Orijinalini görmek için tıklayınız : PROBİNA ile ilgili sorular & cevaplar

inşmüh_x
31-08-2006, 10:17
PROBİNA ile ilgili sorularınızı bu başlık altında yanıtlayacağım!!!

Lütfen PROBİNA ile ilgili kullanım amaçlı sorunlarınızı iletiniz, crack taleplerinde bulunan arkadaşların sorularına cevap verilmeyecektir, ayrıca sadece bu başlık degil forumun tamamında crack yasaktır!

Saygılarımla.

B. ŞAHİNALP
İnş. Yük. Müh.

Düzenleme : Artık sorular kategorisi aldında uygun başlıkla sorulaörınızı sorup cevap alacaksınız. Bu başlık kilitlenmiştir.

İsmail SKBN
31-08-2006, 14:15
Arkadaşım konunu sabitliyorum böylece herkes konunu ilk sırada görecek. ilgin için teşekkürler çalışmalarında başarılar.

inşaatforumu.com yönetimi

statiker
01-09-2006, 18:01
benim sorum şöyle...1. ve 2. derece deprem bölgelerinde istenen bir rapor vaar::
analiz sonrası tasarım kontrolleri raporu bölümünde kiriş-kolon birleşim bölgelerinde kesme güvenliği..bazı kolonlarda sağlamıyor ..kolonların ebatlarının büyümesi isteniyor..bunun bir çözümü yok mu??kolon ebatları yeterince büyük sayılır..ama bu raporu da sağlamak gerekiyor?çözüm önerebilir misiniz?

M.Kemal VARCIN
01-09-2006, 18:06
kolon yonlerini değiştirebilirsin ancak en gusel yol buyutları buyutmek eger bakarsanız kolonun hangi boyut tarafında bu sartı saglamadıgını goreceksiniz sizde o boyutta buyutme yapmalısınız dedigim kolonun yonunu değistirebilirsiniz ancak bu da m,marı projenin değişmasine neden olabilir...

ii çalışmalar...

1026
01-09-2006, 19:32
Deprem yönetmeliğinde kuşatılmış ve kuşatılmamış kolonlarla ilgili bölümü incelendiğinde kiriş genişliğinin, kolonun göz önüne alınan doğrultudaki boyutunun, ve kullanılan beton sınıfının bu birleşimlerdeki etkisi görülebilir.

onurtunaboyu
12-09-2006, 14:41
[Only registered and activated users can see links]

de 11. madde soruyu güzel acıklıyor.

statiker
12-09-2006, 16:01

de 11. madde soruyu güzel acıklıyor.

verdiğin linkle bu soru arasında bi bağ kuramadım..heralde yanlış link vermişsin:D

onurtunaboyu
12-09-2006, 16:30
Evet haklısınız. Aslında kontrol da etmiştim ama nasıl oldu anlamadım. Doğru yeri hemen bulup tkrar yazıcam

onurtunaboyu
12-09-2006, 16:42
Eğer sayfaların adı değişmiyosa bulduğum yeri yukardan kopyala yapıştır yapıyorum.

Bu konudaki 11. madde

faith
12-09-2006, 16:42
V13 de döşeme üzerine ilave noktasal yük girebiliyoruz ama bu yükü nasıl görebiliriz ayrıca hesap raporunda döşeme hesabında bu yükler niye görünmüyor
yada nasıl görünüyor

onurtunaboyu
12-09-2006, 16:43
Vermeye çalıştığım linkte olan yazı ve resim

11- Yüksek sünek yapılarda, kuşatılmış kolon kontrolunda yeterliliği çok büyük boyutlarla sağlayabiliyorum?

Kuşatılmış kolon kontrolu aynı ACI'da olduğu gibi kirişlerin kolona kenardan dar yönünde bağlanması durumunda efektif kesme alanı, kiriş genişliği kadar olmaktadır. Bu alanda yeterli olamamakta, bu koşulda çok büyük kolon boyutu gerekmektedir.

