Orijinalini görmek için tıklayınız : Çelik Konst. İmalatı & Kontrol Esasları

erdincozkara
12-10-2006, 06:39
Bu UYGULAMA hakkında henüz bilgi girişi yapılmamıştır.
Bu uygulamanın İMALATI ve KONTROLÜ sırasında dikkat edilecek püf noktaları
YORUM EKLE bölümüne ekleyerek Kontrol Esaslarını oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Tek bir madde bile olsa yazınız.
Size basit görünen bir püf nokta bir başkası için gözden kaçan önemli bir nokta olabilir.

Proje ye NASIL katkıda bulunabilirsiniz.
Genel Araştırma Şablonu;

Malzeme :
1-Kullanılan Malzeme ( alternatifleri) stok nasil olmali
2-Malzeme kontrolü kalite ölçütleri

İmalat Tekniği :
3-Uygulama esasları(altenatifleri) püf noktaları
4-Yaşanan sorunlar ve sebepleri
5-Kontrol esasları

Fiyat :
6-Fiyat esaslari - Piyasa (Nereden Ucuz alınır, ... )

Kanun :
5-Konu ile ilgili standart ve yonetmelikler

Biz yeni nesil mühendislere tecrübe aktarımı ve bilgi paylaşımını sağlayacak Civilturk.com Kontrol

Esasları Projesini desteklemeniz dileğimle.

Civilturk.com hizmetleri, özellikle hiçbir karşılık beklenmeksizin e.ö. tarafından zaman ve emek harcanarak sizlere sunulmaktadır.Dileğimiz karşılık beklemeksizin sunulan hizmetlerin

değerini anlayan ve bu vizyonla her alanda insan'ın gelişimine bireysel olarak emek ve zamanını ( para değil ) harcayarak hizmet veren özel bir arkadaş topluluğuna sahip olabilmektir.

aligator
03-04-2007, 13:27
=ÇELİK YAPI PROJESİNDE KONTROL EDİLECEK HUSUSLAR=

1)Taşıyıcı sistemi şematik olarak gösteren 3d görünüm.

2) İçindekiler Sayfası

3) Hesap Kabulleri;
— Çatı Eğimi,deprem bölgesi,bina boyu,çerçeve aralığı,Çatı kaplaması,Zemin - emniyet gerilmesi,Zemin yatak katsayısı
— Kullanılan malzemeler ait emniyet gerilmeleri,
— Kombinasyonlar,
— Sisteme etkiyen zati ve hareketli yüklerin hesabı,
— Rüzgâr yükü hesabı,
— Deprem yükü hesabı,
4) Aşık Hesabı(var ise gergi hesabı),
5) Çatı stabilite Bağlantılarının Hesabı,
6)Yatay ve düşey kuşakların hesabı,
6) Kren varsa Kren Hesabı,
7) Döşeme varsa Döşeme Hesabı,
8) Petek Kiriş varsa hesabı,
9) Statik ve Dinamik (gerekli ise) Analiz,
10) Yüklemeler çerçeve üzerinde gösterilecek,(Değişik yükleme durumlarına göre)
11) İç Kuvvet Diyagramları her kombinasyon için aks aks gösterilecek.
11) Birleşim Hesapları,
12) Kolon ayağı Hesapları,
13) Ankraj bulonu hesabı,
14 )Temel Statik ve Betonarme Hesabı

Mutlaka eksik ve hatalar vardır.Sizlerin de katkısıyla bu kiriterleri daha gerçekçi bir hale getirelim arkadaşlar.

Miralay
12-04-2007, 10:41
=ÇELİK YAPI PROJESİNDE KONTROL EDİLECEK HUSUSLAR=

1)Taşıyıcı sistemi şematik olarak gösteren 3d görünüm.

2) İçindekiler Sayfası

3) Hesap Kabulleri;
— Çatı Eğimi,deprem bölgesi,bina boyu,çerçeve aralığı,Çatı kaplaması,Zemin - emniyet gerilmesi,Zemin yatak katsayısı
— Kullanılan malzemeler ait emniyet gerilmeleri,
— Kombinasyonlar,
— Sisteme etkiyen zati ve hareketli yüklerin hesabı,
— Rüzgâr yükü hesabı,
— Deprem yükü hesabı,
4) Aşık Hesabı(var ise gergi hesabı),
5) Çatı stabilite Bağlantılarının Hesabı,
6)Yatay ve düşey kuşakların hesabı,
6) Kren varsa Kren Hesabı,
7) Döşeme varsa Döşeme Hesabı,
8) Petek Kiriş varsa hesabı,
9) Statik ve Dinamik (gerekli ise) Analiz,
10) Yüklemeler çerçeve üzerinde gösterilecek,(Değişik yükleme durumlarına göre)
11) İç Kuvvet Diyagramları her kombinasyon için aks aks gösterilecek.
11) Birleşim Hesapları,
12) Kolon ayağı Hesapları,
13) Ankraj bulonu hesabı,
14 )Temel Statik ve Betonarme Hesabı

Mutlaka eksik ve hatalar vardır.Sizlerin de katkısıyla bu kiriterleri daha gerçekçi bir hale getirelim arkadaşlar.

