ozaman yanal boy değişimi deltaY=250mm*0,00017=0,041mm olur. yani salt beton yatayda 0,041mm deforme olur.içinde çiroz olduğunda da bukadar deforme olduğunu kabul etsek(güvenli tarafta kalmak için) aderanstan dolayı çirozda bukadar uzar.peki çiroz kendi taşıma kapasitesinde nekadar uzar? oda 200mm*0,001826=0,3652mm uzar yani çirozun kopması için daha 0,2 mm uzaması gerekir.bu hesaplama bana ait.doğruluğu tabiki tartışılabilir ama hiç olmazsa çeliği bükme örneğimi dikkate alın.ben şunu anlamıyorum ki bazen boyu 3-4 m lere varan perdelere tevzi koyuyoruz ama bunu biyere tutturmayacaksak bu tevziler ne işe yarıyor?sadece kesme mi alıyor?ben bunu anlayamadım.sizinle bu konuyu tartışmaktan gerçekten çok mutlu oldum.ben bu konuyu tartışmak için diğer arkadaşlarında yorumlarını bekliyorum.bilgilerimiz paylaştıkça artacaktır.saygıları ve sevgiler dilerim.
iyi çalışmalar...

Erman GÜDÜ
17-07-2007, 09:51
çirozların etriyelere sabitlenmesi kesme anında çirozların kopmasına neden olacaktır. çirozlar kesme taşımaz diye bi kaide söz konusu değildir ama bunu ihmal etmek en mantıklısıdır. kolon sistemini 3 boyutta düşündüğümüz zaman asal donatı y yönünde etriye x ve z yönünde çirozlar da sadece z yönünde anlatılabilir. çirozun taşıması gereken kesmeyi etriye zaten sağlamaktadır. bu nedenle bence çirozlar iki ucundan asal donatıya bağlanmalıdır. saygılarımla...

torunoğlu
17-07-2007, 11:32
arkadaşlar ben anlatamıyorum galiba.ben etriyenin bombelenme boyunu kısaltması için çirozun etriyeleri de tutması gerektiğini iddaa ediyorum.dikkatinizi çekiyorum ; hem etriye hemde boyuna donatıları.ayrıca çirozun kesmede önceden kopması olayını da anlayamıyorum.tel mi bu önceden kopsun. betonla donatı birlikte çalışıyorsa hem etriye hem çiroz kesmeyi birlikte alacaktır.çiroz nasıl daha önce kopabilir?eğer böyle bir durumda çirozlar kopabiliyorsa etriyeler de zaten gitmiş demektir ki Allah yardımcımız olsun.

Erman GÜDÜ
21-07-2007, 22:47
tamam sen çirozları etriyelere sabitle. bide bu bomboleme boyu nedir? ilk kez duydum. çirozları asal donatıya sabitlesen beton dökümü sırasında pompanın basıncında asal donatılar sabit kalsa kötü mü olur?

torunoğlu
23-07-2007, 15:31
[Only registered and activated users can see links]

bombelenme boyunu burdan öğrenebilirsin.ayrıca asal donatıların sabit kalma durumu da yukarda anlatılmış.
iyi çalışmalar...

Erman GÜDÜ
02-08-2007, 09:50
ben bulamadım orda öyle birşey. konu için daha tartışmayalım. her mühendisin kendisine göre bir kabulü vardır. isteyen istediği çirozu istediği yere sabitlesin. ayrıca resimlerdeki o uygulamalar eminim sadece bir inşaatta olmuştur. hepsinde bu uygulamayı yaptırıyorsan ne mutlu sana :)

tamermanav
02-08-2007, 10:44
ben torunoglu arkadsıma katılıyorum cirozlar etriyeleride sarmalı. bir cok arkadsımız uygulamada böyle yapılmıyor bu baglama sekli dogru deil demiş. bence uygulamada her yapılan dogru deildir yönetmelikte böyle yazıyor deyip yönetmeliğe sabitlenmemek gerekiyor bence her mühendis kafasında yönetmeliğin daha üstünde (yanlıs anlasılmasın daha emniyette kalarak) kendi yönetmeliğini olusturmalı ve ona göre davranmalı...

