gulsah
02-11-2006, 14:59
meslektaşlarım sorum şu ki şantiye deneyımı olmadan primavera ögrenılebılır mı yada bu konuda verılen eğitimler ne kadar yeterli olur şimdiden teşekkur edrım
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Primavera hk bir soru gulsah 02-11-2006, 14:59 meslektaşlarım sorum şu ki şantiye deneyımı olmadan primavera ögrenılebılır mı yada bu konuda verılen eğitimler ne kadar yeterli olur şimdiden teşekkur edrım gulsah 03-11-2006, 11:03 yardımcı olacak bırı yok mu yada cok mu zor bır soru sordum? M.Kemal VARCIN 03-11-2006, 18:08 gulsah biliyorsun primavera santiye iş programı yapan bir programdır.Santiye deneyimi olmadan santiye programını yapmak bence uygun olmaz.Yani santiyede yapılacak programı ornegin perde izolasyonunun yapılması 1.5-2 gundur(buyuklugune gore tabiki değişir ama ornek olarak 50 m uzunlugunda 2.1 m yuksekliginde perde 2kişiyle bu surede biter) ama siz ne kadar surecegini bilemezseniz o programı kullanmak size bir fayda saglamaz.Yani programı bilirsiniz ancak normal hayata uygulamayı yapamazsınız.İşte o anda da tecrube etkili oluyor.Ancak ogrenme durumunuz varsa nebileyim kursa gitme durumunuz varsa ogrenin sonucta tecrube yıllara ve insana baglı birsey tecrube kazandıkca programa hukmetmeye baslarsınız... İyi Çalışmalar... zatarra 03-11-2006, 20:28 meslektaşlarım sorum şu ki şantiye deneyımı olmadan primavera ögrenılebılır mı yada bu konuda verılen eğitimler ne kadar yeterli olur şimdiden teşekkur edrım Elbette ogrenilebilir. Ama zaten cogu muhendis sade burodan calisip santiye sartlarini gormediginden malesef bu primaverayla yapilan is proglari hicbir zaman tutmaz. Suc da hep santiyeye atilir hic buroda yapilan programin dogru olup olmadigina bakilmaz. Herneyse programin mantigi is programini daha gorsel daha islevsel bir hale getirmektir. Ben Ms project kullaniyorum daha basit daha kolay. Ama yapacagin ise gore degisir, primavera biraz daha komplex ama daha islevsel. Programi iyi kullanabilmek icin birim is surelerini tahmin etmen lazim. Bunun da dogru olmasi icin tecrube lazim. Santiye tecrubesi en kolay yolu ama calisma imkanim yok diyorsan iyi bir arastirma ile kendini ve santiyeyi guvende birakacak bir zaman dilimi belirleyebilirsin. Cok zor olacagini sanmiyorum. Ayrica insaat cok genis bir sektor. Daima kalemler farkli olur. Ne kadar tecrubeli olursan ol eninde sonunda yapmadigin gormedigin bir kalem cikar karsina. Burda dedigim gibi belirleyecegin rakamlarin mantikli olmasi lazim. Bunu da santiyeyle surekli irtibat halinde olursan birkac is programi sonrasinda oturtabilirsin. Illa calisman gerekmiyor bence. Saygilar... gulsah 04-11-2006, 21:17 sorumu yanıtlayan arkadaslar hepınıze tesekkur ederım çok yardımcı oldunuz inanın cunku tam su asamada boyle bır egıtım almayı dusunuyordum tekrar etsekkur ederım iyi çalışmalar fatih14 20-11-2006, 16:21 teşekkür ederim değerli abiler çok güzel açıklamışsınız ama sizden biraz daha yardım istiyorum bu programda kullanabileceğimiz zamanları veya süreçleri sahip olduğunuz tecrübelerinizden ve ortalama olarak işçilerin kapasitesinden düşünerek yazabilirmisiniz mesela 100 m uzunluğunda 2,5 m yüksekliğindeki taş duvarı 3 işçi .......... günde örebilir. gibi..... Bir binanın sırasıyla yada bir başka işin sırasıyla yapımı şeklinde. şantiyede yeterli tecrübeye sahip olmadığımdan ama bu işleride öğrenmem gerektiğinden sizden bize tecrübe akışına ihtiyacımız var . Lütfen bu konuda yardım