KUTLUMÜH
12-10-2006, 10:46
idecad programında kirişlerde sehim hesabına nerden bakabiliriz?
ve bu hesabı görsel olarak görebilirmiyiz?Herkese teşekkürler...
ve bu hesabı görsel olarak görebilirmiyiz?Herkese teşekkürler...
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : kirişlerde sehim hesabı KUTLUMÜH 12-10-2006, 10:46 idecad programında kirişlerde sehim hesabına nerden bakabiliriz? ve bu hesabı görsel olarak görebilirmiyiz?Herkese teşekkürler... abacı 12-10-2006, 13:40 amele77 dostum ide hangi versiyonunu kullandığını belirtirsen daha ii olur.ide sehim hesabı yapmaz.fakat sen hangi kirişin sehim hesabını yapmak istiyosan o kirişin orta noktasına lokal bir düğüm noktası tanıt.ve daha sonra genel analiz yap ve tanıttığın lokal düğüm nokta numarasını 3 boyutlu çerçeveden öğren ve düğüm nokta deplasmanları çıktılarında lokal düğüm noktasının deplasmanlarına bakabilirsin.kolay gelsin. KUTLUMÜH 12-10-2006, 14:38 ben ide 5,498 versiyonunu kullanıyorum.dediğinizi uygulayacağım.cevap için ayrıca teşekküer ederim.Sizede kolay gelsin... :) ozsoy 12-10-2006, 15:12 arkadasım idenin yardımına gir sehim yaz karşına nasıl yapıldığını gösteren örneği görebilirsin .iyi çalışmalar KUTLUMÜH 13-10-2006, 10:45 :) Herkese teşekkürler hallettim.Biraz karışık geldi başta ama şimdi çok kolay şekilde çözüme ulaşabiliyorum.... sezar54 21-03-2008, 17:23 kutlu kardeş biz halen sıkıntı çekiyoruz nası uyguladığın hakkında bizide aydınlatırmısın KUTLUMÜH 22-03-2008, 09:20 [quote=sezar54;56917]kutlu kardeş biz halen sıkıntı çekiyoruz nası uyguladığın hakkında bizide aydınlatırmısın[/quote Sayın sezar :) ; Bir kirişin sehim değerine bakmak için,önce kiriş parçaya/parçalara bölünür. Parçalara bölme işi döşeme kenarı ikonu kullanılarak yapılır!!! Kiriş üzerinde oluşan düğüm noktalarının numaraları taşıyıcı sistemden bakılarak not edilir. Yani 3B çerveden bakılacak.Analiz yapılır. Düğüm noktası deplasmanları bastırılır. Düğüm noktası deplasmanlarında G ve Q yüklemesi başlıklarında, düğüm noktası numarası dikkate alınarak sırayla kirişin G ve Q yüklemesine ait U(z) deplasman değerleri bulunur. Bu değerler sabit ve hareketli yük faktörleriyle çarpılır ve toplanır. Bulunan değer, kirişin ilgili düğüm noktasındaki sehim değeridir. (1,4G+1,6Q).Çıkan sehim değeride mm cinsindendir.... buderus 24-03-2008, 15:39 hadi canım !!! yeni bi şey daha öğrendim... Ne yani şimdi yeni yapı denetim yönetmeliğde istenen sehimleri bu şekilde mi hesaplıyıp yazıcaz... İdenin anlata nalata bitiremediği 6 versiyonunda bu otomatik olmayacak mı yani? Ne zaman cıkacak dıye sorduğumuzda .. "Yeni denetm yasanını beklıyoruz" dıyıp sallıyorlardı.. bi tek bu sehimler geldi .. onu da bu şekil mi hesaplayıcaz... Vay anam vay vay.... muz_o2000 24-03-2008, 19:38 İde bizleri bu şekilde salladığı sürece sanırım diğer programlara döneceğiz.Hala bi sehim hesabını yazıp programı güncelleyemediler. Ne yani kirişi 2 ye böl, düğüm numarasını bul, uz değerlerine bak, katsayılarla çarp.......vs...vs....bu işlemi diğer programlar otomatik yapıyor.....bu gidişle bu tür problemler 6 versiyonunda da yaşanacak ve her seferinde yok şunu bekliyoruz yok bunu bekliyoruz gibi yanıtlarla karşılaşacağız... Bu hususta kullanıcı olarak daha ciddiye alınmak istemek sanırım hakkımızdır. cassabotanic 24-03-2008, 20:56 hadi canım !!! yeni bi şey daha öğrendim... Ne yani şimdi yeni yapı denetim yönetmeliğde istenen sehimleri bu şekilde mi hesaplıyıp yazıcaz... İdenin anlata nalata