Orijinalini görmek için tıklayınız : Yakin Mesafe Deprem Etkİlerİ

uğur oflaz
08-12-2006, 14:18
YAKIN MESAFE DEPREM ETKİLERİ:
özellikle istanbulda güçlendirme porojesi yapan arkadaşların dikkat etmesi gereken konulardan biriside yakın mesafe deprem etkileridir.
bizim tdy 98 ve yeni 2006 deprem yönetmenliklerimizde bulunmayan bu konu amerikan UBC 97 de yer almaktadır.
buna göre olası deprem merkezine yapımızın mesafesi 2 km veya daha azsa Ca ve Cv katsayılarını 2 almak, yani deprem yüklerini ikiyle çarpmak
eger mesafe 10 km veya daha azsa ki istanbul bu durumdadır Ca:1 Cv.1.2 almak yani deprem yüklerini % 20 artırmak gerekmektedir.
en azından istanbulda güçlendirme projesi yapan arkadaşların bu şekildede çözerek yapılarının güçlendirilmiş durumunu çek etmelerinde fayda var.

uğur oflaz
proje kontrol müşaviri
[Only registered and activated users can see links]

bauinj
22-12-2006, 08:37
[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])

CA Ve CV zemin yapısı, deprem bölgesi ve faya en yakın uzaklık birlikte değerlendirilerek ortaya çıkarılır.

Böylece deprem kuvvetlerini; ülkemiz deprem yönetmeliğinde belirtildiği üzere standart tiplerden seçmek yerine bu yöntemle özelleştirebiliriz.

Yakın fay etkisi hakkında bir fikir oluşturması açısından bazı tabloları derleyebildim.

Konu esasında Statik-İtme (pushover)ve Zaman Alanında Çözüm (Time History) Analiz yöntemlerinde kapsayacak şekilde incelenebilinir. Çünkü asıl amaç bu etkiden ve diğer parametrelerden yararlanarak spektrum eğrisinin oluşturulmasıdır.

Saygılarımla

(Sayın Uğur Oflaz'a bu konu için teşekkür ederim.)
(Sayın salihpehlivan'a uyarısı için teşekkür ederim.)

Yapı Mühendisi
22-12-2006, 16:02
Sayın Bauinj ,
Eklediğiniz döküman resim olarak açılmıyor dolayısıyla okuyamıyorum,
Okunacak şekilde düzeltir misiniz ?

H.Kumral
27-12-2006, 07:25
salihpehlivan yabancı e book kısmına ubc97 volume 2 yi eklemiştim ondan faydalanabilirsiniz