Güzel liste ; fakat çoğu büro yukarıdaki listede gerekli olan detayları vermiyor.

aligator
02-05-2007, 08:51
PROJE HESAP RAPORU VE UYGULAMA PROJELER NE İLİŞKİN KURALLAR
(Daha ayrıntılı bilgi için DBYBHY-2007’de Bölüm 4’e bakınız.)

1.- PROJE HESAP RAPORU

1.1 – Proje hesap raporunda,binaların deprem hesaplarını içeren hesap raporlarının hazırlanmasında aşağıdaki (DBYBHY-2007’de belirtilen) kurallara uyulacaktır:

(a) Tasarımı yapılan bina için düzensizlik türleri ayrıntılı olarak irdelenecek,eğer var
ise binada hangi tür düzensizliklerin bulunduğu açık olarak belirtilecektir.

(b) Seçilen süneklik düzeyi yüksek veya normal taşıyıcı sistemin 2007 Deprem yönetme-
liği Bölüm4’teki koşullara göre tanımı açık olarak yapılacak ve Tablo 2.5’ten R
katsayısının seçim nedeni belirtilecektir.

(c) Binanın bulunduğu deprem bölgesi, bina yüksekliği ve taşıyıcı sistem düzensiz-
likleri gözönüne alınarak, 2.6’ya göre uygulanacak hesap yönteminin seçim nedeni açık
olarak belirtilecektir.

1.2.- Bilgisayarla hesap yapılması durumunda, aşağıdaki kurallar uygulanacaktır:

1.2.1. Düğüm noktalarının ve elemanların numaralarını gösteren üç boyutlu taşıyıcı sistem
şeması hesap raporunda yer alacaktır.

1.2.2. Tüm giriş bilgileri ile iç kuvvetleri ve yerdeğiştirmeleri de içeren çıkış bilgileri, kolayca
anlaşılır biçimde mutlaka hesap raporunda yer alacaktır. Proje kontrol makamının
talep etmesi durumunda, tüm bilgisayar dosyaları elektronik ortamda teslim edilecektir.
(Teslim edilmesini istiyoruz.)

1.2.3. Hesapta kullanılan bilgisayar yazılımının adı, müellifi ve versiyonu hesap raporunda
açık olarak belirtilecektir.

1.2.4 Proje kontrol makamının talep etmesi durumunda, bilgisayar yazılımının teorik
açıklama kılavuzu ve kullanma kılavuzu hesap raporuna eklenecektir.(Eklenmesini istiyoruz.)

1.3.-Proje hesap raporunda ayrıca, aşağıda sıralanan bilgiler bulunacaktır:

3.1. Yapı taşıyıcı sistemini oluşturan profil ve sac levhalar ile ek ve birleşimlerde kullanılan bulonların malzeme kaliteleri ve karakteristik dayanım de erleri, elektrot cinsi.

3.2. Tasarımda esas alınan yükleme kombinasyonları ve arttırılmış deprem etkilerini
veren yüklemeler.

3.3. Yapı elemanlarının boyutlandırma hesapları ve stabilite (kararlılık) tahkiklerinin yanında, birleşim ve ek detaylarının hesapları ile bu detaylara ait kapasite kontrol tahkikleri proje hesap raporu kapsamında ayrıntılı olarak verilecektir.

2. ÇELİK UYGULAMA PROJESİ ÇİZİMLERİNE İLİŞKİN KURALLAR

2.1. Çelik uygulama projesinde şu paftalar bulunacaktır:

(a) Çatı döşemesi ve kat döşemelerine ait genel konstruksiyon planları
(b) Kolon aplikasyon (yerleşim) planı
(c) Ankraj planı ve detayları
(d) Yeterli sayıda cephe görünüşleri ve kesitler
(e) Yapı sistemini oluşturan kolonlar ve kirişler ile çatı, yatay düzlem ve düşey düzlem
çaprazlarının detay çizimleri
(f) Tüm birleşim ve ek detayları

2.2. Binada kullanılan profil ve çelik levhalar ile birle imlerde kullanılan bulonların cinsi ve
malzeme kaliteleri ile kullanılacak elektrot cinsi bütün paftalarda belirtilecektir.

