tkyldvrm
06-09-2006, 14:41
binalarda duvarların rijitliğe bir etkisi varmı acaba??var ve yok diyenler mevcut..kimileri de hala araştırma aşamasında diyor??
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : rijitliğe etkisi tkyldvrm 06-09-2006, 14:41 binalarda duvarların rijitliğe bir etkisi varmı acaba??var ve yok diyenler mevcut..kimileri de hala araştırma aşamasında diyor?? tevekkül 06-09-2006, 15:06 tabiki var olmaz olur mu. ayrıca depreme dayanıklı yapı tasarımında yumuşak kat diye birşey de vardır. ayrıntılı bilgi orada bulunabilir. yumuşak kat genellikle zemin katlarda camekanla kaplı(dükkanlar) yapılarda görülür. özellikle yüksek katlı yapılar yaparken zemin kat dükkan olması isteniyor. Camekan olduğu için yumuşak kat olması yetmezmiş gibi mal sahibinin dükkan katında az kolon istemesi de ayrı bir sorun. Bunun için özel önlem alınması düşüncesindeyim. ulafb 06-09-2006, 16:09 [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) M.Kemal VARCIN 06-09-2006, 20:23 Arkadaslar rijitlik birim yerdegistirmeye neden olan yuktur.ve kolonlarda olsun diger yapı elemanlarında olsun boyutlarla alakalıdır.Bana sorarsanız duvarların rijitlige etkisi yoktur.duvarlar sadece kolonlar gibi ancak onlardan daha az yuk tasır.programlardada uygularsanız gorursunuz duvar yukunu girip girmemeniz durumunda rijitlik merkezinin değişmeyecegini gorursunuz ancak aynı sey ornegin perde eleman için gecerli diildir.Perde elemanın olmadıgı bi yerde perde eleman yerlestirilirse rijitlik merkezinin yerdeğitirdigini gorursunuz.Duvarın olup olmaması sadece kutle merkezinin yerini değiştirecektir. ii çalısmalar... SerkanÇelik 06-09-2006, 21:44 Hesapta gözönüne alınmazlar ama düzensizlik kontrolünde( B1 , B2 ) herhangi bir kattaki kesme alanı hesaplanırken o kattaki duvarların %15 hesaba katılır yani bu duvarların kaldırılması veya olmaması katlar arası rijitliği kesinlikle etkiler özellikle binaların giriş katlarındaki duvarların kaldırılması ani rijitlik azalmasına yol açar.Ayrıca bazı programlar düzensizlik kontrolü yapıp kullanıcıyı uyarır. Arkadaslar rijitlik birim yerdegistirmeye neden olan yuktur. Yanlış tanımlayabilirim ama rijitlik birim yerdeğiştirmeye neden olan yük değilde ,birim yer değiştirmeye karşı koyan yük olarak tanımlasak daha doğru olur. M.Kemal VARCIN 06-09-2006, 22:09 Rijitlik:birim yerdeğiştirme için gereken kuvvettir X=(Pl^3)/(3EI).....x yerine 1, p yerine( yuk,Kuvvet yerine) rijitlik yani k yazarsak 1=(kl^3)/(3EI) olur ve buradan rijitligi yani yı cekersek k=(3EI)/l^3 tur.Yani buradan da goruldugu gibi rijitlik birim yerdeğiştirmeye neden olan yuktur.Benim duvarların rijitlige etkisi konusundaki dusuncem dikkate alınmamaları ancak dediginiz gibi katlar arasındaki rijitliklerde etkilidir.Zaten bunun hakkındaki konu yonetmelikte var.Arkadasın sordugu bana gore genel anlamda oldugu için ole bir cevap verdim Burada bir konsol dusunun ankastre mesnetli ucunda bir p kuvveti etkimiş ve bu p kuvveti nedeniyle x kada yerdegiştime yaptıgını hayal ederek dusunurseniz