Orijinalini görmek için tıklayınız : Çatı Cad
MahmutAy 27-04-2006, 20:02 Detaylı bilgi: [Only registered and activated users can see links]
ÇATI CAD ver. 9.0. programı tek katlı sanayi türü yapıların projelendirilmesinde kullanabileceğiniz toolsları içeren bir yazılımdır. Program bölümlerinin detaylı açıklamalarına aşağıda linklerden ulaşabilir, eğitim videolarını ve örnek proje çıktılarını indirebilirsiniz.
[Only registered and activated users can see links]
MahmutAy 27-04-2006, 20:05 ANAMENÜ
[Only registered and activated users can see links]ü eğitim videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])ÇATI CAD ver. 9.0 programı tek katlı sanayi türü yapıların projelendirilmesinde kullanabileceğiniz toolsları içeren bir yazılımdır.
Yazılım ile pratikte çok kullanılan makas tiplerine ait hesaplamalar ve detay çizimleri kolaylıkla hazırlanabilmektedir.
Makas hesaplarını takiben 2U ve borudan oluşturulan kolon elemanları hesabı da alttan ankastre konsol eleman olarak boyutlandırılmakta ve detaylandırılmaktadır.
Kolon hesapları sonrasında tekil temel hesabı ve detayları da yapılmaktadır.
Parametrik veri girişi ile tekil temelli temel aplikasyon planı da kolayca hazırlabilir.
Sisteme ait aşık hesapları da dolu gövdeli aşık , r kiriş aşık ve uzay aşık formlarında hesaplanabilmektedir. Uzay aşık elemanı 3 boyutlu analiz ile çözülmekte ve detay paftası da hazırlanmaktadır.
Ayrıca çelik proje hesaplarında kullanabileceğiniz çelik birleşim hesapları da programın çelik tools bölümünde yeralmaktadır.
Çizimlerin tamamında pozlandırma ile metraj tabloları otomatik olarak yapılmakta ve yapıda kullanılan çelik yapı elemanlarının parça numaralı metrajları da bu çizimde gösterilmektedir.
Hazırlanan çizim paftaları DWG / DXF formatında da saklanabilmektedir.
Programın kullanımına ait AVI formatındaki eğitim dosyalarına da anamenüden ulaşmak mümkündür. Bu videolar ile programın kullanımı anlatılmıştır.
MahmutAy 27-04-2006, 20:07 Yapı 3D Bilgi Girişi
[Only registered and activated users can see links]ı 3D Bilgi Girişi tanıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Yapıya ait geometrik verilerin girildiği bölümdür. Bu bölümde yapıyı oluşturan yapı elemanlarının yerleşimleri girilebilmektedir. Burada girilen geometrik ölçüler daha sonra makas , kolon , aşık gibi yapı elemanlarının çözümünde , temel aplikasyonu ve çatı planı gibi paftaların çizilmesinde yardımcı değer olarak kullanılmaktadır.
Bu bölümde ayrıca projeye ait çalışma dizini de oluşturulabilmekte ya da varolan dizin açılabilmektedir.
MahmutAy 27-04-2006, 20:08 Makas Tipleri Hazırlama
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]Örnek hesap çıktısı indir ! ([Only registered and activated users can see links])
Pratikte en çok karşılaşılan makas tipleri projelendirmeyi bekler. Projenize uygun olan makas tipini seçip parametrik verileri girdiğinizde metrajlı-pozlu makas paftanız 2L profil kullanılarak derhal hazırlanır. Paftaların tümünde kullanılan profiller ve levhalara ait pozlu çizimin yanısıra metraj tablosu da oluşturulur. Programda ihtiyaç duyulan yeni makas tipleri de sürekli eklenmektedir. Tipler sınırlı sayıda görülmekle birlikte parametrik ölçülerde yapılan değişiklikler farklı tip makasların üretilmesine de olanak vermektedir.