bitiremediği 6 versiyonunda bu otomatik olmayacak mı yani? Ne zaman cıkacak dıye sorduğumuzda .. "Yeni denetm yasanını beklıyoruz" dıyıp sallıyorlardı.. bi tek bu sehimler geldi .. onu da bu şekil mi hesaplayıcaz... Vay anam vay vay.... Sayın Buderus Bu forumda ideyi kotülemek adına biryığın mesaj girmişsiniz. Siz ide mi kullanıyorsunuz ? Eğer hala ide kullanıyorsanız beni çok şaşırtırsınız. Çunkü sta4 cadi methedip duruyorsunz , Bu çok normal , ideyi de kötülemeniz çok normal ama karar verin bırakın bu ideyi bir tarafa , kullanmayın başkalarına da sta tavsiye edin. Ya da ide kullanmaya devam edin fakat stayı tavsiye edin ve ideyi kotulemeye devam edin. Ama kuzum siz hangisisiniz ide kullanıyormusunuz yoksa kullanmıyormusunuz . Yapı Mühendisi 24-03-2008, 21:18 Kiriş üzerinde oluşan düğüm noktalarının numaraları taşıyıcı sistemden bakılarak not edilir. Yani 3B çerveden bakılacak.Analiz yapılır. Düğüm noktası deplasmanları bastırılır. Düğüm noktası deplasmanlarında G ve Q yüklemesi başlıklarında, düğüm noktası numarası dikkate alınarak sırayla kirişin G ve Q yüklemesine ait U(z) deplasman değerleri bulunur. Bu değerler sabit ve hareketli yük faktörleriyle çarpılır ve toplanır. Bulunan değer, kirişin ilgili düğüm noktasındaki sehim değeridir. (1,4G+1,6Q).Çıkan sehim değeride mm cinsindendir.... Bu dediğiniz işi 5 yıl önce 4 versiyonunda ben yapıyordum.Bugün bunu yeni bir özellik olarak sunuyorlarsa ortada ilginç bir problem var demektir. Bu yöntem ayrıca çok kullanışlı değildi.Çünkü yapı sisteminin üzerindeki jointler haliyle numaralandırılıyor.Sizin ürettiğiniz jointte bir numara alıyor.Hesaplarda sizin istediğiniz düğümün sehimi var ama hangi joint hangi elemanda bu gösterilmiyordu.Düğüm noktalarının deplasmanlarını istediğinizde bir sürü veri vermesine karşın , sizin özellikle görmek istediğiniz yeri bulmak mümkün değildi.Jointe birleşen elemanlar gösterilmiyordu. Sonlu elemanlar hesap yöntemine göre hesap yapan programlar için sehim sonucu vermek öyle aman aman bir iş değil oysaki.Çünkü çubuk elemanlarda , düzlem elemanlar gibi sonlu elemanlara ayrılır.Bizim paket programları bilmiyorum ama Sap2000 de default değer 0,5 m. Analizle birlikte her bir düğümün 3 yöndeki ötelenmeleri ile yine 3 yöndeki dönmeleri hesaplanır.Söz konusu iş sehim olduğundan ihtiyaç olan ötelenme düşeyde.Her hangi bir analiz programı her iki ucu mesnetli bir çubuk için yaklaşık ortasına , bir ucu menetli olanalar için ise mesnet bulunmayan uçtaki düğüme ait düşey ötelenmenin data çıktısı olarak verilmemesi bence kullanıcılarına olan görevlerini yerine getirmemesi anlamı taşır. cassabotanic 24-03-2008, 22:05 İster plak olsun ister çubuk , deplasmanlar sadece ve sadece düğüm noktalarındadır bu sap2000 de de böyledir ideCAD de de. T500 ün bahsettiği sehim hesabı bu düşey deplasman değildir. TS500 de bahsedildiği şekilde ani ve süreli sehim olmak üzere hesaplanır ide 5 versiyonunda bu hesabı yapmaz. 6 versiyonu için benim aldığım duyuma göre hem bu sehim hesabını hemde elemanlarda istediğimiz bir noktada deplasmanları çıktı olarak alabilecekmişiz.5 veya 4 versiyonunda kirişlerde dugum noktası atayarak yapabişliyorum ben 3 versiyonunda da böyleydi ide ve 5 versiyonu kullanarak bu hesabı ts500 e göre de yapmak mümkün aslında. Bu kirişin atalet momentini çatlamış kesit atalet momenti olarak girerseniz yaklaşık olarak sehim hesabı yapmış olursunuz. Bu hesabı sap2000 veya stat pro veya etabsla da ancak bu şekilde