cantek24
02-08-2007, 16:16
valllaha çiroz böyle atılırda demirciler kolayına kaçıyor baglamıyor bile kontrol olarak işin başında bakıyorun L şeklinde baglıyorlar.......! BU ARADA YENİ SİTEYE ÜYE PLDUM BURADAN HERKESE MERHABALAR.....!

mrkorhasan
02-08-2007, 21:27
ben torunoglu arkadsıma katılıyorum cirozlar etriyeleride sarmalı. bir cok arkadsımız uygulamada böyle yapılmıyor bu baglama sekli dogru deil demiş. bence uygulamada her yapılan dogru deildir yönetmelikte böyle yazıyor deyip yönetmeliğe sabitlenmemek gerekiyor bence her mühendis kafasında yönetmeliğin daha üstünde (yanlıs anlasılmasın daha emniyette kalarak) kendi yönetmeliğini olusturmalı ve ona göre davranmalı...

Arkadaşlar yönetmeliği bakanlar kurulu oluşturmuyor. Yönetmelik yılların tecrübesi diğer mühendislerin görüş ve değerlendirmeleri ve diğer ülkelerin yönetmelikleri incelenerek yapılıyor. Mühendis başta emniyet şartını ardından ekonomi ve estetiği en iyi biçimde uygulayan kişidir. yoksa 3 kuruşluk işi kendi kural ve kabullerine göre 5 kuruşa mal edenahmet ustadan ne farkımız kalır. toronoğunuun verdiği linki okudum. ders notu ve bazı şeylerin anlaşılması için iyi hazırlanmış güzel bir slayt ama orada bombeleme boyu denilen boyu hocanla bir konuş derim o boyu tek değil 2 etriye iyi azaltman daha iyi olacaktır. Şayet gerkli ise.

Neyse bu konuya çok yorum yazdım. ama bu son yorumum olsun

tamermanav
02-08-2007, 22:51
Arkadaşlar yönetmeliği bakanlar kurulu oluşturmuyor. Yönetmelik yılların tecrübesi diğer mühendislerin görüş ve değerlendirmeleri ve diğer ülkelerin yönetmelikleri incelenerek yapılıyor. Mühendis başta emniyet şartını ardından ekonomi ve estetiği en iyi biçimde uygulayan kişidir. yoksa 3 kuruşluk işi kendi kural ve kabullerine göre 5 kuruşa mal edenahmet ustadan ne farkımız kalır. toronoğunuun verdiği linki okudum. ders notu ve bazı şeylerin anlaşılması için iyi hazırlanmış güzel bir slayt ama orada bombeleme boyu denilen boyu hocanla bir konuş derim o boyu tek değil 2 etriye iyi azaltman daha iyi olacaktır. Şayet gerkli ise.

Neyse bu konuya çok yorum yazdım. ama bu son yorumum olsun

arkadasım deprem bi geldiği zaman senin öle dediğin gibi 3 5 görmüyo yıkıp geciyo hepimiz iyi biliyoruz ki bizim bilimimiz hep kabuller üzerine kurulu. herkes vicdanın rahat edecegi sekilde kendi yönetmeliğini olustursun benim vicdanım 3 kurusluk deilde 5 kurusluga maal edeyim rahat rahat uyuyayım diyor
artık bencede yorum yazma cevabını aldın sanırım:cool:

A.Gökhan ALPTEKİN
02-08-2007, 23:49
Arkadaşlar ben de yersiz bir uygulama olarak düşünüyordum ama Firuzan BAYTOP hocanın İnşaat Uygulamalarında Yanlışlar ve Doğrular isimli kitabında bu tarz bir çirozun uygulanmasının doğru olduğunu göstermiş tek fark çiroz uçları birbirine bakıyor yani zıt açılarla kırılmamış ama bağlanma şekli bu fotoğraftaki gibi...Ustalara bunu uygulatabiliyorsanız ne mutlu size diyorum ozaman son olarak...