Orijinalini görmek için tıklayınız : dilatasyon-yardım

mali_80a
14-09-2006, 17:43
iyi günler arkadaşlar...
bir proje üstünde çalışıyorum ama aklıma bişey takıldı ve sizinle paylaşmak istedim.
İdestatikte dilatasyonlu bir çözüm yapamıyoruz diye biliyorum. Bunun tam olarak nedeni nedir? İki farklı sistem çözümlemek yerine, aynı sistem üzerinde akslar arasına 5cm gibi bir boşuk bırakarak (örneğin sistemde düşey aksları girerken 1,2,3...12 - 13, 14,15...26 akslarında 12 ve 13 nolu akslar arası mesafe 5cm olduğunu varsayarsak) çözüm yapmamızın ne gibi bir sakıncası var diye düşündüm ama bi çözüm bulamadım. Sistemin tek ağırlık ve rijitlik merkezi tanımlanmış olacak böylelikle. Fakat diğer şekliyle ayrı ayrı çözüm yapmamız durumunda iki farklı ağırlık ve rijitlik merkezi tanımlamış olacağız.
Ayrıca dilatasyon yapılacak zeminde temel kot farkları da bulunmakta. Yani sistemin birinci bölümünün temel alt kotu ile ikinci bölümünün temel alt kotu farklı; fakat, birinci bölüm yarım bodrum kat durumunda. Onun dışında kat yükseklikleri aynı her iki sistemde de...
Yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar...

1026
14-09-2006, 19:54
Projeyi ideStatik te çözecekseniz mutlaka ayrı ayrı çözmeniz gerekiyor.
Diğer betonarme programlarda dilatasyonlu yapılarda ortak temel çözümü yapılabiliyor ancak tarifinizden anladığım kadarıyla bu yapı tamamen ayrı çözülmeli. mimariyi projeyi yüklerseniz yardımcı olabilirim

tomeytos
15-09-2006, 05:54
iyi günler arkadaşlar...
bir proje üstünde çalışıyorum ama aklıma bişey takıldı ve sizinle paylaşmak istedim.
İdestatikte dilatasyonlu bir çözüm yapamıyoruz diye biliyorum. Bunun tam olarak nedeni nedir? İki farklı sistem çözümlemek yerine, aynı sistem üzerinde akslar arasına 5cm gibi bir boşuk bırakarak (örneğin sistemde düşey aksları girerken 1,2,3...12 - 13, 14,15...26 akslarında 12 ve 13 nolu akslar arası mesafe 5cm olduğunu varsayarsak) çözüm yapmamızın ne gibi bir sakıncası var diye düşündüm ama bi çözüm bulamadım. Sistemin tek ağırlık ve rijitlik merkezi tanımlanmış olacak böylelikle. Fakat diğer şekliyle ayrı ayrı çözüm yapmamız durumunda iki farklı ağırlık ve rijitlik merkezi tanımlamış olacağız.
Ayrıca dilatasyon yapılacak zeminde temel kot farkları da bulunmakta. Yani sistemin birinci bölümünün temel alt kotu ile ikinci bölümünün temel alt kotu farklı; fakat, birinci bölüm yarım bodrum kat durumunda. Onun dışında kat yükseklikleri aynı her iki sistemde de...
Yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar...
Bu yapı zaten ayrı ayrı sistemler olarak çözümlenmeli... Ayrıca hesapya yapının tek kütle merkezi ve rijirlik merkezine sahip olmasını istemeniz önemli değil yapının nasıl davranış göstereceği önemlidir... Zeminde temel üstü kotları farklı olan kademeli bir yapının tek bir kütle ve rijitlik merkezine sahip olması çok ta manidar değil gibi gelit zira temel düzeyinde farklı düzlemlerde hareket kabiliyetine sahip olacak gibi duruyor... Ayrı çözüm gayet iyi özellikle kademe açısından...

hme0779
20-09-2006, 22:18
Arkadaşım örnekle açıklayacak olursak mesela binamız 15 metreye 50 metre olsun ve ortada dilatasyon olsun.
Komple çözdüğümüde binanın kütle merkezi ve rijitlik merkezi yaklaşık olarak binanın ortasında yani yaklaşık başlangıç ekseninden 25 metre ileride olacaktır ve hesap bu merkeze göre yapılacaktır.
Dilatasyonlardan ayrı ayrı hesap yapıldığında ise binanın kütle ve rijitlik merkezi hesap yapılan yapının ortasında yani başlangıç noktaısndan 12-13 metre ileride olacak ve bu merkeze göre hesap yapılacaktır.
Sonuçta kısaca dilatasyonlu binalar komple çözüldüğünde binanın kütle ve rijitlik merkezi binaların ortasında değil dilatasyon bölgesinde olacağından sonuçlar yanlış çıkacaktır.