yapabilirsiniz. Olsa olsa kirişi 2 ye böl üçe böl gibi istediğiniz sayiya kolayca bölme arayüzünü kullanabilirsiniz. buderus 25-03-2008, 08:19 Sayın Buderus Bu forumda ideyi kotülemek adına biryığın mesaj girmişsiniz. Siz ide mi kullanıyorsunuz ? Eğer hala ide kullanıyorsanız beni çok şaşırtırsınız. Çunkü sta4 cadi methedip duruyorsunz , Bu çok normal , ideyi de kötülemeniz çok normal ama karar verin bırakın bu ideyi bir tarafa , kullanmayın başkalarına da sta tavsiye edin. Ya da ide kullanmaya devam edin fakat stayı tavsiye edin ve ideyi kotulemeye devam edin. Ama kuzum siz hangisisiniz ide kullanıyormusunuz yoksa kullanmıyormusunuz . Falan filen.. Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış:mad: 5 yıldır ide kullanıcısıyım. ilk olarak ide 99 kullandım.. benden önce çizilen projeler için ise arada bir ide 98 e dönüyordum.. (v2.bilmem kaç..) ha diyorsunuz ki bırakın ideyi... lisansı satabilsem birine :) ( şaka o kadar da değil aslında..) Tek yaptığımız şey kullandığımız programın eksiklerinin kapatılmasını istemek.. program yapılan bır hatada, uyarsın ıstıyorum, çünkü bunu yeni mezun arkadaşlarda kullanıyor.. öyle hatalarla karşılaştım ki..yuh dersiniz.. programın hatası değil.. meslektaşımızın hatası.. ama programda izin vermiş .. son olarak istediğimiz şeyler de atla deve değil yani.... Haqan 25-03-2008, 10:20 5 versiyonunda sehim değerinin verilmemesinin pratikteki sonucuna bakmak gerekli bence: Sehim hesabı gerektirmeyen yükseklik oranları (ts500): h ≥ ln / 10 (Basit mesnet) h ≥ ln / 12 (Kenar açıklık) h ≥ ln / 15 (İç açıklık) h ≥ ln / 5 (Konsol) Buna göre kirişlerde sehim gerektirmeyen minimum temiz açıklıkları: kenar açıklıkta 0.50*12= 6 metre basit mesnette 0.50*10= 5 metre iç açıklıkta 0.50*15=7.5 metre konsolda 0.50*5=2.5 metre Yani basit mesnetli, 50 cm yüksekliğinde, 5 metre temiz açıklığında bir kiriş için sehim şartını kontrol etmemize gerek yok. (TS500'e göre). Bu, kolonlara mesnetli kirişler için 6 metre. İç açıklıkta 7.5 metre Bu perspektiften bakarsak, bir projede kiriş yükseklikleriyle oynayarak sehim kontrolü yapmak durumunda kalmayız. Kiriş yüksekliğininin büyütülemediği ve sehim kontrolünün yapılmak zorunda kalındığı kirişlerde, esas sorun burada elbette, kullanıcıya ek bir görev düşüyor. Bir araç kullanırken önümüzde iki seçenek vardır. 1- Aracın yapabildikleri işler 2- Aracı kullananın yapmak zorunda oldukları işler Sonuçta araç kullanan bir kullanıcı 2'nin 1'i mümkün olduğunca otomatik yapmasını ister. Buna da hakkımız var elbette. ide'nin teknik servisinden aldığım bilgiye göre sehim kontrolü ve çatlak kontrolü 6 versiyonunda yapılmış. Burasa esas sorun sanırım, ne yaptığını bilen kullanıcı için değil. Esas sorun bir şekilde programı az tanıyan, sınırlarını bilmeyen, belki de yeni mezun bir kullanıcıların bu hususları gözden kaçırması; programların misyonu da bunu engelleme yönünde olmak durumunda. Haqan 25-03-2008, 10:39 Bu dediğiniz işi 5 yıl önce 4 versiyonunda ben yapıyordum.Bugün bunu yeni bir özellik olarak sunuyorlarsa ortada ilginç bir problem var demektir. ---- çıktısı olarak verilmemesi bence kullanıcılarına olan görevlerini yerine getirmemesi anlamı taşır. Bu bir sorun değil bence. Deplasmanları belirlemek için düğüm noktaları gereklidir. Bir kolondan bir kolona bağlı bir kirişi ele alırsak, bu aslında bu tek bir sonlu elemandır. Ortasına düğüm noktası tanımlarsak iki parçalı sonlu eleman yapmış oluruz. 