Seçilecek olan herbir tipe ait makasın geometri ve yük bilgileri kolayca girilebilmekte ve şekil grafik ortamda görülmektedir. Parametrik veri girişinin ardından hesaplar yapılmakta , makasa ait detay paftası optimal kesitli 2L korniyer ile kullanıcıya sunulmaktadır.
MahmutAy 27-04-2006, 20:09 Aşık Hesapları
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Tamamı boru elemanlardan oluşan uzay aşık, makaslar arası mesafenin nispeten büyük olduğu durumlarda dolu gövdeli aşık elemanlara göre ekonomi sağlar.
Programda uzay aşık elemanına ait geometrik veriler ve global yük değerleri girildiğinde analiz 3 boyutlu olarak yapılmakta ve çubuk elemanları otomatik boyutlandırılmaktadır.
Hesap sonrası kullanıcıya, seçilen kestler üzerinde değişiklik yapma olanağı sağlanır. Uygun kesitler onaylandığında metrajlı çizim detay paftası oluşturulur. Bu çimim DWG / DXF formatlarında saklanabileceği gibi direkt olarak yazıcı veya çiziciden çıkartılabilir.
Programda hesap çıktıları grafik formatta ve anlaşılır bir sırayla hazırlanmaktadır. Bu da kontrol eden kurumların proje sonuçlarına daha iyi adapte olmasını sağlamaktadır.
[Only registered and activated users can see links]Örnek Hesap çıktısı indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ! ([Only registered and activated users can see links])
MahmutAy 27-04-2006, 20:10 Uzay Aşık Hesapları ve Çizimi
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Yapıya ait parametrik veriler girilerek çatı planı hazırlanabilmektedir. Yazılım çatı planına ait aks bilgilerini, makas yerleşimi ve aşık yerleşimini formdan alarak çatı planına esas çizim paftasını oluşturur.
Parametrik olarak oluşturulan çatı aplikasyon planı DWG / DXF formatında saklanabileceği gibi direkt olarak çıktı da alınabilir.
[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ! ([Only registered and activated users can see links])
MahmutAy 27-04-2006, 20:11 Betonarme Kolon Hesapları
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Betonarme kolon programı, kolonlarını yerinde dökme yada prefabrike, makaslarını da çelik konstrüksiyon olarak düşüneceğiniz sanayi türü yapılarda kullanılabilecek bir hesap bölümüdür.
Programla alttan ankastre, üstten serbestçe hareket edebilen konsol kolon hesabı yapılabilmektedir.
Makas elamanından alınan mesnet reaksiyonları kolon üst ucuna kütle olarak etkittirilerek eşdeğer statik analizle hesap yapılmakta ve çıktılar grafik formatta kullanıcıya sunulmaktadır.
[Only registered and activated users can see links]Örnek Hesap çıktısı indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]
MahmutAy 27-04-2006, 20:13 2U Çelik Kolon Hesapları ve Çizimi
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])ÇATI CAD programı ile betonarme kolon , 2 NPU profilden oluşan ara plakalı çelik kolon ve boru kolon hesabı ve çizimi de yapılabilmektedir. Ekrana gelen veri giriş formuna gerekli geometrik veriler girilir istenirse kolona tesir eden yükler makas çözümünden otomatik olarak alınır.
Girilen bu değerlerle kolon hesapları yapılır, hesapları takiben ekrana gelen parametrik çizim formunda çizime ait değerler kullanıcının isteğine göre düzenlenebilmekte ve pozlu - metrajlı detay çizim paftası hazırlanmaktadır.
Parametrik çizim formunda kolona ait üst ve alt ucun plaka ve bulon ebatları ile yerleşimleri kolayca düzenlenebilir.
2U profili birbirine bağlayan bağlantı plakaları parçalı olduğu gibi sürekli levha olarak ta düzenlenebilir. İstendiği takdirde bağlantı plakaları iptal edilerek 2U profili birbirine direkt kaynaklı olarak dizayn edilebilir.
