Orijinalini görmek için tıklayınız : STA4-CAD İle İlgili Sorular & Cevaplar
STA4-CAD ile ilgili sorularınızı bu başlık altında yanıtlayacağım!!!
Tekrar sizlerler birlikte olmak güzel!,
Lütfen STA4-CAD ile ilgili kullanım amaçlı sorunlarınızı iletiniz, crack taleplerinde bulunan arkadaşların sorularına cevap verilmeyecektir, ayrıca sadece bu başlık degil forumun tamamında crack yasaktır!
Saygılarımla.
M.BOZA
civil engineer
Düzenleme : Artık sorular kategorisi aldında uygun başlıkla sorulaörınızı sorup cevap alacaksınız. Bu başlık kilitlenmiştir.
ceyarutku 11-04-2006, 11:23 Sn M.BOZA
sta4 te bodrum perdelerinin olduğu yapıda r=7 mi almam gerekiyor yoksa r=8 mi almam gerekiyor.ben her iki katsayıyıda denedim fakat sonuçlarda hiçbir değişiklik olmadı.7 almamla 8 almam analiz sonuçlarında bir değişikliğe rastlamadım.sizce ne yapmam gerekiyor.
İlginize teşekkür ediyorum, çalışmalarınızda başarılar dilerim
sn. Ceyarutku, bodrum perdeleri hariç normal katta her iki yönde en az 1 adet perde niteliği taşıyan elemanınız varsa R=7 alın, aksi durumda R=8 almanızda sakınca yok zaten bu davranış katsayısını proje analizi sonrası "genel deprem raporu" bölümünde görebilirsiniz.
Saygılar.
M.BOZA
civil engineer
öncelikle sitenin yeni hali çok güzel olmuş.ellerinize sağlık.benim sorum inşaat mühendislerinin en çok kullandığı statik analiz progamı hangisi ve bu programların öğretildiği kurslar varmı?
Ülke genelinde betonarme yapılar için yalan yanlış kullanılan 3 çeşit program ağırlıkta kullanılıyor, bunlar STA4-CAD, IDESTATIK ve Probina dır. Hemen hemen hepsinin kursları özellikle büyük şehirlerimizde yaygın durumdadır. Kurslar için programı satın aldığınız yetkili bayi yada üreticiye danışınız. Yapısal çelik ile ilgili projeler yapıyorsanız, STAD-Pro, Sap2000 ve STRAP gibi programlarla analiz yapın paftaları ise xsteel, SteelCAD ve RealSteel gibi programları kullanmanızı tavsiye ederim. Başka danışmak istediğiniz birşey varsa bu konu hakkında onuda bilgimiz çercevesinde yanıtlarım.
Saygılarımla.
M.BOZA
civil engineer
sta4cad de temellerde gövde donatısının ne kadar atılması gerektiğini ayarlıyabiliyormuyuz mesela 60/80 temel kirişinde 6 adet gövde atıyor bunu 4 adet at diyebilirmiyiz
Analiz sonuçlarındaki temeller bölümünde bunu ayarlayabilirsiniz!
Saygılar.
M.BOZA
civil engineer
artstyle 18-04-2006, 09:36 bilmek istediğim
Stacad le yapılabilicek güçlendirme projelrinin güvnliği.
yani sizce güvenli olurmu,yada dikkat etmemiz gereken unsurlar varmı bu konuda ...teşekkürler
Güçlendirme teknik olarak 2x2=4 değildir gibidir, güçlendirmede teorik esaslar daima varsamılar üzerine kurulu %100 hiç bir güçlendirme kesin sonuç vermez!!!
sn Boza
-sta, kolon-perde ayrımını elemanın boyutuna göre kendisi yapıyor mu yoksa perde elemanı mutlaka kiriş bölümünden mi girmek gerekiyor?
-tasarlanan radye temelin analiz sonuçlarında, hangi kontrolleri yapmam gerekir?
(zımbalama,...)
teşekkürler
Kolon ve perde ayrımı sistem kendisi zaten yapıyor, sadece bodrum katlarda perdeyi kiriş menusunden girmenizde yeterli olur, diger katlardada girebilirsiniz, fakat poligon perdelerinizi poligon kolon olarak girmenizde fayda var çünkü sistem ozaman poligon kolonun atalet momentlerini dikkate alır zira perde girerek yaparsanız o zaman eleman bazında rijitlik dikkate alıncağından biraz güvensiz tarafta kalırsınız!
Radye temeller içinde şu söylene bilir öncelikle kolon kalınlığının en küçük boyutundan küçük temel kalınlığı seçmeyin derim, daha sonra mesh aralıklarının 1mt altında çözün, her iki bölgede Ks ve Ko göre hesap yaparsanızda, bu durumdada yapının dört bir kenarının boş olduğu (bitişik nizam olmadığı) hallerde kullanırsanız emniyet gerilmesi açısından biraz ekonomi sağlarsınız, kolonlarda etkili zımabalama kalınlığı kontrolleri mutlaka yapılmalıdır, ketisin yetersiz olduğu durumlarda (%2-3) donatı ile karşılayın %5 aşan durumlarda ise muhakkak kesit yüksekliğini arttırmalısınız!
Saygılarımla.
M.BOZA
civil engineer
Ömer UYSAL 23-04-2006, 00:52 sta-4 cad öğrenmek için için kitap ve benzeri döküman arıyorum. yardımcı olabilirmisiniz ?
delibalta1981 23-04-2006, 01:04 sta4 cad cd sinin içerisinde sta4cad i yazanlardan biri sesli ve görüntülü olarak programı yavaş yavaş anlatıyor bütün detaylarılyla.bende böyle öğreniyorum.iyi geceler
Unutmayın program sadece yapabilecekleriyle sınırlı daha fazlası için zorlamayın!!!
M.BOZA
civilengineer
STA4-CAD ile radye temel hesaplarında hem beton ve hem de donatı kesit ve miktarları, ideSTATİK ve ProBİNA daki sonuçlardan oldukça fazla çıkmaktadır. Üstelik bu fazlalık gözardı edilecek miktarda da değildir. Konu ile ilgili açıklamayı sitede, detay bilgileri de mail adresime iletirseniz sevinirim. Saygılar...
Yöneticiden uyarı : Forum Kurallarını okuyunuz. maile bilgi istemek yasaktır bilgileri burda paylaşınız. ([Only registered and activated users can see links])
haydardepce 14-05-2006, 10:18 STA-4 CAD de aralarındaki açı farkı 90 dereceden küçük kirişlerin açılımlarını sürekli kiriş olarak çizdiremiyorum. Bu konu hakkında bili verirseniz sevinirim.
MahmutAy 14-05-2006, 15:22 yanılmıyorsam aynı aks üzerinde olmayan kirişlerden baksediyorsunuz. bir normal aks ve bir de eğik aks var anladığım kadarıyla. bildiğim kadaraylıda bu mümkün değil
STA4-CAD ile radye temel hesaplarında hem beton ve hem de donatı kesit ve miktarları, ideSTATİK ve ProBİNA daki sonuçlardan oldukça fazla çıkmaktadır. Üstelik bu fazlalık gözardı edilecek miktarda da değildir.
Ben tam tersini düşünüyorum ve daha öncede başıma geldi. Lisanslı idecad kullanıyorum. Daha önce ruhsat aldığım iki projede plak radye donatısı ø16/10 alt ve üst donatı verdi, bir dünyada ilave donatı çıkardı onlarda ø16 ydı ama aralıkları 10 ve 20 arasıydı. Donatıyı saçma ve fazla bulduğum için ide ile görüştüm . Sadece daha yeni bir versiyon cd sini vermekle yetindiler. Bu versiyonda radye donatı hesabı daha farklı yöntemle yapıyor dediler. Ve üşenmeden aynı sistemi 5.493 versiyonunda yeniden girdim ve çözdüm fakat sonuç değişmedi. Aynı projeyi sta da çözdürdüğümüzde donatı aralıkları 16 cm ye kadar çıktı. Piyasada en fazla donatı hesaplayan program ide (özellikle etriye ve gövdelerde çok fazla) . aynı proje farklı programlarda farklı sonuçlar veriyor. Buda kullandığımız programların vahamiyetini birkez daha ortaya koyuyor
Bugüne kadar başıma böyle birşey gelmedi çöümlemeler modelin doğruluğuyla ilgilidir. Çözümleyemediğiniz projeleriniz varsa burda paylaşın bir bakıp inceleyeyim.
Saygılarımla.
sn boza,sta4 cad den autocad e aktardığım çizimde donatı çapları fi yerine ? şeklinde çıkıyor,bunun bi çözümü varmı,ben sta4cad 9 versiyonu ve autocad 2002 kullanıyorum....
ertugrul05 18-05-2006, 11:34 sta4cad 9 versiyonda gerekli yönetmelik güncellemeleri yapılabiliyor mu?
şu an sta4cad v.12 kullanılıyor sta4cad 9 versiyonu ile yönetmelik farklılıkları var mı?
MahmutAy 18-05-2006, 12:04 sn boza,sta4 cad den autocad e aktardığım çizimde donatı çapları fi yerine ? şeklinde çıkıyor,bunun bi çözümü varmı,ben sta4cad 9 versiyonu ve autocad 2002 kullanıyorum....
cevabı alttaki başlıkta verdim.
[Only registered and activated users can see links]
STA4 v9 kullanan bütün kullanıcıların hemen hemen büyük bir kısmı korsan kopya (crackli) bu nedenle yeni deprem yönetmeliğinin ön gördüğü pek çok düzeltmeyi yapmıyor. Bu nedenle v9 ile ilgili problemleri yanıtlamak istemiyorum, lütfen yanlış anlamayın!
Saygılarımla.
serkooooo 18-05-2006, 17:35 merhaba sta4cad de yığma yapı çözebilirmiyiz çözebilirsek nasıl çözeriz kısaca açıklıyabilirmisiniz. bilgilerinizi paylaştığınız için tesekürler
Teorik olarak yığma yapı çözmek mümkün degil, çünkü program çok katlı betonarme yapıların tasarımı ve dizaynına izin veriyor, yığma yapılar bir takım benzeşmeler yapılarak her nekadar çözülüyor densede (çapraz ve ucları mafsallı kirişler tanımlamak) kesin çözüm sayılmaz.
Saygılar.
sta4cad v12 de temellerde minimum pursantajı bir türlü ayarlayamıyorum bizim belediye 0.003 istiyor ben 0.0035 yapıyorum sta4cad illaki 0.0023 alıyor bunu nasıl ayarlayabilirim acaba şimdiden teşekkürler
Temel opsiyon bölümünden ayarlaya bilirsiniz.
Saygılar.
Bir problemim var sta4cad programında proje transferi bölümünden dwg tersferi yapıyorum ama ölçek problemi yaşıyorum birde gelen kolonları poligon olarak algılıyor saygılar....;)
Bir problemim var sta4cad programında proje transferi bölümünden dwg tersferi yapıyorum ama ölçek problemi yaşıyorum birde gelen kolonları poligon olarak algılıyor saygılar....;)
Sayın Cesurr,
Çagırdığın dwg dosyasi 1/50 ölçek mantığına göre çizilmiş olmalı, daha sonra bu dosyanin içindeki kolon ve aks layerlarını stabil olarak dogrulayın yani kolonların hepsi "kolon" layerinda, akslar ise "aks" layer adi altinda olmali, daha sonra "rectangel" çizilmiş olabilme ihtimaline karşı bütün kolonlari "explode" komutu ile patlatin! artik transfer için dwg dosyamiz neredeyse hazir. Son olarak "wblock" komutu yardımıyla bir kenari ayirdığınız kolon ve aksları "wblock" komutu altindaki "select object" butonuna basip seçiniz ve "ok" yapip dosyayi bilinen bir yere kayıt edin. Sonra bu hazırladiğiniz dosyayi sta4 de artık okutabilirsiniz.
Saygılarımla.
ceyarutku 25-05-2006, 21:04 Sn M.BOZA
autocad ten staya bir dwg dosyası transfer etmek isiyorum.bununla ilgili herhangibir tantım filmi varmı yardımcı olursanız sevinirim
Teşekkürler
bununla ilgili bir tanıtım dosyası malesef yok ama yarın burda bunu resimli bir şekilde buraya yazıp anlatacam. Durum çok acilse özelden msj ile ulaşın.
Saygılar.
Autocad verilen projede akslar ve kolonlar, sta4 ortamında aktarılabilir, idecad ve sta4 birbirleri ile görsel bakımdan alakası bile olmayan betonarme paket programlardır!
Saygılar.
ceyarutku 30-05-2006, 01:21 autocad ten staya dwg dosyası aktarmak istiyorum fakat program aksların yerini bile değiştiriyor.işin içinde çıkamadım.
Bunu konuda bir bilgisi varsa yardımcı olursa sevinirim
Sn ceyarutku, daha önce dediğim gibi şu autocad dosyasını buraya bi gönderin yada [Only registered and activated users can see links] msn den online bana ulaşın yardım edeyim aksi taktirde sağlıklı bir yardım yapmam söz konusu olamaz zaten yapılacaklarıda bir önceki mesajlarda yazmıştım.
Saygılarımla.
Arkadaşlar dwg dosyası aktarma ile ilgili problemimi çözdüm
paylaşayım
örneğin bir mimari dwg dosyayı alın normal kattan bir kopye alın daha sonra kolon ve aks layer leri hariç diger layerleri kapatın ve tekrar kolonları ve akslardan bir kopye alın layer leri açın en son kopyaladığınız hariç digerlerini silin purge komutuyla iki layer dışındakileri temizleyin kaydedin ve autocad den cıkın. Sta programından dwg transferi bölümüne gelin dwg dosyanızı çağırın ekrand göreceksiniz burası önemli dosya geldiktensonra paln alanını seçin ve mausunuzun orta tuşuyla biraz uzaklaşın sonra mausunuzun sol tuşu ile çerceve içine alın bunu yapmazsanız sataya geçdiğinde sapıtıyor daha sonra yapı sihirbazına girin layerleri kontrol edin sta yapı düzenlemeyi tıklayın işlem tamamdır. Önemli not stada buişlemleri yapabilmeniz için analizi yapılmış bir dosyanın içinde çalışmanız gerekiyor. Saygılar....
delibalta1981 06-06-2006, 17:42 sayın boza,sta da dörtgen harici mesela beşgen,içi boş altıngen gibi veya oval döşemeler nasıl girilebilir.bunları ide de girmek çok kolay fakat stada bu problemimi çözemedim.saygılar
FULYAKARAGOZ 06-06-2006, 20:13 Sayın delibalta STA4CAD kaç kullandığınızı bilmiyorum. Ancak V12 DE TIK ladığınız :) anda kaç köşeli olursa olsun döşemeyi oluşturuyor. Yok eğer v12 den önceki versionlar ise döşemeyi birkaç parça yapar ve aynı isimleri verirseniz sta4cad onları tek döşeme olarak algılar. Yalnız Döşeme süreklilik şeritlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz..Kolay Gelsin
FULYAKARAGOZ gerekeni cevaplamış ama biraz eksik olmuş, STA4 de döşemeleri "sonlu olarak", "otomatik" ve "aks düzenleyerek" 3 şekilde oluşturabilrisiniz. Fakat geometri 5 yada üstüne çıktığı anda form bozuluyor bu durumda içerde bir dörtgen ve bir üçgen gibi çoklu parçalı modeller oluşturmalısınız!
Saygılarımla.
arkadaslar bu programın suanki fiyatı nedir ve nerden temin edebiliriz?
arkadaslar 9. versiyonda yapılmıs bi projeyi 12. versiyonda görüp tekrar çözebilme imkanımız varmı?
angelx,
Programın fiyat bilgilerini 02164143750 den öğrenebilirsin.
V9 dan v12 ye projeyi transfer edeceksin ve tekrardan modeli inceleyip "run" edeceksin.
ottocor senin soruna gelince, cin olmadan adam çarpılmaz diye bir tabir vardır sende bilirsin bunu cevap da bu genelleme ışıgı altında şudur, öncelikli tavsiyem çok iyi statik ve betonarme bilgisi lazım yukarıda adı geçen programlara hakim olabilmen için bunun dışında sadece bir "operatör" den farkın kalmaz bu programları kullanırken.
Saygılarımla.
Tesekkür ederim boza kardes fiyatını öğrendim programın biraz pahalı geldi buarada düşündüğüm fiyatdan pahalıymıs
insmuhgk 15-06-2006, 05:49 yanılmıyorsam aynı aks üzerinde olmayan kirişlerden baksediyorsunuz. bir normal aks ve bir de eğik aks var anladığım kadarıyla. bildiğim kadaraylıda bu mümkün değil
Bu mümkün..!
Aralarında açı olan kiriş açılımlarını birlikte çizmek mümkün; şöyleki,
aralarında açı olan kirişler manuel pafta oluşumunda haliyle ayrı akslar olarak gelecektir. Yapılması gereken, bu aksları secerek kiriş bilgisi menusune getirmek ve iki aks arasındaki boşluğu kiriş ekle kaldır secenegi ile silerek, çizilecek aksları yanyana getirmektir, hepsi bu. manuel çizim ile kirişlerin birlikte çizildiğini göreceksiniz. Sta ile ilgili diger sorulalrınızı yazabiliirsiniz. saygılar,
İnş. Müh. G. KÖSE
insmuhgk 15-06-2006, 05:59 Bilmemek değil, sorup, araştırıp öğrenmemek ayıp olsa gerek..!
DEprem kuşağında bulunan ülkemizde kaliteli bina yapımı, kaliteli proje çözümünden geçmektedir. işte MEYDAN...
daha iyisi, daha güzeli, daha sağlamı, daha ekonomiği, daha estetiği için ....
