Orijinalini görmek için tıklayınız : Zımbalanma donatıları

KUTLUMÜH
21-11-2006, 19:58
kolonlarda meydana gelen zımbalanma etkisine karşılık
idecad programı donatıları belirlemekte.Bu belirleyici özelliğe
müdahale edebiliyormuyuz?yani bunun ile ilgili bir fonksiyon tuşu varmı?
donatıları neye göre atmakta?teşekkür ederim...:confused: :confused: :confused:

Yapı Mühendisi
22-11-2006, 09:11
Kolonlarda zımbalama meydana gelmez.
Kolonlarda oluşan eğilme momentleri temel plağına yaklaşık %40 ı kadarlık kısmı burulma momenti olarak aktarılır bu burulma momentleri ile eksenel yük temel plağında asal çekme gerilmeleri oluşturur.Bu gerilmeler zımbalama dediğimiz olayı gerçeklestirir.
İdecad zımbalama donatısı atmaz.Asal çekme gerilmeleri plakça taşınabilecek seviyenin üzerinde ise olumsuz mesaj verir.
İdecad in kirişsiz radye plaklarını donatılandırma tekniği pilyelidir ve bu pilyeler zımbalama donatısı olarak ta düşünebilir.

KUTLUMÜH
22-11-2006, 10:05
kolonlarda ki zımbalanma etkisi kolonun kendisinde değil
kolonun oturmuş olduğu temel palğında , oturduğu noktada olmaktadır.
benim bahsettiğim buydu.bu zımbalanma etkisini azaltmak için ya manuel olarak yada idecad tarafından kolon altına donatılar atılmakta.ben bunu soruyorum.ayrıca verdiğiniz cevapta çelişki var.bir olmaz diyorsunuz birde
zımbalanma ile ilgili kolonlardan bilgi veriyorsunuz....ayrıca bu işi tam olarak bilen yok.herkes kafasına göre donatı koymakta.ben bunun standartını aramaktayım.teşekkürler
....

Yapı Mühendisi
22-11-2006, 10:38
kolonlarda ki zımbalanma etkisi kolonun kendisinde değil
kolonun oturmuş olduğu temel palğında , oturduğu noktada olmaktadır.
benim bahsettiğim buydu.bu zımbalanma etkisini azaltmak için ya manuel olarak yada idecad tarafından kolon altına donatılar atılmakta.ben bunu soruyorum.ayrıca verdiğiniz cevapta çelişki var.bir olmaz diyorsunuz birde
zımbalanma ile ilgili kolonlardan bilgi veriyorsunuz....ayrıca bu işi tam olarak bilen yok.herkes kafasına göre donatı koymakta.ben bunun standartını aramaktayım.teşekkürler
....

Zımbalamaya neden olan yükler kolon tarafından plağa aktarılır ve zımbalama kesmesi plakta oluşur, kolonda bu nedenler herhangi bir kırılma oluşmaz.Cevabımda ve bu konuda çelişki ve bilgi eksiği yoktur.
İdenin kolon altlarına attığı donatılar bu bölgedeki negatif momentleri karşılamak içindir.Standartı mevcuttur.TS500 de mevcuttur.Hesap yöntemi içinde Prof.Dr.Uğur Ersoy'un Betonarme kitabını inceleyiniz.Orada çok net olarak anlatılmaktadır.

KUTLUMÜH
22-11-2006, 10:59
halen istediğim cevap yok.siz bilineni söylüyorsunuz.bunu herkes biliyor.
benim sorduğum idenin birçok projesinde karşılaşılan bu durumu kontrol altına alabildiğimiz bir fonksiyonun var olup olmadığıdır.anlattıklarınızın hepsi doğru.çelişkinin de olduğu yer zımbalama dediğimiz olay gerçekleşir diyorsunuz sonrada kolonlarda zımbalanma olmaz diyorsunuz!!!bende kolonda değil zaten temel de oturduğu noktada olur bu etki diyorum.aslında aynı şeyleri konuşuyoruz ama farklı anlatıyoruz sanırım.neyse cevap için teşekkürler.isterseniz size bir kaç proje yollayayın bakın idecad nasıl zımbalama donatısı atmış...

abacı
22-11-2006, 11:32
ide zımbalama kontrolü yapmıyor.ben şahsen pilyesiz çözüp temel kirişi altlarına mesnet atmaktayım.fakat kolon raporundan kolonlara gelen Nd kuvvetlerinden en büyüğünü alıp TS500 deki zımbalama kontrolünü elden yapmaktayım.kurtarmadığı durumlar olmakta.....bu durumda kendim manuel olarak kolon altlarına mesnet ilave etmekteyim

cassabotanic
22-11-2006, 11:38
ideCAD Zımbalama donatısı gerekmeyecek şekilde kesit tahkiki yapar. Ve plak kontrol edilir. Kolon cevresinde oluşan etki beton tarafından karşılanacak şekilde tasarım yapar.

wolf_of_dreams
05-12-2006, 19:47
idecad zımbalama kontrolu yapmıyor yanı o atılan donatılar ılave donatılardır zımplama donatısı degıl zımbalama donatısına gerek olup olmadıgına bakmak ıcın kolon baslıgı olusturup o bolgedekı vpd degerıne bakarsın eger az ıse zımbalama hesabını elle yapman gerekır

KUTLUMÜH
07-12-2006, 07:40
vpd değeri neye göre az ise.baz alınan değer
nedir?teşekkürler:)

wolf_of_dreams
08-12-2006, 14:23
zımbalama dayanımının ordakı olusan vpd degerınden az ıse orada zımbalama donatısı hesabı yapman lazım yanı vpd degerın buyuk vpr degerı cıkması lazımkı temel zımbalama kontrolunde sorun cıkarmasın ...betonarme kolon baslıgı bolumunden tek tek olusturdugun kolon baslıkalrına bakabılırsın ve bu degerlerı karsılastırabılırsın olusan zımbalama farkına gorede donatını elle hesaplarsın ama kolon baslıkları olustururken dıkkat etmen gereken kolon baslıgında yukseklıkle ılgılı tum degerlerı 0 alcaksın daha sonra kolon baslıgı olusturacaksın program zaten zımbalama bolgesını kendı hesaplar..bir oncekı yazıda zımbalama kontrolu yapmıyor demıstım aslında ıde yapıyor ama zımbalama donatısı hesabını yapmıyor sadece sana o bolgenın zımbalama dayanımı hesaplıyor ve sende ona gore donatı gerektırıyorsa hesabını yapıyorsun

muz_o2000
11-12-2006, 15:08
Arkadaşlar ide radye temellerde zımbalama kontrolünü otomatik olarak yapıypr ancak bunu raporlarda göstermiyor fakat zımbalama donatısı gereken yere de donatıyı koyuyor.
Şayet raporlarda zımbalama hesabını görmek isterseniz mimari planda kaoln altına tabla ve başlık kalınlığı sıfır olan kolon başlıkları girersiniz. Hesap yapıldıktan sonra roprda zımbalam hesabını yaptığını görürsünüz.