[Only registered and activated users can see links]Örnek Hesap çıktısı indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ! ([Only registered and activated users can see links])
MahmutAy 27-04-2006, 20:14 Çelik Boru Kolon Hesapları ve Çizimi
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Boru kolon programında da kolona ait yük ve geometri bilgileri girilerek çözüm sağlanır. Çözümde diğer kolonlarda olduğu gibi alttan ankastre, üstten serbestçe hareket edebilen eleman dikkate alınır. Makas mesnet reaksiyonları da forma otomatik olarak getirilebilir.
Boru kolona ait çözümden sonra çizim parametre formunda kolonun üst ve alt mesnet noktalarına ait plaka ve bulon bilgileri girilebilir. Bu şekilde geometrik düzenlemesi yapılan boru kolonun çizim paftası da metrajlı ve pozlu olarak DWG / DXF formatlarında hazırlanabilir.
[Only registered and activated users can see links]Örnek Hesap çıktısı indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]
MahmutAy 27-04-2006, 20:15 Tekil Temel Hesapları ve Çizimi
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Tekil temel veri giriş formu ile yük ve geometri verileri girilerek tekil temel hesapları yapılabilmekte ve dizayn 3 boyutlu olarak izlenebilmektedir.
Tekil temel hesabı için gerekli yükler kolon hesapları sonucundan otomatik alınabildiği gibi istenirse kolon hesaplarından bağımsız olarak ta hesap yaptırılabilir. Tekil temele gelen üst yapı etkileri kullanıcı tarafından da girilebilir. Bu sayade başka hesap programları ile çözülmüş yapıların tekil temel hesapları ve çizimleri de yapılabilmektedir.
Hesapların ardından parametrik çizim formu ile tekil temel geometrik verileri ve donatıları DWG / DXF formatlarında saklanabilmektedir. Üzerinde hiçbir değişiklik yapmaya ihtiyaç duymaksızın metrajlı çizim paftası hızlı ve sorunsuz hazırlanır.
[Only registered and activated users can see links]Örnek Hesap çıktısı indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links]
MahmutAy 27-04-2006, 20:16 Temel Aplikasyon Planı Hazırlama
[Only registered and activated users can see links]ıtım videosunu indir ! ([Only registered and activated users can see links])Yapıya ait aks bilgileri ve tekil temel boyutları parametrik giriş formuna girildiğinde temel aplikasyon planı otomatik olarak hazırlanmaktadır. Gerek duyulan bağ kirişlerinin ortalarına yastık kirişleri otomatik olarak yerleştirilmektedir.
X ve Y yönlerindeki ara sayısı ve mesafeleri ile eleman boyutları verilerek düzgün akslı temel aplikasyon planını da hazırlanabilmektedir.
Parametrik veri girişi kullanıcı tarafından girilebileceği gibi 3D yapı giriş verisinden de otomatik olarak alınabilir.
[Only registered and activated users can see links]Örnek .DWG dosya indir ([Only registered and activated users can see links])
MahmutAy 27-04-2006, 20:16 Çelik Yapı Araçları
[Only registered and activated users can see links] Hesapları Tanıtım videosu ! ([Only registered and activated users can see links])[Only registered and activated users can see links] Tanıtım videosu ! ([Only registered and activated users can see links])Çelik yapı projelerinde çok karşılaşılan birleşim şekilleri ve eklerine ait hesapları yapabileceğiniz araçlara bu bölümden ulaşabilirsiniz.