daha ii anlarsınız ii çalışmalar... SerkanÇelik 06-09-2006, 22:22 Arkadaşın sorduğu genel anlamda bir soru değil binanın rijitliğini soruyor bu da gayet açık bahsedilen deprem etkisi karşısında ki davranıştır bunada cevap duvarların etkili olduğu ve rijitliklerinin ihmal edilemeyeceğidir. Kavram karmaşasına girmeye gerek yok bu kadar basit bir terimi formüllerle izaha gitmeniz de ilginç yanlış tanımlayabilirim dediysem rijitliğinde ne olduğunu iyi biliyorum.Rijitlik diye bir kuvvet yoktur.Bu sistemin deplasmana karşı gösterdiği direnç yani hareketsiz kalabilme yeteneğidir. örneğin eğilme rijitliği; ei dır; e=elastisite modülü ile i; (j) atalet momenti (eylemsizlik momenti) nin çarpımı. bir kesitin belli bir noktasına etkiyen eğilme momentinin rijitliğe bölümü,noktasal eğilmeyi, bunun integrali toplam eğilmeyi (dönme),ikinci integrali ise çökmeyi (sehim) verir. M.Kemal VARCIN 07-09-2006, 19:17 Serkan arkadasım bina rijitliğinden sadece deprem altındaki rijitlik mi anlasılıo.Ben sizin dediginizin yanlıs oldugunu soylemedim dikkat ederseniz benim dedigim binanın statik analizindeki durumu sizin soylediginiz dinamik analizdeki durumu:Ben o sekilde cvp verdim sizde bu sekilde cvp verdiniz.Benim burda rijitliği formullerle acıklamamın sebebi daha anlasılır olabilmek.Umarım anlamıslardır.Herkes burda bildigini ve yorumunu katabilir sonucta forum paylasım alanı eger yanlısım varsa ozel mesaj olarak duzeltilebilir ve yazdıgımız yanlıs bilgide siz moderatorler tarafından silinebilir.Benim burda amacım tartısmak diil benim amacım soledigimin arkasında durmam... ii çalışmalar... brandon 08-09-2006, 00:03 Sayın Hidoo zannederim basit kabuller arasında sıkışmış olma ihtimaliniz var.Yük taşımasalar bile duvarların varlığının yapı rijitliğini önemli ölçüde etkilemediğini söylüyorsunuz. Ancak : a) Ardışık Üç kolon düşünseniz.Ve bundan 2 model üretseniz: 1.modelde: Araları boş ardışık bu üç kolona 1 cm deplasman yaptırmak için uygulanan kuvvetle 2. modelde: Araları duvar (dolu ve girift) olarak kolonlarla beraber çalışan sistemi 1 cm ötelemek için gerekli kuvvet size göre eşit olmalıdır. Ancak değildir. Dolu gövdeyi modellediğiniz zaman deplasmanın daha az olduğunu görmeniz mümkündür. Fakat okullarımızda maalesef modellemenin nasıl yapılması gerektiği anlatılmadığı için bu çeşit ilginç çıkışlar ile bilimsel olarak ispatlanmış ve kabul görmüş gerçekleri genç mühendisler anlamakta zorlanmakta hatta kendilerine göre yorumlar yapmaktadırlar. Bunun diğer bir nedeni de Duvarları kirişin üstünde işe yaramaz yük gibi görme anlayışıdır. Oysa 17 ağustos depremi de göstermiştir ki altı boş olan binalar daha fazla zarar görmüştür. Yarım tuğla duvarlar kısa kolon etkisi yapmıştır. Dolu gövdeli ardışık kolonlu diye tabir edeceğim sistemlerde yatay ötelenme olması durumunda duvarlardaki çatlakları oluşturabilmek için bile kayda değer bir kuvvet gerekecektir ki bu çatlama olmadan hemen önce yapı direnci, arası boş olan sistemlere nazaran daha fazladır. Cevap verirken hemen formüllere sarılmadan