nefertari
13-08-2006, 23:49
arkadaşlar,
japon üniversitelerinde verilen mimarlık eğitimi hakkında bilgisi olan var mı acaba?
herkese iyi çalışmalar...
melantis
14-08-2006, 12:57
merhaba arkadaşım,
benim bi hocam Japonya'da eğitim görmüş; onun anlattığı kadarıyla aktarayım sana:
bizim okulu bitirdiğimizde hemen mimar olduğumuz gibi onlar hemen mimar olamıyorlarmış
belli bir yıl (okuldan sonra) staj süreleri var; bu staj bittikten sonra yeterlilik tarzı bir sınava giriyorlar,ama bu sınava girmeleri için yanlarında staj yaptıkları kişinin bir belge vermesi gerekiyo. eğer sınava giren kişi başarısız olursa; bu belgeyi veren kişinin itibarının azalmasına neden oluyormuş. yani bu kişinin size belge vermesi için onlarca yıl da geçebilirmiş.ne zaman tamamen yeterli olduğunuzu düşünürse o zaman veriyormuş. yani bir bakıma usta-çırak ilişkisi varmış.
bir de orada mimarlar öyle herşeyi yapamıyorlarmış. yani hastane mimarı, konut mimarı, otel mimarı... ayrı ayrı oluyormuş.
bu bilgileri hocamın bana anlattığı doğrultusunda veriyorum. kesinliği hakkında bir bilgim yok.
başarılar, iyi günler..
bencede eğer öyleyse en mantıklısı tabiki iyi mimarlar çıksın istiyorsak.KOCA MİMAR SİNAN dahi kaç sene babası ile taş yontma işlemi yapmış üzerine senelerce eğitim almış yüzlerce eser ve tecrübeden sonra 80 li yaşlarında SELİMİYE gibi bir şaheseri yapmıştır.Demem o ki bu iş ciddi alın terine bakıyor bu kesin..
merhaba arkadaşım,
benim bi hocam Japonya'da eğitim görmüş; onun anlattığı kadarıyla aktarayım sana:
bizim okulu bitirdiğimizde hemen mimar olduğumuz gibi onlar hemen mimar olamıyorlarmış
belli bir yıl (okuldan sonra) staj süreleri var; bu staj bittikten sonra yeterlilik tarzı bir sınava giriyorlar,ama bu sınava girmeleri için yanlarında staj yaptıkları kişinin bir belge vermesi gerekiyo. eğer sınava giren kişi başarısız olursa; bu belgeyi veren kişinin itibarının azalmasına neden oluyormuş. yani bu kişinin size belge vermesi için onlarca yıl da geçebilirmiş.ne zaman tamamen yeterli olduğunuzu düşünürse o zaman veriyormuş. yani bir bakıma usta-çırak ilişkisi varmış.
bir de orada mimarlar öyle herşeyi yapamıyorlarmış. yani hastane mimarı, konut mimarı, otel mimarı... ayrı ayrı oluyormuş.
bu bilgileri hocamın bana anlattığı doğrultusunda veriyorum. kesinliği hakkında bir bilgim yok.
başarılar, iyi günler..
malesef sanırım bizde de böyle bi uygulama baslatıldı yada baslatılcak yasa çıkmış ama yinede çok bilgim yok bizede mezun olunca üniden menzun diye bi diploma verilcekmiş mimarlık diploması verilmicekmiş okulda hocalarımız biraz bahsetmişti bizi toplayıp konu daha ayrıntılı anlatılcaktı ama yapılmadı şuanda neoldu tam bilmiyorum bunun hakkında bilen birileri varsa bizede açıklarlarsa sevinirim
M.Kemal VARCIN
26-08-2006, 23:39
Arkadaslar bu yonetmelik İMO tarafından 1 ocak 2006 tarihinden itibaren yururululuge girdi.Daha once bu konuyla ilgili gelismeleri ve bu yonetmelik hakkındaki bilgileri Yetkin muhendislik ve SİM nedir konu baslıgı altında actım.Ancak benden baska kimse bu konu hakkında bise yazmadı.Bu konu hakkında duyarsız davranmayın.Bu yonetmelik cok onemli bizim için.yeni mezun olanları ve olacakları cok etkileyen bi yonetmelik.Bu konu hakkında bilgileri dedigim konu baslıgından alabilirsiniz.Bu yonetmelikleri ii okuyun ve bu konu hakkınızdaki dusuncelerinizi fikirlerinizi yazın mutlaka.
[Only registered and activated users can see links]
ii çalışmalar....
Arkadaşlar AB uyum sürecinde eğitim alanında da başlamış bulunmaktayız. Şu an bir çok agreditasyon sistemi kuruluyor. AB de de bu süreç yeni başladı ve hizmet serbesitesi sağlıyor( bir ülkedeki mühendise başka ülkede çalışma olanagı sunuyor). Tabi hizmet serbesitesi için bazı şartlar var. ilk önce akademik daha sonra da meslek alanında tanınırlık sağlamak gerekiyor.
akademik düzenlemede üniversiteler (mühendislik için) 4+1 olarak düzenleniyor. bunun sebebide toplamamız gerekn 300 puanlık ects kredisi. 4 yıllık eğitim sonunda 240 ect kredisi yopluyoruz. boş kalan 60 puan için AGREDİTE EDİLMİŞ bir kurumda staj yapıyoruz ve ya yüksek lisans yaparak bu puanı topluyorz. ders programlarıda bu sistemden etkileniyor tabi...
mesleki tanınırlık için de meslek kuruluşları önemli(türkiye de bu kuruluşun tmmob olduğu söyleniyor tabi hükümetin kurduğu mesleki yeterlilik kurumu da var [Only registered and activated users can see links] ) bu alanda yabancıların ülkede çalışması ile ilgili çalışmalar yapılıyor(bizim hükümetimizin yaptığı içler acısı çalışma [Only registered and activated users can see links] ) burda da mesleki kurumların karşılıklı tanınırlığı olmalı (imo ecce denen ulusal kurumun içindedir imo sayfasında bilgi alabilirsiniz).....
türkiye de mühendislik dekanları konseyinin alt kurumu olarak mühendis denetleme kurulu(müdek) kuruldu. müdek akademik tanınırlık için üniversitelerde agreditasyon çalışmalarına başladı. şu anda abet, eur-ace gibi ulusal agreditasyon kurumları ile karşılıklı tanınırlık çalışmalrına da başladı
umarm bu bilgiler yardımcı olur arkadaşlar. ben bu konulara yakın durmaya çalışıyorum ve söylemem gerek ki eğer hükümet bu işi kendi düzenler, kendi kurduğu kurumlar üzerinden denetimi sağlarsa bizler ülkemizideki üniversitelerden aldığımız diplomalarla kendi vatanımızda iş yapamaz duruma gelicez....