Çatı makaslarının çekme elemanlarının 2L ek hesabı,
NPI, IPE, HEA formundaki elemanların küt kaynaklı ve çekme levhalı ek hesabı
NPI, IPE, HEA formundaki elemanların gövde ve başlık ek levhalı birleşim hesabı
Çelik konstrüksiyon yapılardaki kolon kiriş birleşim hesapları
Kolonların ankrajı için kullanılabilen kısmi borulu, tamamı borulu ve sadece ankraj mili tarzında ankraj hesabı
Bu bölüm programda sürekli geliştirilen kullanıcı istekleri doğrultusunda ilaveler yapılabilen esnek bir yapıya sahiptir.
kavramları sündüren,basitleştiren,avamlaştıran programlar....ataleti yüksek yurdum mühendislerinin cv doldurma çabasıyla öğrenme ihtiyacı duyduğu ....neyse...banane ..
ne demek istedin arkadasım izah edebilirmisin? burada arkadaslar bir paylaşım yapmıslar daha iyisini yapabilecegini düsünüyosan yap yoksa tenkit etme
SerkanÇelik 15-06-2006, 23:48 Burada tenkit edilen paylaşımın kendisi değil.Mühendisliğin bugünkü durumudur.Önüne gelen statik hesap yapabiliyor(!)bu programlarla.
ArkadaŞlar ..sİze Bİr Hİkayem Var...lÜtfen Okuyun..yillardan Berİ Pİyasada ÇaliŞan Bİrİ Olarak..alin Sİze TÜrkİye İnŞaat SektÖrÜ Resmİ..bakin İyİ İzleyİn..ve Bence Herkez Çok İyİ DÜŞÜnsÜn.....yanİ DÜŞÜnÜn Bİr..okuldan Mezun Oluyorsun..( Yari Dolu,yari BoŞ)..!...sonra YÜrÜ BÜro AÇ,hemen 10 Katli Bİ Bİnainin Hesabini Yapmaya ÇaliŞ !..yÜzÜne GÖzÜne BulaŞtir...temel KİrİŞlerİnİ Kat KİrİŞİ Gİbİ ÇaliŞtir,kolonlari DÜkkan Bozulmasin Dİye Tek Bİr YÖnde Yap,Çok Beton -demİr-Çikmasin Dİye( MÜŞterİ Özel İsteklerİ....!) 25*175 Deprem Perdesİ Yapmasindan KaÇin,zemİn EtÜt Raporunun Sadece İlk Sayfasina Bak..( Hanİ Emnİyet Katsayisa ( 3 Veya 5 E !) BÖlÜnen Sayfa Varya,o Rakami Al,bİlgİsayara Gİr..oh Be..oda Tamam.....dÜkkan Katini Özel HazirlanmiŞ İmar Durumlarina GÖre ! ( Zemİn Kat DÜkkan Olcak Ya Hanİ,6 Mt,sen Normal Kat Gİbİ ÇÖz,adam İlerde Bİ GÜzelde Batar Kat Yapsin,en Üstede Bİr Çati Kati,al İŞte,senİn Hesaplarda YÜklerİ Artirdinya,İŞte O Emnİyetler Bİr Çirpida Gİttİ..bu Arada Nur Topu Gİbİ Bİr Zemİnde "yumuŞak Kat" In Oldu..allah Anali Babali BÜyÜtsÜn İlk Depreme Kadar..!bİrde Sen Hesapta C25 Gİr,o MuhteŞem Programlarinda ..ama,elİne Keser AlmiŞ MÜteahhİt OlmuŞ O Zati Muhteremler Şantİyede O Betonu C10 ! İndİrsİn...! Al İŞte O Emnİyet Katsayilarida Gİttİ.....bu Arada SeÇİmler YaklaŞti,o Zati Muhterem MÜteahhİtler Bld BaŞkan Adaylarinin PeŞİnde KoŞturup ( Hanİ Beldelerİne Hİzmet Yapmak İÇİn ÖlÜyorlar Ya....! ) EĞer BaŞkan OlduĞunda Mevcut İnŞaatlarindakİ İmar Paftalarini DeĞİŞtİrİp 5 Kattan 8 Kata Çikararak Daha Çok Ev Yapip Beldedekİ O İnsanlarimiza İyİ Bİr Hİzmet GÖtÜrerek İnsanliĞa Hİzmetlerİndekİ O ÇirpniŞlarini GÖrmemek Elde DeĞİl....