önce biraz karşıdaki kişilere kulak vermenizi birkaç dakika düşünmenizi öneririm. Umarım bu cevaptan alınmazsınız. İyi çalışmalar M.Kemal VARCIN 08-09-2006, 18:12 sayın tecrubeli meslektasım; Benim burda formullere dayanmam sizi baya etkilemiş sanırım ki ustune ustune gidiyorsunuz.Biliyorsunuz ki bazı konular daha henyuz yeni aday ve okumakta olan arkadaslar tarafından anlasılmamıs olabiliri.Uzerine basabasa soyluyorum ki benim burda formullere dayalı anlatımımın nedeni budur. Ayrıca benim burda yaptıgım ilginc bir cıkıs diil ben benim bildigim kadar anlatırım size eger bi bildiginiz varsa ve bir yanlısım varsa duzeltmeniz gerekir bu sekilde tecrubeli olarak yorum yapmak diil.Anlattıgınız modellemede neden duvarlı model daha az zorlanıyor ve daha az yerdegiştirmeye maruz kalıp daha rijit davranıyor?Cunku yukun etkidigi alan daha fazladır ve elemana yada sisteme etkiyen yuk diger modele gore daha azdır Bu nedenle daha az yerdeğiştirme yapmaktadır.Benim anlatmıs oldugum konu eger yorum yapmak yerine ide olur probina olur sta olur herhangi bir programı acar ve 4 kolonlu 4 kirişli bir basit bir yapı cizerseniz benim ne demek istedigimi cok ii anlarsınız.Umarım siz cevabımdan alınmazsınız....Aynı onerileride size oneriyorum... ii çalışmalar... tevekkül 09-09-2006, 08:26 hidooo arkadaşım bu konuda sizin biraz eksiğiniz var. bu sizin dediğiniz programların da var eksiği tabi. bu programlar dört dörtlük herşeyi göze alarak çözüm yapmıyorlar. ayrıca depreme dayanıklı yapı tasarımı dersinden de hatırlayacağınız gibi yumuşak kat durumu genellike camekanla kaplı zemin katlarda oluşan bir problem. sizin dediğiniz programlarda çerçeve harici taşıyıcı olmayan duvarlar tanımlanmıyor. bu mühendisin bilmesi gereken bir ayrıntıdır. yani bu programlar binayı camla mı kapatmışsınız. üst katını sandeviç duvar mı yapmışsınız bilemezler. bu konuya özel önlem alınması kanaatindeyim çünkü mal sahipleri zemin katlarında kolon istemiyorlar. zaten normal kata konsol çıkma yapılıyor ve rijitlik, katlar arasında çok farklı oluyor. brandon 17-09-2006, 19:02 sayın tecrubeli meslektasım; size eger bi bildiginiz varsa ve bir yanlısım varsa duzeltmeniz gerekir bu sekilde tecrubeli olarak yorum yapmak diil. ] Sevgili Hidoo Mesajını yeni gördüğüm için ancak şimdi cevap veriyorum. Aslında bu kadar alınmak yerine sadece yazılanlar üzerinde durmuş olsaydın daha çok sevinir dim.Sana da daha çok yararı olurdu. Çünkü kendi çabanla aylarca uğraşarak elde edebileceğin bir bilgiyi bazen birisi bedavadan eline verebilir. Kendi yaktığın mumun ışığı sadece senin çevreni aydınlatır ancak başkalarının mumları ile senin çok uzağında bulunan mesafeler de aydınlanabilir Anlattıgınız modellemede neden duvarlı model daha az zorlanıyor ve daha az yerdegiştirmeye maruz kalıp daha rijit davranıyor? Cunku yukun etkidigi alan daha fazladır ve elemana yada sisteme etkiyen yuk diger modele gore daha azdır... Yanlış Çünkü okuldan bilmen gerekirdi ki sistem ağırlaştıkça deprem yükü artar. Bu nedenle daha az yerdeğiştirme yapmaktadır.Benim anlatmıs oldugum konu eger yorum yapmak yerine ide olur probina olur sta olur herhangi bir programı acar ve 4 kolonlu 4 kirişli bir basit bir yapı cizerseniz benim ne demek istedigimi cok ii anlarsınız.... Umarım siz cevabımdan alınmazsınız....Aynı onerileride size oneriyorum... ii çalışmalar...