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

cemali hasdemir
16-09-2006, 12:25
probinada, döşeme mesnet donatılarını başka bir şekilde karşılamamızn yolu yokmu??? planda heryer mesnet donatısından geçilmiyo.
mesnetteki donatı alanı pilyeler tarafından karşılanabilir...
bunu nasıl yapabilirim.

Raphsody
07-11-2006, 07:54
Kirişsiz Radye temelde, 40 cm döşeme kalınlığına karşı 13 fi 50 / 15 gibi donatılar çıkıyor. Döşememi farklı şekillerde modelledim, yüklerini tekrar tekrar etkittim... Bi türlü işin içinden çıkamadım.

Bi yardım ederseniz sevinirim...

İyi Çalışmalar...

H.Kumral
07-11-2006, 13:16
evet aslında dediklerinden anlaşıyorki programın hassasiyetlerinin farkındasın yapıda bodrum katın yoksa ( tabi taşıyıcı sistemi ve binayı görmediğim için ) eğer 40 cm bence oldukça radikal bir kalınlık 50-60 cm için denedinizmi hiç

Raphsody
07-11-2006, 13:50
40 cm'den de fazla mı olmalı??? Ben donatıları denge donatısı olması için atıyor zannediyordum. Yani tabla kalınlıkları çoğaldıkça donatı alanları da çoğalmaz mı???

onurtunaboyu
07-11-2006, 14:39
Bence o olay mininmum donatı alanının küçük olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Tabi projeyi görmeden söylemek zor ama...
Yani demek istediğim gerekli donatı alanını (fi)16 ile karşılayamayınca sizin seçtiğiniz donatı çaplarından bir üste bakar sizde (fi) 16 dan sonra fi(50) işaretliyse direk (fi)50yi seçecektir. Tabi bu benim görüşüm. Döşeme donatılarında hangi donatı çaplarının işaretli olduğunu kontrol etmenizi öneririm.

dediğim bölüm Bina==>Proje Parametreleri==>Malzeme==> Döşeme nin yanındaki Çap

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

H.Kumral
07-11-2006, 15:30
ourtunaboyu nun dedikleride ihtimal dahilinde elbet isterseniz bunuda kontrol daha olmadı modelden bakalım

Raphsody
08-11-2006, 07:49
Yok kontrol ettim o donatı çapı listesini... Orada bir sorun yok...

Raphsody
08-11-2006, 08:07

Modeli upload ettim, cevaplarınızı bekliyorum. Ve ilgilendiğiniz için çok teşekkürler...

onurtunaboyu
08-11-2006, 08:31
Bende gönderdiğiniz modeli açarak gerekli donatı As=20.45cm2 ve (fi)50/15 ile sağlanan Alan=130,90cm2 arasındaki farkı gördüm ve büyük ihtimalle yukarda açıkladığım sorun meydana gelmiş olması lazım.
1-)Öncelikle (fi)50 lerin olduğu aksı işaretleyin ve sağ tıklayarak Donatıları sil deyin.
2-)Aynı aksı işaretliyerek sağ tıklayıp özellikleri seçin
3-)Sol alttaki Güncelle butonuna basın.
Ben bu işlemleri yapınca (fi)50 lerin (fi)18e dönüştüğünü gördüm sizin projenizde.
Eğer bu işlemleri yapınca dönüşmüyorsa başka bi yerde daha donatı çapının işaretli olup olmadığını kontrol etmek lazım.
Bence yukarıdaki adımları izlediğinizde gerek kalmayacaktır.