edebilirseniz çok sevinirim halimh 20-11-2006, 19:40 Bayındırlık bakanlığı birim fiyat analizlerinden birim zamanlara ait bilgilere ulaşabilirsiniz. Örnek olarak 27.501 nolu poz sıva yapılması birimi M2 2 cm kalınlığında kaba üzerine 0.8 cm kalınlığında ince sıva yapılması Usta 1 saat--Usta yardıcısı 0.3 saat--düz işçi 0.76 saat 1 M2 sıva yapılması için geçen süre Barug 02-10-2007, 11:30 primaverayı eğer işin bu kısmı ile gerçekten ilgili iseniz öğrenin,bilgi kullanılmayacaksa zaman kaybından öteye bir şey değil mustafaprm 23-10-2007, 14:21 okuldayken yada mezuniyet sonrası primavera eğitimi almak herşekilde size katkıda bulunacaktır. şöyle açıklayabiliriz, primavera eğitimi almış bir çok arkadaşım mezuniyetleriyle beraber, çeşitli türk firmalarının yurtdışı şantiyelerinde (rusya, kazakistan gibi) planlamacı olarak çalışmaya başladılar. prm yazılım olarak periyodik olarak primavera eğitimi veriyoruz ve bireysel katılımcılardan çok, belli başlı şirketlerin(rönesans, içtaş vs) yurtdışına yollayacakları mühendislere project management öğretiyoruz. anlayacağınız, primavera bilmek ciddi bir avantaj: şirketler elemanlarını eğitime gönderdiği gibi, kendini eğitmiş yeni mezunları da dikkate almakta. bütün bu değerlendirmelerin dışında, primavera bilmek amerikan proje yönetimi enstitüsünün (PMI) standardize ettiği proje yönetimi metodolojisiyle de tanışmanızı sağlar. Mocha80 30-12-2007, 07:13 Bence arkadaşlar olaya yanlış noktadan bakıyorsunuz, öncelikle bu programı kullanmakta genel amaç maliyet analizlerinden ve diğer ayrıntılardan ziyade proje bitim tarihini forcast etmektir. Tabiki deneyim şart ama bu programı öğrenmek isteyen deneyimsiz arkadaşlar, gerekli birimlerde ki yeterli deneyime sahip mühendis arkadaşlarımızla bağlantıya geçtiği takirde bir problem teşkil etmez. Zaten bu program bazı arkadaşların da bahsettiği gibi saha mühendislerinin kullanımından ziyade planlama bölümündeki; overall processleri inceleyen ve makul proje bitiş tarihlerini bildirecek olan ofisteki mühendis arkadaşları ilgilendirir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu bence şu: 1- Öncelikle her alt birim üst birime feedback vererek progress hakkında bilgilendirir; yani deneyime sahip planlama mühendisleri gidip değişen şantiye koşullarını ele almadan ve sahadaki değişken durumlar hakkında saha mühendisleri ile irtibata geçmeden zaten kendi başına deneyimi de olsa primaveradaki aktivite tarihlerini ve diğer gerekli bilgileri sağlıklı bir şekilde belirleyemez. 2- Bu konuyu açan arkadaşın sorusunda sorulan programı deneyimsiz birinin öğrenmesinin doğru veya yanlış olduğu. Her programı (ister programla dili, ister paket program olsun) öğrenme safhasında muhakkak modelleme yapılarak program hakkında deneyim kazanılır, öğrenilir. Kendi kendine programı çözecek arkadaşlarda, kursa gidecek arkadaşlar da kendi kurguladığı bir senaryo ile kendini bu program hakkında geliştirecek. Daha sonra programı projede kullanmaya geldiğinde iş, ofiste bu programla uğraşacak arkadaşların projenin alt processlerinde görev alan sorumlu mühendislerle irtibata geçip gerekli bilgileri aldıktan sonra doğru modellemeyi yapması beklenir. Ofis mühendisinin bu bağlamda deneyiminin olması sadece saha mühendisi ile en kısa sürede bilgi akışının sağlanmasından ibaret. Şunu da belirtmek isterim; sahaya inmeden, sahadaki işleyişi kontrol etmeden, gerekli kontrolleri yapmadan ofiste planlama yapmak pek efektif