torunoğlu
13-08-2006, 01:50
asmolen dölemelerin deprem davranışları neden kirişli döşemelere göre daha kötüdür?? bu tamamen yastık kirişlerden mi kaynaklanıyor??
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : asmolenin deprem davranışı torunoğlu 13-08-2006, 01:50 asmolen dölemelerin deprem davranışları neden kirişli döşemelere göre daha kötüdür?? bu tamamen yastık kirişlerden mi kaynaklanıyor?? gökdoğan 13-08-2006, 15:49 Asmolen döşeme yani dişli döşemelerde, her iki yönde ufak kirişçikler birbirine saplanarak yük aktarırlar. Betonarme yapı prensiblerinden biri; yükün en kısa yoldan temele gitmesidir. Dişli döşemelerde bu olanaksızdır zira döşemenin yükleri kirişçiklerden kirişçiklere aktarılır daha sonra kolona ordanda temele gider. Bunu yanında asmolen dolguları taşıyan herhangi bir eleman bulunmaması kenetlenmenin yanlızca sürtünme ile sağlanması depremde düşmelerine neden olabilir. M.Kemal VARCIN 13-08-2006, 16:30 Asmolen doşemede kucuk kirişcikler ana kirişlere baglanır.Bu kucuk kirişcikler ana kirişlere baglandıgı noktada tekil yuk olusturur.bu nedenle deprem yuklemesi altında ana kirişin boyutlarını daha buyuk buluruz.Ayrıca betonarmede yukun en kısa yoldan temele iletilmesi gerekir.biz ilk olarak kucuk kirişlerden ana kirişe oradan kolona yuk aktarmıs oluyoruz yani yukun aktarımını uzatmıs oluyoruz.Ayrıca asmolen dosemede yonlerede cok dikkat etmek gerekir... 1026 13-08-2006, 17:50 1-Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, aynı kesitli, kirişlere nazaran daha küçük olan dişlerle ve üzerine ince bir plak dökülerek oluşturulan döşemelere nervürlü(dişli) döşeme denir. Dişlerin arasındaki boşluklar asmolen adı verilen dolgu malzemesi ile doldurulduğundan bu döşeme tipine piyasada asmolen döşeme denir. 2-Asmolen döşemede oluşturulan dişler kiriş değildir. Deprem yönetmeliğindeki kiriş şartlarını sağlamaz. 3-Asmolen döşemede esas tehlike deprem anında dolgu maddesinin diş aralarından kurtulup düşmesinden daha ciddidir. Asmolen döşemedeki riski açıklamak gerekirse; a)Asmolen(veya nervürlü veya dişli) döşemede, döşeme yükü dişleri taşıyan ana kirişlere aktarılır.Dişlere paralel ana kirişlere döşemeden yük aktarılmaz.Bu nedenle diş taşıyan ana kirişler taşımayanlara nazaran deprem anında çok daha fazla zorlanırlar. b)Asmolen döşemede ana kiriş yükseklikleri genelde tavandan kiriş sarkmaması için diş yüksekliğinde yapıldığından,yüksekliği az genişliği fazla olan yastık kirişler oluşur. Ve kirişin taşıyıcılığı büyük ölçüde yüksekliğiyle alakalıdır.(bh3/12) c)Deprem anında dişler doğrultusunda döşeme rijit davranır.Ancak dişlere dik doğrultuda gelen deprem yükünün aktarılmasında dişlerin hiçbir katkısı olmaz. Bu görevi ince plak(7 cm) üstlenir ve yine ince olan döşeme yeterince rijit davranamaz. Yapı Mühendisi 12-09-2006, 17:18 Asmolen döşemede dolgu olarak tuğla yerine strafor kullanmanın ne zararı olabilir? Tuğlaya göre çok hafif ama biraz daha pahalı. Sıvada problem olmuyor. tevekkül 12-09-2006, 18:24 bütün bu değerli bilgilere şu eklentileri yapmak istedim. deprem kuvveti binanın yükü ile doğru orantılı olduğu için ve asmolen malzemesi ve dişler de zati yükü artıracağı için deprem kuvveti de dolaylı olarak artacaktır. strafor kullanmanın zararı mantolamada olduğu gibi herhangi bir darbede deformasyonu, kimyasal malzeme olduğu için yanıcı veya eriyici bir madde olması sayılabilir. ve maliyeti de ayrı bir etken. ancak strafor kullanmanın avantajları da vardır. yalıtım olarak xps veya eps staforları oldukça yüksek değerler göstermiştir. uygulanması hem zahmetsiz hem de çok daha hızlıdır.zati yük olarak çok daha