2.3. Tasarımda gözönüne alınan Etkin Yer ivmesi Katsayısı, Bina Önem Katsayısı, Yerel Zemin Sınıfı ve DBYBHY-2007 tablo 2.5’ e göre belirlenen Taşıyıcı Sistem Davranış katsayısı bütün genel konstruksiyon paftalarında belirtilecektir.

2.4. Bulonlu birle im ve ek detaylarında, kullanılan bulon cinsi, bulon ve delik çapları, rondela ve
somun özellikleri ile bulonlara uygulanacak öngerme kuvveti belirtilecektir.

2.5. Kaynaklı birleşim ve ek detaylarında, uygulanacak kaynak türü, kaynak kalınlığı ve uzunluğu ile, kaynak ağzı açılması gereken küt kaynaklarda, kaynak ağzının geometrik boyutları verilecektir.

aligator
02-05-2007, 09:01
PROJE HESAP RAPORU VE UYGULAMA PROJELER NE İLİŞKİN KURALLAR
(Daha ayrıntılı bilgi için DBYBHY-2007’de Bölüm 4’e bakınız.)

1.- PROJE HESAP RAPORU

1.1 – Proje hesap raporunda,binaların deprem hesaplarını içeren hesap raporlarının hazırlanmasında aşağıdaki (DBYBHY-2007’de belirtilen) kurallara uyulacaktır:

(a) Tasarımı yapılan bina için düzensizlik türleri ayrıntılı olarak irdelenecek,eğer var
ise binada hangi tür düzensizliklerin bulunduğu açık olarak belirtilecektir.

(b) Seçilen süneklik düzeyi yüksek veya normal taşıyıcı sistemin 2007 Deprem yönetme-
liği Bölüm4’teki koşullara göre tanımı açık olarak yapılacak ve Tablo 2.5’ten R
katsayısının seçim nedeni belirtilecektir.

(c) Binanın bulunduğu deprem bölgesi, bina yüksekliği ve taşıyıcı sistem düzensizlikleri gözönüne alınarak, 2.6’ya göre uygulanacak hesap yönteminin seçim nedeni açık olarak belirtilecektir.

1.2.- Bilgisayarla hesap yapılması durumunda, aşağıdaki kurallar uygulanacaktır:

1.2.1. Düğüm noktalarının ve elemanların numaralarını gösteren üç boyutlu taşıyıcı sistem şeması hesap raporunda yer alacaktır.

1.2.2. Tüm giriş bilgileri ile iç kuvvetleri ve yerdeğiştirmeleri de içeren çıkış bilgileri, kolayca anlaşılır biçimde mutlaka hesap raporunda yer alacaktır. Proje kontrol makamının talep etmesi durumunda, tüm bilgisayar dosyaları elektronik ortamda teslim edilecektir.

1.2.3. Hesapta kullanılan bilgisayar yazılımının adı, müellifi ve versiyonu hesap raporunda
açık olarak belirtilecektir.

1.2.4 Proje kontrol makamının talep etmesi durumunda, bilgisayar yazılımının teorik açıklama kılavuzu ve kullanma kılavuzu hesap raporuna eklenecektir.

1.3.-Proje hesap raporunda ayrıca, aşağıda sıralanan bilgiler bulunacaktır:

3.1. Yapı taşıyıcı sistemini oluşturan profil ve sac levhalar ile ek ve birleşimlerde kullanılan bulonların malzeme kaliteleri ve karakteristik dayanım de erleri, elektrot cinsi.

3.2. Tasarımda esas alınan yükleme kombinasyonları ve arttırılmış deprem etkilerini veren yüklemeler.

3.3. Yapı elemanlarının boyutlandırma hesapları ve stabilite (kararlılık) tahkiklerinin yanında, birleşim ve ek detaylarının hesapları ile bu detaylara ait kapasite kontrol tahkikleri proje hesap raporu kapsamında ayrıntılı olarak verilecektir.

