Orijinalini görmek için tıklayınız : Konsept Ev Projesi


mimlioenel
16-11-2006, 11:40
Bilbao’da Sergilenen Konsept Ev Projesi: VELUX Atika

[Only registered and activated users can see links]
Bilbao’da 9 Ekim tarihinde yeni bir konsept ev projesi sergilenmeye başlandı. Bu ev, yüksek kalite mimari ile iç mekan iklimi ve enerji tasarrufu arasındaki etkileşimi araştırmaktadır. İlk durak olan Bilbao Getxo limanından sonra VELUX Atika, birçok Akdeniz şehrini ziyaret edecek.

VELUX Atika, soğutma, ısıtma ve havalandırma için harcanan enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen mevcut Avrupa yasalarına ilgi yöneltme amacıyla geliştirilmiş deneyesel bir ev konseptidir. Bu konsept ev, ilginç mimari, hoş iç mekan iklimi, yenilikçi enerji ve günışığı çözümlerini, astropikal yaşam stilleri ve iklimlerine uyumlu geleceğin konutları yaratmak fikriyle birlşetirmeye gayret etmektedir.

Atika projesinden sorumlu, ACXT-IDOM İspanyol mimari ofisin Proje Tasarımcısı Javier Aja Cantalejo proje ile ilgili görüşlerini şöyle açıklamakta:

- Akdeniz mimarisinin geleneksel yapısından en iyi örnekleri toplayarak yarattığımız bu modern ev, bir terasın ortasında ve farklı çatı eğimleri ile bir tepeye yerleştirilmiş tipik bir “beyaz” Akdeniz köyünü anımsatmakta. Pencereler stratejik olarak oda fonksiyonları ve oryantasyonuna gore yerleştirilmiş ve yapıya 160 mm’lik yalıtım yapılarak yaz ve kış sabit bir iç mekan iklimi elde edilmiştir.

VELUX Atika’nın Soğutma Sistemleri Güneş Enerji Panelleri ile Sağlanmakta
VELUX Atika evinin yüksek enerji verimliliği yapının temel tasarımının yanı sıra, yeni güneş enerji teknolojisi ve elektronik kontrol sistemleri ile de sağlanmıştır.

Javier Aja Cantalejo bu teknolojiyi şöyle anlatmakta:

- VELUX Atika’daki güneş enerjili soğutma sistemleri oldukça yeni. Esasında geleneksel klima sistemi gibi çalışmakta, ancak elektrik yerine çatıya yerleştirilmiş güneş enerji panellerinden termal enerji sağlanmakta. VELUX için, güneş enerjili soğutma sistemleri gibi, yeni enerji tasarrufu teknolojilerini test ederek gelişmelerin başını çekiyor olmak büyük önem taşımakta çünkü enerji tasarrufu yeni Avrupa kanunları uyarınca Güney Avrupa’nın da ajandasında yer almakta.

VELUX Atika, ileri bir elektronik control sistemi yardımıyla otomatik olarak iç mekan iklimini gözlemleyerek doğal havalandırma ve soğutmanın en iyi şekilde kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Sistem, iç mekan iklimini pencere ve panjurları otomatik olarak açıp kapayarak ve soğutma/ısıtma sistemini sıcaklık, nem, zaman, mevsim gibi önceden saptanmış parametrelere göre otomatik olarak devreye sokarak denetim altında tutmaktadır. Bu sistem patentli io-homecontrol® teknolojisine dayanmakta olup yüksek enerji verimliliğinin yanı sıra her zaman hoş bir iç mekan iklimini de garanti etmektedir.

VELUX Atika astropikal iklimlerdeki mimari için bir ilham kaynağı
VELUX 5 Oceans yarış başlangıcı ve International VELUX Award töreni için bir sergi alanı olarak kullanılan VELUX Atika için ilk durak Bilbao’daki Getxo limanı oldu. Bilbao’da 2007 Haziran ayına kadar kalacak olan VELUX Atika daha sonra 2007-2010 yılları arasında yapı tasarımında yeni fırsatlar konusunda tartışmalar yaratmak amacıyla gerçekleşecek olan “turne”sini İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz’de sürdürecektir.

VELUX Pazarlama Direktörü Michael K. Rasmussen hedefleri şöyle açıklıyor:

- VELUX olarak biz, insanların yaşam kalitesini artırmayı ve toplumsal gelişimi ayakta tutmayı hedefleyen mimari yaklaşımları desteklemeyi arzu etmekteyiz. VELUX Atika projesi, sağlıklı bir iç mekan iklimi ile aynı zamanda enerji tüketimini en aza indirerek insanlara nasıl daha çekici bir mimari sunabiliriz misyonumuzun bir parçasıdır.