hafif olduğundan döşeme yükünü azalttığından demir ve boyut tasarrufu sağlar az da olsa. depreme karşı da yine zati yükü azalttığı için daha güvenlidir. ayrıca yanal sürtünmesi de daha iyi olduğu için deprem esnasında düşmesi sözkonusu deyildir. kaşif 05-11-2006, 00:34 bu degerli bilgilere bir ekte ben yapmakistiyorum. nervürlü döşemelerle çözülmüş binalarda ,kirişlerin yüksekliklerinden dolayı egilme diger sisteme göre daha fazladır ve buda binada yatay deplasmanların büyümesine neden olur bina her iki yönde kayda deger ötelenmelere maruzdur.. bunu önlemekiçin yapıya yeterli simetrik perdeler kullanmak gerekir.. bilindigi gibi perdeler yatay ötelenleri önemli ölçüde engeller... vaulth 30-11-2006, 14:06 bu yazdıklarınızı okuduktan sonra, asmolenin binanın deprem dayanıklılığını düşürdüğünü, ekstradan binaya yük getirdiğini çıkardım..şu durumda asmolen yapıların sağlıklı olmadığını düşünüyorum..yanılıyormuyum? zamora 30-11-2006, 17:23 Yanılmıyorsunuz.Dünyada -BENİM BİLDİĞİM-sadece biz kullanıyoruz. 5 kuruş etmeyen bir yapı türü. tevekkül 30-11-2006, 18:12 dünyada bizden başka kullananlar da var. özellikle strafor asmolen bize yurtdışından geldi. avantajları olmasa kullanılmazdı zaten. ayrıca yük aktarımı uzuyor küçük kirişler kirişlere aktarıyor denilmiş. oysa durum o kadar da farklı deyil. çünkü normal çerçeve sistemlerde de yük döşemeden ya da konsollardan kirişlere aktarılıyor. (ayrıca konsollu yapıların deprem anında ne yapacağı belli olmaz o da ayrı bir sorun.) dikkatli projelendirildikten sonra hiç sorun olmaz. zamora 30-11-2006, 18:39 1) Depremde en fazla zarar gören yapı türleri asmolen olanlardır. 2) Yazılanları bir kez daha okumanızı tavsiye ederim.Bütün sistemlerde döşemeden yük aktarılır. Plak döşemelerde çok fazla saplama kirişe müsaade etmez iken asmolende her yer saplama kirişçiktir. Arkadaşlarımızın yazdığı gibi de her iki doğrultudaki rijitlikleri farklıdır. Arkadaşımız 1/12bh³ derken , (b genişlik, h yükseklik ise ) asmolen döşemede düşey yükü kastetmiyor. 1/12hb³ ü kastediyor ve yatay yük etkisinde zayıf kaldığını söylüyor.Ki doğru yazıyor. Plak sistemi düşünürseniz öncelikle her iki doğrultudaki rijitliklerinden dolayı her iki yönden de gelebilecek deprem yüküne karşı dayanabilecek boyuttadır.Hem süreklidir. Mesela 15 cm kalınlıktaki ve 6 m açıklıktaki bir döşemeyi düşünürseniz yatay yük altında : (1/12)x15x600^3 ünü olan plak ile asmolenin arasındaki dayanımı kıyaslayabilirsiniz. Asmolende ise nervür kirişlerde yataydaki süreksizlik (ara dolgudan dolayı) çabuk deformasyona neden olmaktadır. Selamlar vaulth 30-11-2006, 19:05 bir inşaat yaptırıyorum..yaklaşık 110 m2 gibi bir kuruluşum var..bodrum, dükkan vede üstünde beş kat (tek daire üstüne) olacak..projem asmolendi, ancak şu yazılanları okuduktan sonra wazgeçmeyi düşünüyorum..henüz temeli döktüm..bordum katı perde beton yapacam..şimdi projeyi asmolen den normal e dönüştürmek için proje değişikliğine ne kadar masraf yapacağımı söyleyebilirmisinz..birde , kalfam dükkan katında da perde beton yapmak istiyor..ancak dükkan olduğu için sadece bitişik olan köşelerde perde yapabiliriz..buda L şeklinde olacak..forumdan okuduğum kadarıyla perde betonda simetrik çok önemli, ya kare şeklinde yada karşılıklı kenarlarda kullanılırsa anlam taşıyormuş..bu durumda ustanın dükkan katını L şeklinde perde döktürmenin bir anlamı yok deilmi? uğur oflaz 30-11-2006, 19:24 bir ilavede benden 1967 adapazarı depreminde göçen 8 adet betonarme binanın hepiside asmolen döşemelidir. tevekkül 01-12-2006, 08:50 sayın meslektaşlarım. asmolenin sakıncaları ile ilgili yazım yukarıda zaten