( Bakiniz 99 Depremİ,gÖlcÜk Vb DİĞer Bld Meclİs Kararlarina..!...ya Varya GerÇekten Çok Ucuz Bİr Hayatimiz Var...) Daha Var...İnŞallah Sİzİ SikmamiŞimdir...projecİ ArkadaŞ ,ormana Bakinca AĞaci GÖrmelİ..yanİ,bİryandan "acaba K122 KİrİŞİndekİ Duvarda Pencere Var,acaba Bu BoŞluĞu Duvar YÜkÜnde DÜŞeyİmmİ Yoksa Kalsinmi "dİye Saatlerce DÜŞÜnÜrken ,dİĞer Taraftan Yapi Sİstemİnİ SeÇerken YapmiŞ OlduĞu Can Alici Hatlari GÖrmez..al İŞte..sana..tecrÜbe...aslinda Sorun Taaaa BaŞlarda BaŞliyo Aslinda...Ülkemİzde Rantin En Çok Cİrİt AttiĞi Bİr SektÖrde GÖrev Aliyoruz...ve YaptiĞimiz İŞler Çok Ama Çok Cİddİ,ve Bİr Okadar İnsan SaĞliĞi İle Dİrek İlgİlİ OlduĞundan Dir Kİ,buna Rahmen Hala OturmuŞ Bİr Sİtemİmİz Yok..her Yil Yenİ YÖnetmelİkler,hesap Sİtemlerİ,yok Deprem Katsayisi,yok Beton En Az C20 Olmali,yok Yapi Denetİm,yok O Yok Bu...ya ArkadaŞ ,pekİ,her Yenİ Çikan YÖnetmelİklerden Sonra,mevcut Yapilan Yapilar Zan Altinda Kalmiyormu ? Yanİ Bu Nereye Kadar Gİdecek..bİrde 99 Depremİnden Sonra Çok Radİkal Kararlar Alindi Hemen Hemen Her Alanda DeĞİŞİkler Yapildi.....ama Bİr Yere Adam Gİbİ El Atilmadi...neresİmİ..? GerÇek Anlamda,Şantİyede O Canim GÜzelİm Projelerİ Uygulamaya ÇaliŞan Çirpinan! YÜzÜne GÖzÜne BulaŞtiran ! TaŞeron Ustalarimiz !...ya Bİr Bakin...berber ÇiraĞi Bİle Ülkede Çiraklik EĞİtİme Gİdİp Ustalik Belgesİ Vb EĞİtİmlerde Sonra Belge Alip İŞe Atiliyor...bİzde..nasil..sen Gİt GÜnlerce Kafa Patlat,hesap Yapa,gÜzelİm Projelerİ Hazirla...sonra Ver Mal Sahİbİne..o Da Gİtsİn Ucuz Dİye ( Ucuz Etİn Suyu Yavan Olur AtasÖzÜ Bence Sadece Bİzİm Ülkemİzde BİrtÜrlÜ GerÇek İlgİyİ GÖremedİ !,Özellİke Bİzİm SektÖrde...) Elİne Keserİ AlmiŞ.." Abey Ben Vallahİ Çok Guzel Yapcam..gÖzÜm BaŞin ÜstÜne " Deyİp AnlaŞirlar...ondan Sonra ..Şantİyede BaŞlar Fİlm...sen Gİdersİn Demİr KontrolÜne İlk Laf ..." Abey Sen GÜven,gÖzÜm Benİm,hİÇbİŞey Olmaz..nolcak 1 Demİrden Abey.., Kolon 10 Cm Dar OlmuŞ, "abey Vallahİ Kerestecİnİn Hatasi,ben Kalip ÖlÇÜlerİnİ DÜzgÜn Verdİm"...............gelsİn Felakatler......................ya Aslinda Sİze Ben Kİtap Yazarim Ama,kusura Bakmayin Şantİyeye Gİtmem Gerek,ÇÜnkÜ Benİ O "abeyler "beklİyo....:)))))))
SÖzÜn ÖzÜ : ( Benİm Can Alici GÖrÜŞÜm)...proje Yapanlar İÇİn Bİr Sinir Olmali..okuldan Çiktiktan Sonra MÜhendİs Mutlaka 5 Yil Şantİyede ÇaliŞmali...ve Ondan Sonra Projecİ Olmali..ve Projecİlere İmza Sinirlamasi Gelmelİ,herkez Proje Yapmamali.....