2. ÇELİK UYGULAMA PROJESİ ÇİZİMLERİNE İLİŞKİN KURALLAR

2.1. Çelik uygulama projesinde şu paftalar bulunacaktır:

(a) Çatı döşemesi ve kat döşemelerine ait genel konstruksiyon planları
(b) Kolon aplikasyon (yerleşim) planı
(c) Ankraj planı ve detayları
(d) Yeterli sayıda cephe görünüşleri ve kesitler
(e) Yapı sistemini oluşturan kolonlar ve kirişler ile çatı, yatay düzlem ve düşey düzlem çaprazlarının detay çizimleri
(f) Tüm birleşim ve ek detayları

2.2. Binada kullanılan profil ve çelik levhalar ile birle imlerde kullanılan bulonların cinsi ve malzeme kaliteleri ile kullanılacak elektrot cinsi bütün paftalarda belirtilecektir.

2.3. Tasarımda gözönüne alınan Etkin Yer ivmesi Katsayısı, Bina Önem Katsayısı, Yerel Zemin Sınıfı ve DBYBHY-2007 tablo 2.5’ e göre belirlenen Taşıyıcı Sistem Davranış katsayısı bütün genel konstruksiyon paftalarında belirtilecektir.

2.4. Bulonlu birleşim ve ek detaylarında, kullanılan bulon cinsi, bulon ve delik çapları, rondela ve somun özellikleri ile bulonlara uygulanacak öngerme kuvveti belirtilecektir.

2.5. Kaynaklı birleşim ve ek detaylarında, uygulanacak kaynak türü, kaynak kalınlığı ve uzunluğu ile, kaynak ağzı açılması gereken küt kaynaklarda, kaynak ağzının geometrik boyutları verilecektir.

aligator
02-05-2007, 10:39
Arkadaşlar ben şu an bi kamu kurumunda çalışıyorum.Bana pek çok çelik proje geliyor.Bunların nweredeyse tamamı berbat durumda.Bu işleri yapanlar ne mühendislikten anlıyor ne de insanlıktan.Çelik projede yukarıda sayılan unsurlar olmalı en azından adam akıllı bir çizim ve hesap olmalı.Ama bunlar projelerinde kaynak kalınlığı göstermekten bile acizler.Bana gelen çizimlerin bazıları o kadar kötü ki bu çizimleri bir ilkokul çocuğu bile daha iyi çizer.Adam sap2000 çözümününde rüzgar yükünü bile uygulamıyor.Bana rüzgar yükünü deprem yüküne ekledim kat diyaframlarına yükledim diyor.Bu ne zeka.Bir temel yapıyo 30 cm.Üzerinde 2 katlı çelik bina var .Yüksekliği 8m.:).Tabi hesabı da yok.20cm zemin döşemesi yapıyor.Buna radye diyor.Karşımıza gelince bunu bağ kirişi olarak düşündüm diyip kendini kurtarmaya çalışıyor.3mm sacı 4mm köşe kaynağıyla bağlıyor:).Aşık hesabı bile zaten yok.Aşık hesabı diye verdikleri sigma=q/f .
Aşık yüklerini çerçeve kirişine noktasal yük değil yayılı yük olarak veriyorlar.
hatta çoğu imalat detayı bile vermiyor.Adam çerçeve görünüşlerinden mi profili platinayı ölçecek.Ve bu utanmazlara eksiklerini düzeltmelerini isteyince bağırıp çağırıyorlar.Hatta geçen gün yıldız teknikten bir profesörle bizi görüştürdüler.Adam projede eksik yok niye kabul etmiyosunuz deyip duruyor.Yukarıda bahsettim eksiklerin aynısı ve daha da fazlası bu projede mevcuttu.İçimden dedimki bu adamdan ders alan öğrencilere yazık.Adama hataları söyledikçe köpürüyor.Aşık hesabınız bile yok diyorum hesaplarda olmasa ne olur ki diyor.Bunu söyleyen bir profesör.Yuh artık..

Kısacası arkadaşlar bu ülkede böyle adamlar r olduğu sürece çelik yapı bir yere gelemez.Yerin dibine batar.Ve gerçekten bu işi çok iyi yapan ve yapmaya çalışan arkadaşlarımız bu tip devlet ihalerinden ekmek yiyemez.Yazık.Forumda da gördüğüm kadarıyla bu işi gerçekten bilen ve gerçekten bu işi öğrenmek isteyen arkadaşlarım var.Umarım ülkemiz bu mühendislik hatası olan mühendis ve idarecilerden kurtulur.