newar61
23-09-2006, 16:53
Bahsettiğine göre bu binanın zemin kotları da farklı yani iki ayrı yapı gibi çözülmesinin bir sakıncası olmasa gerek.

an_there02
23-09-2006, 17:46
1 hafta önce iki dilatasyon derzi bulunan bir projeye başlamıştm.nihayet bugün tamamlandı herşeyi..3 ayrı proje gibi çözdüm.başka bir yoluda yoktu.bloklar tamamen ayrı çalşyr zaten.yanyana 3ayrı parsele yapılacağı için kat yükseklikleri farklıydı.b+4,b+8 ve dilatasyon arasıda b+1 işyeri şeklindeydi.kazı derinliği konusunda baya bi problem yaşadım.zemin raporunda 3.5 m min kazı derinliği veriyordu.mantar radye yaptım.8 katlının temeli 85 cm diğer ikiside 40 cm le kurtardım.aradaki farkıda kademeli kazıyla halletcez artık.dicem şuki 3 farklı proje olarak çözmekten başka bir yol yok.zaten doğrusuda bu bence...

1026
23-09-2006, 22:44
3 farklı proje olarak çözmekten başka bir yol yok.zaten doğrusuda bu
Şiddetle destekliyorum:D

tomeytos
24-09-2006, 02:34
1 hafta önce iki dilatasyon derzi bulunan bir projeye başlamıştm.nihayet bugün tamamlandı herşeyi..3 ayrı proje gibi çözdüm.başka bir yoluda yoktu.bloklar tamamen ayrı çalşyr zaten.yanyana 3ayrı parsele yapılacağı için kat yükseklikleri farklıydı.b+4,b+8 ve dilatasyon arasıda b+1 işyeri şeklindeydi.kazı derinliği konusunda baya bi problem yaşadım.zemin raporunda 3.5 m min kazı derinliği veriyordu.mantar radye yaptım.8 katlının temeli 85 cm diğer ikiside 40 cm le kurtardım.aradaki farkıda kademeli kazıyla halletcez artık.dicem şuki 3 farklı proje olarak çözmekten başka bir yol yok.zaten doğrusuda bu bence...

Yapılması gerekeni yapmışsınız mantar döşeme temel sistemini de kullanmışsınız dah ane olsun. Piyasada neler yapılıyor bir bilseniz :D

AYALUM
24-09-2006, 14:58
dilatasyonun amacı zaten sistemi bölmek ve ayrı ayrı çalışmasını sağlamak, oturmalar, çekiçleme etkisi gibi bir çok etkiden yapının minumum etkilenmesi için sistemi bölüyoruz ve bu yüzden bencede ayrı ayrı hesaplamak en doğrusu

an_there02
24-09-2006, 15:26
Yapılması gerekeni yapmışsınız mantar döşeme temel sistemini de kullanmışsınız dah ane olsun. Piyasada neler yapılıyor bir bilseniz :D
ben mantar döşemenin kirişli radye kadar güvenli olmadığını düşünüyorum..maliyet olarak hemen hemen aynı maliyete sahip olmasına rağmen mantar radyenin yapımı kolay olduğu için piyasada tercih edilir oldu..45 cm in altında mantar yapmamaya çalışıyorum..fakat D sınıfı ve eminiyet gerilmesi düşük zeminlerde arttırmada yapamadığm için 40 cm e kadar düştüğüm oluyor..güvenlik açısından yorumlarınızı bekliyorum...

tomeytos
26-09-2006, 15:46
ben mantar döşemenin kirişli radye kadar güvenli olmadığını düşünüyorum..maliyet olarak hemen hemen aynı maliyete sahip olmasına rağmen mantar radyenin yapımı kolay olduğu için piyasada tercih edilir oldu..45 cm in altında mantar yapmamaya çalışıyorum..fakat D sınıfı ve eminiyet gerilmesi düşük zeminlerde arttırmada yapamadığm için 40 cm e kadar düştüğüm oluyor..güvenlik açısından yorumlarınızı bekliyorum...

