Orijinalini görmek için tıklayınız : Radye Temel Konusunda ( Yardım)

Raphsody
07-11-2006, 07:46
Probina'da 4 katlı bir konut yapısında Kirişsiz Radye Temel Modellemeye çalışıyorum.

Yardım menüsünde anlatıldığı şekilde temeli modelledim. (Sabit hesap aksları vs...) Fakat çıkan donatılar 13 fi 50 /15 gibi devasa değerler...

Döşemeyi gereği kadar parçalara bölerek, bütün temeli tek bir döşeme olacak şekilde ve büyük birkaç döşeme olacak şekilde 3 farklı modelleme yaptım. Hiç birinde de o büyük donatı alanlarından kurtulamadım... 40 cm döşeme kalınlığı var... Ondan yapıyor olabilir mi?

Bi yardım ederseniz sevinirim...

Not : Eğer gerekli olursa modeli yükleyebilirim fakat (ilk etapta) eğer varsa pratik önerilerinizi bekliyorum...

İyi Çalışmalar...

Raphsody
08-11-2006, 08:05
[Only registered and activated users can see links]

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...

1026
08-11-2006, 08:29
Probina'da 4 katlı bir konut yapısında Kirişsiz Radye Temel Modellemeye çalışıyorum.

Yardım menüsünde anlatıldığı şekilde temeli modelledim. (Sabit hesap aksları vs...) Fakat çıkan donatılar 13 fi 50 /15 gibi devasa değerler...

Döşemeyi gereği kadar parçalara bölerek, bütün temeli tek bir döşeme olacak şekilde ve büyük birkaç döşeme olacak şekilde 3 farklı modelleme yaptım. Hiç birinde de o büyük donatı alanlarından kurtulamadım... 40 cm döşeme kalınlığı var... Ondan yapıyor olabilir mi?

Bi yardım ederseniz sevinirim...

Not : Eğer gerekli olursa modeli yükleyebilirim fakat (ilk etapta) eğer varsa pratik önerilerinizi bekliyorum...

İyi Çalışmalar...

Probina kullanıcısı olmadığım için modelinizi açamadım(lisanslı idestatik kullanıcısıyım). Zemin sınıfına, zemin emniyet değerine yapı kat adedine göre benzer problemleri bende idede yaşıyorum. Projeyi dwg formatında yüklerseniz, zemin sınıfı-değeri vb. proje çözümü için gerekli bilgileride verirseniz.Sistemi birde idede çözüp yorum yapabilirim.. Benimde bi kere Ø16/8 alt-üst donatı vermişti, tanımlı mesh alanlarını daha hassa hesap amacıyla dahada küçültmüştüm ama fayda etmemişti....
Projeyi isterseniz idede çözüp deneyebilirim isterseniz...

Raphsody
08-11-2006, 08:36
İde'nin lisanslı kullanıcısı değilim... Haliyle program da elimde yok... İde'de çözüm çıktılarını alamayacağım için işime yaramaz... Artı benim için kısa bir yol önerdiğiniz... efektif, uzun vadede bir çözüm değil. Yine de teşekkür ederim...

Programın bir açığı mıdır bu olay anlayamadım gitti... Probina kullanan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim...

onurtunaboyu
08-11-2006, 09:03
09:31 de Probina ile SIkça Sorulan Sorular Kısmına sorduğunuz bölüme cevap yazmıştım ama görmemişsiniz herhalde. Yoksa işe mi yaramadı?

Raphsody
08-11-2006, 09:29
Teşekkür ederim gördüm. Fakat o önerdiğiniz Donatı sil - Güncelle yöntemiyle olmuyor... Yine donatılar aynı çıkıyor... Donatı çapı seçim tablosunu da kontrol ettim, olmuyor bir türlü... Benim program ayarlarımdan olabilir mi acaba???

Mesela "Donatı alanı yeterli gelmezse şu çapta donatı seç" gibi bir ayar var mı???

onurtunaboyu
08-11-2006, 09:39
Şimdi çok şaşırdım işte aynı sizin yüklediğiniz dosyayı açıp bu işlemleri yapınca sizde ve bende farklı donatı seçmesi ayarlarımızda bi farklılık olduğunu gösteriyor. Benim bildiğin sadece o tarif ettiğim yerde var donatı seçimi. Size şimdilik önerebileceim bu sefer aksı değilde donatı seçip sağ tıklayıp özellikler i seçin. Ve aşağıdaki donatıları elle tek tek düzeltin. Bu proje de aks sayınız az olduğu için zamanınızı çok almaz. Bu projelik bi çözüm ama. Daha sonra soldaki Yapı Ağacı kısmından hesap aksını seçip sağ tıklayıp döşeme hesaplarını seçin ve hesap yaptırın önünüze gelen rapordan kurtarmayan döşeme olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Sizin projenizden benim programın verdiği çözümdür.
PLAK DOSEME HESAPLARI RAPORU

NOTASYON:
d/h = Döseme Etkili/Toplam Derinligi (d=h-paspayi)
g/q = Sabit/Hareketli Yük (Yük Faktörü Uygulanmamis)
L1 = Dösemenin Aks Dogrultusundaki Genisligi
L2 = Döşemenin Aks Dogrultusuna Dik Genisligi
C = Moment Katsayisi M=C p / L^2
M-ack = Tasima Gücü Tasarim Açiklik Momenti
M-mes = Tasima Gücü Tasarim Mesnet Momenti
Mc = Dengelenmis Mesnet Momenti
As = Donati Alani (Gerekli/Saglanan)