Bu Arada Devlet İhalelerİ,mÜteahhİtler ...! İle İlgİlİ Pek Yazmadim..ÇÜnkÜ Onlara Kİtapta Yetmez,ÖmrÜnde..))))
Tanri Hepİmİzİ Korusun ..amİn..
sabya_89 22-08-2007, 04:35 Bu güzel yazınız için teşekkürler. Bunu değiştirecek olan bizleriz ve tabi bizler de desteklenirsek. Böyle gelmiş böyle gitmemeli.
mydurgun 28-09-2007, 15:23 teşkkürler çok anlamlı bi yazı
evet güzel yazı. en önemlisi de siz cabalayin ugrasin tüm detayları projeye koyun yılların o ustası projenin içine eder. bide "abi her yerde böyle yapıyoh bişi olmaz" lafı var. ha bide "senden başka böyle diyen yok" lafları ve ayakları. adamlarda yüz yokki utansınlar.peki siz hiç duydunuzmu çöken binanın kalıpçısı demiricisi kim? duymadınız değilmi? peki inşaat onlara emanet. adamı bu inşaattan kov öbüründe gene karşında. birde orda burda seni kötüler; " o mühendis çok demir atar, filan yerde hata yapmış ben düzelttim gibisinden piyasadan seni silmeye çalışır. tutarmı? tutar abi. mal sahibi ona daha çok güvenir ne de olsa yılların ustası. Çare ne? çare şu: acil olarak her ustanın çalışma karnesi alması ve bunun ruhsata işlenmesi. hata yapan ve projeye uymayan ustanın belgesinin iptal edilmesi. kimmi yapacak İnşaat Müh odası. bayındırlık yada belediyeler... lütfen bu konuda Bayındırlık genel müdürlüğüne ve ilgili kurumlara yazı gönderelim. inanın 500 yazı gitsin bu sıkıntı biter. yoksa ustalar sizeiş yaptırmazlar. siz onlardan iş alırsınız. ha bide unutmayalım en büyük hırsız mal sahibidir. niyemi beni arayan mal sahiplerinin %80 i ustanın gazıyla "abey inşaata bi gelsen şu direk (kolon) biçimsiz kaldırsak diyorum. yada " abey falanca inşaatta şu kadar demir gitmiş bizimkinde niye bukadar? lan dümbük (kusura bakmayın hırslandım klavyeyi kıracam valla) o başka bu başka seninkinde çift bodrum var dükkan var asma kat var daire var açıklık var dubleks var, çatıda çatı arası kat var. var oğlu var.... ısrarla söylüyom en büyük hırsız mal sahibidir. istisnalar kaideyi bozmaz. inşaattan çalmasa da proje parasından gene çalar... ordan da çalamazsa Taks ve Kakstan Yada Hmax tan çalar.... Gözünü toprak doldursun (Ramazanda dualar kabul olunur)
aligator 19-04-2008, 13:48 Bir de şu var arkadaşlar.Bizim meslek öyle bir meslekki insan bazen nerden bulaştım bu işe diyor.Neden mi?