Buyrun, paylaşalım bilgilerimizi..
Bilgi paylaşılıp, yayıldıkça güç kazanır.
Selam, sevgi, ve saygılarımla..
İnş müh. G. KÖSE
Sta4 CAD V12 demosunu internetten indirip kursak. Demo olmasının ne gibi bir dezavantajı var? Örneğin ide de kayıt yapamıyorsunuz. Stada nasıl oluyor?
insmuhgk 17-06-2006, 15:49 Demo lar, bir proğramın tamamını yada bir bölümün içeren tanıtım proğramlarıdır, kısıtlı olarak data girişi yapabilirsiniz, komutların kullanımını görmek için, ve hiç bir demo da tam kayıt yapamazsınız.( yaptığınız bir çalışmayı save edemezsiniz)
Sta4Cad demosuda sadece tanıtım amaçlıdır, tüm menüleri görme, çalıştırma, deneme imkanı sunar.
sat4cad demoyu yükledim ,kaldırmak istiyorum program ekle kaldırda gözükmüyor?nasıl uninstall yapacağız?
insmuhgk 18-06-2006, 08:31 sat4cad demoyu yükledim ,kaldırmak istiyorum program ekle kaldırda gözükmüyor?nasıl uninstall yapacağız?
Program kurulurken gerekli tüm dosyalarını kendi açtığı klasör içinde topluyor, uninstall gerekmez, bu klasorü komple silmeniz kafi. selamler. G.K.
eagleclaw1903 22-06-2006, 13:33 Sn. BOZA selam
Öncelikle şunu belirteyim: foruma yeni üyeyim. Bazı konu başlıklarından öğrendiğim kadarıyla inşaaat mühendisiniz ve STA4 konusunda deneyimlisiniz. Ben de Lisanslı bi kullanıcı olarak birkaç sorum olacak
1) Kiriş Bilgilerinde En alt kısımda Tuğla bilgisi var. Ben genelde duvar yüklerini sabit yük olarak tanımlıyorum. Bu kısımı da boş bırakıyorum. bu bölüme hangi bilgiler giriliyor.
2) Bazı projelerimde 2 farklı bina yanyana. Ben bunları farklı 2 dosyada çözdüm. daha sonra farkettiğim "isolator" ibaresini hiç kullanmadım. Sanırım bu diletasyonlar için kullanılacak. Bu sistemleri isolator kullanarak çözmek daha gerçekçi sonuçlar mı verir.
3) Deprem raporunda alfa m katsayısını faklı gösterip hesap çıktılarında farklı sonuç çıkıyor. Programda bu konuda bi eksiklik var. Şimdilik bu problemi V12 den V11 e versiyon değişikliği yaparak giderdim. Programdaki bu hatayı gidermek için bir Patch dosyası varmı? (Yetkili satıcının internet sitesinden indirdiğin dosyalar işe yaramadı.)
Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
Sn, eagleclaw1903
1- Kiriş bilgilerini girerken bilgi girişinde "G" ölü yük opsiyonunu açtığınızda opsiyonel olarak kirişin üzerindeki duvar cinslerine göre yük dagılımını göreceksiniz bunlardan sizin kirişlerinize uygun olan yükleri seçebilirsiniz. Şayet özel bir yük türü söz konusu ise bu ölü yükü kiriş dış yük bilgisinden girilebildiği gibi, "kirişin ölü yükü + ilave ölü yük" olarak toplam degeri G=.... t/m cinsinden direkt olarakta yazabilirsiniz.
2- İki farklı bina yanyana demekle arada ayrım derzi mi var bundan mı bahsediyorsunuz? şayet öyle ise bunları ayrı ayrı çözüp tek bir temel altında birleşik temel hesabı yapabilirsiniz. Yada bunları aynı model içersinde çözüp "opsiyonlar" bölümünde "aynı katta farklı diyaframlı yapı çözümü" seçeneğini aktif edip her katta "genel kat bilgileri mensunden her iki farklı diyaframı belirtmek zorundasınız! "İsolator" işine gelince bu sizin anladığınız gibi bir durum degil burada ki espiri temel tabanına yerleştirilen deprem izolatörleridir, sistemde kullanılacak izolatörün teknik verilerini girerek çözümleme yapıyorsunuz bu tamammen bambaşka bir durum.
3- Programın yeni sürümünü kullanmanızı ve her 10 günde bir web sitesinden "update" yapmanızda yarar var. Bunun için [Only registered and activated users can see links] adresindeki dosyayı c:\sta4web klasörüne kopyalayıp çalıştırın sistem kendini otomatik olarak update edecek ve hangi dosyaların yükleneceğini size söyleyecektir!
Saygılarımla.
eagleclaw1903 23-06-2006, 09:48 Sn. Boza
Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz yanıtlara göre bu 3 soruyu tekrar update etmek istiyorum.
1) Kiriş yüklerini zaten aynen dediğiniz gibi yapıyorum. Bi problemle karşılaştığım için değil tuğla kısmını her zaman boş bıraktığımdan dolayı neden böyle bir bölüm açıldığını merak ettiğim için size danıştım.
2) Evet ayrım derzinden bahsediyorum. 2 ayrı binayı ayrı ayrı çözüp birleşik temel hesabını nası yapıyoruz. Tam anlayamadım. Opsiyonlar bölümünden farklı diyaframlı yapı çözümünü aktif ediyorum ancak genel kat bilgilerinden farklı diyaframları nası giriyoruz? Ayrıca bu isolator işini es geçtim. çok kullanılır bi şey değil galiba.
3)bu güncelleştirmeleri daha önce yapmıştım sorunum hallolmamıştı. Şimdi tekrar otomatik güncelleştirme yaptım. Menü biraz değişmiş. İnşallah güncelleştirme olmuştur. Şu an için problem yok umarım ilerde de böle bi şeyle tekrar karşılaşmam.
Saygılarımla.
merhaba sayın boza sta da eğik kiriş atamıyorum programı yeni aldım öğrenme aşamasındayım.bir camii projesi var kubbesi pramit şeklinde ters kiriş ve döşeme tanımlamam gerekiyor döşemede bir sorunum yok fakat kiriş uç kotlarını ayarlayamıyorum.ilginiz için teşekkür ederim
Sayın kabus.3,
Model mantığı olarak kiriş ucalrının boş olmadığı sürece vede kotlarınız ortak düğüm noktalarında tanımlı durumda ise bir sorun olmaz, görsel bilgi için sta4 genel menu bölümünde "eğitim" butonuna tıklayın burdan "v12 ve yenilikleri" bölümündeki eğitim demosunu izlerseniz burdada görmüş olursunuz eğik kiriş tanımının nasıl yapıldığı.
Saygılarımla.
Sn. eaglelaw1903
1- Kiriş bilgilerindeki tuğla yük bilgisi mimari nedenlerle konulmuştur, projenizdeki kirişin üzerinde tugla yükü yok ise bu kısımda "ölü yük =0" butonuna basınız!
2- Fakrlı iki diyaframlı yapılarda yapı önce kat kat diyaframları modellenirken seçilmelidir, opsiyonlardan ilgili diyafram ayrımını seçip kayıt yaparsanız, kat genel düzenleme kısmında "diyafram seçimi" girdisi aktif olacaktır, bu kısımda ise ayrı olan diyaframları pencere içine alıp seçeceksiniz bununla ilgili flash animasyon olan eğitim bölümündeki "v12 yenilikler" videosunu izleyiniz! Farklı farklı çözülmüş bir proje için ortak temel çözümü içinde yine eğitim bölümündeki temel videolarını inceleyiniz burda anlatması zaman alacak.
3- Update dediğim gibi yapıldı ise STA4 kapatıp açtığınızda genel menude donanım bilgilerinin üzerinde v12. rev.(update tarihi) görünür tarih update tarihi ile uyuşuyorsa update sorunsuz olmuştur.
Saygılarımla.
bu programa ihtiyacım var kendimi gelistirmek için internette sta4cadi indirebileceğimiz bi site var mı
insmuhgk 27-06-2006, 15:42 Elbette var.!
sta4cad programının demo sunu [Only registered and activated users can see links] adresinden indirebilir, yada cd talebinde bulunabilirsiniz.
ins. müh. G.KÖSE
FULYAKARAGOZ 30-06-2006, 21:46 Sevgili eagle
Şu anda sta4cad yanımda olmadığı için birebir söyleyemiyorum ancak :
1) Her iki binayı tek dosyada ya da koordinatlarını bozmamak şartıyla ayrı iki dosyada çözün (Burası önemli)
2)Daha sonra STA4CAD te iki ayrı yapı için ortak temel çözümü bölümüne geçin. proje ekle komutu ile her iki proje için ayrı ayrı koordinat noktası girip ekleyin.
3)Daha sonra her ikisinin altına tek bir sürekli temel çekin yada radye plak tanımlayın fark etmez sadece gerçek anlamda yükler doğru bir şekilde ayrı ayrı dosyalarından okunacaktır!!!
Yalnız !
Programın bir eksikliği var Örneğin her iki bina da 10 katlı olsun ....Eklenen 2. binayı da 6-7 katlı gibi gösteriyor.... Yalnız Normal kuvvetlere bakarsanız gerçek kat yükleridir. Grafik olarak eksik göstermesi sizi yanıltmasın.. (burası bence önemli degil çünkü iki ayrı yapı için "GENTEM@" görünen dosya isimlerini normal model olarak kullanmayınız. boza)
Kolaylıklar dilerim...
Ayrıca Sayın Bozaya Çok yüklenmeyin...Ben de yanıtlayabilirim. (yüklenebilirsiniz sakıncası yok.boza)
:)
Arkadaşlar benim 2 sorunum var
1-çizimlerde yazılar birbirine karışıyor,acaba fontlarda herhangi bir ayar yapmammı gerek ve nasıl?
2-kalıp aplikasyon çiziminde süreksizlikleri doğru vermeme rağmen merdiven dağıtma donatısı merdiven kovasını geçerek diğer merdiven koluna gidiyor ve merdiven donatılarında kaymalar oluşuyor yine bu bölgede fontlar birbirine karışıyor
yeni bir kullanıcı sayılırım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Font için Yusuf arkadaşımın yazdığı fontkur programını makinana yüklersen şayet font sorununu çözmüş olacaksın, yalnız bu programı kurduğunda c:\fontkur\font\ gibi bir klasör açacak son olarak bu klasörde "windows denetim masası ayarlarından yazı fontları bölümündeki dosya çekme menudeki yeni yazı tipi yukle bolumune" geçip burdan okutmalısın windows fontlarını.
STA4 çizim verileri üzerinde oturup birkaç gününü ayırmalısın aksi taktirde verdiği çizimler okadar anlaşılır ve detaylı degildir. Bu da yaptığın projenin göze hitap etmemesine yol açar.
Fontkur programı linki: [Only registered and activated users can see links]
Saygılarımla.
teşekkürler,font sorununu hallettimde merdiven kolu dağıtma donatısını neden o şekilde çizdiğini anlıyamadım.
ceyarutku 04-07-2006, 17:19 merhaba
benim sorunum paftalarını düzeltiğim bir projenin çıktısını almaya
kalktığımda kalem kalınlıkları gözükmüyor.aynı dosyayı başka bir dosyanın içine
kopyalarsam o zaman kayıtlı olan kalem kalınlıklarım gözüküyor.
bunun nedeni ne olabilir acaba
Layer ayarlarınızı kontrol edin!
Saygılarımla
ceyarutku 05-07-2006, 16:09 Layer ayarlarınızı kontrol edin!
Saygılarımla
Layerlarım çıktı aldığım yerde kayıtlı fakat dosyada layer bölümünde
(missing) yazıyor.
aynı dosyayı başka bir dosyanın içine kopyaladığım zaman
daha önceden kayıtlı olan kalem kalınlıklarım çıkıyor.layerları autocad
içinde de düzeltip denedim ama yine aynısı oldu.
yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
kusura bakmayın fazla soru soruyorum ama bu programı öğrenmeye çalışıyorum kalıp aplikasyonda çizim şu şekilde karışık çıkıyor bu normalmi düzeltmeleri ben mi yapmalıyım,yoksa benim ayarlarımda bir sorunmu var?çizimin karışık olan bölümü bu
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
1-9 nolu merdiven kolu dağıtma donatısı nasıl olurda merdiven kovasından geçip diğer merdiven koluna gider
2-18 nolu donatı nasıl çizildi anlamadım,
D103 ara sahanlıktır ve tüm süreklilikler doğru olarak tanımlanmıştır ,arkadaşlar ben yeni öğreniyorum acaba sığmadığı içinmi birbirine geçmiş çizimler sonuçta merdiven donatısı soldaki döşemeye nasıl geçer,beni aydınlatırsanız sevinirim
teşekkürler.
dumanguven 07-07-2006, 08:22 sayın boza ben ıns. muh. 2.sınıf ögrencısıyım.pogram ogrenmeye basladım
betonarma ve celık yapılar ıcın oncelıklı olarak hangı programları ogrenmemı tavsıye edersınız....
Sn hunkar projeyi gönderin bakayım.
Sn. dumanguven, vaktiniz ve maddi durmunuz iyi ise etabs ve sap2000 öğrenmeye bakın, bunların yanı sıra betonarme için STA4, çelik yapıların proje çizimlerinde de xsteel öğrenmenizde fayda var.
Saygılarımla.
Sn. Boza projeyi gönderiyorum özellikle merdiven bölümünü inceler ve gördüğünüz kullanımdan kaynaklanan hatalarıda paylaşırsanız sevinirim teşekkürler.
Katlanmış plak kullanıp merdiveni çözmüşsünüz, bu durumda sta hazırladığı çizimde görsel açıdan hoş durmayan bir pafta vermesi dogal biz bu gibi paftaları elle autocad ortamında düzeltiyoruz. Sanırım v11 kullanıyorsunuz, v12 ye transfer olsanız iyi edersiniz. Bu nedenle ilgili web adresinden update.exe dosyasını çalıştırın. [Only registered and activated users can see links]
Saygılarımla.
uğur oflaz 12-07-2006, 13:22 sta4 v12 den sap etabs ve staad pro ya yapı aktardıktan sonra sonuçları kıyaslama menusü bende çalışmıyor benmi bilmiyorum yoksa gerçekten mi çalışmıyor bilgilendirirseniz sevinirim
insmuhgk 12-07-2006, 17:40 sta4 v12 den sap etabs ve staad pro ya yapı aktardıktan sonra sonuçları kıyaslama menusü bende çalışmıyor benmi bilmiyorum yoksa gerçekten mi çalışmıyor bilgilendirirseniz sevinirim
selam arkadaşım,
sta4 v12 den diğer proğramlara data transferi yapmak için, ilgili projeyi, transfer bölümünde açarak, göndereceğiniz program formatında save edip, o proğramda analizi yaptırdıktan sonra, yine bu menüden açmanız ve akabinde kıyaslama yapmanız mümkündür.
yalnız, kıyaslama için, gönderdiğiniz proğramda analiz yapılıp, geri dönüşün olması gerekmektedir...
uzman inş. müh. G.KÖSE
arkadaşlar sta4cad ile yığma bina çözebiliyormuyuz? çzöemiyorsak önericeğiniz program varmı?
eagleclaw1903 13-07-2006, 11:56 Tekrar merhaba..
henüz böle bi proje ile karşılaşmadım ama kafama takıldığı için soruyorum.. acaba kirişsiz döşemelerde de başarılı bi program mı bu STA4..
Teşekkürler.
Analizde başarılıdır! Fakat çizim açısından o başarı mümkün degil zaten bu tarz bu programlardanda çizim ve pafta yakışıklılığı beklemek biraz insafsızlık olur program yazarına. Bu düzeltmeleri ve yakışıklı pafta oluşturmayı biz mühendisler kendimiz yapmalıyız!
Saygılarımla.
insmuhgk 15-07-2006, 16:09 arkadaşlar sta4cad ile yığma bina çözebiliyormuyuz? çzöemiyorsak önericeğiniz program varmı?
elbette çözülebilir,
yeterki sistemi doğru modelleyin,
yığma ile ilgili örnek bir çalışma cd ile gelen örnek projeler içinde ( yigma) adı ile bulunmakta, bunu incelerseniz gerekli ip uçlarını elde edersiniz, bir inceleyin, yeterli gelmez ise tekrar görüşelim.
selamlar
uzman inş.müh. G. KÖSE
insmuhgk 15-07-2006, 16:22 bilmek istediğim
Stacad le yapılabilicek güçlendirme projelrinin güvnliği.
yani sizce güvenli olurmu,yada dikkat etmemiz gereken unsurlar varmı bu konuda ...teşekkürler
Eger, bir binanın güçlendirme ile taşıma kapasitesini artacağına inanıyorsanız, Sta4 ün çözümüne doğrudan inanmanız gerekir,
Bir kere mevcut yapının bilgilerini olabildiğince doğru tespit edip, bunları modele aktarmanız, binanın mevcut kapasitesini test etmeniz ve akabin de de perde ve mantolama ile güçlendirme elemanlarını ekleyerek bina kapasitesini artırmanız gerekmekte, ve nonlineer analiz ilede çözümü gerçekleştirip binanın çökme kapasitesindeki artışları kontrol etmeniz icap etmektedir.
selamlar.
uzman inş. müh. G. KÖSE
Sn.Boza asmolen döşemeli proje yapıyorum analiz sonucunda TDY6.20 sağlanmamaktadır,TDY6.21 sağlanmamaktadır diye yanıt alıyorum bunu nasıl düzeltebilirim,bu hatalar neden kaynaklanıyor.döşeme boyutlarını değiştirerek denemeler yaptım ama hep aynı hata mesajını alıyorum.
insmuhgk 16-07-2006, 08:10 Sn.Boza asmolen döşemeli proje yapıyorum analiz sonucunda TDY6.20 sağlanmamaktadır,TDY6.21 sağlanmamaktadır diye yanıt alıyorum bunu nasıl düzeltebilirim,bu hatalar neden kaynaklanıyor.döşeme boyutlarını değiştirerek denemeler yaptım ama hep aynı hata mesajını alıyorum.