Malzeme: C30 / BC III

Hesap Aksi: X1 -- Kat: 0 (Sonlu Elm. Aksı)
------------------------------------------

h M-ust As-ger As-sag
d M-alt (ust/alt) (ust/alt) D O N A T I L A R
(cm) (t.m) (cm2) (cm2)
---------- ---------- ---------- ---------- ---------------------
40.0 24.57 20.45 21.21 UstDuz: ø18/12 (U1)
35.5 5.95 6.21 6.54 AltDuz: ø10/12 (A1)

Hesap Aksi: Y1 -- Kat: 0 (Sonlu Elm. Aksı)

h M-ust As-ger As-sag
(cm) (t.m) (cm2) (cm2)
40.0 25.59 21.36 23.13 UstDuz: ø18/11 (U1)
35.5 1.14 6.21 6.54 AltDuz: ø10/12 (A1)

Hesap Aksi: Y2 -- Kat: 0 (Sonlu Elm. Aksı)

h M-ust As-ger As-sag
(cm) (t.m) (cm2) (cm2)
40.0 15.92 12.85 13.99 UstDuz: ø14/11 (U1)
35.5 5.45 6.21 6.54 AltDuz: ø10/12 (A1)

Hesap Aksi: Y3 -- Kat: 0 (Sonlu Elm. Aksı)

h M-ust As-ger As-sag
(cm) (t.m) (cm2) (cm2)
40.0 17.15 13.89 13.99 UstDuz: ø14/11 (U1)
35.5 4.76 6.21 6.54 AltDuz: ø10/12 (A1)

Raphsody
08-11-2006, 09:48
Sağol... Olmazsa buradaki donatı alanlarına göre çıktıları değiştiririm... Yapı ağacı kısmından donatılar kurtarmıyor gösteriyor ama, 1 mt açıklıklı döşeme hesabı yaparsam sanırım kurtulabilirim bu işten...

İlgilendiğin için tekrar teşekkürler... İyi Çalışmalar...

onurtunaboyu
08-11-2006, 09:52
O zaman benim gönderdiğim raporla sizin alacağanız raporda da farklılıklar var demektir. Ben bu ihtimal üzerinde durmamıştım. Yani momentlerimizde de farklılık olması hesap yöntemlerinin de farklı olduğunu gösteriyor. Ama aklıma gelen yöntem bu kadar. Tavsiyem gerekli as ve sağlanan as yi kontrol etmeniz.Son olarak tarif ettiğim yerde döşemenin altında bide temeller var ordaki çaplarada bi bakın isterseniz son çırpınışlar olarak. Bide o tablodan (Hem temel hem döşeme) fi(50) işaretini kaldırarak donatıları silerek yeniden günelleyin donatıları.Size de iyi çalışmalar ve kolay gelsin.

honolululu
26-11-2006, 17:54
Probina, proje parametrelerindeki malzeme sayfasında belirtilen "döşeme" çapları yeterli gelmediği takdirde, direk 50'lik donatı seçebiliyor. Burada kapatılan çapları açmak işe yarayabilir. Daha sonra donatıları sil ve güncelle demek gerekiyor.
Ayrıca kirişssiz radyede sabit bant kullanılıyorsa integral hesap aksı kullanmak da moment değerlerini düşürüyor. Ya da hesap akslarına sonuçları aktarırken kolon düğüm noktalarını dahil etme, ortalama yap gibi seçenekler kullanılabilir.
Wood-Armer kutucugunun da işareti kaldırılırsa daha küçük değerler alınır.

cesim
06-12-2006, 09:13
temel için max donatı çapı belirleyin (temel hesabını yapmadan önce)

engizmüh
23-01-2007, 13:08
max.donatı çapını aşıyorsa demek ki temelin yetersiz.analiz sonuçlarını irdele.temel yüks.arttır.dene düzelicek.

Y.Yıldırım
05-01-2009, 18:27
Aşağıdaki linktedi anlatımla optimum donatılarınızı belirlemeyi deneyin bir de eğer yine olmazsa temel boyutlarınız yetersiz demektir temelinizi büyütmeniz gerekiyor anlamına gelir bu da ....

İnceleyin Sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarım...

[Only registered and activated users can see links]

videonun anlatımı da bu metinde mevcuttur indirmek için tıklayınız ([Only registered and activated users can see links])

Not:
1_Anlatım yardım menüsünde ya da demolarda anlatıldığı şekilde değildir, ama en son görüşmemizde bu yöntemin de dahil olduğu yeni bir demo hazırlanacağını belirtmişti Mustafa Beyler(Orion yazılım ve teknik destek ekibi üyleri) O yüzden donatı atama yöntemi yanlış değildir hatta radye modellemede bu yöntemi tavsiye ediyorlar ve bir çok kullanıcı ne yazık ki bu yöntemden henüz haberdar değil...

2_yukardaki anlatım çok güzel olmuş bence hazırlayan arkadaşa teşekkür ederiz ellerine sağlık....