Bizim bu işleri öğrendiğimiz hocalarımız bile birbirleriyle çelişiyor.Yani Uğur Ersoy ,Ergin Atımtay gibi hocalarımız örneğin kısa kolon oluşturacak düzenlemelerden ,kırıklı akslardan ,sürekliliği olamayan çerçevelerden hesapta kurtarsa bile mümkün mertebe kaçının derken ,
Zekai Celep hocayla dün görüştüm o diyorki hesaplarda dikkate alıp çözüm yaptıysanız yapabilirsiniz diyor.Yani şimdi biz hangisinin dediğine göre hareket edelim.
(Bu ulkede inşaatların nasıl yapıldığı zaten belli.)
Yani öyle bir saçmalıklar dönüyoki artık yaklaşım lafı üniversite camiasında dönüp duruyor.Mesela ODTÜ yaklaşımı ,İstanbul üniversitesi yaklaşımı ,İTÜ yaklaşımı ..bu ne ya.Odtü'lü profesörler itü'dekilere muhalefet diyor ,itü dekiler odtu'ye..(Özellikle yapı güçlendirme konusunda)
Uğur hoca %1,5,Ergin hoca tüm binalarda %1 perde oranı uygulanması ülkemiz koşulları düşünüldüğünde uyun bir çözüm diyor ,Bu konuda İTU'den Turgut kocatürk gibi hocalarımız makaleler yazıyor ve Uğur ve Ergin hocanın perdeler ile ilgili önerilerine atıfta bulunuyor ama gel gör ki bu konunun uzmanlarından olan Zekai hoca öyle bir yaklaşım olmaz diyor.
Yani acaba hangi mühendislik dalında te böylebirbiriyle çelişen farklı görüşler olur acaba.Yeni herkesin bir görüşü var.Biz hangisine göre hareket edeceğiz.
Deprem yönetmeliği bile tuhaf.Diyorki yüksek süneklikli Çerçeveli yapılarda R=8 alınır diyor .Ama bu çerçeveli yapılarda perde var mı yok mu onu söylemiyor.Sonuçta perde de çerçeve elemanıdır.Diğer maddelerde diyor ki tüm deprem yüklerinin tamamının boşluk perdelerle taşındığı yapılar,tüm deprem yüklerinin boşluksuz perelerle taşındığı yapılar.Deprem yüklerinin hem kolonlar hemde hem perdeler tarafından taşındığı karma yapılar hangi sınıfa giriyor.
Yani çerçeveli yapılar lafı çok yuvarlak bir laf.Bu lafı çerçeveli ve perdeli-çerçeveli diye ikiye bölünse daha mantıklı olurdu.Ve buna benzer pek çok yuvarlak insanın aklını karıştıran tabirler bizim yönetmeliğimizde var.
Ondan sonra projeci mühendis diyorki ben perdesiz 30 katlı bina da yaparım kimse de bana birşey diyemez diyor.Çünkü yönetmelik bana bu hakkı veriyor diyor.O zaman akademisyenlerin bu perdeler ile ilgili yırtınmaları neden.Yani sadece hesapta kurtarmış olması sadece kolonlardan oluşan yüksek bir binayı yapmak için yeterli olabilir mi? Bu ülkedeki imalat koşulları hiç düşünülmemeli mi?Örneğin projedeki boyuna donatılar ve etriyeler imalat aşamasında hatalı yerleştirlirse,imalat hataları olursa,beton dayanımı projesinden daha düşük çıkar ise bu tip çerçeveli binaların hali ne olur.Benim müteahhitim zaten perdesi olmayan binayı daha çok ister ,buna yönetmelikte izin veriyor.Oh ne güzel iş valla.Bari buna müsade ediyorsan bir sınırlama getir.Yığma yapılarda nasıl kat sınırlaması getiryorsan bu tip yapılarda da getir.