Sn. meslektaşım,
6.20 ve 6.21 koşullarını sağlayamamanız binanızın aşırı ötelendiğini, ve ortalam göreli kat ötelemsinin fazla olduğunu ve buna bağlı 2. mertebe etkilerinin koşulunu sağlayamadığını gösterir.
Yapmanız gereken sistemin rijitliğini arttırmalısınız, perde ilavesi, veya kolon kesitlerinin perdeye dönüşümü yada arttırılması ile, bodrum kat varsa, bodrum çevresinin panel yapılmasıda çözüm olur.
uzman inş. müh. G. KÖSE
(soru boza ya idi ama yanıtlamak la umarım ayıp etmedim)
Cevaplar doğru olduktan sonra önemi yok sayın abim.
Teşekkür ederim saygılarımla.
Biraz önce dediklerinizi aynen uyguladım bodrum kat kolonlarını perdeye dönüştürdüm ve kat kolonlarının rijitliklerini arttırdım ancak TDY 6.20 sağlanmamaktadır hatasını hala alıyorum yaptığım proje 5 katlı R=7 deprem alt kotu 3 (bodrum perdelerinden dolayı).proje ve sta konusunda tecrubelenmeye çalışıyorum belki fazla soru soruyorum ama asmolen kullanımıyla ilgili bilgide alabilirmiyim yani min hf,B0,Bt,t ne olmalı genel kullanımda siz ne seçiyosunuz?yardımlarınızı bekliyorum.
Sn, hünkar modelini gönderebilirsen daha sağlıklı bir cevap verebilirim.
Saygılarımla.
İsteğiniz üzere yapı modelimi gönderiyorum v11 de yapılmıştır,hatalarım varsa söylerseniz iyi olur teşekkürler.
Modelinizi v12 de inceledim, sistemin ana taşıyıcı asmolen kirişlerini girmemişsiniz, birde asmolen döşemeleri her iki yönde çalıştırmışınız, burda nervür kirişleri uzun açıklığa paralel olmak zorundadır.
Saygılarımla.
Ana taşıyıcı kirişler nerelere konulmalı?küçük bir modelleme yapıp gönderebilirmisiniz Sn.Boza faydalı olacaktır.
İlgili resime bakarsanız ana taşıyıcı kirişleri ve asmolen nervürlerinin çalışma yönünü göreceksiniz!
Saygılarımla.
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
her iki yönde açıklıklarımız eşitse asmolen döşemeyi hangi yönde çalıştırmalıyız?bide kaset döşemelerde aynı asmolen döşemeler gibi bir doğrultudamı çalışmalı?
Her iki açıklık bir birine eşitse kaset döşeme yapmalısın!!! Asmolen yapmak tehlikeye davetiye çıkarmaktır!
Saygılarımla
Bu arada konsol döşemeleri,balkon döşemelerini asmolen yapabiliyormuyuz bu tür döşemeler tek doğrultuda çalışıyor bunları asmolen yapabiliyorsak yön olarak çalışan plak yönünümü seçmeliyiz mesela 1 e 6m açıklıklı bir balkon döşemede yön 1m doğrultusundamı olmalı?
lisanslı sta4 v12 kullanıcısıyım birkaç sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim,
1) kolon aplikasyonda poligon kolonların donatısı çizerken kolonun dışına veya saçma yerlere çiziyor. bu tür bir çok çizim problemi var.
2) sürekli temellerin oluşturulmasında aynı aks üzerinde 4 kolon varsa 1nci kolondan başlayıp direk 4ncü kolona mı tıklayıp temeli oluşturmalıyım, yoksa ayrı ayrı her kolon arasına bir sürekli temel mi koymalıyım?
3) dairesel kirişlerin donatı çizimleri ve kolon veya konsol düz bir kirişin üstüne basması konusunda kirişin kaçıklık noktasının belirlenmesi konusunda da sıkıntım var. örneğin 50cm konsol bir kirişe 40cm radiusu olan bir başka kiriş oturtacağımda dairesel kirişin tam uç bağlantı noktasının ortasını kaçıklık olarak tanımlamadığımda çıktı alırken mimari proje ile uyumsuzluk yaşıyorum.
Çok fazla soru sorduysam lütfen kusura bakmayın. eğer bu konular düzeltilemez hatalar olsa bile lütfen bilgilendirin ben de boşu boşuna çırpınmıyım. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Sn. hunkar,
Asmolen döşemen ister balkon olsun ister oda içi sıradan bir döşeme olsun yön, daima uzun kenara paralel olmalıdır!!!
Saygılarımla
sn meslektaşım,
sta4 cad' de "aplikasyon kot farkı" değerinin hesap sonuçları üzerinde etkisinin olup olmadığı konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim. teşekkürler...
T. KOTAN
İnşaat Mühendisi
insmuhgk 21-07-2006, 06:06 lisanslı sta4 v12 kullanıcısıyım birkaç sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim,
1) kolon aplikasyonda poligon kolonların donatısı çizerken kolonun dışına veya saçma yerlere çiziyor. bu tür bir çok çizim problemi var.
2) sürekli temellerin oluşturulmasında aynı aks üzerinde 4 kolon varsa 1nci kolondan başlayıp direk 4ncü kolona mı tıklayıp temeli oluşturmalıyım, yoksa ayrı ayrı her kolon arasına bir sürekli temel mi koymalıyım?
3) dairesel kirişlerin donatı çizimleri ve kolon veya konsol düz bir kirişin üstüne basması konusunda kirişin kaçıklık noktasının belirlenmesi konusunda da sıkıntım var. örneğin 50cm konsol bir kirişe 40cm radiusu olan bir başka kiriş oturtacağımda dairesel kirişin tam uç bağlantı noktasının ortasını kaçıklık olarak tanımlamadığımda çıktı alırken mimari proje ile uyumsuzluk yaşıyorum.
---------------------------------------------------------------------------------
Çok fazla soru sorduysam lütfen kusura bakmayın. eğer bu konular düzeltilemez hatalar olsa bile lütfen bilgilendirin ben de boşu boşuna çırpınmıyım. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Bir kere programı hep güncel kullan, yenilemeleri sta.com.tr adresinden update et,
1- poligon kolonda donatıların düzgün yerleşmemesi geçenlerde bir ara banada denk gelmişti, ama bilahare yapılan güncellemede düzeldi,
2-stanın bir özelliği ve güzelliği de mütemadi (sürekli) temellerin modellenmesinde,
ilk kolonun olduğu düğümden, akstaki son kolona kadar git, aradaki kolonlar otomatik olarak tanınacaktır,
3-kaçıklık için illa ortadan bağlaman gerekmez, alt veya üst kaçıklık yada istediğin bir değerde kaçıklık (alttan10cm, veya üstten 15 cm gibi.. ) mümkün, bunu yaparsan mimari ile birebir çakışma sağlarsın,
Sanırım yeni başlıyorsun ,herhangi bir projende sorun olursa arşivleyip gönder, kontrol eder yardımcı olurum.
msn adresim: [Only registered and activated users can see links]
selamlar..
uzman inş.müh. G.KÖSE
Sn. Yapıcı,
"Aplikasyon kot farkı" veri datası, sizin projesini yaptığınız mimari plan yada kesitteki temel üstü kotuna tekabül eder, şayet aplikasyon kot farkını "0" girerseniz, projenizin autocad çıktılarındaki "±0.00" kotu temel üstüne tekabül eder. Bir mimari projede temel üstü kotu diyelim ki "-4.50" kotu olsun bu durumda siz projeyi sta4 çözerken "aplikasyon kot farkı" degerini "-4.50" (m) cinsinden yazacaksınız!
Saygılarımla.
eagleclaw1903 27-07-2006, 10:59 Sn Boza selam..
19.07.06 08:59 ta göndermiş olduğunuz resimde döşemelerin tamamının üzerinde sabit yüklerin ve hareketli yüklerin yazılı olduğunu gördüm.. ben bunu hiç farketmemiştim.. nası görüntüledeğimizi söyleyebilirmisiniz?
teşekkürler.
İlgili bilgi için aşağıdaki resimi tıklayın ve büyütün, resimin solundaki "kırmızı daire" içine aldığım tuşa basmanız yeterli olacaktır.
Saygılarımla.
Sayın Boza
Sta4cad, kolon aplikasyon planında poligon kolonların ölçülerini (boyutlarını, akslara uzaklıklarını) veriyor mu? yoksa ben mi bir yeri atlıyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Poligon kolonlar aplikasyon planında ölçüsüz gelmektedir, bunların ölçülerine ve akslara olan ölçülerini siz autocadte düzeltmelisiniz!
Saygılarımla.
uğur oflaz 02-08-2006, 13:33 sta4 cad v12 de 2007 deprem yönetmenliğine göre yapı lineer kapasite raporunda
kolonların r kapasite oranları tablosunda bazı kolonlar da sargı donatısı (okey) bazılarında ise x (olumsuz) işareti var sebebi nedir acaba izah ederseniz sevinirim .saygılarımla. uğur oflaz
maksimum etriye aralığını opsiyonlardan 15cm 'e ayarlayın! Sorununuz düzelir. Birde maksimum pursantaj kullanmaya çalışın!
Saygılarımla.
executioner 03-08-2006, 20:17 sn. boza tecrubeniz ,bildiğiniz,duyduğunuz vardır diye soruyorum , sta4cad kursalarını tavsiye ediyomusunuz? bi bilginiz varmı verlen eğitimler hakkında ? Gittiğimize değer sizce?
Sn. Executioner ben bu programı kendi çabalarımla ve yazılımcısı olan Serdar beyin verdiği destekle (sorduğum sorulara cevap alarak) ve de tanıtım videoları ile öğrendim. Kurs'a gidip başarılı olmak, öncelikle o kursu size veren eğitmenin program ve yapı tasarımı ve de betonarme bilgisine bağlı temel nokta burası gerisi sizin istek ve kabiliyetinize kalmış. Bence eğitmen hakkında bilgi edinmeye çalışın, tecrübesini soracığınız sorulara karşılık alacağınız cevap ve izlenimlerden az çok anlarsınız!
Saygılarımla.
dilsades 05-08-2006, 09:31 öncelikle kolay gelsin herkese..
benim söyle bir sorum var sta da eleman (kolon .kiriş .döşeme)modelleme yaparken dıkkat etmemız gereken bır sıra varmı yanı bu sıra değiştiği zaman statik hesapta değişiklik olabilir mi.
sımdıden tesekkurler
dilsades 05-08-2006, 13:36 Birde ben suan bir antrepo modelliyorum maliyet ve statik acıdan optimum sonucu arıyorum ..amac en buyuk acıklıkla guvenlı mınımum kesıtı bulabılmek depoda hareketli yüküm cok fazla ..öncelikle nervürsüz 8 m ye 9 metrelik acıklıklı kiriş ve dösemeler tanımladım kesitler tabıkı cok yuksek cıktı daha sonra bu acıklıkların ortalarından kurtarabılecek kesıtlı nervurler gecırdım her ıkı yonde.. sorum su ımalatta tek seferde dokulen dosemeyı stada modellerken mantıklı olan cozum, ana kırısten ana kırıse almakmıdır yoksa nervurle 4 esıt parcaya bolunen dosemeyı dort doseme olarak tanımlamak mı
Umarım anlatabilmişimdir..
merhaba; sta4cad programında modelleme yaparken gidilecek sıra bellidir. ikonlar programda bu sıraya göre yerleştirilmiştir. yapı genel bilgileri, kat bilgileri, döşeme kiriş kolon diye gider. Zaten programdaki ikonlar buna göre sıralanmıştır. Bu sırayı takip etmek en akılcı yoldur çünkü modellemede hata yapma riskini en aza indirir. Diğer sorunuz ile alakalı benim düşüncem şu şekilde; bence döşemeyi 4 ayrı döşeme olarak modellemelisin. Betonun aynı anda atılması bu konuyla ilgili değildir. Zaten döşeme sürekliliğini tarif ederken betonun aynı anda döküldüğü gözönüne alınmış oluyor. Kolay gelsin.
Sn Dilsades, büyük açıklıklı döşemelerde döşeme üzerindeki hareketli yük çok büyük degerler taşıyorsa modeli kaset döşeme olarak ele almanızı tavsiye ederim, şayet uygulamada bu sorun yaratacaksa, kolondan kolona bağlanan ana kirişleri moment sıfır noktalarına (ölü + hataketli yük kombinasyonuna göre) denk düşen yerlerden iki adet tali kirişle döşemeyi nervüre bölmeniz yük dağılımı ve kesit ekonomisi açısından elverişli bir çözüm şeklide olabilir.
Bu arada sn. nessuem cevaplar doğru olduktan sonra yanıtlamakta elbette bir sakınca yok. Zaten ben burda vakit buldukça arkadaşlarımızın sorularına cevap vermeye çalışıyorum. Soru soranlardan ricam mümkünse takıldıkları modelleri burda link edip göndersinler böylece model üzerinde sorunlar daha kolay tespit ediliyor. Zira cevaplarımda gelen soruların ne kadar açık ve anlaşılır olması ile paraleldir.
Saygılarımla
dilsades 08-08-2006, 10:29 tekrar kolay gelsın benım yıne bırkac sorum olacak..
Sta da bir sistemi modelledikten sonra o model uzerındekı opsiyon değişikliklerini yapamıyormuyum acaba örnegın sistemimi modelledım ve cözdürdüm dösemede pilyeli donatı istedim ama bir seferde pilyesiz sonucu görmek istedim opsiyonları değiştirip tekrar çözdüm ama değişmedi neden olabılır acaba bir yorumunuz varmi.
İkinci olarak Sn Boza önerinize uyarak antrepo modellemem de ana kiriş aralarına momentın 0 oldugu yerlerde hurdi kirişler attım sistem biraz daha rahatladı :) yanlız benım binamın ortasında 5cm lık dılatasyonum var ben once sistemi bütün halinde cözdürdüm sonuçları aldım sonuclar makul ve yetersiz kesitler eksene görede simetrik ..yanlız birde sistemi dilatosyondan ayırarak ıkı parca halınde cözdürdüm bu seferde yetersiz kesitler tamamen farklı yerlerde çıktı (çözümü her iki aşamadada temelsız yapıorum cunku temelde dılatasyonum yok) acaba en makul çözümü veren modelleme hangisi olabılır bır fıkrınızı almak ıstedım..
bu arada ben stayı deneme yanılma yolu ıle kendı basıma ogrenmeye calıstıgım ıcın boyle denemeler yapıorum ..anlayısınıza sığınarak bu sorularımı yöneltebılıyorum şimdiden tesekkurler
merhaba;sta4cad de R=7 alıp çözümü yaptığımız 10 katlı binada bazı kolonlarda kuşatılmamış kolonlar ortaya çıkıyor.bunların bazılarını kesiti artırıp giderebiliyoruz fakat bazılarında aşırı büyük kesit gerekiyor.birde örneğin S207 de kurtarıyor S307 de kuşatılammaış çıkıyor sonra S407 de tekrar kurtarıyor.bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.
Sn. dilsades modelinizi gönderin inceleyeyim.
Sn. arc07 kuşatılmış kolon kontrolleri problemi, genelde kolonun zayıf ataletmomenti yönünde saplanan güçlü kirişlerin oluşturduğu bir durum. Bu gibi durumlarda gerekli çözüm yolları [Only registered and activated users can see links] bu sayfadaki 11.madde yardımı ile görsel açıklama mevcuttur.
Saygılarımla
ceyarutku 09-08-2006, 12:50 Sn BOZA
Benim sormak istediğim bir kaç soru var yardımcı olursanız sevinirim.
1.Projemde olan bir poligon kolonda analiz sonuçları kısmından donatılarını incelediğim zaman üç adet farklı tipte etriye kullandığını görüyorum.Fakat kolon aplikasyon planı aldığım zaman etriyeyi tek etriye olarak göteriyor.Bunun sebebi ne olabilir.
2.Kalıp aplikasyon çizimi kısmından çizdirdiğim kiriş donatı tablosunda birkaç tane kirişin gövde donatısı kısmında 2*2@14 yazıyor fakat aynı kirişlerin kiriş açılımı kısmına baktığım zaman toplamda 2 adet göde donatısı olduğunu görüyorum.Bu uyumsuzluk sadece gövde donatısı kısmında oluyor.
İlgi ve alakanıza teşekkür ediyorum çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Bu durumu aşmanız için web sitesinden son update leri yapın!!!
Saygılarımla
mgokhank 14-08-2006, 08:42 Surekli kirislerde mesnetlerde bitisik kirislerden gelen donatıların bazılarının mesnedin altında ve ustunde yapılan hesaplarda gozonune alınmaması fazladan donatı hesaplanmasına ve buralarda beton gecmeyecek kadar yıgılmaya neden oluyor. bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. tesekkur ederim.
Crack Yasaktır!!! (BOZA)
modellediğimiz yapının kiriş ebatlarını değiştirmek için tüm kirişleri teker teker boyut değiştirmemiz gerekiyor.bunu kat bazında yapıp katlara kopyaladığımız zaman kiriş boyutları değişmiyor.teker teker yapmak dışında bunu kolay yolu yok mudur.