H.Kumral
08-11-2006, 17:16
evet onurtunaboyu nun elde ettiği sonuçları bende elde ettim ama
neden temeli modellerken çepe çevre kiriş ile döndüğünüzü anlayamadım
birde ben şahsen sonlu elemanlar analiz sonuçlarında yük kombinasyonları için donatı diyagramlarını çizdirip genel olarak temelin zorlanan noktalarına bakıyorum ve yorumluyorum eğer modelde vede program çözümünde bir sorun varsa kendini belli ediyor hemen
ben yine tekrarlamak isterim 40 cm radye temel bence ince
50-60cm için çözümlerini tekrarlamanı tavsiye ederim

bence birde biran önce 14 sürümüne geç

unutmadan ankara ile bir görüşmemde kolon ve perde aralarını mümkün olan en büyük plaklar gelecek şekilde modelleyin diyorlar yani senin ortada tanımladığın büyük radye döşemeni kolon aralarında parçalar oluşturcak şekilde ufak parçalara bölersin
saygılar

arasinsaat
17-11-2006, 15:30
redye temellerde sonlu elemanlar aksı (sabit bant) gecirirken integral hesap aksı olarak ele aldıgınızda ve kolon perde dugumlerini digerleri ile ortalama yap ve ya hic hesaba alma secenegini kullandıgınızda asırı donatı cıkması engellenmis oluyor.

H.Kumral
20-11-2006, 08:34
hiç hesaba alma seçeneği bence gerçeklikten uzak bir durum gibi geliyor ne dersiniz

arasinsaat
21-11-2006, 17:06
merhaba
analiz sonrası yapı 3 boyutlu animasyonları incelenirken modların x yonu y yonu olusması 1. modda değil de 2. moddan baslıyorsa bunu nasıl yarumlamalı?modların etkin kutleya katılımı nı nasıl değerlendirmeliyiz?
iyi çalışmalar.

H.Kumral
21-11-2006, 17:14
yani burulma modu 1. modmu demek istiyorsunuz

arasinsaat
21-11-2006, 17:28
örnek 1. mod acıklama yok
2. mod x yonu
3. mod y yonu seklinde

H.Kumral
21-11-2006, 17:38
sanırım burulma modu etken mod olduğu için birinci mod olarak yer almış yani yapınız buruluyor taşıyıcı sistem aranjmanınızda değişiklikler yaparak bu durumu düzeltmenizi tavsiye ederim deprem yönetmeliğide aynı şeyi diyor zaten

arasinsaat
21-11-2006, 17:58
eski cozdugum bir projede analiz sonrası model ve deformasyon kontrol menusunde 1. mod (burulma) seklinde oluyordu simdi burulma yazmayınca sormak istedim

H.Kumral
22-11-2006, 07:39
anlıyorum ama zaten başka seçenek olması gerçekten ciddi bir anormallik var demektir yapıda
benim birde tavsiyem olacak tüm probina kullanan arkadaşlara en azında yük mertebelerini hangi katta ne adar yük var bunların kontrollerini muhakkak kontrol etmeyi alışkanlık edinsinler

onurtunaboyu
22-11-2006, 08:24
Yükm mertebelerinin kontrolü derken ne gibi hataları burda fark edebiliriz biraz daha açıklıyabilir misiniz? Teşekkürler

H.Kumral
22-11-2006, 12:51
şimdi gloabal olarak bir yapının yaklaşık metrekare ağırlığı geleneksel yada asmolen döşemeli olmasına göre bellidir yapı alanıda belli burada giderek en azından gloabal kat ve toplam yük değerlerinin kontrolunu kastetmiştim
bu arada peryoda bakabilirsin yaklaşık 0.1 * kat adedi gibi bir değer olacaktır.

arasinsaat
22-11-2006, 15:02
1.modun periyodu degil mi bu 0.1*kat sayısı

H.Kumral
22-11-2006, 15:14
evet onu kastettim

arasinsaat
22-11-2006, 16:55
1. modun periyodu ile zemin etudunde bulunan To karsilastırılıp aynı degerde olmaması (cakısma,rezonans) kontrolu mevzusu cok geciyor
bu konuda genis acılım yapabilirmisiniz?