Yani Uğur hoca bunları düşünerek %1,5 perde önerisini yaparken benim yönetmeliğim ve bu yönetmeliğin hazırlanmasında katkıda bulunan Zekai Celep hocam Perde konulmadan yüksek bina yapılmasında sakınca yok yeterki hesapta kurtarsın zaten yönetmelikte izin veriyor nasıl diye biliyor.
Doç.Dr.Turgut Öztürk'ün Deprem perdelerinin düzenlenmesi ile ilgili makalesinden bir alıntı;
Perdeler, planda uzun kenarı ile kısa kenarı arasındaki oranı en az 7 olan, yatay yüklerin karşılanmasında etkin olarak kullanılan düşey taşıyıcı elemanlardır. Yatay yüklerin tamamının perdeler tarafından karşılandığı sistemlerin yanı sıra perdeler, çerçeveli sistemlerdeki yatay yük davranışını iyileştirmek için karma sistemler içerisinde de kullanılabilir. Bina yüksekliğinin artması durumunda, yönetmelik kriterlerinin sağlanması açısından perdelerin kullanılması bir seçimden öte bir zorunluluk halini almıştır.
Yatay yükler altında perdeler en etkili taşıyıcı sistem elemanlarıdır. Depremlerdeki davranışlarının incelenmesi ile perdeli yapılara önem verilmesi gerektiği gözlemlenmekte ancak yapılarda perde kullanımına ilişkin kesin bir zorlama yoluna gidilmemektedir. Türkiye Deprem Yönetmeliği 98’de, özellikle 1. ve 2. deprem bölgelerinde belli bina yüksekliğinden sonra mutlaka perdeli sistem teşkiline gidilmesi vurgulanmalı ve özendirilmelidir. Bu bölgelerde yalnız çerçeveli sistem teşkilinin yeterli olmadığı, özellikle yüksek yapılarda ekonomik açıdan oldukça zorlayıcı olduğu bilinmelidir.(Yönetmelik hala perdesiz bina yapımına müsade edip kat sınırlaması getirmemektedir.)Yapılardaki perde alanları ve boyutlarına ilişkin çalışmalardan, U. Ersoy’un plan alanlarına ilişkin her iki yönde %1.5 oranında perde kullanımını önermesi ve E. Atımtay’ın perde alanlarını kat adedine bağlı olarak vermesi, önemini vurguladığımız perdelerin kullanımının gerekliliği bakımından önemlidir. Ancak belirtilen perde miktarları, değişik deprem bölgeleri,zemin sınıfları ve kat adetlerine bağlı olarak verilmediğinden oldukça kısıtlı kalmıştır. Ancak unutulmamalıdır ki binalarda gerekli perde miktarının kullanılmasına ilişkin en önemli koşul,mühendisin taşıyıcı sistemi teşkil etmesi ile taşıyıcı sistemin deprem durumundaki göstereceği
davranıştır.
Yani bu ülkedeki akademisyenler birbirleriyle çelişen yorumlar yapıyor .ACI'dan araklanmış bir yönetmeliğimiz olursa bu ülkede inşaat mühendisliğinin gelişmesi ne kadar mümkün olur.
Yani dün Zekai Hoca ile konuşmamdda bu lafları kendisinden duyunca hayrete düştüm doğrusu.
Birde bizim yönetmeliği hazırlayan hocalarımız milli bir yönetmelik yazmayı beceremiyorlar ve ACI'dan pek çok konuyu araklıyorlar.Bunu yapacağınıza alın ACI'yı türkçeye çevirin onu kullanalım bari.Demekki kafanız basmıyo bu işlere.Adamlar betonarme kitabı gibi yönetmelik yazmışlar.Onu üniversitelerde okutun.
serdar_perwer 26-06-2008, 14:44 yazdıklarınızın yeri burası değil adamlar başlık atmış koskoca Çatı cad diye
bu programı nasıl indirebiliriz veya hangi siteden yardımcı olurmusunuz
|
|