Crack kullanımı yasaktır. Bu konu hakkında gelen soruları yanıtlanmayacağımı daha öncede söyledim, bu nedenle ben cevap vermedikçe bilen arkadaşlara cevap vermemelidir!
Yukarıda "mehmetgokhankocabas" nikinin msjı nı ikaz olarak uyarıyor, bu konuda diger arkadaslarında hasas olmasını temenni ederim.
Saygılarımla.
dilsades 22-08-2006, 14:23 Herkese Kolay GELSİİN..
Benim bir sorumda radye temel analizi ile ilgili ...modellemede temelı tanımladıktan sonra fea analızı kısmında ben temelıme (aynı anda bodrum kat dosemesı olarak kullandıgım ıcın) yayılı yuk yuklemek ıstıorum .bıraz ugrastım ama noktasal yuklemeden ileriye gidemedım :( .yardımcı olabılırmısınız acaba..tesekkur edıyoruum..
Radye temel planında radye plagı üzerine hareketli yük olarak yayılı yükü altta görülen resimde olduğu gibidir.
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links] )
Resimi tıklayıp açılan sayfada pc ne kopyalayıp öyle aç. Daha büyük bir anlaşılır bir bir pencerede açarsın.
Bu sorununu çözmüyorsa, mesh aralıklarını 1mt tut, sonra ilgili noktalara t/m² cinsinden ilave yükte girebilirsin!
Saygılarımla.
1-)poligon kolonlar girilirken köşe noktaların numaralandırma işlemi saat ibresinin tersi yönde olmalıdır.yoksa etriyeleri dışarıda çizer.
2-)Kırık program kullanları esefle kınıyorum.hem sta4 hemde probina lisanslı kullanıcısıyım.Kırık programlarla, hesap hataları olacağını bile bile proje yaparak, o yapılarda yaşıyacak insanların can güvenliklerini tehlikeye atmanın mühendislikle de insanlıkla da bağdaşmayacağını düşünüyorum.
3-)Projecilik de uygulamacılık da evde oturup tek başına deneme yanılma yöntemleriyle öğrenilecek işler değildir.Öğrenci arkadaşların sabredip biraz aza tamah edip proje bürolarında çalışarak bu işleri öğrenmelerini tavsiye ediyorum.
Unutmayalım yaptığımız iş basit değil ve büyük sorumlulukarı var.Kolay gelsin, iyi çalışmalar arkadaşlar.
Serkan KUMAŞ (İnş. Müh.)
Eyvallahın var Serkan!!!
Saygılarımla.
merhaba,yeni lisanslı kullanıcıyım bir iki sorum olacaktı...betonarme opsiyonlarında ts 500 2000 işaretli olduğu halde kiriş min. çekme pursantaj karşısında ts 500 1984 ve 0.0025 yazıyor bunun 0.0023 olması gerekmiyor mu ve neden 1984 yazıyor ? birde plak opsiyonlarında max demir aralığı 20 cm olarak sınırlandırılmış.fakat döşeme donatıları pilye /38 ve düz demir /38 gibi değerler çıkıyor.bu sınırlandırılan değer yani 20 cm pilye ile düz demir arasındaki değer midir?teşekkürler
MahmutAy 24-08-2006, 21:14 2. sorunuzu bilmiyorum fakat ilkine cevap vereyim. yeni yönetmeliğe tamö uyum sağlanmadığından orda parantez içinde eski yönetmelik yazıyor yani bu kullanıcılara o kısmı kendilerin girmesi gerektiği için bir ipucudur.
2. sorunun cevabıda benden olsun, Maksimum demir aralığı 20cm dir. Fakat konsol döşemelerde bu mesafe 1.5d yi geçemez. Bu durumda bahsi geçen mesafe birbirine yakın olan pilye ile düz demir arasındaki mesafedir.
Saygılarımla.
eagleclaw1903 28-08-2006, 10:41 Sn. Boza selam..
Sorunum şu:
yassı kirişimin boyutları 90/32 ve bu kiriş, kalınlığı 30 olan bir perdeye saplanıyor. Yönetmelikte 7.4.1.1 (a) maddesine göre bu durumda kirişin gövde kalınlığı 62 yi geçmemeli. Bence çok mantıksız değil yaptığım iş. Ayrıca perdenin arkasından gelen bir diğer kirişe de basma durumu var. STA4CAD de herhangi bi sorun çıkmıyor. Ya da bir uyarı almıyorum. Acaba yassı kirişler yönetmeliğin bu maddesine girmiyo mu? Ya da programdan hata uyarısı vermesini istemekle çok mü şey beklemiş oluyoruz.
Saygılarımla.
merhaba herkese kolay gelsin cok guzel bi site tebrik ederim,
danışmak istediğim kafama takılan bir durum var;
biz stada panel tanımlıyoruz ya bodum katlarımızda ve mecburen yırtıklarda oluyor ancak bunu staya tanıtamıyoruz sizce cok reel oluyormu benim biraz içime sinmiyor acıkcası, diyeceksiniz ki yuksek kiriş cozuyoruz zaten tam anlamıyla perde değil ama tam anlamıyla kirişde değil bu konu biraz kafamaı karıştırıyor acıkcası.
birde karsılastığım bir sorun temelde sağır cepeye merdiven ve asansor cekirdeği geliyor ve bu kısımda radyede cıkma yapamıyorum sıkıntım ise kalınlığı ne kadar arttırırsak arttıralım bi yerden sonra bi etkisi olmuyor sadece pursantajdan dolayı demiri artıyor. serbest taraftan cıksakta pabuçları bi kere orda bi moment yığılması oluyor ve onu gideremiyorum boyle bir sistemin kurtaracagını dusunuyorum ama insan hayatını kendi dusuncelerimle tehlikeye atamam siz boyle bir durumda ne yapardınız? sizce temel hesabını sap2000le yapmak daha mı uygundur okudugum kadarıyla stayı oneriyorsunuz.
cevap verirseniz sevinirim şimdiden tesekkurler... saygılarımla...
Sn eaglelaw yönetmeliklere uymak zorundasınız kiriş yassı kiriş bile olsa durum degişmez!
Sn. Emrem, Anladığım kadarıyla o bölgede bulunan perdeler yüzünden oluşan taban momentleri nedeliyle oluşan basınç kuvvetleri zemin emniyet gerilmesini arttırıyor, bu nedenle bu bölgede momentin etkisini azaltacak bir dengeleme yapmalısın!
Saygılarımla.
sn boza cevapladığınız için tesekkur ederim bende oyle dusunmustum ama olmayan bi yuklememi yapmalıyım biraz daha açık izah edebilirmisiniz bi problem olurmu yani gercektede bu kadar zorlanmaz gibime geliyor zaten o kısım çökmüş gibi duruyor ters yonde bi miktar yukleme yapmak doğrumu imoda problem olurmu?
bitişik nizam bir bina projesini sta4cad le yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
bitişik nizam bir bina projesini sta4cad le yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
Deplasman hesaplarını kontrol edip gerekli derz aralığını bırakmalısın! Afet yönetmeliğinde derz aralığı hakkında bir takım formül var bununla iligili.
Temelde bitişik tarafa konsol çıkılmamalı, mümkünse mevcut bir yapı var ise kat kotlarını aynı tutmaya bakın!
Saygılarımla.
Bodrum katta ilgili yerlere perde monte edip momenti dağılımını dengelersen sorun ortadan kalkar. Buda olmazsa temel sistemini kirişli radyeye çevir bide öyle bi çöz!
Saygılarımla.
eagleclaw1903 30-08-2006, 11:12 Yeni bir souyla karşınızdayım...
Eğer istanbuldaysanız Ali Sami Yen stadı yanında üstü membran kaplı (çadır) gs store binası vardır. Benim de elimde bu tarz bi yapı var.. yani bina ortasında çadırı taşıyan büyük kolon ve kanarlarda dikmeler ve hemen yanında halatların üzerine bağlı bulunduğu çekme kuvveti gelen temeller var.. nası bir çözüm yöntemi öneririsiniz. Umarım yapı gözünüzde canlanmıştır. Şimdiden teşekkürler.
Yeni bir souyla karşınızdayım...
Eğer istanbuldaysanız Ali Sami Yen stadı yanında üstü membran kaplı (çadır) gs store binası vardır. Benim de elimde bu tarz bi yapı var.. yani bina ortasında çadırı taşıyan büyük kolon ve kanarlarda dikmeler ve hemen yanında halatların üzerine bağlı bulunduğu çekme kuvveti gelen temeller var.. nası bir çözüm yöntemi öneririsiniz. Umarım yapı gözünüzde canlanmıştır. Şimdiden teşekkürler.
Bu tarz yapılar iç gerilmeler ve paraşütlenme etkileriyle çalışırlar, dolayısıyla böyle yapıların çözümlerini sap, etabs veya stad gibi sonlu elemanlar programları olsun ister STA4 olsun çözemezsiniz, sadece bunun için yazılım üretmiş programların demolarını yada ilgili konuda adam akıllı tez çalışması olmuş bir makele gibi bir kaynaktan yardım alabilirsiniz!
Saygılarımla
su anda resmi gazetede yayınlanan TDY 2006 deprem yönetmeliğini kullanarak proje çözümü yapabilir miyiz?resmi olarak yılbaşında yürülüğe girecek sanırım?
Yapabilirsiniz! Yaptığınız projeler meslek odasından vize alacaksa, hesaplardan bir adette, TDY97 için basın ekte o raporlarıda sunun. 97 ye göre deprem raporunuda kontrol ediyorlar!
Saygılarımla.
mbelenli 05-09-2006, 12:16 Merhabalar. Sta'da kolon donatılarını üst katlara kopyalayan bir opsiyon varmı acaba. Alt katlarda az donatı çıkarken gerilmelere bağlı olarak üst katlarda daha fazla donatı çıkıyor. Üst kattaki donatının alt kata göre fazla olması uygulamada güçlükler çıkartıyor. İlave filiz ekilmesi gibi. Tüm katlarda aynı donatıyı kullandırma şansım var mı acaba. Özellikle poligon kolonlarda bunları düzenlemek çok vakit alıyor.
Merhabalar. Sta'da kolon donatılarını üst katlara kopyalayan bir opsiyon varmı acaba. Alt katlarda az donatı çıkarken gerilmelere bağlı olarak üst katlarda daha fazla donatı çıkıyor. Üst kattaki donatının alt kata göre fazla olması uygulamada güçlükler çıkartıyor. İlave filiz ekilmesi gibi. Tüm katlarda aynı donatıyı kullandırma şansım var mı acaba. Özellikle poligon kolonlarda bunları düzenlemek çok vakit alıyor.
Öncelikle [Only registered and activated users can see links] den "update" yapınız. Kolon ve poligon kolon donatılarında as (demir alanları) ler alt kottan üst kota kadar lineer azalmalı yada beton kesit aynı ise demir alanlarıda aynı kalmalıdır. Alt katta küçük üst katta büyük demir alanları aynı beton kesit alanlarında kabul edilir bir durum degildir.
Beton kesit içersindeki as leri kat üstü kolonlarda kopyalama olayı yeni update ile şimdi mümkün hale geldi. Bunun için ilk önce analizi yapmalısınız. Analiz sonunda kolon analiz sonuçlarına geçip burdan donatı kopyalamsı yapabilirsiniz. Aşağıdaki resimi inceleyiniz!
Saygılarımla.
Bu açtığım konuya bugüne kadar 6.000 ine yakın konuk katılmış ve okumuş. Sadece %1 'i "teşekkür" butonuna basma zahmeti göstermiş! Teşekkür edenlere saygılarımı ve sevgilerimi sunarım. Benim yogun iş trafiğime rağmen her zaman burada size bildiğim konularda yardımcı olmaya devam edecem!!!
Saygılarımla.
eagleclaw1903 06-09-2006, 09:28 sn boza selam.
15 katlı bir binaya kirişli radye temel yapmak istiyorum. Daha evvel denemediğim bi yöntemdi. Ayrıca ben de bulunan eğitim cd'lerinde örneğini bulamadım. Temele önce srekli temel kirişlerini girip daha sonra bir bütün halinde radye mi tanımlamalıyım. Temel hesabı yaparak çözüm yeterli olur mu. yoksa fea analizi ilemi döşemeleri donatmalıyım. Yoksa Kirişler arasına küçük plaklar yapıp fea analisi mi yapsam mantıklı olur. Bi türlü işin içinden çıkamadım. nası bi yol izlemem gerektiini sölerseniz çok sevinirim.
şimdiden teşekkürü veriyorum.
Saygılarımla.
Ana temel kirişin faydalı yüksekliği, plak yüksekliğinin 3 katından büyük ve eşitse, ara boşluklarda tanımladığın radye plaklar için fea analizi yapmana gerek yok! Zaten modelinide bu kıssas noktaya uyacak bir biçimde tasarlamalısın!
Saygılarımla.
bir sorum olacaktı.sta 4 cad 'in hesapladığı donatıları değiştirmek gerekir mi?yani artırmakta yarar var mıdır?kirişlerde,döşemelerde,temellerde mesela?çözdüğüm bir projede balkon donatıları düşük gibi geldi?
Tabiki donatılar elden geçirilmedir. mesela ana kiriş donatısıyla, kendisine saplanan tali kirişin donatısını hesap olarak aynı çıksada, ana kiriş donatısnı ve etriyesini kuvvetlendirmenizde yarar var. Konsol çalışan kirişlerinizde ise üst mesnet ilavenizi arttırmalısınız, birde bu konsol kirişlerinizde etriye aralıklarını maksimum 10cm gösterin!
Hurdi çalışan bütün döşemelerinizin uzun açıklığa kesen mesnetlerde lütfen üste ilave donatı atın, zira teoride ne kadar bu döşemeler kısa dogrultuda çalışıyor desekte şantiye ortamında erken kalıp sökümlerinde bu tarz döşemeler birden bire ani sehime geçip söylediğim yerlerde (mesnet üstünde kısa kirişin üstünde) çatlamaya başlıyor!
Kolonda ve kirişte maksimum etrite aralığını 15cm alın, döşemelerde de maksimum iki demir arası mesafeyide 15 cm alın! Bütün etriyelerinizi (işlenirlik özel bir durum yoksa) 10mm çapında almınızı öneririm.
Boyu 12mt geçen bütün donatılarınızda en az 100cm bindirme yapmalı ve bu bindirmelerinizi her sıra başına başta ve sonda olmak üzere şarşırtmalı koymalısınız!
Saygılarımla.
ceyarutku 09-09-2006, 11:27 merhaba benim sorunum programın yapı bilgi girişi kısmında sağ üst köşesinde yer alan minimize tuşana bastığım zaman program
STASCR bir sorunla karşılaştı ve kapatılması gerekiyor. Bu durumdan dolayı özür dileriz.hatası veriyor bu sorun neyden kaynaklanıyor olabilir.Programı bir kaç defa silip yeniden yükledim fakat sonuç değişmedi.
merhaba benim sorunum programın yapı bilgi girişi kısmında sağ üst köşesinde yer alan minimize tuşana bastığım zaman program
STASCR bir sorunla karşılaştı ve kapatılması gerekiyor. Bu durumdan dolayı özür dileriz.hatası veriyor bu sorun neyden kaynaklanıyor olabilir.Programı bir kaç defa silip yeniden yükledim fakat sonuç değişmedi.
Çözüm için 2 yol var:
a) Programı CD den kurun. İnternet Explorer'ı çalıştırın, "araçlar" menüsünden "internet seçenekleri" kısmına girin. Orda "Temporary İnternet Files" kısmından "Dosyaları Sil" seçeneği ile eski internet dosyalarını silin. Daha sonra Otomatik pdate programını tekrar çalıştırın ve güncelemeyi yapın.
b) Yukarıdaki olmazsa projeleri yedekleyin, sta4v12 klasörünü tamamen silin. Sonra programı CD den kurun ve otomatik güncelleme paketi ile güncelleyin.
Saygılarımla.
selamlar
çatısı kolonlara mafsallı bağlanmış prefabrik bir yapının kolonlarını sta4 ile
çözmek istiyorum kolonlar arasındaki panelleri sta4 de panel olarak tanımlamam
doğru mu?
teşekkürler
ceyarutku 11-09-2006, 08:03 Sn BOZA
İlginize teşekkür ederim.önerdiğiniz iki yolu da denedim fakat
sorunum kısmende olsa çözüldü.program bazen sorunsuz çalışıyor,
bazende stascr hatasını tekrar veriyor.
Sanırım bu kullanımdan yada işteim sisteminin bozulmuş yapısındanda kaynaklanabilir!
Saygılarımla.
6.5 mt x 5.5 açıklıklı asmolen olarak çözdüğüm döşemede ve 1.60 mt olarak çalışan konsol balkon döşemesinde nervür donatıları sta 4 cad de 2 fi 12 olarak hesaplandı.açıklık geniş olduğu için ve konsol döşemelerde acaba 14 lük donatı mı kullanmalıyım?
sayın boza ;ben kirişli radye çözümünü dediğiniz gibi yapıyorum zaten radye kalınlıgım kiriş kalınlıgımın 1/3 ünden bile az ve yapı+temel etkileşimle yapıyorum benim esas sorunum bu işlemler bittikten sonra yine dediğiniz gibi temel aplk. ve detey çizimi menüsünden temel planımı çizdiriyorum buraya kadar bir problemim yok radye donatılarım görünüyor ve save yapıyorum ve bu menüden çıkıyorum daha sonra bu çizimimi düzeltmeler için sta çizim editörü menüsünden açtıgımda sadece radye plagımın donatı çizimlerini göremiyorum ama donatı miktarları aynı yerinde plagımın yazıyor.normal temel kiriş detaylarımın çiziminde bi problemim yok.
diğer takıldıgım nokta olan kolon ebatlarımın deişmemesine karşın katlara gelen farklı yüklerden dolayı katlar arasında kolon donatıları çok büyük farklılıklar gösterebiliyor ben bu olayı sizin dediğiniz gibi kolon boyuna donatı kopyalamayla çözmeye çalıştım ama tekrar analiz yapınca eski haline geliyor demiştim daha sonra sizin dediğiniz gibi tekrar analiz yapacaksam donatıları yedeklemem ve analizden sonra okutmam gerekiyor demiştiniz bunu denedim bişey deişmedi veya ben tam yapamadım bunu biraz detaylı tarif edebilirseniz sevinirim.