olmaz. Özetlersek; bence deneyimsiz bir arkadaşın programı öğrenmesinin hiç bir sakıncası yoktur, zaten deneyimsiz bir mühendise de projenin gidişatını belirleyecek bilgileri vermesi ilk etapta beklenmez ;) erkambzc 09-02-2008, 05:58 Primavera hangi yasta ne tecrubede olursa olsun bir insaat muhendisinin ogrenmesi gereken vazgecilmez bir aractir. Cunku planlama isin beyin kismidir. Santiye olmadan planlama olmadigi gibi planlama olmadan santiye de olmaz. Bunu en iyi ve durust tarafsiz yapan program da bildiginiz gibi primaveradir. Primavera da yapilan bir is programi her zaman birebir gercegi verecek diye bir sart yoktur. Cunku santiyedeki sorunlar aksakliklara neden olabiliyor. Dolayisiyla planlama shift edebiliyor. Planlama mantigi da zaten isi birebir takip etmekten ziyade start finish tarihleri belirlemektir. Yani overall onemlidir. Tecrube konusuna gelince bu konuda cok sert tepkileri haksiz buluyorum. Deneyimle planlama oldugu gibi, planlamayla da deneyim yapilabilir. Saygilar ..zeynel.. 09-02-2008, 20:22 Bence Primaverayi Yeni Mezun Arkadaslarin öğrenmesinde Hiçbir Sakinca Yoktur.zaten öğrenirken çeşitli Projeler üzerinde Takip Olmasa Da Programlama Yapiliyor.ayrica Işin En Zor Kismi Iş Takip Programinin Hazirlanmasi.çünkü Bütün Verileri Bu Kisimda Giriyorsunuz.projeye,keşif Listesine Ve Mahallere Hakimiyet..vs Bu Kisimda Inceleniyor.iş Takip Programcisi Olmaniz Için Bütün Imalatlarin Ne Kadar Sürede Biteceğini Bilmeniz Gerekmiyor.çünkü Primavera Maalesef ülkemizde Sadece Büyük şantiyelerde Ya Da Herkes Tarafindan Bilinen Büyük Firmalar Tarafindan Kullaniliyor.dolayisiyla Böyle Büyük şantiyelerde,ilk Aşamada Size Iş Sürelerini Bildirecek Bir Personel Mutlaka Bulunur.böyle Büyük Projelerde De Siz Bu Programi çok Iyi Bilseniz Bile Sizi Kendi Halinize Birakmazlar. erkambzc 10-02-2008, 10:00 kesinlikle katılıyorum size. Kendimden örnek veriyim. Ben arabistan yarımadasında büyük bir firmayla büyük bütçeli bir projede çalışıyorum ve planlamacıyım. Okuldan geçen sene mezun oldum ve şirketin primavera kursuna katıldıktan sonra burada çalışmaya başladım. Dediğiniz gibi ne kadar tecrüben olursa olsun şantiye mühendislerinden aldığın bilgilerle actual progress i hesaplıyorsunuz. Ya da şantiye şefi, proje müdürü olmadan Level 2& LEvel 3 programları hazırlayamazsınız. Çünkü yapılan iş çok ciddi bir boyutta. Bunun sorumluluğunu tek başınıza üzerinize almayı pek tercih edeceğinizi sanmıyorum. Zaten bu tarz büyük projelerde, şantiyede bir işi hiç kimse tek başına yapmaz. Grup çalışması olmazsa şantiyede koordinasyon olmaz. Dolayısıyla primaverayı benim gibi genç mühendislerin öğrenmesinin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Erkan_Ends 14-07-2008, 16:16 Merhaba Hayır sorun çok zor değil. ben endüstri mühendisiyim. Ve hiç bir zaman şantiye şefliği yapmadım. Primavera bir planlama programıdır. Bu her ne kadar inşaat alanında kullanılıyor olsa da planlanacak her şey için kullanıma açıktır. Sadece planlamanın tekniklerini bilmen yeterli bir de istek tabikii. Şu an hem Ms project hem de bütün primavera versiyonlarını kullanabiliyorum. Hatta bir şirkette primavera ile planlama yapıyorum. (inşaat firması). Umarım senin için cevap olmuştur. jeffreyy 31-01-2009, 03:18 arkadaşlar primavera kursuna gidiyorum henüz yeniyim .. acaba burada bir kaynak veritabanı oluşturabilecek kapasitede ve tecrübede arkadaşlar var mıdır?primaveraforumunu kullanışlı yapalım biraz haksızmıyım? |