[/QUOTE] Yanlış Sevgili Genç Hido Ben SAP ta İde de Sta 4 de kullanıyorum. Ayrıca 3-4 adet başka programlar da kullanıyorum. Mühendis önce öngörüp sonra yaptığı öngörü tutuyor mu tutmuyor mu onun peşinden gider. Yani önce tahmin eder sonra o tahmin neden tutmuyor diye araştırır. Rüzgarda savrulan yaprak gibi ne olacak diye olayların peşinden koşmaz. O nedenle : Uygulama alanının genişliği değildir. Esas gerekçe sürtünme yüzeyinin büyümesi, mukavet momenti etkisine benzer bir direncin oluşması yani gelen kuvvete direnen ekstra bir yapının bulunmasıdır. Yani Deprem kuvveti hem yapının hem de duvarın yerçekimi altındaki kuvvetini aşarak yapıyı yatay doğrultuda öteleyecek Duvarları kırıp deplasman yaptırmaya çalışacak bu nedenle de gelen kuvvet bir miktar kan kaybedecektir. Dolayısı ile duvarların olduğu bir sistemin daha az deplasman yapması kaçınılmazdır. Selamlar M.Kemal VARCIN 17-09-2006, 22:15 tesekkur ederim brandon acıklamaların için peki yuzey alanının artması surtunmeyi arttırmaz mı? arttırır. Alan artınca uygulanan kuvvette azalır ve deplasmanda kuvvet azaldıgı için azalır.onerileriniz ve bilgileriniz için tesekkur ederim brandon.Aslında aynı seylerden bahsedioruz ama neyse... Saygılarımla... ii çalışmalar... brandon 19-09-2006, 22:56 sana da... Ama sabretmeyi öğrenmelisin :) verser 03-10-2006, 13:32 bina rijitliğini düşündüğümüzde genel olarak yatay yüklere karşı gelen elemanları düşünmeliyiz. Yatay yüklere karşı da bina duvarlarının etkisi tabiki vardır. Arkadaşımızın verdiği 3 kolonlu 2 model örneği sanırım etkisi yoktur diyen arkadaşlara ve soruyu soran arkadaşımıza yeterli bir cevap olmuştur. mgokhank 20-10-2006, 11:11 bu duvarları sadece basınca calısan diyagonal cubuk elemanlar olarak modelliyolar daha gercekci sonuclara varabilmek için. aslında bence shell eleman olarak da modellenebilirler ama malzemesini tanımlarken rijitliği ve dayanımı üç doğrultu için de değişken olarak tanımlamak gerekir. mesela bir tuğlanın diziliş şekline göre yatay rijitliği değişebilir. Tabi dayanımı da. Bu konuda daha tkarasu 20-10-2006, 21:14 vay canına demek inşaat mühendislerinin tartışması da böyle oluyor... Bana göre çok büyük etkisi yoktur duvarların rijitliğe,giriş katındaki duvarların kaldırılması tabii rijitliği etkiler;çünkü üstündeki kattaki duvar ve diğer etki durumlarında en alttaki kirişler daha fazla yük ve etki altında kalırlar.kolon ve kiriş birleşimleri dikkatli olunur ve yeteri kadar sağlam bir şekilde usulüne uygun yapılırsa sorun olmaz.İstenirse hiç duvar konmasın.Ayrıca aşırı rijitlik de iyi değildir,duvarlar sarsıntı sırasında kolon ve kiriş hareketlerini nisbeten(az da olsa) etkiliyebileceğinden zararlı bile olabilirler bence. |