çok oluyorum ama son bir soru daha ben kolonlarıma 2. iç etriye koymak istemiyorum bunu nasıl yapabilirim yoksa yeni yönetmelikte mecburimi?çünki son güncellememden sonra program otomatik olarak kolon 2. iç etriyesi atmaya başladı ne yapabilirim.
6.5 mt x 5.5 açıklıklı asmolen olarak çözdüğüm döşemede ve 1.60 mt olarak çalışan konsol balkon döşemesinde nervür donatıları sta 4 cad de 2 fi 12 olarak hesaplandı.açıklık geniş olduğu için ve konsol döşemelerde acaba 14 lük donatı mı kullanmalıyım?
Buna gerek yok, program minumum donatıy kendi atıyor, ama optimizasyon gerekli ise bunu elle ayarlamalısın!
Saygılarımla.
sayın boza ;ben kirişli radye çözümünü dediğiniz gibi yapıyorum zaten radye kalınlıgım kiriş kalınlıgımın 1/3 ünden bile az ve yapı+temel etkileşimle yapıyorum benim esas sorunum bu işlemler bittikten sonra yine dediğiniz gibi temel aplk. ve detey çizimi menüsünden temel planımı çizdiriyorum buraya kadar bir problemim yok radye donatılarım görünüyor ve save yapıyorum ve bu menüden çıkıyorum daha sonra bu çizimimi düzeltmeler için sta çizim editörü menüsünden açtıgımda sadece radye plagımın donatı çizimlerini göremiyorum ama donatı miktarları aynı yerinde plagımın yazıyor.normal temel kiriş detaylarımın çiziminde bi problemim yok.
diğer takıldıgım nokta olan kolon ebatlarımın deişmemesine karşın katlara gelen farklı yüklerden dolayı katlar arasında kolon donatıları çok büyük farklılıklar gösterebiliyor ben bu olayı sizin dediğiniz gibi kolon boyuna donatı kopyalamayla çözmeye çalıştım ama tekrar analiz yapınca eski haline geliyor demiştim daha sonra sizin dediğiniz gibi tekrar analiz yapacaksam donatıları yedeklemem ve analizden sonra okutmam gerekiyor demiştiniz bunu denedim bişey deişmedi veya ben tam yapamadım bunu biraz detaylı tarif edebilirseniz sevinirim.
çok oluyorum ama son bir soru daha ben kolonlarıma 2. iç etriye koymak istemiyorum bunu nasıl yapabilirim yoksa yeni yönetmelikte mecburimi?çünki son güncellememden sonra program otomatik olarak kolon 2. iç etriyesi atmaya başladı ne yapabilirim.
Projenizi bana bi gönderin mail adresinden inceleyeyim!
Kolon iç etriyelerine gelince, ebatları büyük olan her kolonda kolonun sünekliliği ve kayma mukavemeti bakımından iç etriye atmak gereklidir!
Saygılarımla.
insmuhgk 14-09-2006, 13:55 slm inpro
2. iç etriye yapmak istemiyorsan, son guncellemede; analiz sonuçlarında kolon donatı kontrolüne girdiğinde 2. etriyeleri istediğin yönde koyma yada hiç koymama seceneği var, işlemini bo analiz sonrası DONATI KONTROLLERİNDE yapmalısın.
kolay gelsin.
Uzman inş. müh. G.KÖSE
STA 4 CAD zaman zaman bu hatayı veriyor. Ben de zaman zaman bu şekilde durumlar ile karşılaşmıştım. Bunu şu şekilde aşmıştım:
"STA4CAD dosyasını boş bir klasöre kopyala yeniden analiz et."
merhaba benim bi sıkıntım var kirişlede 20cm etriye aralıgı gormek istemiyorum
betonarme opsiyonlardan hem proje içindeyken hem sta4 ana menudeyken iki betonarme opsiyondada max. etriye aralığını 15e dusurdum ancak kayıt edip tekrar dondugumde ve analiz ettirdiğimde yine 20 aralık geliyor elle tek tek duzeltmek cok zahmetli acaba bu konuda bi çözüm önerirmisiniz...
ilginize şimdiden teşekkurler.
merhaba benim bi sıkıntım var kirişlede 20cm etriye aralıgı gormek istemiyorum
betonarme opsiyonlardan hem proje içindeyken hem sta4 ana menudeyken iki betonarme opsiyondada max. etriye aralığını 15e dusurdum ancak kayıt edip tekrar dondugumde ve analiz ettirdiğimde yine 20 aralık geliyor elle tek tek duzeltmek cok zahmetli acaba bu konuda bi çözüm önerirmisiniz...
ilginize şimdiden teşekkurler.
Kirişlerdeki orta açıklık etriye aralıklarını 15 cm yapabilmeniz için proje içindeki analiz opsiyonlarını, projeyi "run" etmeden önce aşağıdaki resimdeki gibi değiştirmelisiniz!
(Resmi sağ tıklayıp farklı pencerede açıp resimi pc kayıt ederek bir resim izleme programıyla açarsanız daha net görüntü görürsünüz!)
Saygılarımla.
Tesekkurler Boza Ama Bunu Zaten Yaptim Bİr Turlu Algilayamiyor Donup Tekrar Bakiyorum Yine 20 OlmuŞ Nİye Boyle Yapiyo Bİlmİyorum Lİsansli Program Ama... Serdar Beyİnde BaŞini AĞritmak İstemedİm Şahsen:(
[Only registered and activated users can see links] den yeni durumunu "update" edin!
Saygılarımla.
a2-a3 düzensizlikleri bulunan projelerde ne gibi hesaplamalar ve önlemler almalıyız.ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.tskler...
a2-a3 düzensizlikleri bulunan projelerde ne gibi hesaplamalar ve önlemler almalıyız.ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.tskler...
Program a2 ve a3 düzensizliklerini otomatik olarak hesaplayıp gerekli düzeltmeleri yapıyor, ama manuel hesap için analiz sonrası ilgili menuye geçerek a2-a3 düzensizliklerini kendinizde hesaplayabilirsiniz!
önce kritik döşeme aksını seçiyoruz, aşağıdaki resimi inceleyin!
Daha sonra "hesap" butonuna basarak analizi gerçekleştiriyoruz. Hesap sonuçlarını burdan görebiliyoruz, aşagıdaki resimi inceleyiniz!
Not: Resimleri daha büyük görebilmeniz için pc nize kayıdedip ilgili resim görüntileme araçlarından biri yardımıyla görebilirsiniz!
Saygılarımla.
Sayin M.boza
Cizim Alt Programlarinda Aks Duzenleme Ile Ilgili Bolumu Kullanamiyorum , Oradaki Semboller Ile Akslari Seciyoruz Tamam ,referans Aks Soruyor .o Da Tamam Fakat Sonrasini ..,,,,
Ben Kullanamadim .
Saygilar
Kaksel
bazı durumlarda a2-a3 sonuclarda yeterli dediği halde,su kadar kenar donatı ilave yazıyor,birde bu kenar donatıları kirişlere mi ilave ediyoruz?
Siz ilave etmiyorsunuz o kendisi köşe ve kenar kolonlara bunu ilave ediyor zaten, dikkat ederseniz şayet bazı projelerinizde üst kat kolon donatılarının alt kattakilerden fazla olduğunu görürsünüz!
Saygılarımla.
Sayin M.boza
Cizim Alt Programlarinda Aks Duzenleme Ile Ilgili Bolumu Kullanamiyorum , Oradaki Semboller Ile Akslari Seciyoruz Tamam ,referans Aks Soruyor .o Da Tamam Fakat Sonrasini ..,,,,
Ben Kullanamadim .
Saygilar
Kaksel
Aşağıdaki resimlerin sırasına göre aks isimlerinizde ve akslarda gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Önce analiz sonrası "bina genel bilgileri" butonuna basıyoruz!
Daha sonra "çizim aks düzenlemeleri" butonuna basıyoruz!
Buradanda aks isimleri ve aks numaralandırmalarını istediğiniz gibi düzenliyorsunuz. Yalnız bütün bu işlemler bitince mutlaka "save" butonuna basınız aksi durumda çizim alırken yaptığınız değişiklikler dikkate alınmaz!
Not: Resimleri farklı pencerede açıp pc nize kayıt yapın ve resim görüntüleme programları kullanara açarsanız görüntü daha net durumda olur!
Saygılarımla.
sta 4 cad 25x60 olarak boyutladığımız ve hesapladığımız kirişlere gövde donatısı koyuyor.yönetmeliğe göre 60 cm aşan kirişlerde gövde donatısı konuyor.acaba bunun sebebi nedir.birde bu hesaplanan göde donatısını kaldırabilir miyiz kaldırırsak diğer alt -üst ve ilave donatılarda bir işlem yapmalı mıyız,arttırmak gibi?tesekkürler
sta 4 cad 25x60 olarak boyutladığımız ve hesapladığımız kirişlere gövde donatısı koyuyor.yönetmeliğe göre 60 cm aşan kirişlerde gövde donatısı konuyor.acaba bunun sebebi nedir.birde bu hesaplanan göde donatısını kaldırabilir miyiz kaldırırsak diğer alt -üst ve ilave donatılarda bir işlem yapmalı mıyız,arttırmak gibi?tesekkürler
Çalışan kesit 59cm geçiyorsa gövde donatısı gereklidir!
karlıgece 22-09-2006, 04:43 Kolay gelsin arkadaşlar. Sta4cad in amac, ne için kullanıldığı gibi genel bilgiler alabilirmiyim?
Kolay gelsin arkadaşlar. Sta4cad in amac, ne için kullanıldığı gibi genel bilgiler alabilirmiyim?
Çok katlı betonarme yapıların tasarım ve analizini yapan komplike bir paket programdır!
Saygılarımla.
dilsades 22-09-2006, 16:55 sta 4 cad 25x60 olarak boyutladığımız ve hesapladığımız kirişlere gövde donatısı koyuyor.yönetmeliğe göre 60 cm aşan kirişlerde gövde donatısı konuyor.acaba bunun sebebi nedir.birde bu hesaplanan göde donatısını kaldırabilir miyiz kaldırırsak diğer alt -üst ve ilave donatılarda bir işlem yapmalı mıyız,arttırmak gibi?tesekkürler
aynı problemı bende yasamıstım calıstıgım projedekı mın kırıs kesıtını 59 dan 60 a cevırmeme ragmen sıkntıyı gıderememıstım yanı yıne govde donatısı atmıstı.ama sonrada yenı bır dosya acıp modellemeye baslamadan once opsıyonlardan kırıs opsıyonlarını kendı degelerlerıme gore ayarlayıp sıstemı yenıden modelledım cozum yaptım bu sefer basardım.daha once yaptıgın cozumdekı govde donatısını dırek sılmek cok saglık olmaz sanırım bende degerler degısıklık gostermıstı.
dilsades 22-09-2006, 17:04 ben bırde soru sormak ıstıorum modelledıgım sıstemde 13 metrelık kolonlarım var ben bu sıstemde cevreyı 3 metre yukseklıgınde perde ıle gecmek ıstıorum yanı kalan 10 metreye duvar orulecek kolon lar ayrıyetten en ust noktalarından kırıslerle baglanacak..yanlız sta anladıgım kadarıyla yanlızca kat yukseklıgı secıldıgı takdırde perde atıyor dıger her bır yukseklık sıstemde kırıs olarak ısım alıyor. bu da benım ıkı kolon arasında cıft kırıs modellemıs oldugumu gosterıyor buda tabı hata verıor..ben bu 3 metrelık perdelerımı sısteme perede olarak nasıl tanımlaya bılırım..
ben bırde soru sormak ıstıorum modelledıgım sıstemde 13 metrelık kolonlarım var ben bu sıstemde cevreyı 3 metre yukseklıgınde perde ıle gecmek ıstıorum yanı kalan 10 metreye duvar orulecek kolon lar ayrıyetten en ust noktalarından kırıslerle baglanacak..yanlız sta anladıgım kadarıyla yanlızca kat yukseklıgı secıldıgı takdırde perde atıyor dıger her bır yukseklık sıstemde kırıs olarak ısım alıyor. bu da benım ıkı kolon arasında cıft kırıs modellemıs oldugumu gosterıyor buda tabı hata verıor..ben bu 3 metrelık perdelerımı sısteme perede olarak nasıl tanımlaya bılırım..
Perde yüksekliğini kat olarak sta da kat aç. Kat perdesi olarak model tanımla!
Saygılarımla.
mat radye olarak projelendiridğimiz temelimizde fea analiz kısmında donatı seçimi bölümünde 2 adet betonarme dizayn opsiyonu var.md=mi/n ve md=mi olan opsiyonlar.default olan md=mi/n olan.fakat bunlar arasındaki fark nedir ve hangisini kullanmamız daha doğrudur..tesekkürler
mat radye olarak projelendiridğimiz temelimizde fea analiz kısmında donatı seçimi bölümünde 2 adet betonarme dizayn opsiyonu var.md=mi/n ve md=mi olan opsiyonlar.default olan md=mi/n olan.fakat bunlar arasındaki fark nedir ve hangisini kullanmamız daha doğrudur..tesekkürler
Yük etkisiyle oluşan plaktaki moment dağılımının lineer yada non lineer dağılımlarıdır. Default seçili durum gerilmenin nonlineer dağılımı ile degerlerin tespitine tekabüldür, ötekisi ise lineer bir gerilme eğrisidir!
Saygılarımla.
peki default olanı mı kullanmak daha doğru,nonlineer olarak.
peki default olanı mı kullanmak daha doğru,nonlineer olarak.
Evet, Z1 ve Z2 sınıfı zemine sahip arazi yapısı düzgün ve inşaat oturum alanı 100m² nin altında ise bu durumda lineer olan seçeneğide kullanabilirsin!
Saygılarımla.
ben sta4 cad v12 kullanıcısıyım.sorum ben programı uptade ediyorum herzaman fakat sta genel menüsü açıldığında versiyon uptade:18.07.2006 yazıyor neden bu değişmiyor anlam veremiyorum yani neden yeni tarih yazmıyor
birkaç sorum daha var sn boza
1.radye temel analizinde ko ve ks diye iki hesap seçeneğimiz var.ko ve ks i nezaman eşit ne zaman bir birinden farklı değerler almamızı önerirsiniz.
2.Birde radye temel analizinde radya temel hareketli yükünü ne giriyorsunuz bu konu ile ilgilide bilgi verirseniz çok sevinirim
herkese iyi çalışmalar
Herkese Merhaba,
Formda paylasılan bilgiler dikkatimi cekti ve sonucta uye olup araniza katilmaya karar verdim.Yardimci olan arkadaslara tesekkur ediyorum.Benim de bir sorum var.Sta12 lisansli kullanicisiyim.etabsda modelledigim bir projeyi, temel hesabi yapmak icin staya aktaramiyorum.Ne onerirsiniz?etabs 8 versiyonunu kullaniyorum.
ben sta4 cad v12 kullanıcısıyım.sorum ben programı uptade ediyorum herzaman fakat sta genel menüsü açıldığında versiyon uptade:18.07.2006 yazıyor neden bu değişmiyor anlam veremiyorum yani neden yeni tarih yazmıyor
Sayın mose,
Sağlıklı bir update için,
1-İlk iş olarak C:\ dizini içinde bulunan STA4web klasörünün varlığını kontrol ediniz!
Bu klasör makinanızda kurulu degil ise kendiniz yaratmalısınız! Var olanın içini temizlemenizde yarar var!
2- Explorer pencresini açın ve burdaki "Araçlar" çekme menusunden "İnternet Seçeneklerini" tıklayın, açılan menude aşağıdaki resimdeki gibi silme işlemi yapınız!
3- [Only registered and activated users can see links] den [Only registered and activated users can see links] dosyasını bilgisayarınıza bildiğiniz bir yere indirin, örneğin c:\sta4web\ klasörüne diyelim. Burada bu dosyayı sağ tıklayıp aşağıdaki resimdeki gibi "engellemeyi kaldırmanız gerekmekte! Şimdiki güncellemeler c:\sta4\lib\staup\ klasörüne otomatik zip geçilmekte bu nedenle indrdiğiniz bu exe dosyası esas olarak bu klasöre kendini açıp burdan güncellemeleri kontrol edecektir. Bu nedenle bu enğelleme olayını her yeni update sırasında mutlaka "kaldırın"
Artık bütün güncelleme takiplerini bu sta4-update.exe dosyasını çalıştırarak takip edebilirsiniz!
Saygılarımla.
birkaç sorum daha var sn boza
1.radye temel analizinde ko ve ks diye iki hesap seçeneğimiz var.ko ve ks i nezaman eşit ne zaman bir birinden farklı değerler almamızı önerirsiniz.