VELUX Atika Hakkında Detaylar
VELUX Atika salon, mutfak, yatak odası ve bu odaya bağlı banyo ve dolap odasından oluşan 100 m2’lik tipik bir müstakil konuttur. Konut bir teras ortasına konumlandırılmış olup her odadan bu terasa ulaşım mevcuttur.

[Only registered and activated users can see links]
Mimari
VELUX Atika’nın tasarımı Akdeniz yapı geleneklerinden etkilenmiştir. Ev, tüm odaların açıldığı bir teras ile çevrelenmiş Sevilla (İspanya’nın güneybatısında bir şehir) tarzı yapılardan ilhamla tasarlanmıştır. Çatılar farklı eğimleri ile bir tepeye yerleştirilmiş tipik bir “beyaz” Akdeniz köyünü anımsatmaktadır. Odalar işlevlerine göre farklı yönlere bakmakta ve pencereler en iyi günışığı koşulları ve iç mekan ferahlığı sağlayacak şekilde yerleştirilmiştir.

Hafif yapı ve yalıtım
VELUX Atika çelik taşıma strüktürüne ek olarak hafif çelik yapı sistemi ile üretilmiş ve bu sayede montaj, sökme ve nakliye aşamaları için daha sağlam ve güvenli bir yapı elde edilmiştir. Ayrıca hafif çelik yapı sistemi sayesinde çatı ve duvarlarda 160 mm’lik bir yalıtıma da olanak vermiştir. Durağan ve sağlıklı bir iç mekan iklimi sağlamak için bu yalıtım, güney enlemden gelen güneş ve ısıya karşı bir koruma oluşturmaktadır.

Doğal Havalandırma
VELUX Atika oda işlevlerine gore yerleştirilmiş çatı pencereleri ile aktif bir yapı tasarımına dayalı doğal havalandırmaya olanak sağlamaktadır. Tüm pencereler zaman, kullanım ve mevsimlere gore otomatik olarak açılıp kapanabilen panjurlarla donatılmıştır.

Güneş enerjisi ile ısıtma/soğutma
Evin ısıtma/soğutma sistemleri VELUX güneş enerjisi panellerinden sağlanan sıcak su ile sağlanmaktadır. VELUX Atika’da, sıcak mevsimlerde evi soğutmak amacıyla, klima görevi gören absorpsiyon soğutma sistemi bulunmaktadır. Elektrik gücü yerine bu klima sistemi güneş enerjisi panellerinden sağlanan sıcak sudan güç almaktadır. Bu paneller ayrıca ev içinde kullanılan sıcak su üretimini de sağlamaktadırlar.

Otomatik yapı kontrolü
VELUX Atika’nın özellikleri entegre yapı yönetimindeki en son teknolojilere sahiptir. Tüm pencereler, perdeler, gölgelikler otomatik kontrol edilebilmekte ve sıcaklık, nem, zaman, mevsim gibi önceden saptanmış parametrelere göre otomatik olarak açılıp/kapanabilmektedir. Sistem; Honeywell, Somfy, Hörmann ve VELUX gibi konfor teknolojileri konusunda başı çeken firmalarında yer aldığı bir grup tarafından geliştirilen kablosuz iletişim protokolü io-homecontrol mekanızmasına bağlıdır. Yapının otomatik çalışması her zaman sağlıklı bir iç mekan iklimi sağlarken aynı zamanda enerji tasarrufunu da maksimuma çıkarmaktadır.

Avrupa çevresinde VELUX Atika
VELUX Atika 2007 Haziran ayına kadar Bilbao’da kalacaktır. Daha sonra ev Avrupa çevresindeki turuna aşağıdaki takvim çerçevesinde başlayacaktır:
Ekim 2007 - Eylül 2008: Italya
Ekim 2008 - Ocak 2009: Fransa
Şubat 2009 - Ocak 2010: İspanya
Şubat 2010: Portekiz

VELUX Atika’nın arkasındaki isimler
VELUX Atika projesi ile ilgili ilk kavramsal fikir genç bir İspanyol mimar olan ve 2005 yılında İspanya VELUX ödülünü kazanan Roberto Aparicio tarafından oluşturulmuştur. Guggenheim Bilbao Müzesi’nin gerçekleştirilmesinde Frank Gehry ile işbirliği yapan İspanyol mimarlık ve mühendislik firması ACXT/DIOM, VELUX Atika projesinin tasarımından sorumlu olmuştur. Modultec, Gijon’daki fabrikalarında evi inşaa etmiş, Bilbao’ya taşımış ve evin montajını gerçekleştirmiştir.
Kaynak:arkitera