Miralay
03-05-2007, 20:44
Arkadaşlar ben şu an bi kamu kurumunda çalışıyorum.Bana pek çok çelik proje geliyor.Bunların nweredeyse tamamı berbat durumda.Bu işleri yapanlar ne mühendislikten anlıyor ne de insanlıktan.Çelik projede yukarıda sayılan unsurlar olmalı en azından adam akıllı bir çizim ve hesap olmalı.Ama bunlar projelerinde kaynak kalınlığı göstermekten bile acizler.Bana gelen çizimlerin bazıları o kadar kötü ki bu çizimleri bir ilkokul çocuğu bile daha iyi çizer.Adam sap2000 çözümününde rüzgar yükünü bile uygulamıyor.Bana rüzgar yükünü deprem yüküne ekledim kat diyaframlarına yükledim diyor.Bu ne zeka.Bir temel yapıyo 30 cm.Üzerinde 2 katlı çelik bina var .Yüksekliği 8m.:).Tabi hesabı da yok.20cm zemin döşemesi yapıyor.Buna radye diyor.Karşımıza gelince bunu bağ kirişi olarak düşündüm diyip kendini kurtarmaya çalışıyor.3mm sacı 4mm köşe kaynağıyla bağlıyor:).Aşık hesabı bile zaten yok.Aşık hesabı diye verdikleri sigma=q/f .
Aşık yüklerini çerçeve kirişine noktasal yük değil yayılı yük olarak veriyorlar.
hatta çoğu imalat detayı bile vermiyor.Adam çerçeve görünüşlerinden mi profili platinayı ölçecek.Ve bu utanmazlara eksiklerini düzeltmelerini isteyince bağırıp çağırıyorlar.Hatta geçen gün yıldız teknikten bir profesörle bizi görüştürdüler.Adam projede eksik yok niye kabul etmiyosunuz deyip duruyor.Yukarıda bahsettim eksiklerin aynısı ve daha da fazlası bu projede mevcuttu.İçimden dedimki bu adamdan ders alan öğrencilere yazık.Adama hataları söyledikçe köpürüyor.Aşık hesabınız bile yok diyorum hesaplarda olmasa ne olur ki diyor.Bunu söyleyen bir profesör.Yuh artık..

Kısacası arkadaşlar bu ülkede böyle adamlar r olduğu sürece çelik yapı bir yere gelemez.Yerin dibine batar.Ve gerçekten bu işi çok iyi yapan ve yapmaya çalışan arkadaşlarımız bu tip devlet ihalerinden ekmek yiyemez.Yazık.Forumda da gördüğüm kadarıyla bu işi gerçekten bilen ve gerçekten bu işi öğrenmek isteyen arkadaşlarım var.Umarım ülkemiz bu mühendislik hatası olan mühendis ve idarecilerden kurtulur.

Bende yaklaşık 8 aydır çelik işi yapan bir firmada çalışıyorum. Malesef işini ciddi yapan firma çok çok az....

venedik
29-05-2007, 23:38
gercektende iyi bir proje brosu bulmak çok zor ben hala selçuk üniversitesinde okuyorum 5. yılım bir proje firmasına girdim ankarada patronum 7 yıllık mühendis makas sistem çatıda aşık sehim hesabı bıle yapmayı bilmeyen mühendis patronum bana ne öğretebilir eski yaptığı projelerin neresine elimi atsam hesapların hepsi yanlış öğrencilikte ne öğrendiysem onu uyguluyorum malesef türkiyedeki durum bu yaparken kendimide geliştirmeye çalışıyorum çelik projesi yaptıgım için okulda pek zorlanmıyorum ama eksiklerimi gördum ve öğrenmeye çalışıyorum ben patrona şunun hesabı gerekmezmi dediğimde geçiştiriyor çünkü evet gerekli derse göstermesi gerkecek ama o da bilmiyor bilgisayar programları herkesi mühendis yapıyor malesef teoriyi iyi bilmeyen biri insan nasıl proje işine girebilir anlamıyorum aligator arkadaşımız yerden göğe kadar haklı çalıştığım bro bana araştırbileceğim bir kanak dahi sunamıyor ben ne yapabilirim bu arada ankraj hesaplarında bir sorunum var bana yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler

aligator
30-05-2007, 08:09
elimden gelen yardımı yaparım.

venedik
30-05-2007, 19:46
ben arastırdım ve ankraj bulonu ve kolon levhasının hesaplarını yaptım ama tam olarak emın olmak ıstıorum kontrol yapabılırmısınız size mesnet reaksıyonlarını ve exeldekı hesabımı gonderebılırım

romeo68
05-06-2007, 16:15
Ya Arkadaslar Müthiş Bir Konu Alligatöre çok Ama çok Teşekkür Ederim Bende Konyada çelik Işi Ile Uğraşiyorum Ayni Sorunlarla Bende Karşilaşiyorum Kendinize Iyi Bakin