H.Kumral
23-11-2006, 07:54
bildiğim kadarı burada kaçınılması gereken husus zemin hakim peryodu ile yapınızın peryodunun aynı değerlerde olup zeminden doalyı yapı üzerinde bir büyütme olasılığına dikkat etmemiz gerektiği

misal zemin hakim peryodu 0.4 sn sizde bu zeminde bir yapı yaptını peryodu 0.4 saniye ise o zaman dikkatli olmamız gerektiği

çözüm yapının peryodunu değiştirmek yada bu büyütmeleride dikkate alan bir çözüm almak olacaktır

honolululu
26-11-2006, 21:33
probinada, döşeme mesnet donatılarını başka bir şekilde karşılamamızn yolu yokmu??? planda heryer mesnet donatısından geçilmiyo.
mesnetteki donatı alanı pilyeler tarafından karşılanabilir...
bunu nasıl yapabilirim.

Ayarlar Menüsündeki Grafik Editör Ayarları Menüsüne giderek Döşeme Donatıları 1 kısmında maksimum donatı aralığını mesela 20 yerine 15 girerseniz, mesnet ilaveleri atılmayacak onun yerine pilyeler sıklaştırılacaktır. ;)

honolululu
26-11-2006, 21:40
Zeminler genelde deprem esnasında kendi peryotlarına yakın dalgaları severler bunları amplifiye etmeye çalışırlar. Bu yüzden belli bir sitedeki ivme-zaman grafiğinin amplifikasyon spektrumuna bakıldığında zemin tabakalarının toplu peryot değeri ne ise, o periyoda sahip dalgaların yükseltildiği görülür. Yapıda bu dalgaların periyodu ile aynı peryotta salınıyorsa (ki genelde X veya Y yönlerindeki hakim modlar) o zaman salıncağın periyoduyla aynı değerde sallıyormuş gibi rezonansa girebilir.

honolululu
28-11-2006, 09:12
V13 de döşeme üzerine ilave noktasal yük girebiliyoruz ama bu yükü nasıl görebiliriz ayrıca hesap raporunda döşeme hesabında bu yükler niye görünmüyor
yada nasıl görünüyor

Döşeme Donatı Hesabı Raporunda yazan değer döşeme üzerindeki tüm yüklerin düzgün yayılı hale çevirilmiş halidir (Moment Katsayıları Yöntemi kullanılıyorsa)

Döşeme Donatı hesabında Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılıyorsa bu değere zaten ihtiyaç olmuyor.

askecer
26-01-2007, 22:00
meraba...
yapımda "A4 Düzensizliği: Taşıyıcı Eleman Eksenlerinin Paralel Olmaması" var. V14 kullanıyorum. analiz sonrası raporları incelediğimde A4 düzensizliği ile ilgili hiç bir irdeleme yok. hatta projeyi ilk girerken "proje parametreleri" menüsünde A4 düzensizliği için tik te yok. V14, 3 boyutlu analiz yapıyor bunu biliyorum. söz konusu kolonların deprem doğrultusuna dik olup olmaması BU YÜZDEN önemli deil gibi geliyo bana. o kolon nasıl davranıyosa ona göre analiz ediliyo ve ona göre yükler çıkıyo. ama yapı denetimdeki meslektaşım ; "PLANDA A4 DÜZENSİZLİĞİ VAR, HESAPLARDA DİKKATE ALINMALI" diye projemi bana geri gönderdi. V14 bu düzensizliği irdelemiyo, yeni Deprem Yönetmeliğinde bu hususla ilgili bi değişiklik var mı bilmiyorum. o meslektaşımla nasıl bir fikir birliğine varıcaz yada benim gözden kaçırdığım bişeyler mi var? başınıza böle bi olay geldi mi. önerilerinizi bekliyorum.
şimdiden teşekkürler...