2.Birde radye temel analizinde radya temel hareketli yükünü ne giriyorsunuz bu konu ile ilgilide bilgi verirseniz çok sevinirim
herkese iyi çalışmalar
Sayın mose,
1- Radye plak yapı temellerinde temelin oturacağı parsel alanında her hangi bir noktada ampatman açlılamıyor ve konsol boyu çıkaramıyorsanız (yani bitişik bir nizam var ise) bu durumda Ko = Ks olan default seçenek ile çözüm yapmalısınız!
Aksi bir durum söz konusu ise yani temel bitişik bir nizam içermiyor ve konsol olarak minumum 50cm civarında konsol çıkılmış bir durum var ise bu durumda kenar bölgede zeminede , yapı yükü taşıtmak gayesi ile bu kenar bölgelerde gerilmeden Ks/Ko = 1.5 oranında tasarruf edilebilmekte (Pseudo Cuople Method ACI-336)
2- Radye temel modelinde plak modeli girişinde Q= hareketli yükünü, mimari kullanımda ne görünüyorsa (konut ise q=200 yada 350kg/m² işyeri deposu ise q=750kg/m², çok özel bir imalathane ise m² gelen gerçek işletme yükünü hareketli yük olarak girmelisiniz!
Saygılarımla
Herkese Merhaba,
Formda paylasılan bilgiler dikkatimi cekti ve sonucta uye olup araniza katilmaya karar verdim.Yardimci olan arkadaslara tesekkur ediyorum.Benim de bir sorum var.Sta12 lisansli kullanicisiyim.etabsda modelledigim bir projeyi, temel hesabi yapmak icin staya aktaramiyorum.Ne onerirsiniz?etabs 8 versiyonunu kullaniyorum.
Sayın ESBAR,
STA4 den etabs'a sap'a veri olarak model okutulabiliyor, fakat bu durum programların versiyon sorunları nedeniyle ara sıra problemler çıkartıyor, bütün transfer datalarınızda birimler boyut olarak ton/m cinsinden olmalı! Çünkü STA4 default olarak bu birimlerde çalışıyor.
Bu konu ile ilgili çok detayli bir bilgim yok daha fazla bilgi için [Only registered and activated users can see links] ye durumu mail yolu ile Serdar yada Onur bey'e iletiniz!
Saygılarımla.
ceyarutku 03-10-2006, 14:46 sta dan autocad dwg aktarması yaparken
paftalarda kolon ismi ve boyutlarını program penc3 olarak atıyor.
bunları penc4 olarak ayarlamamım bi yolu yokmu
autocad de uzun sürüyor
sta dan autocad dwg aktarması yaparken
paftalarda kolon ismi ve boyutlarını program penc3 olarak atıyor.
bunları penc4 olarak ayarlamamım bi yolu yokmu
autocad de uzun sürüyor
Öncelikle autocad de bunu hızlı düzeltme yolunuz var bunun için aşağıdaki resimleri sıra ile incelemenizi tavsiye ederim, resim sırasına göre komutları uygulayın sorununuz kolay bi şekilde çözülür!
yukarıdaki resimde görüldüğü gibi ilgili butona tıklıyorsunuz!
sonra açılan menude aşağıdaki resimdeki gibi seçim butonu (quick select) olan ve huni şeklinde olan butona dokunacağız, aşağıdaki resimi inceleyiniz
yukarıdaki resimde bütün adımları sıra ile numaralandırdım, 1. adımda "quick select" butonunu tıklayınız!, "quick select" menusu karşınıza gelecek. Bu menu üzerinde 2. adım olan "object type" seçilecek objenin tipini belirleyeceğiz burda bize lazım olanlar yazılar yani "text" i seçili konuma getireceğiz, daha sonra 3. adım olan bu seçimin hangi özelliği ile ilgili bir seçim yapılacağı ile ilgili burda biz "properties" den "layer" i seçili konuma getireceğiz. 4. adımda ise "value" seçilen layerin ismini seçeceğiz, burda arkadaşımızın talep ettiği soruda olduğu gibi "penc3" layer larını "penc4" yapmak istiyor (text lerde sadece) bu yüzden açılan value çekme açılır listeden penc3 layerını seçiyoruz.
5. aşamada ise ugulamanın yapılacağı alanı pencere almak için resimdeki 5 rakamının yanında olan butona basıp penc3 layer taşıyan bölgeyi seçiyoruz, (şayet bunu yapmazsanız komut,bütün dosya içindeki penc3 layerlı textleri işaretleyecektir.) seçim bitip okey lediğimizde genel (ana) properties menusu seçili durumda karşımıza gelecektir, bunun içinde aşağıdaki resimi inceleyiniz,
burada yukarıdaki 3.resimde görüldüğü gibi benim örnek projemde "penc3" layer ismine sahip 98 adet text bulduğunu genel properties menusunde görebiliyoruz, bu menuden "layer" açılır listeyi açıp bu listeden "penc4" seçiyoruz ve genel properties menusunu kapatıyoruz. Böylece "penc3" layer lı bütün text yazılarımızı "penc4" layerına dönüştürmüş olduk.
Dip not: STA4-CAD de bunu ayarlamanın bir yolu olduğunu pek sanmıyorum denemedim, açıkçası!
Saygılarımla.
ceyarutku 04-10-2006, 09:44 Sayın BOZA
İlginize teşekkür ederim.Anlattıklarınızı yaptım seçtiğim pencerenin içindeki tüm
yazıların layerları (kiriş ve döşeme yazıları) penc4 oldu.Ben sadece kolon ismi ve boyutunun layerını değiştirmek istiyorum.
ben profesyonel olarak değil ama normal düzeyde idestatik kullanıyorum.sta4-cad in ide ile arasındaki fark nedir yada üstünlükleri nedir.yardımcı olabilirmisiniz.
ben profesyonel olarak değil ama normal düzeyde idestatik kullanıyorum.sta4-cad in ide ile arasındaki fark nedir yada üstünlükleri nedir.yardımcı olabilirmisiniz.
STA4 teknik özellikleri için [Only registered and activated users can see links] linkini tıklayınız!
Selamlar. Bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben şu an Version 9 kullanmaktayım. Birkaç sorum olacak yanıtlarsanız minnettar olacağım.
1-) Çok basit 120 m2 tek katlı bir betonarme yapıda bile birkaçtane kuşatılmış kolon ile karşılaşıyorum. Kolonlar 25x50 cm ve kirişlerim de 25x50 cm kanımca sorun yok. Kuşatılmış kolon kıstası için bir ayar var mı?
2-) Yatay akslara 1,2,3 gibi sayılarla ve düşey akslar ada A,B,C gibi harflerle isim vermek istiyorum nasıl yapabilirim.
3-) Kolon isimlerini S101 gibi değil de kolonların bulunduğu iki aks ismine göre düzenlemek istiyorum. SA01 gibi bunu nasıl yapabilirim?
Çok teşekkürler....
M.Kemal VARCIN 06-10-2006, 22:53 Elyeli arkadasım akslara,kolonlara yeniden isim vermek için ekranda sag kısımda soru işaretli bi buton var(uzerine gelince eleman secimi olarak gorunuo) ona tıkla ve değiştirmek istedigin aks ve kolona tıkla yeni bir pencere acılacaktır.Yeni acılan pencerede aks ismini ve kolon ismini istedigin gibi değiştirebilirsin.Daha sonra redraw yaparsan isimlerin istediginiz gibi oldugunu gozlemleyebilirsin.
Kusatılmıs kolon durumuna gelince benim dusuncem kolon kiriş boyutlarını arttırarak bu durumu saglatabilirsin.
iyi çalışmalar...
22.07.2006 tarihli lisans ile sta4cad kurulumunu yaptım ve güncellemeleri otomatik olarak web sayfasından indirdim.su an 25.09.2006 durumunda.sorum şu bilgisayarıma format atmam gerekiyor.sta4cad kurduğumda 22.07.2006 daki haline dönecek ve ben son güncellemeyi otomatik olarak yapasam aradaki yani 25.09.2006 tarihinden önce yapılmış güncellemeleride yapmış olur muyum? teşekkürler.
Kusatılmıs kolon durumuna gelince benim dusuncem kolon kiriş boyutlarını arttırarak bu durumu saglatabilirsin.
iyi çalışmalar...
kardeş cevabın için sağol. Yalnız tek kat bi 120 m2 binada 25x50 lik kolon sorun olmamalı. Ayrıca benim programda yaptığım analizi flasha atıp arkadaşımın programda açıyorum ve kuşatılmış kolon sorunu gözükmüyo. Sıkıntım burada...
NOT: Bu arada soru işaretini kullanarak aksların ismini değiştirdim fakat kolon isimlerini değiştirmiyor.(tekrar hatırlatayım benim program ver. 9).
M.Kemal VARCIN 07-10-2006, 18:03 Elyeli kolon isimlerini aks isimleri gibi değiştirmesi lazım.Siz isimleri istediginiz gibi yaptıktan sonra redraw yapmayı unutmayın.Eger redraw yapmassanız isimlerin değişmedigini gorursunuz.Belki bu adımı atlamıs olabilirsiniz.
Diger konuya gelince eger sizin yaptıgınız dosyayı baska bir bilgisayardaki baska bir sta4CAD de deneyip eger aynı sonucu bulmadıysanız bence sizin sta4CAD'te sorun olabilecedegini dusunuyorum Bununda en buyuk nedeni ki benim dusuncem sta4CAD v9 kullandıgınıza gore sanırım kullandıgınız programın kırık olmasından kaynaklanıyor.Aynı projeyi v12 de yaparsanız aynı problemi verecegini dusunmuyorum...Yada yapmak istediginiz projenin mimarisini eklerseniz bende denemek isterim...
iyi çalışmalar...
M.Kemal VARCIN 07-10-2006, 20:38 Arc07 zaten yapmıs oldugun guncelleme ara guncellemeleride kapsayan bir guncellemedir yani sen en son yapacak oldugun guncelleme olan 25.09.2006 tarihli guncellemeyi yaparak zaten en son halini yuklemiş olursun bir sorun olmas için rahat olsun gonul rahatlıgıyla formatını at.Ayrıca sana onerim eger harddiskin buyukse eger kullanabileceksen 3 e ayır derim boylece sisteme 15gb ayırsan yeter diger geri kalanı 2 ye ayırsan cok daha kullanıslı olur biliyorsun virusler sistem dosyalarına girer yani c ye girer sen c ye 15 gb ayırırsan o sistem için yeterli olur.boylelikle virus durumunda sistem dosyalarının bulundugu c ye format atarsın diger suruculerdeki dosyalar elinde kalmıs olur...
iyi çalışmalar...
eagleclaw1903 09-10-2006, 11:40 Sn Boza Selam..
STA4Cad ana menüsündeki Havuz ve Çerçeve Programları sanırım henüz çalışmıyor. 5x7 metrelik ufak bi havuz çözeceğim.. önereceğiniz bir yol var mı? Ya da havuz hesabında dikkat etmem gereken önemli noktalar nelerdir.?Şimdiden Teşekkürler.
Sn Boza Selam..
STA4Cad ana menüsündeki Havuz ve Çerçeve Programları sanırım henüz çalışmıyor. 5x7 metrelik ufak bi havuz çözeceğim.. önereceğiniz bir yol var mı? Ya da havuz hesabında dikkat etmem gereken önemli noktalar nelerdir.?Şimdiden Teşekkürler.
Sn. Eagleclaw STA4 programında havuz bölümünü statik olarak kullanabilirsiniz, buradan elde ettiğiniz veriler yardımıyla betonarme hesaplarını ve betonarme çizimleri kendiniz çizmek zorundasınız!
Saygılarımla.
kardeş cevabın için sağol. Yalnız tek kat bi 120 m2 binada 25x50 lik kolon sorun olmamalı. Ayrıca benim programda yaptığım analizi flasha atıp arkadaşımın programda açıyorum ve kuşatılmış kolon sorunu gözükmüyo. Sıkıntım burada...
NOT: Bu arada soru işaretini kullanarak aksların ismini değiştirdim fakat kolon isimlerini değiştirmiyor.(tekrar hatırlatayım benim program ver. 9).
Sn. Elyeli kardeş, STA4 v9 genelde piyasada kırık olarak kullanılıyor, bu nedenle benimde yaptığım incelemelerde bu kırık program, analiz esnasında bazı hesap adımlarını atlamakta ve yanlış sonuçlar vermektedir. Bu konuya dikkatinizi çekmek istedim. İmkanınız varsa lisanslı program tavsiye ederim.
Saygılaırmla.
merhaba arkadaşlar benimde ufak bir sorum var sta4cad v12 kullanıyorum ve yapmış olduğum bir projede herhangi bir hata vermemesine rağmen bir türlü temel aplikasyon planını hazırlamıyor neler yapabilirim acaba yardımlarınızı esirgemeyin lütfen
merhaba arkadaşlar benimde ufak bir sorum var sta4cad v12 kullanıyorum ve yapmış olduğum bir projede herhangi bir hata vermemesine rağmen bir türlü temel aplikasyon planını hazırlamıyor neler yapabilirim acaba yardımlarınızı esirgemeyin lütfen
Modeli yaparken temelide modellemeniz gerekmektedir! Analiz işlemi bittikten sonra, STA4 Ana menude "Temel Aplikasyon Çizimi" butonunu tıklayınız, açılan program penceresinde aplikayon planını çizdirip istediğiniz gibi kesitler alabilirsiniz! Kirişsiz plak radye analizi yapıyorsanız şayet, bu durumda yapı analizini tamamladıktan sonra, yine Ana menuden "FEA Radye Temel Analizi" Bölümüne geçip temel hesaplarını gerçekleştireceksiniz, bundan sonra ise çizimleri yaptırabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için aşağıda görüntülü eğitim videolarını izlemenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla.
Temel aplikasyon planı hazırlamıyor derken "Hiç mi hazırlamıyor yoksa veriler bozuk mu geliyor" Aydınlatırsanız daha net yanıt alabilirsiniz. Yalnız şu kadarını söyleyebilirim:
1) Bazen bozuk çıktı alınmasının nedeni düzgün aks sistemi kullanılmamış olmasından yada daha doğru bir ifade ile sistem akslara oturtulamamış ise ondan da verebilir. Kontrol etmekte yarar var. Çünkü çıktı verirken STA aksları referans alıyor.
2) Hiç çıktı vermiyor ise o zaman sorun başkadır. Bir kopya üzerinde yaklaşık bir temel sistemi kullanarak sistemini değiştirip tekrar deneyin
3) Sorun devam ediyor ise Yeniden update edip yeniden kurmanız gerekmektedir.
Selamlar
Sayın Elyeli
1) STA4CAD V9 çoğunlukla kırık olarak kullanılan bir program olup vermediği hata mesajlarına değil-Sayın Bozanın da dediği gibi Eğer Kırıksa-verdiği sonuçlara da dikkat etmenizi öneririm.
Selamlar
teşekkür ederim arkadaşlar sorunu çözdüm temeli tamamen sildim ve tekrar yaptım (aynı şekilde) bu sefer düzeldi inşallah bundan sonra olmaz :)
bu son güncellemyi yaptıktan sonra ( 11.10.2006), analiz sonrası analiz sonuçlarına gidiyorum.ve sadece temel için tekar analiz yaptırdığım zaman temel statik ve betonarme sonuçarını vermiyor.tekrar komple üst yapı ile analiz yapmam gerekiyor.bu sorunu nasıl halledebilirim.
Elyeli kolon isimlerini aks isimleri gibi değiştirmesi lazım.Siz isimleri istediginiz gibi yaptıktan sonra redraw yapmayı unutmayın.Eger redraw yapmassanız isimlerin değişmedigini gorursunuz.Belki bu adımı atlamıs olabilirsiniz.
Diger konuya gelince eger sizin yaptıgınız dosyayı baska bir bilgisayardaki baska bir sta4CAD de deneyip eger aynı sonucu bulmadıysanız bence sizin sta4CAD'te sorun olabilecedegini dusunuyorum Bununda en buyuk nedeni ki benim dusuncem sta4CAD v9 kullandıgınıza gore sanırım kullandıgınız programın kırık olmasından kaynaklanıyor.Aynı projeyi v12 de yaparsanız aynı problemi verecegini dusunmuyorum...Yada yapmak istediginiz projenin mimarisini eklerseniz bende denemek isterim...
iyi çalışmalar...
ilgin için teşekkürler kardeş. Redraw yapıyorum. İlginç olan ? işaretli butonu tıklayıp ismini değiştirmek istediğim kolonu tıkladığımda kolon bilgi girişi menüsü açılıyor. Buradan kolonun S101 olan ismini SA01 olarak değiştirip redraw yapıyorum ama değişmiyor. Akslarda sorun yok değiştirdim. Neden acaba. Bi de formda neden kimse programın fiyatını yazmıyo yasak mı? sakıncası yoksa yaklaşık miktarı bilen biri yazabilir mi?
formda yeni olduğum için sorularımı mazur görün lütfen. Tekrar teşekkürler...
STA4CAD in V9 undan daha yukarı hiç bir versiyounun kırık olduğunu ne duydum ne de gördüm.
Bu kadar üzülmenize gerek yok:
Moda cad. İçgören apt. no:192 B blok K:4 D:8 Moda / İSTANBUL
Tel : (0216) 414 37 50 / 414 77 11 Fax : 418 68 34
e-mail : [Only registered and activated users can see links]
dan Sayın Serdar Amasralı ile görüşün programın sahibinden öğrenin ne öğrenecekseniz. Hem teknik olarak sormak istediğiniz şeyler için de üşenmeden cevap verir kendisi.