mevcut. ancak benim belirtmek istediğim şeye dikkat edecek olursanız dikkatli projelendirmek. proje sadece program verileri ile elde edilmez. mühendis hesap yapar ona fikir verir. ama son kararı yine kendisi verir. bu yüzden asmolen, program çıktısı ile yapılırsa sakıncalı olabilir. ancak detayları düşünerek yapılırsa sağlam bir yapı elde edilebilir. bu arada depreme dayanıklı yapı tasarımında kuvvetli kolon zayıf kiriş şartını da hatırlatayım. asmolen kirişler daha zayıf ancak çok daha fazladırlar. dikkat edilmesi gereken kolonlardır. ana kirişleri saplama yapmak cinayet olacaktır. faith 01-12-2006, 12:49 Arkadaşlar asmolenin handikaplarına ek olarak; araya tuğlalar girdiği için kesitte gerilme uyumunun sağlanamamasıdır, bir lifteki gerilmenin diğerine aktarılmasını sağlayamadığı ve ayrıca döşemelerin burulma durumunda zayıf kalması yüzden asmolenin yerine mantar döşeme kullanılabilir. Mimari açıdan, tesisat ve mekanik için çok şık yapılar yapılabilir, tabi maliyetde bu oranda artar. Bu tür sistemlerde artık kirişlere güvenmeden yanal stabilite perdelerle sağlanmalı. faith 01-12-2006, 13:04 bir inşaat yaptırıyorum..yaklaşık 110 m2 gibi bir kuruluşum var..bodrum, dükkan vede üstünde beş kat (tek daire üstüne) olacak..projem asmolendi, ancak şu yazılanları okuduktan sonra wazgeçmeyi düşünüyorum..henüz temeli döktüm..bordum katı perde beton yapacam..şimdi projeyi asmolen den normal e dönüştürmek için proje değişikliğine ne kadar masraf yapacağımı söyleyebilirmisinz..birde , kalfam dükkan katında da perde beton yapmak istiyor..ancak dükkan olduğu için sadece bitişik olan köşelerde perde yapabiliriz..buda L şeklinde olacak..forumdan okuduğum kadarıyla perde betonda simetrik çok önemli, ya kare şeklinde yada karşılıklı kenarlarda kullanılırsa anlam taşıyormuş..bu durumda ustanın dükkan katını L şeklinde perde döktürmenin bir anlamı yok deilmi? Binanızın taşıyıcı sistemiyle ilgili değişiklik yapmayı düşünüyorsanız ustanızın değilde bu işten anlayan bir mühendisin tavsiyelerini dinlemenizi öneririm, ayrıca temeli döktüyseniz perdelerin temelle bağlantısını nasıl yapacaksınız? Sadece bodrum perdeleri için bıraktığınız filizler, tüm yapı boyunca devam edecek perde için yeterli olmayacaktır. delibalta1981 01-12-2006, 17:16 Asmolen döşemede deprem anındaki ESAS davranışı şudur.Asmolen döşemelerde kullanılan yassı kirişlerden dolayı kolonlarda dönme çok fazla olmaktadır.bunun sonucunda kolonlarda ikincil momentlerin değeri yükselmektedir.bu da binanın depremde zarar görmesine neden olacaktır.ÇARE:deprem kuvvetlerini karşılayacak binanın her iki doğruldusunda en az 3 perde (daha da fazla olabilir) yapmaktır.yani bütün deprem kuvvetlerini bu perde taşımalıdır.Saygılar delibalta1981 01-12-2006, 17:18 bir inşaat yaptırıyorum..yaklaşık 110 m2 gibi bir kuruluşum var..bodrum, dükkan vede üstünde beş kat (tek daire üstüne) olacak..projem asmolendi, ancak şu yazılanları okuduktan sonra wazgeçmeyi düşünüyorum..henüz temeli döktüm..bordum katı perde beton yapacam..şimdi projeyi asmolen den normal e dönüştürmek için proje değişikliğine ne kadar masraf yapacağımı söyleyebilirmisinz..birde , kalfam dükkan katında da perde beton yapmak istiyor..ancak dükkan olduğu için sadece bitişik olan köşelerde perde yapabiliriz..buda L şeklinde olacak..forumdan okuduğum kadarıyla perde betonda simetrik çok önemli, ya kare şeklinde yada karşılıklı kenarlarda kullanılırsa anlam taşıyormuş..bu durumda ustanın dükkan katını L şeklinde perde döktürmenin bir anlamı yok deilmi? binanın köşelerine yapacagınız L tipi poligon kolonlar binanın deprem anındaki davranışının olumlu yöde