YUKARIDAKİ LİNK ALTINDA TARTIŞILMIŞTIR...

insmuhgk
27-01-2007, 14:48
sn. meslektaşım,

A4 düzensizliği, düşey elemanların asal eksenlerinin birbirine dik x ve y yönleri aksları ile açı oluşturduğunda ortaya çıkan bir durum olup, sisteminizde bu türden elemanlar var ise, A4 düzensizliği olan kolonlarda B=Bax+0.3Bay düzeltmesi yapılır. Bu durumda; probina da olduğu gibi, sta4cad ve idestatikte de raporlarda belirtilmektedir.

selamlar.

uzman ins. müh. G.KÖSE

elverici
28-01-2007, 16:19
merhabalar
arkadaşlar probinanın internet sitesinde matris deplasman yöntemi kullanarak yapının 3 boyutlu analizi yaptığını söylemiş. Ve ayrıca 12 katta kadar matris oluşturduğunu yazmış. bildiğim kadarıyla matris deplasman yöntemini doğru olarak uygulayabilmesi için bina kaç katlı ise o katlı matris oluştumalı ( yani 10 katlı bir bina için 10 katlı matrisler oluşturmalı). Probina programı 12 kata kadar matris açabildiğine göre bina 12 kattan daha yüksek yapılar için matris deplasman yöntemini nasıl kullanıyor. veya hangi metodu kullanıyor. konu hakkında veya matris deplasman yöntemi hakkında bilgisi olan varsa cevaplarını bekliyorum...

H.Kumral
29-01-2007, 07:56
tam olarak alıntı yaptığınız yeri bizlerle paylaşabilirmisiniz

elverici
29-01-2007, 19:51
öncellikle ilginize teşekkür ederim
tam olarak alıntımı [Only registered and activated users can see links] linkinden aldım ilgili web sitesinde geçen metini aşağıda kopyaladım.

Probina Orion Analiz Modülü, 12x12 eleman matrisleri kullanarak “Matris-Deplasman Yöntemi” ile tamamen 3-boyutlu yapısal sonlu elemanlar modeli oluşturmaktadır. Eleman özellikleri:
<LI class=orion>12x12 Matrisli Çerçeve Elemanları: <LI class=orion>Rijit uç bölgeleri tanımlayabilme, <LI class=orion>Rijit bölge azaltma oranı, <LI class=orion>Uçlarda simetrik/asimetrik mafsal tanımlayabilme özelliği,
Kayma deformasyonlarını gözönüne alabilme,<LI class=orion>Kabuk Elemanları: <LI class=orion>Her uçta dönme (drilling) serbestliği, <LI class=orion>Düzlem içi (Membrane) ve düzlem dışı (Plate) eğilme yapabilme özelliği,
Kayma deformasyonlarını gözönüne alabilme özelliği
Elastik Yay Elemanları

H.Kumral
30-01-2007, 08:30
burada geçen 12 rakamının binanın kat yüksekliği ile alakası yok sadece demek istedikleri bir çubuk elemanı tanımlarken kullandıkları sonlu elemanlar matrisinin boyutlarını anlatmak istemişler
onuda açıklamak istersek bir çubuk eleman iki düğüm noktası ile tanımlanmış her bir uçta 6 serbestlik vardır x y z deplasmanları ve bu eksen etrafındaki dönmeler buradan çıkmaktadır diye yorumluyorum ben

bilge__
04-02-2007, 15:05
Ben probina nın varsa demosu onu kullanmak istiyorum yardımcı olursanız teşekkür ederim.

Herkese Saygılar..

Bilge.

H.Kumral
05-02-2007, 07:40
bilge ben duymadım ama bir ankara yı arayıp sorarmısın
en sağlıklısı bence bu

Farabi Sokak 7/3 Çankaya 06660 ANKARA
Tel: 0312-467 23 27, Faks: 0312-427 79 56

honolululu
05-02-2007, 16:14
merhabalar
arkadaşlar probinanın internet sitesinde matris deplasman yöntemi kullanarak yapının 3 boyutlu analizi yaptığını söylemiş. Ve ayrıca 12 katta kadar matris oluşturduğunu yazmış. bildiğim kadarıyla matris deplasman yöntemini doğru olarak uygulayabilmesi için bina kaç katlı ise o katlı matris oluştumalı ( yani 10 katlı bir bina için 10 katlı matrisler oluşturmalı). Probina programı 12 kata kadar matris açabildiğine göre bina 12 kattan daha yüksek yapılar için matris deplasman yöntemini nasıl kullanıyor. veya hangi metodu kullanıyor. konu hakkında veya matris deplasman yöntemi hakkında bilgisi olan varsa cevaplarını bekliyorum...