Selamlar
M.Kemal VARCIN 16-10-2006, 19:25 Elyeli kardesim vallahi benim bildigim oradan yapılıyor ve benim elimde demo var ordan dedigim gibi yapabiliyorum bence olmama sebeplerinden birisi sanırım daha oncede soyledim V9 kullandıgına gore kırık bir program kullanıyorsun ondandır diye dusunuyorum.
iyi çalışmalar...
merhaba arkadaşlar;v12 lisanslı kullanıcısıyım.karşılaştıgım problemlerle sanırım bi kaç arkadaşında başına gelmiş.birincisi kolon isimlerini örnegin A02 olarak degiştirmek istediğimde redraw yapsamda deişmiyor.ikincisi son güncellemeyi yaptıktan sonra(11/10/2006) sadece temel analizi yaptıgımda temel statik ve betonarme sonuçlarını alamıyorum.bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa sevinirim.
merhaba arkadaşlar;v12 lisanslı kullanıcısıyım.karşılaştıgım problemlerle sanırım bi kaç arkadaşında başına gelmiş.birincisi kolon isimlerini örnegin A02 olarak degiştirmek istediğimde redraw yapsamda deişmiyor.ikincisi son güncellemeyi yaptıktan sonra(11/10/2006) sadece temel analizi yaptıgımda temel statik ve betonarme sonuçlarını alamıyorum.bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa sevinirim.
Yazılım şu aşamada geometrisi bozuk olan yapılar ve yanlış girilmiş modeller hariç, bütün uygulamalarda sorunsuz bir biçimde çalışmaktadır.
sonuç olarak;
1- Ya model hatalı girilmiş,
2- İşletim sisteminden kaynaklanan ve veri girişlerini dataya dönüştüren kaynak kodların hatalı işlenmesi
3- Virüs içeriğinin oluşması
4- Yazılımın yanlış update edilmesi,
başlıca hata kaynağı olarak gösterilebilir!
modelinizi bana (e-mail: [Only registered and activated users can see links] yada msn: [Only registered and activated users can see links]) yada [Only registered and activated users can see links] 'ye gönderebilirseniz incelenip tarafınıza bilgi daha detaylı sunulabilir.
Saygılarımla.
eagleclaw1903 26-10-2006, 12:11 Sn. Boza Selam.
Kirlşeri tonoz şeklinde olan bir model yapacağım. Kiriş bilgisindeki La, Do komutlarını kullanarak mı kirişi tonoza benzeteyim? yoksa sadece çizimlerde değişiklik yolunu mu kullanayım?. Ayrıca kirişin bu hali bina statiğini ne derece etkiler.?
Saygılarımla
Sn. Boza Selam.
Kirlşeri tonoz şeklinde olan bir model yapacağım. Kiriş bilgisindeki La, Do komutlarını kullanarak mı kirişi tonoza benzeteyim? yoksa sadece çizimlerde değişiklik yolunu mu kullanayım?. Ayrıca kirişin bu hali bina statiğini ne derece etkiler.?
Saygılarımla
Sn. eagleclaw1903
Kirişlerde tonoz uygulaması için, kiriş bilgisindeki la, lb ve do degerleri yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz!
Saygılarımla.
mgokhank 26-10-2006, 14:57 iyi günler. benim sorum sta4cad v9 hakkında olucaktı. sta4cad v9 da hazırlanmış bir model( yükler, eleman boyutları vb tanımlanmış) sap2000 e yollanabilir mi? yani aynı yapıyı sap2000 de de analiz etmek için tekrar modellemekten başka yapılabilecek bir aktarım metodu var mıdır? teşekkür ederim.
iyi günler. benim sorum sta4cad v9 hakkında olucaktı. sta4cad v9 da hazırlanmış bir model( yükler, eleman boyutları vb tanımlanmış) sap2000 e yollanabilir mi? yani aynı yapıyı sap2000 de de analiz etmek için tekrar modellemekten başka yapılabilecek bir aktarım metodu var mıdır? teşekkür ederim.
Sn. mokhank STA4 v9 ile ilgili sorulara cevap vermem olanaksız! (Kırık program vs.) dediğiniz sorulara gelince, veri transferi yapılmakta ama plak vs. gibi shell vede mesh elemanlar aktarılamamaktadır.
Saygılarımla.
merhaba.geçmiş bayramınız kutlu olsun.bir sorum olacaktı.1.derecede deprem bölgesi ve z4 olan zemin sınıfını 0.2-0.9 olan ta -tb ile modellediğimiz binada hata raporunda z4 olan zemin sınıfında deprem azaltması yapılamaz diyor.bu sadece bilgi amaçlı olarak mı yazıyor veya bu hesaplamalarda otomatik olarak dikkate alınıyor mu yoksa bizim ilave bir şey mi yapmamız gerekiyor parametrelerde.tesekkürler
merhaba.geçmiş bayramınız kutlu olsun.bir sorum olacaktı.1.derecede deprem bölgesi ve z4 olan zemin sınıfını 0.2-0.9 olan ta -tb ile modellediğimiz binada hata raporunda z4 olan zemin sınıfında deprem azaltması yapılamaz diyor.bu sadece bilgi amaçlı olarak mı yazıyor veya bu hesaplamalarda otomatik olarak dikkate alınıyor mu yoksa bizim ilave bir şey mi yapmamız gerekiyor parametrelerde.tesekkürler
Sn. arc07, çözdüğünüz projenin "yük kütüphanesi" bölümünü açın ve aşağıdaki resimde var olan azaltma katsayılarını z4 zemin için hepsini "0" yapın. Ayrıca "Yapı (bina) bilgi girişin" deki zemin yük azaltma değerindeki "Cz" degerinide "0" alınız (z4 türü zeminler için!).
Saygılarımla.
sn boza dediklerinizi uyguladım.fakat hata raporunda z4 zeminlerde deprem azaltması yapılamaz ibaresi değişmiyor.tesekkürler
sn boza dediklerinizi uyguladım.fakat hata raporunda z4 zeminlerde deprem azaltması yapılamaz ibaresi değişmiyor.tesekkürler
Konuyu STA Bilgisayar'a iletecem. Kolay gelsin.
Saygılarımla.
eagleclaw1903 28-10-2006, 09:29 Sn Boza selam.
11x11 lik bir döşemeyi kasetli yapmak istiyorum. 5 veya 6 açıklıkla dişleri de 25x50 gibi düşündüm. bu dişleri programa kiriş olarak tanımlıyorum.. ortada kirişler birbirine saplanıyor. Bu kirişleri parça parça halinde tanıtmak mı daha doğru olur. Bi de kirişlerin birleşme yerlerini mafsal şeklinde mi girmek lazım.
Saygılarımla.
Sn Boza selam.
11x11 lik bir döşemeyi kasetli yapmak istiyorum. 5 veya 6 açıklıkla dişleri de 25x50 gibi düşündüm. bu dişleri programa kiriş olarak tanımlıyorum.. ortada kirişler birbirine saplanıyor. Bu kirişleri parça parça halinde tanıtmak mı daha doğru olur. Bi de kirişlerin birleşme yerlerini mafsal şeklinde mi girmek lazım.
Saygılarımla.
Sn. eagleclaw1903, anladığım kadarıyla 11x11mt boyutlarında bir kaset döşeme yaptırmak istiyorsunuz bu durumda, çevre kirişlerini modelledikten sonra "döşeme" menusunden kaset döşeme oluşturarak bu bölgede bir kaset döşeme oluştura bilirsiniz, bunun için aşağıdaki resmi dikkatli inceleyiniz! Bu resimde kaset ebatları 70x70cm kaset döşeme yüksekliği ise 50cm alınmıştır!
Ekstradan kaset kirişi tanımlamanıza gerek yoktur!
Saygılarımla.
Arkadaşlar sta4 da snıpe göre hesap yapmaya çalışıyorum, deprem ve dizayn standartınıda seçiyorum ancak stanın hesapladığı spektrum, deprem yüklerinin, dizaynın snıple hiç alakası yok, snıpte tanımlamamız gereken parametrelerde yok zaten ama kullandığı standartı snıp olarak gösteriyor acaba başka yapmam gereken birşeyler varda benmi bilmiyorum yoksa stanın bu yabancı yönetmeliklere uyum kısmı başarısızmı?
teşekkürler
öncelikle aklıma takılan birçok konu hakkında burdan hemen bilgi alabildiğim için site yöneticilerine ve hazırlıyanalra teşekkür ediyorum. sorum radye temel hesabında zımbalama yetersiz dediği zaman 3 tane öneri veriyor. sormak istediğim diyelim binamın ön kısmından yol geçiyor ama diğer taraflar müsait. ilave donatı atacağımıza radyenin genişliğini arttırsak. ve hangi durumalrda hangi seçeneği kullanmam faydalı teşekkürler
öncelikle aklıma takılan birçok konu hakkında burdan hemen bilgi alabildiğim için site yöneticilerine ve hazırlıyanalra teşekkür ediyorum. sorum radye temel hesabında zımbalama yetersiz dediği zaman 3 tane öneri veriyor. sormak istediğim diyelim binamın ön kısmından yol geçiyor ama diğer taraflar müsait. ilave donatı atacağımıza radyenin genişliğini arttırsak. ve hangi durumalrda hangi seçeneği kullanmam faydalı teşekkürler
Sn. serttac,
Kirişsiz radyeden bahsediyorsan, zımbalama problemi için en geçerli çözüm plak yüksekliğini (kalınlığını) arttırmak, ama aranan maksimum normal kuvvet sınır degerde ise donatı yoluyla bunu aşabilirsiniz, yada çelik profilde kullanmanız mümkün. Radye genişliği ile oynamak zımbalama tesirini etklilemez, genişliği arttırmak alanı büyütmek anlamına gelir buda emniyet gerilmesi yönünden sistemi rahatlatır!
Saygılarımla.
Sn Boza, zımbalama donatısı olarak çelik profillerin sadece döşemede kullanılabileceği, temellerde kullanılamıyacağına dair bir şeyler hatırlıyorum sanki, emin değilim ancak.
Ayrıca rica etsem, Sta v12nin yabancı standartlara uyumu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşırmısınız.
teşekkürler
Sn Boza, zımbalama donatısı olarak çelik profillerin sadece döşemede kullanılabileceği, temellerde kullanılamıyacağına dair bir şeyler hatırlıyorum sanki, emin değilim ancak.
Ayrıca rica etsem, Sta v12nin yabancı standartlara uyumu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşırmısınız.
teşekkürler
Sn. faith, Çelik profillerin temellerde de kullanılması mümkündür, ama bu duruma ekseriye yüksek katlı yapıların temel sistemlerinde görülmekte.
STA-CAD yabancı standartların yükleme kombinasyonlarını desteklemektedir, gerekli olan boyutlama standartları içinse (minumum ve maksimum pursantaj yüzdeleri, minumum ve maksimum donatı koşulları ve kesit boyutları vb.) koşulları elinizde bu standartın bir metni var ise, proje opsiyonları bölümünde ilgili noktaları buna göre değiştirirseniz sorununuz çözülmüş olunur!
Saygılarımla.
eagleclaw1903 30-10-2006, 12:43 Sn. Boza selam.
STA4Cad'in yığma yapılar için çözüm olmadığını biliyoruz. Ancak bir çok yapının çatı katları yığma oluyor. taşıyıcı duvarların üzerine gelen kirişleri ve döşemeleri nası tanımlayabiliriz.?
Teşekkürler.
Sn. Boza selam.
STA4Cad'in yığma yapılar için çözüm olmadığını biliyoruz. Ancak bir çok yapının çatı katları yığma oluyor. taşıyıcı duvarların üzerine gelen kirişleri ve döşemeleri nası tanımlayabiliriz.?
Teşekkürler.
Sn. eagleclaw1903, Çatı katlarındaki yığma çatı arası piyesleri çözümlerken
döşeme üzerine gelen duvar yüklerini, döşemenin ölü yük ağırlığına dahil etmelisiniz! Aynı durum kiriş üzerine düşen duvarlar içinde söz konusu, burdada kiriş zati yüküne duvar yükünü ilave etmelisiniz!
Saygılarımla.
eagleclaw1903 31-10-2006, 08:03 Sn Boza.
Duvar yüklerini elemanlarda tanıtmam da bi sorun yok. Problem Yığma duvarların üzerindeki plakların veya kirişlerin davranışı. bunları nası çözeceğiz. Taşıyıcı duvarları panel'e benzeterek çözüm yapsak doğru olurmu acaba?
Saygılarımla.
nara1983 31-10-2006, 20:34 Sn.Boza
Temellerin hesabında ortalama gerilmeleri kullanarak yapmak neyi ifade ediyor ve z4 sınıfı zeminler için ortalama gerilme kullanmayı yasaklayan bir durum varmı?
Ortalama gerilmeye göre analiz yaptığımda daha ekonomik kesitler ve donatılar elde ediyorum.
İyi çalışmalar
Yığma duvarların üzerindeki plak yüklerini, plakların davranışı oranında, yığma duvar ağırlıklarına ilave edin, elde ettiğiniz yoplam ağırlığı, o duvarın altına bulunan kiriş yada betonarme döşeme hangisi olursa olsun, onun zati ağırlığına ilave edin!
Saygılarımla.
boza abi cevabın için teşekkürler abi betonarme hakkında işin mantığını kavrayabileceğimiz bi kitap önerirmisin abi. sonuçta büro okulda doğru düzgün öğretmiyorlar büro ortamındada işin mantığını öğrenmek zor. tavsiye edebileceğin bir kitap varmı abi?
eagleclaw1903 02-11-2006, 12:03 Sn. Boza
STADATA klasörünün içindeki "CIRCLE" adlı örnekte 2 radye temel arası kot farkı var. modelin 3 boyutlu görüntüsünde 2 mantar döşeme arası sanırım otomatik olarak eklenen döşemeleri birbirine bağlayan perde var. Otomatik diyorum çünkü bu radye temelle aynı renkte görünüyor. temel çiziminde ise bu perde yok. Benzer bi temel uygulamasını aynı şekilde mi yapmalıyız yoksa kot farkı olan temeller arasına hangi tür perde tanımlamalıyız. (Panel şeklinde mi, mütemadi temel mi? vs. vs.)
Saygılarımla.
boza abi cevabın için teşekkürler abi betonarme hakkında işin mantığını kavrayabileceğimiz bi kitap önerirmisin abi. sonuçta büro okulda doğru düzgün öğretmiyorlar büro ortamındada işin mantığını öğrenmek zor. tavsiye edebileceğin bir kitap varmı abi?
Sn. serttac, Betonarme yapılar için, Z.CELEP ve N.KUMBASAR 'ın kitaplarını önere bilirim.
Saygılarımla.
Sn. Boza
STADATA klasörünün içindeki "CIRCLE" adlı örnekte 2 radye temel arası kot farkı var. modelin 3 boyutlu görüntüsünde 2 mantar döşeme arası sanırım otomatik olarak eklenen döşemeleri birbirine bağlayan perde var. Otomatik diyorum çünkü bu radye temelle aynı renkte görünüyor. temel çiziminde ise bu perde yok. Benzer bi temel uygulamasını aynı şekilde mi yapmalıyız yoksa kot farkı olan temeller arasına hangi tür perde tanımlamalıyız. (Panel şeklinde mi, mütemadi temel mi? vs. vs.)
Saygılarımla.
Sn. eagleclaw1903, kot farkı olan temellerde ya yüksek perde yapmanızda fayda var, araya perde girmeyip radyelerle geçme yaparsanız, program otomatikolarak o ara kesite radye kalınlığınca perde döner!
Saygılarımla.
Sn. Boza
Elimde 5 katlı bir betonarme konut projesi var, mimaride zemin kat yüksekliği 5,40 m olarak gözüküyor. Diğer kat yükseklikleri ise 2,80 m.
İmar ise zemin üstü 4 kat (12,50).
Mimar zemin katta yapı içinde kesinlikle herhangi bir kotta kiriş yapmamı kabul etmiyor.
Zemin katta sadece yapının dışında 2,70 seviyesinden kiriş yapmama ve 5,40 kotunda kat kirişlerini atmamı istiyor. Ben tereddütte kaldım. Acaba bir arakat düzenleyip(2,70 yüksekliğinde) sadece yapı dışından kiriş yapsammı, yoksa hiç ara kat tanımlamadan 5,40 kat yüksekliğimi yapsam. 10 luk ve çok sık (5 cm) arayla kolonlarda etriye yapsam nasıl olur.
Tereddütte kalmamın sebebi eğer dışarda kiriş atarsam kolon yüksekliklerinde farklılıklar olcağı için (farklı burkulma boyları olşucağı için) sanki arada kiriş yapmaktansa 5,40 kat yüksekliğine göre çözmek sadece pencere üstlerinde konstrüktif hatıl yaptırmak daha mantıklı geldi bana.
Programda her iki şekildede çözdüm fakat fikrinizi almak istedim. arakat seviyesinde kiriş dönünce kolon kiriş kesme güvenliğinde daha fazla sayıda kolonda uyarı veriyor.
Eğerki kafama yatmayan bişey olursa projeyi iade bile edebilirim
İyi çalışmalar.
o uyarıyı dikkate alman gerekiyor.problemi şu şekilde çözebilirsin genel opsiyonlardan analiz opsiyonlarına giriyosun oradan genel analiz opsiyonlarına giriyosun oradaki zemin gerilmesi deprem azaltmasını 0 (sıfır)yapıyosun ve bahsettiğin uyarı kaybolucaktır.
