Orijinalini görmek için tıklayınız : Boğaziçi köprüsü için osmanlı zamanında çizilen ilk proje
İsmail SKBN 23-09-2006, 23:29 Boğaziçi köprüsü için osmanlı zamanında çizilen ilk proje
İlk Boğaz Köprüsü Projesi
Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlama düşüncesinin ilk olarak bundan yaklaşık bir asır önce (1900), dahi padişah II. Abdülhamid tarafından ortaya atılıp projelendirildiğini . . .
Avrupa'nın güney, güneybatı ve merkezindeki demiryollarını bu Boğaz Köprüsü ile Bağdat demiryoluna bağlamayı düşünen cennetmekan Abdülhamid Han'ın F. Arnodin isimli bir Fransız'a hazırlattığı bu dev köprüye ait projede, minareler, kubbeler kuleler ve askeri , savunmayı temin edecek topların yer aldığını...
Yine Abdülhamid Han'ın, bu köprüyle bağlantılı olarak oldukça ileri görüşlü bir bakış açısıyla çevre yolları projesi çizdirdii . . .
[Only registered and activated users can see links]
Kendi adima tesekkur ederim Ismail Bey. Eger varsa daha yuksek cozunurlukteki bir resmi bana mail atarsaniz sevinirim. Tekrar tesekkurler ([Only registered and activated users can see links])
SerkanÇelik 24-09-2006, 12:52 Keşke uygulanabilse,Sultan beğense ve Mimarı İtalya'ya geri göndermeseydi günümüze kadar ulaşabilseydi bu yapı Dünya'nın sayılı harikaları arasına kesin girerdi.
engineer_bil 24-09-2006, 21:42 bence de... keşke hayata geçirilmiş bir proje olsaydı... çizimi bile devasa görünüyor. boğazda böyle bir yapıtı hayal ediyorum da keşke diyorum...
keşke şu anki köprüyü tasarlayanlar bu projeye şöyle bir baksalardı...
İsmail SKBN 02-10-2006, 18:42 Kendi adima tesekkur ederim Ismail Bey. Eger varsa daha yuksek cozunurlukteki bir resmi bana mail atarsaniz sevinirim. Tekrar tesekkurler ([Only registered and activated users can see links])
malesef senin için araştırdım ama başka bir dökümana ulaşamadım.
bayan mühendis 04-10-2006, 13:56 taşıyıcı ayaklar arasındaki açıklığı bilmiyorum ama eğer yapılmış olsaydı
şu an devasal büyüklükteki bir çok gemi güzelim istanbuldan geçemiyor olurdu
bence çokta iyi olurdu
yapılsaydı bu proje şuna emin olunki istanbul igal edildiğinde ilkve tek yıkılan yapı oludu.
ben buna benzer bir projenin mimar sinan'a çizdirilmiş oldugunu duymustum , projede, -mimar sinan dan alısık oldugumuz- islami figürler görmekteyim .. acaba diyorum meshur mimar sinan koprusu, bu olabılır mı?
DAHA BÜYÜK ÇÖZÜNÜRLÜKTE İSTEYEN ARKADAŞA...TIKLAYIN
[Only registered and activated users can see links]
statiker 23-05-2007, 11:08 paylaşımları arttırarak destekleyelim arkadaşlar..
Erman GÜDÜ 30-09-2007, 23:08 Cidden çok güzel ve kültürümüzede yakın bir çalışmaymış. Şimdikinden kat kat iyi bence ve hiç olmazsa kendimiz yapardık...
yigidomer 02-10-2007, 05:20 Gercekten muhteşem bi projeymiş.Ecdat calişmiş kardeşim.Malesef bu devirdeki mimarlar nedense tarih boyu konuşulacak , ses getiren yapılar sunamıyor
ghost_06 10-10-2007, 15:56 bencede sımdıkı mımarlar neden tarıhımıze bakıp kulturumuzle yogurulmus cızımler yapmıyo hep merak etmısımdır benım fıkrım ben mımar olsam oyle yapardım ve cok guzel olurdu...
JanSerey 11-10-2007, 07:39 Hayranlık verici bir proje o zamanda bunu yapabilmekk..Müthişş
cengaver06 11-10-2007, 19:48 Paylaşımın için çok teşekkürler.Bazen Eskilerden örnek almak gerikiyor.Hele o koca SİNAN yokmu Ruhu şad olsun...
burhan38 12-10-2007, 11:50 Sultan Abdülhamit Han Bu Köprüyü Begenmiyor Osmanlinin şanini Göstermez Basit Diye Tren Yolu Bile Geçen Bir Köprü Osmanli Için Daha Iyisi Yapilabilecegine ,inanilmiş Ve Olabilirdi De
Köprüyü beğenmeme değil mesele para kalmamış elde...
Ayrıca mimari için gelen yorumlarda müthiş doğrusu, eski eserleri taklit edden yapılar neden daha güzel olsunki, sürekli eser taklit edersek nasıl gelişebiliriz. hem modern kavramını hiç özümsemedik, ne eser yaparsanız yapın zamanı modern olacaktır ama tasarımı öncekinin taklidi olunca zaman-tasarım süreci bütünleşmeyecektir yani şimdiki bmw otomobilinin tasarımı kötümü Allahaşkına, Almanlar 100 yıl önceki araçları taklit etselerdi birebir kopyalarını yapsalardı otomotiv tasarımında nerde olurlardı acaba.Bizde nedense eski ve klasik kavramı anlamsız bir sevgiye muatap ve neoklasik eklektik rüküş ne varsa tasarım heryerde bulunabiliyor.Tasarım konusunda nerelerde olduğumuz belli.Müşterilerde bu yobaz anlayışa kurban olduklarından mimari de santim santim ilerliyor.buradaki meslek profesyonellerinin bile bakış açısı şöyle iken ..
|