3, 4, ,5 böyle gider. Sonuçta programın kullanım olanaklarına bağımlı, bu bağımlığa göre zorluluk derecesi belirli bir iş. Haqan 25-03-2008, 11:08 Falan filen.. Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış:mad: 5 yıldır ide kullanıcısıyım. ilk olarak ide 99 kullandım.. benden önce çizilen projeler için ise arada bir ide 98 e dönüyordum.. (v2.bilmem kaç..) ha diyorsunuz ki bırakın ideyi... lisansı satabilsem birine :) ( şaka o kadar da değil aslında..) Tek yaptığımız şey kullandığımız programın eksiklerinin kapatılmasını istemek.. program yapılan bır hatada, uyarsın ıstıyorum, çünkü bunu yeni mezun arkadaşlarda kullanıyor.. öyle hatalarla karşılaştım ki..yuh dersiniz.. programın hatası değil.. meslektaşımızın hatası.. ama programda izin vermiş .. son olarak istediğimiz şeyler de atla deve değil yani.... ideyi kullanan biri olarak diğer programların yaptıkları işleri yapmalarını istememden daha doğal ne olabilir. Size bu konuda katılıyorum. Ama itiraf edeyim, ben de sizin bilerek bir övgü - yergi tercihinde yazılar yazdığınızı düşünmüştüm. idenin yapmadıklarını bir kefeye koyuyorum. Bir de diğer programları bir kefeye koyuyorum. (diğer programın istekler bölümüne bakıyorum). Hep "idedeki gibi" olsun terimleri var. Valla idenin data girişindeki pratikliğini, özgürlüğünü hiç bir programa değişemiyorum. 1280*1024 çalışamadığım bir programa mahkum kalmak istemem. Yazılım dünyasının ortak ara yüzünü kullanabildiğim bir programdan vazgeçemem. Bir projede % bilmem kaçta karşıma çıkan belirli bir takım hususlar için vazgeçmem. Ama bu demek değildir isteklerime, ihtiyaçlarıma kulak tıkasınlar. Başka programların yapabildiği işleri benim kullandığım programın da otomatik yapabilmesini isterim. -- idenin teknik servisi ile görüştüğüm kadarıyla bu kullanıcıların ihtiyaçlarını ve istediklerini iyi belirlemişler. Sehim kontrolünü de yapmışlar. Valla ben çok umutluyum. Şunu da belirtmek gerekir. Hiç bir program hatalara karşı tam bir güvenlik sağlayamaz. Onun için bizler de kendi sorumluklarımızı bilmeliyiz. Yeni mezun olsak da, deneyimli olsak da. Programın yaptığı işleri, sınırlarını, hesap kabullerini bilmek zorundayız. muz_o2000 25-03-2008, 14:21 Haqan arkadaşımız eleştirileri cevaplarken hep h=50 cm kiriş kabulü ile cevaplamış. Birde asmolen döşeme yapın bakalım yukarıdaki verilen değerlerle bakın o zaman max. kiriş açıklıkları kaç m ye düşüyor.Bir de şu 6 versiyonu ne zaman çıkacak....eski kullanıcılar update mi yapacak yoksa ilave bedel mi ödeyecek...bide bu konuda bilgisi olan birileri aydınlatır mı bizleri? KUTLUMÜH 25-03-2008, 23:38 Haqan arkadaşımız eleştirileri cevaplarken hep h=50 cm kiriş kabulü ile cevaplamış. Birde asmolen döşeme yapın bakalım yukarıdaki verilen değerlerle bakın o zaman max. kiriş açıklıkları kaç m ye düşüyor.Bir de şu 6 versiyonu ne zaman çıkacak....eski kullanıcılar update mi yapacak yoksa ilave bedel mi ödeyecek...bide bu konuda bilgisi olan birileri aydınlatır mı bizleri? ide 2 paket çıkaracak.birisi ide 5 in devamı niteliğinde.diğeride ide 6 şeklinde yani bir versiyon .tarz değişikliği yapıldı.çooooooooookk yakında!!! CELİKKOLLU 23-05-2008, 19:31 İDE nin sehim hesabına güvenmeyin tse lere göre toplam sehim ani sehim ve süreli sehimlerin toplamından oluşur.ide nin yaptığı sadece ani sehim hesabıdır ancak ondan daha fazla olan süreli sehimdir.süreli sehimi elle hesaplamanız gerekmekte bu konuda dikkatlı olun AHMET ÇELİKKOLLU İNŞAAT MÜHENDİSİ [Only registered and activated users can see links] 5384391312 |