M.Kemal VARCIN 03-11-2006, 22:22 nfaz sorun bozaya ama bende birseyler soylemek istedim bu durumuna.Bunları sende biliyorsun ama yine soyleme geregi duydum.5 katlı bir bina tasarlıyorsun ve zemin kat kolon boyu 5.4 iken ust katlarda 2.8m.Simdi kolon boyutları ust katlarda degişmedigi için ve zemin katın uzunlugu az oldugu için zemin katın rijitligi diger katlara oranla cok az olacaktır(Yarısı kadar)Bu durumda sen cozum olarak etriye sıklastırmasını dusunmussun.dogru bir karar ancak dedigin gibi ara kat yapsan yani binayı cepecevreleyen kirişle donsen bu kezde orta kolonların boyları ile kiriş ile dondugun kolonların boyları farklı oldugu için farklı rijitlikte farklı davranısta ve farklı burkulmalara maruz kalacaktır.Yani iki secenektede risk var.Bence o projeyi aldıgın mimara ne amacla bukadar buyuk bir yukseklik dusundugunu oncelikle bir sorun.Biliyorsunuz Turkiye cok onemli bir deprem bolgesi ve o mimarın zemin katı bu kadar yuksek yapmasının sakıncalarını anlatın.Zemin katın rijitligini arttırmak gerekirken(ya zemin kat yuksekliginin azaltılması yada diger katlara gore kolon boyutlarının buyuk olması)zemin kat yuksekligini diger katlara gore 2 kat yuksek yaparak rijitligini azaltmanın bir anlamı olmalı.
Oncelikle forumda karsılastınız mı bilmiyorum.Mimarın tasıyıcı sistemi adlı konuda bunun gibi bir cok konu konusuldu mimar hep estetigi dusunur emniyeti dusunmez dedik.Ve tasıyıcı sistem secimi insaat muhendisine ait bir konudur denildi.Burda mimarın uygulamaya calıstıgı estetik yuzunden insaat muhendisi olarak emniyetten vazgecmeyin ve size oneri olarak o projeyi çizen mimarla konusarak bu yaptıgı mimarinin sakıncalı oldugunu anlatın.Ve sizin kafanıza uyan ve sizi soru işaretleti içinde bırakmayan bir sisteme uyan mimari proje yapılmasını isteyin yada beraber oturun ve bazı seyleri beraber karar verin.Benim sahsi gorusum bu sekilde eger halen bu mimari uzerinde diretiyorsa bence kibarca projeyi geri teslim edin...
Eger sistem hakkında fikrimi sorarsan ben 5.40 m boyunda kolon yapmayı tercih ederim.Cunku araya atılan kirişlerin ortada bulunan kolonlara bir faydası olamayacak sanki arada tesisat katı gibi bir kat olusmus olacak.Farklı burkulma boyları,farklı rijitlikler,farklı davranıslar olacaktır...Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...
Bence o projeyi aldıgın mimara ne amacla bukadar buyuk bir yukseklik dusundugunu oncelikle bir sorun.
Soru Boza'ya ama bende yazmak istedim...
Tam yapsatcı müteahhit işi bi proje olmuş:D Üst katlar 2,80 m alt katlar 5,40 m.
İmar yönetmeliği müteahhitin aklına yenik düşmüş yine(Herhangi bir katta kat kazanacak yükseklikte kat yapılmaz diyor imar yönetmeliği, üstteki katlardan 10cm artırıp zeminde 2,70 lik iki dükkan kazanacak kullanma izninden sonra uyanık müteahhit)
Benimde çok başıma geldi bu durum. Mimar arkadaşlarımı ikna ettim ama onlar müteahhitlerini ikna edemediler...Ben yapmadım başkası yaptı projeleri ve sonunda bende çaresiz bikaç proje yaptım... Cömert kolon boyutları,sık etriye ve sadece o katta perdeler yaptım (Kolon büyütme yapmamıştım, perdeyle daha rijit bir kat elde edeceğimi düşündüm, üst katlarda kolon boyutundaki küçülme uygulamada boyuna donatıların sürekliliğinde sıkıntı yaratıyor, tabi herkesin yorumu farklı)
Neyse konu sta4cad başlığına açılmış,Boza'ya sorulmuş, daha fazla yazıp konuyu dahada dağıtmak istemem(başka bi yere taşınırsa orada tartışırız, çok önemli bir konu , bu müteahhitleri biri(bence mimar ve mühendisler) durdurmalı )
o uyarıyı dikkate alman gerekiyor.problemi şu şekilde çözebilirsin genel opsiyonlardan analiz opsiyonlarına giriyosun oradan genel analiz opsiyonlarına giriyosun oradaki zemin gerilmesi deprem azaltmasını 0 (sıfır)yapıyosun ve bahsettiğin uyarı kaybolucaktır.
sn inpro bilgilendirmen için tesekkür ederim.uyguladım sorun çözüldü.
Sn. Boza
Elimde 5 katlı bir betonarme konut projesi var, mimaride zemin kat yüksekliği 5,40 m olarak gözüküyor. Diğer kat yükseklikleri ise 2,80 m.
İmar ise zemin üstü 4 kat (12,50).
Mimar zemin katta yapı içinde kesinlikle herhangi bir kotta kiriş yapmamı kabul etmiyor.
Zemin katta sadece yapının dışında 2,70 seviyesinden kiriş yapmama ve 5,40 kotunda kat kirişlerini atmamı istiyor. Ben tereddütte kaldım. Acaba bir arakat düzenleyip(2,70 yüksekliğinde) sadece yapı dışından kiriş yapsammı, yoksa hiç ara kat tanımlamadan 5,40 kat yüksekliğimi yapsam. 10 luk ve çok sık (5 cm) arayla kolonlarda etriye yapsam nasıl olur.
Tereddütte kalmamın sebebi eğer dışarda kiriş atarsam kolon yüksekliklerinde farklılıklar olcağı için (farklı burkulma boyları olşucağı için) sanki arada kiriş yapmaktansa 5,40 kat yüksekliğine göre çözmek sadece pencere üstlerinde konstrüktif hatıl yaptırmak daha mantıklı geldi bana.
Programda her iki şekildede çözdüm fakat fikrinizi almak istedim. arakat seviyesinde kiriş dönünce kolon kiriş kesme güvenliğinde daha fazla sayıda kolonda uyarı veriyor.
Eğerki kafama yatmayan bişey olursa projeyi iade bile edebilirim
İyi çalışmalar.
Sn. nfaz, bu tarz problemler sıklıkla karşımıza çıkıyor, içerde zemin katta maksimum deprem kuvvetini her iki yönder %90 nını karşılayacak bir kaç perde tanımlamanızda fayda var! 2.70 kotunda çevre kirişlerini koyarsanız ki koymanızı tavsiye ederim, burdada kirişlerin saplandığı kolon yönlerinin kuvvetli tarafta kalması gereklidir! Aksi durumda kesme güvenlikleri yetersiz kalır ve burkulmayı tetikleyen tesirlerin etkisini arttırabilir! Bu gibi bölgelerde kalan kolon kesitlerini kareye yakın yada kare kesit tutmanızda fayda var!
Saygılarımla.
uğur oflaz 06-11-2006, 15:31 sayın boza,
sta4-cad de çizimleri çıktı için ozalitciye götürdüğümde
(ş), ve (i )ler soru işareti şeklinde çıkıyor.ayrıca( fi )ler de soru işareti şeklinde
çıkıyor. auto-cad de nasıl düzelteceğiz.
2. bir sorum kalem kalınlıkları ne olacak.
uğur oflaz
M.Kemal VARCIN 06-11-2006, 21:52 ugur oflaz onun için fontlar var o fontları kullanmazsanız o sekilde cıkar.Sta fontları bilgisayarınızdaki sta içindeki fontla ilgili klasorun içine kopyalamanız yeterli...
İyi çalışmalar...
Sn Boza, Merdiven ve plak FEA analizi bölümünde yaptığımız hesapların raporlarını ingilizce olarak alabiliyormuyuz?
Teşekkürler.
sayın boza,
sta4-cad de çizimleri çıktı için ozalitciye götürdüğümde
(ş), ve (i )ler soru işareti şeklinde çıkıyor.ayrıca( fi )ler de soru işareti şeklinde
çıkıyor. auto-cad de nasıl düzelteceğiz.
2. bir sorum kalem kalınlıkları ne olacak.
uğur oflaz
Sn. uğur oflaz, Font problemi için, [Only registered and activated users can see links] dosyasını indirip çalıştırın sorununuz halle olacaktır.
Kalem kalınlıkları:
1 no 0.2
2 no 0.3
3 no 0.4
4 no 0.5
Saygılarımla.
Sn Boza, Merdiven ve plak FEA analizi bölümünde yaptığımız hesapların raporlarını ingilizce olarak alabiliyormuyuz?
Teşekkürler.
Sn. faith hesap raporlarını ing alabilmeniz mümkün bunun için proje opsiyonlarını yada hesapların bastırılması ile ilgili bölümden ayarları değiştirerek düzelte bilirsiniz, şayet çözemezseniz tekrar msj atın, resimli olarak izah etmeye çalışırım.
Saygılarımla.
Sn Boza hesap raporları bölümündeki opsiyonlardan ingilizce seçeneğini biliyorum ama ben sadece merdiven hesabının raporunu almak istiyorum sonuçların printerden alınması bölümünden bu raporu alamıyoruz sanırım, plak fea analizi bölümünden aldığım rapordada ingilizce opsiyonu yok.
Ayrıca 2.5m konsol mantar döşeme deniyorum ancak sta 318mm ani sehim, 824mm zamana bağlı sehim 8.9mm elastik sehim hesaplıyor, tabi bu değerler kabul edilemez ama bu hesapları anlamıyorum ben kendim hesaplıyorum sehim değerlerini burda çıkanlardan çok farklı. ayrıca stanın hesapladığı elastik sehimde acaba katsayılarla artırılmış yükleri mi alıyor?
teşekkürler..
meçhulmüh 09-11-2006, 01:35 Yapıya deprem perdesi koyduğumuz zaman;sta her iki yöndede deprem yükünü tamamının perdeler tarafından karşılanması kontrolü yapıyor ve x-y doğrultularında örnek 4-5-6 katlarında deprem yüklerinin tamamının perdeler tarafından taşınmadığını söylediği durumlar oluyor. Böyle durumda perde gövde pursantajını 0.0025 in üzerine çıkarmak yeterli olur mu? yoksa bütün deprem yüklerinin perde tarafından taşınması zorunluluğu mu var acaba?
syucehan 09-11-2006, 07:37 sayın M. Boza
sta ile radye temel çözerkan asansör altının temel seviyesinden 1m düşük olması gerekiyor bu temeli nasıl oluştururum. selamlar
sayın M. Boza
sta ile radye temel çözerkan asansör altının temel seviyesinden 1m düşük olması gerekiyor bu temeli nasıl oluştururum. selamlar
YANITLAMAYA CALIŞAYIM İZNİNİZLE RADYEYİ DUSURECEĞİNİZ KISIMDAN İTİBAREN PARCALI TANIMLAYIN DUSECEK KISMIN UZERİNDE SAĞ TIKLAYIP RADYE BİLGİSİNE GİRİN VE ALT KOT TANIMLAYIN UMARIM YARDIMIM OLMUŞTUR KOLAY GELSİN
Degerli arkadaşlar, gün içersi bazen yogun oluyorum, akşam üstü cevap verecem sorularınıza.
Saygılarımla.
boza abi merhaba. abi ben bi soru daha sormak istiyorum müsadenle. sürekli temele ait minumum koşullar varmı .sadece yükseklikle ilgigi ona açıklığını en az 10 da biri diye. yönetmelikelre baktım bulamadımda artı verdiğin bic evapta ana kirişlere tali kiriş atmakla alakalı,demişinki momentin sıfır olduğu yerden. ben momentin sıfır olduğu yeri nasıl bilecem?
belki cahilce sorulmuş soru olabilir ama bilmiyorum. şimdiden teşekkürler abi
boza abi merhaba. abi ben bi soru daha sormak istiyorum müsadenle. sürekli temele ait minumum koşullar varmı .sadece yükseklikle ilgigi ona açıklığını en az 10 da biri diye. yönetmelikelre baktım bulamadımda artı verdiğin bic evapta ana kirişlere tali kiriş atmakla alakalı,demişinki momentin sıfır olduğu yerden. ben momentin sıfır olduğu yeri nasıl bilecem?
belki cahilce sorulmuş soru olabilir ama bilmiyorum. şimdiden teşekkürler abi
Sn. serttac, temellere ait konstrüktif esaslar mevcuttur, bunlar minumum don derinliğine göre, temelin cinsine göre değişmekte! TS500 de ve Hemen hemen bütün betonarme kitaplarda bu konudan bahis geçer!
Moment sıfır olayına gelince, ölü ve hareketli yük altında, iki ucu ankastre kirişte, moment diyagramı çizilecek olunursa, momentin sıfır olduğu noktalar, "moment sıfır noktası" olarak anılır! Bu mesafe, genelde kiriş üzerindeki yükün dağılımına göre, kirişin kolondan kendi açıklığının yaklaşık olarak 1/4 veya 1/5 noktalarına tekabül ettiğini varsayabiliriz!
Saygılarımla.
meçhulmüh 13-11-2006, 22:02 Yapıya deprem perdesi koyduğumuz zaman;sta her iki yöndede deprem yükünü tamamının perdeler tarafından karşılanması kontrolü yapıyor ve x-y doğrultularında örnek 4-5-6 katlarında deprem yüklerinin tamamının perdeler tarafından taşınmadığını söylediği durumlar oluyor. Böyle durumda perde gövde pursantajını 0.0025 in üzerine çıkarmak yeterli olur mu? yoksa bütün deprem yüklerinin perde tarafından taşınması zorunluluğu mu var acaba?
Yapıya deprem perdesi koyduğumuz zaman;sta her iki yöndede deprem yükünü tamamının perdeler tarafından karşılanması kontrolü yapıyor ve x-y doğrultularında örnek 4-5-6 katlarında deprem yüklerinin tamamının perdeler tarafından taşınmadığını söylediği durumlar oluyor. Böyle durumda perde gövde pursantajını 0.0025 in üzerine çıkarmak yeterli olur mu? yoksa bütün deprem yüklerinin perde tarafından taşınması zorunluluğu mu var acaba?
Sn. meçhulmüh, Perdelerin görevi deprem esnasında yapıya etkiyen deprem kuvvetinin büyük bir kısmını her iki doğrultuda taşımak için tasarlanmak zorundadır, kat kat deprem kuvvetini perdelere taşıtmak için perdelerin gerekli minumum boyutlara sahip olması gerekmekte, prusantajı arttırmak çözüm degildir, önemli olan "uzun/kısa kenar oranın > 7 den büyük ve eşit olması gerkmektedir! Ayrıca geometrik konumlanmaları nedeniyle, yük dağılımıda değişmektedir! Perdeli yada perdesiz her iki yapı türü içinde taşıyıcı sistemin geometrisi x-x ve y-y yönlerin eşit ve dengeli kurgulanması önem arz etmektedir!
Saygılarımla.
boza abi yakında kafayı yiyecem. önce 2 yıllık bitirdim sonra 4 yıllığa geçiş yaptım burayıda zamanında bitirdim. şimdi bi yerde proje öğrnmek için girdim geçici ayakişlerinden başka bir şey yapmıyorum. abi maaşı geçtim yeni mezun olanlara proje işini hakkıyla öğretecek bürolar mevcutta ben mi bulamıyorum.
Şayet istanbulda ise, sana burdan birkaç proje bürosu ismi verebilirim ve bu ofisler duayendir bu konuda,
* BALKAR Mühendislik
* ALTINOK Müşavirşlik Müh.
* ERDEMLİ Mühendislik
* FONKSİYON Mühendislik
Bu firmalar proje ve müşavirlik konusunda ülkenin saygın ofislerindendir, bunlardan biri ile temas kurp işe başlarsanız ilk etapta yaptığınız işi yadırgamayın zamanla tecrübe kazanacağınızdan eminim, yeterki yaptığın işi sev!
Saygılarımla.
boza abi buralara cv mimi yolluyayım. sonuçta cv mi yollarsam ne kadar dikkate alırlar. işi sevmeye gelince abi ben bişeyler yapmak istiyorum. ciddi anlamda işi öğrendikten sonra ayakçılık yapmakda önemli değil ama dediğim gibi abi düzgün bir şekilde iş öğrenmek.abi bu arada msn adresini vermişin burdaki sayfalardan birinde ekleyebilirmiyim seni abi. *
stada redye temel tasarımında temelin herhangi bir yerinde asansör boşluğu bırakarak çözüm yapabiliyormuyuz...(yani radye temel boşluklu olacak)... eğer yapılabilirse nasıl olabilir.. radye döşemelerini parça parça yapıyorum ama sonuçlar hep değişik oluyor .parçaların şekli bile sonuca etki ediyor..max zemin gerilmesi hepsinde farklı çıktığı gibi değerler arasındada bayağı fark var... stada kirişsiz radyeyi tek plak halindemi çözmek gerekiyor acaba... ozaman asansör boşluğunu nasıl çözecez.... yardımcı olursanız sevinirim...
insmuhgk 22-11-2006, 16:48 STA4 de radye temel yani kirişsiz radye tanımı için tek parça döşeme girmek gerekmez, zaten palaklar sonla elemanlara bölüneceği için
mimariye uygun istediğiniz şekil ve sayıda plak girebilirsiniz, (plak kalınlığı ve kotuna dikkat ederek)
Asansör boşluğu için, o bölgenin plağını daha düşük kotta modellemelisiniz, sistem plak kalılığı kadar düşeyde de plağı oluşturacaktır, yani bir nevi düşey temel kirişi modellenecektir.
(plaklar değişik kotlarda girildiğinde, düşey plaklarla süreklilik otomatik olarak sağlanır)
uzman inş. müh G. KÖSE
|