Her temel sisteminin avantajlı olduğu anlar vardır. Gönül isterki temel kirişli bir radye sistemi ile çözülsün ama öyle durumlar oluyorki zemin nedeniyle ve kolonların poziyonu nedeniyle temel kirişleri ile geçemiyorsunuz. ya da sıkıştığınız noktada dışarıya 1-1.5m konsol yapmanız gerekiyor ama yapamıyorsunuz bu nedenle bu da alternatif bir çözümdür. Önemli olan hesabını ve üretimini ne kadar sağlıklı yapabildiğinizdir. Ben temel kirişlerini demirle doldurup ta içine beton sokmak için cambazlıkların yapıldığı radyesiz çözümleri görüyorum piyasada temeller atılırken...
Herkese Hayırlı ramazanlar...

emrem
16-10-2006, 12:43
merhaba cok acil bilgi edinmem lazım bir fabrika cozmeye calışıyoruz 220m x 45m x yönü dogrultusuna 25-30m aralıkla dilatasyon koyduk ancak y yönunde dilatasyon koymak istemiyoruz sınır sartları nedir dilatasyonun yani max. kaç m aralıkla dilatasyon uygulayabiliyoruz bide otoparkta tır koymamız sözkonusu baktım 1-2 yere 750 kg/m2 sanırım bu bana yuklu bir tır için az geldi siz ne önerirsiniz alakanıza sunuyorum ilgilenirseniz sevinirim...

kaşif
05-11-2006, 18:19
hareketli yük için ts500 de 750kg/m2 ama ; senin için rahat degilse,, garaj döşeme alanını belirle , dolu olarak tırın agırlıgını belirle , döşemeye kaç tır girecekse toplam agırlıgını bul ve buldugun agırlıgı , garaj döşemesi alanına böl ve çıkan ..........kg/m2 degerini programda döşeme ayarlarında hareketli yük kısmına gir,,, mühtemelen 750Kg/m2 den daha az çıkacaktır. ts500 bu durumları dikkate alarak 750kg/m2 emniyetli tarafta kalarak hesaplamıştır.. iyiçalışmalar

heyoo
29-02-2008, 11:02
arkadaşlar bana çok acil farklı oturmalar ve dilatasyon yöntemleri konusu ile ilgili bilgi lazım bana yardımcı olursanız çok sewinirim kolay gelsin. lütfen cewaplayın.. teşekkürler.

nirengi
29-03-2008, 17:46
hareketli yük için ts500 de 750kg/m2 ama ; senin için rahat degilse,, garaj döşeme alanını belirle , dolu olarak tırın agırlıgını belirle , döşemeye kaç tır girecekse toplam agırlıgını bul ve buldugun agırlıgı , garaj döşemesi alanına böl ve çıkan ..........kg/m2 degerini programda döşeme ayarlarında hareketli yük kısmına gir,,, mühtemelen 750Kg/m2 den daha az çıkacaktır. ts500 bu durumları dikkate alarak 750kg/m2 emniyetli tarafta kalarak hesaplamıştır.. iyiçalışmalar

SİZİN YAPTIĞINIZ HESABA GÖRE TIRIN VEYA TIRLARIN ÜZERİNDEKİ YÜKLERİ DÖŞEMEYE YAYMIŞ OLMUYOR MUYUZ? BENCE TIRIN BİR TEKERİNE DÜŞEN YÜKÜ HAREKETLİ YÜK OLARAK KABUL ETMEK LAZIM. (DİNGİL BAŞINA 2 TEKER KABULÜYLE) YÜKLÜ ŞEKİLDE 50 TON AĞIRLIĞA SAHİP 5 DİNGİLLİ BİR TIRIN TEKER BAŞINA 5 TON (KABA BİR HESAPLA.. DAHA DETAYLI BİR ÇÖZÜM İÇİN ARAÇ BİLGİ KİTAPÇIĞINDA DİNGİLLERE GÖRE YÜK DAĞILIMI VARDIR) DÜŞER.. BEN OLSAM HAREKETLİ YÜKÜ 5 TON ALIRDIM YADA DAHA DETAYLI BİR HESAPLA SONUCU BULURDUM..
750 KG VE TIR??? BUNDA Bİ YANLIŞLIK VAR... TIRIN ÜSTÜNDEKİ YÜKÜ KİM TAŞIYACAK?