Kat sayısının matris deplasman yöntemi ile hiç ama hiç ilgisi yok. Burada bahsedilen 12x12 ve 24x24 gibi ifadeler tamamen çubuk ya da kabuk elemanda ele alınan serbestlik derecelerinin sayısıdır ki, bu da 3-Boyutlu bir çözüm için ele alınabilecek en genel durumdur. Sanırım kavramları biraz karıştırmışsınız. Probina'da kat sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

engco
18-07-2007, 20:53
Probina'da bodrum kat ile ilgili olarak eski yönetmelik teki maddeler (tüm yapı deprem hesabı) bildiğim kadarıyla yerine getirilmiyordu. Yeni yönetmelikte bodrum kat ile ilgili çözümleme şekli değişti artık ayrı ayrı çözüm yapılabiliyor....Probina v14 te bu durumla ilgili birşey düzeltildi mi? Eğer düzeltilmedi ise nasıl bir çözümlemeye gidiyorsunuz?

engco
20-07-2007, 15:58
soru basit kaçtı belki ama hala cevap bekliyorum arkadaşlar,,,

İkinci bir soruda döşemede açılan boşluklardan dolayı oluşacak olan yuk kaybını kirişler ile ilgili yük düzenleme kısmında göremiyorum, nerden görebilirim?

H.Kumral
20-07-2007, 17:57
ilk sorunu cevabını şöyle verebilirim
eşdeğer statik yöntemde dediğin konu yapılabiliyor ama dinamik yöntemde söz konusu değil artı farklı yönler için farklı R katsayısı alma durumu hala söz konusu değil

döşemede açılan yırtıklarla ile ilgili olara bişey diyemiyorum istersen ankaraya bir sor

omurru
17-08-2007, 22:08
kardeş bana orion probina v14 sp4 tam sürümü lazım bulursan sevinirim şimdiden teşekkürler msn adresim [Only registered and activated users can see links] gelişmelerden haberdar edersen sevinirim çok acil lazım kolay gelsin

uğur oflaz
09-11-2007, 13:27
sn şahinalp
probina orion u yeni aldım aslında iyibir sta4-cad kullanıcısıyım ama probinayıda kullanmak istedim.
ben sadece güçlendirme projesi ve imalatı yapıyorum.
sizin iyi bir probina kullanıcısı olduğunuz düşüncesi ile sormak istediğim bir soru var
2 katlı bir yapıyı probinada modelledim zemin katın büyük bir kısmında perdeler var. bu mevcut perdeler lineer kapasite analizi sonucu hepsi gevrek çıkıyor.sonra bu perdelerin beton sınıfını çelik sınıfınıyükselttim kesitlerini artırdım ne yaparsam yapayım gevrek elemandan çıkmıyor.kendileride tatmin edici bir cevap veremediler.
aynı binayı sta4 de modelledim perdelerin hepsi sünek ve min hasarda çıktı. ben mi hatalı modelliyorum yoksa programdamı problem var.
Ve ,Vr den çok düşük aslında gevrek olmaması lazım
selamlar
uğur oflaz

torunoğlu
06-02-2008, 13:31
yada nasıl görünüyor

eğer döşeme hesaplarında sonlu elemanlar analizi yapıyorsanız bu noktasal yükleri olduğu gibi etkitir ama sonlu elemanlarla çözüm yapmıyorsanız tekil yükü döşeme alanına bölerek yayılı yüke çevirir ve bu şekilde hesap yapar bunedenle döşeme analiz raporunda gözükmez.

iyi çalışmalar dilerim...