Orijinalini görmek için tıklayınız : yapıda yumuşak kat

torunoğlu
13-09-2006, 00:03
bu yapılarda yumuşak kat etkisi olurmu yorumları bekliyorum
[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])[img=[Only registered and activated users can see links]] ([Only registered and activated users can see links])

1026
13-09-2006, 08:16
fotoğraflardan bazı ölçüleri çıkarmamız zor, zaten böyle binaya bakıp ezbere yorum yapmakta yanlış olur. Kat yükseklikleri ve en azından bir katın kalıp planı elimizde olursa belki-çokta sağlıklı olmasa bile- yorum yapılabilir

Barissia
13-09-2006, 10:45
Fotoğraflar ibret verici. ARkadaş buradan yorum çıkarılamaz demiş kesinlikle katılmıyorum.
Yumuşak katın neden oluştuğunu herkes biliyordur. Burada her ne kadar taşıyıcı olmasa da pencereler o kadar büyük ki bu da binanın rijitliğini düşürüyor. Dolayısıyla yumuşak kata müsait oldupunu gösteriyor. Bina neredeyse sadece pencerelerden yani geniş ve büyük boşluklardan ibaret. Evet duvarlar karkas binalar için taşıyıcı değildir ve yük olarak görülürler ancak onların da ihmal edilen bir taşıma gücünün (en azından düşey yönde) olduğu unutulmamalıdır dolayısıyla daha iyidir.

Ancak benim gözüme takılan başka bir şey var. Yumuşak kattan daha tehlikeli kısa kolonların varlığı. Özellikle deprem etkisinde boylarıyla ters orantılı olarak yük alırlar ve statik projede olmayıp daha sonra bu tür dükkan uygulamalarıyla yapılan kolonlar aldıkları bu kuvvete dayanamazlar ve parçalanırlar. Bu binada da bunu görüyorum.

Adapazarı'nda yaşayan biri olarak bu tür binaları çok gördüm. Ufak tefek hatalarla yıkılan bu binaların önüne geçmek için özellikle yapı dinamiğine büyük önem verilmelidir. Neticede asıl problem kesme kuvvetleridir. Düşey yük bir şekilde taşınır ama zayıf kt, yumuşak kat, kısa kolon, güçlü kolon zayıf kiriş, çekiçleme gibi nedenlerden dolayı kolonlara gelen yatay kuvveteleri sisteme taşıtmak daha derin bilgi ve proje takip gerektirir.

hereos
15-10-2006, 00:43
barissia ya katılıyorum!bu resim kesinlikle yumuşak katın oluşumauna bir örnektir!!eğer 17 ağustos depremi ve 95 teki düzce depremlerine bakılırsa orada da birçok örnek görülebilir.!!

agrega_tt
21-10-2006, 21:50
resimlere baktığımızda yumuşak katın kısa kolonların çıkmaların bir arada ahenkle bulunduğu bu binanın resimlerini yakın bir zamanda deprem müzesinde görebileceğimizi tahmin ediyorum

duncan2122
25-10-2006, 16:38
bencede kesinlikle yumuşak kat etkisi görülür.o ne öle sap gibi tek kolon ortada.rijitlik falan hak getire olmuş walla:)
biraz geç oldu sanırım yorum ama artık kusura bakmayın :d

tamermanav
25-10-2006, 18:29
hepsınde yumusak kat sarunu vardır ayrıca son fotoroftaki binada yeterli derz bırakılmamıs ve kat yükseklikleride farklı gibi geldi bana buda depremde carpısmalara neden olacak ve düğüm noktalarının farklı sevıyesınden dolayı biribirlerinin kolonlarına zarar vereceklerdir

M.Kemal VARCIN
25-10-2006, 19:24
Arkadaslar yumusak katın neden oldugunu herkes biliyordur.Bu fotograflardan gorundugu gibi zemin katta kullanılan buyuk vitrin camları zemin katın rijitligini diger katların rijitligine gore cok dusurmustur.Bu nedenle kat yuksekligine bakılmaksızın fotograftan bu durumun yumusak kata neden olacagı gorulmektedir.Buradaki durum duvarların her ne kadar yuk tasımadıgını kabul etsekte dusey yonde yuk tasımaktadır.Zemin katta buyuk vitrin camlarının kullanılması diger katlarda ise duvarların bulunması zeminkatın rijitligini dusurmektedir.Bu nedenle bu fotograftaki yapı yumusak kata ornek bir yapıdır.

Burada ek olarak fotografta goze carpan baska noktalarda var.Yanlıs gormuyorsam bu iki bina bitisik nizam yapılmıs.Ve iki bina arasında yeterli ve gerekli derz boslugu bırakılmamıs.Deprem anında iki binanın davranısları aynı olmayacaktır.cunku iki binanın kutleleri,rijitlikleri birbirinden cok farklıdır.Bu nedenle birbirinden farklı salınım yapmak isteyecektir.Buna ek olarak kat yukseklikleri farklı oldugundan dolayı ve farklı salınımlardan dolayı katlar arasında carpısmalar(çekiçlemede denilebilir) meydana gelecektir...

iyi çalışmalar...