etkileyecektir vaulth 01-12-2006, 19:12 binanın köşelerine yapacagınız L tipi poligon kolonlar binanın deprem anındaki davranışının olumlu yöde etkileyecektir sanırım anlatamadım...2 sorum wardı..ilkin projede değişiklik yapıp asmolenden vazgeçmekti..bunun porje maaliyetini merak ediyorum birr, ikinciside kolon yerleinde değişiklik gerektirecekmi... bir diğer sorumda şuydu, binamın bodrum katını perde beton yapıyorum..dükkan katınında sadece bitişik niazm olan iki kenarı için yapmayı düşünüyorum..binamın kuruluşunu kare biçiminde düşünürseniz, bitişik nizam olan iki kenarına perde yaptığım takdirde, dükkan katında L biçiminde bir perdem olmuş olacak..köşelerde L biçiminde perde kolon deil, dükkan katının sadece iki kenarını L biçiminde perde beton yapacağım..forumlarda perde betonların simetrik olması gerektiğini okudum..şu durumda benim dükkan katındaki perdem simetrik olmayacak..inşaatım köşe başı olduğundan bir kenarı cadde, diğeri sokak..kalan diğer iki kenarsa bitişik nizam..ben bu bitişik kenarlara perde yapınca perdemin şekli L biçiminde olacak..bu durum mahsurlu olurmu...sadece dükkan katı için düşünüyorum..üst katlarda devam etmeyecek..sağlıcakla kalın...becerebilirsem fotoğraflarını ekleyeceğim.. [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])bu temelim..radye temel... [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])burası binamın bitişik nizam olan köşeleri [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])buda perde nin hazırlanması esnası..henüz bodrum kat.. [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) tevekkül 02-12-2006, 09:50 simetrik olursa elbette daha iyi olur. ancak bu dükkan katında imkansız olduğuna göre L şeklinde perdenizin yapılması uygundur. fakat dükkan katının diğer cephe kısımları camekan kaplanacağı için ağırlık ve rijitlik merkezi kayacak ve simetrik bir sistem olmayacaktır. yine de binanız ince uzun(110 m2 ve 6 katlı) olduğundan ben perde yapmanızı öneririm. ancak yapınız 4. derece deprem bölgesinde ise yapmayabilirsiniz. zira bitişiğindeki binalar perde yapmamışlar. gelelim ikinci sorunuza. asmolen yapınızı normal çerçeveye çevirmek sizin için maliyet artırmaz aksine düşürür. kolonların yerlerine gelince, zaten 10*11 m gibi bir yapınız var ve kolon yerlerinin oynayacağını pek zannetmiyorum. ancak çok fazla saplama olmamasına dikkat edilmeli. asmolen yapı için de aynı durum geçerlidir. ancak zemin kat tavanı asmolen ve diğer katlar normal çerçeve yapmak sizin için daha uygun olur gibi. çünkü zemin tavanında kiriş gözükmesini istemeyebilirsiniz. vaulth 02-12-2006, 11:05 başka arkadaşların, özellikle mühendis arkaaşların fikirlerinide merak ediyorum..sayın tevekkül,gösterdiğiniz hassasiyet ve değerli fikirleriniz için teşekkür ederim..kaçıncı derece olduğunu bilmiyorum ancak inşaat yaptığım yer istanbul bahçelievler..yandaki binalar, 20 ve 35 yıllık olduklarından ve o dönemde deprem bu kadar populer deilken bu şekilde yapılmışlar..dükkan katında L biçiminde perde nin perde olmayan tarafın köşe kolonunna büyük baskı yapacağını düşünüyorum..nihayetinde binanın gücü en zayıf kolonunun taşıma gücü gibi geliyor bana...yanılıyorsam düzeltin...üstelik de bitişik tarafa yakın asansör boşluğu var..orasıda en üst kata kadar perde olacak..ve gene hemen önünde iki tane geniş kolonlar var..deprem anında muhtemel darbeyi bitişiğimdeki binalardan alacağımızı düşündüğümüz için perde yapmak istiyor kalfa...buna karşılık mühendisin hiçbir fiktrinin olmamasına sinir oldum...kalfa yla muhendis arasında kaldım yani:)...sağlıcakla kalın delibalta1981 02-12-2006, 12:26 sanırım anlatamadım...2 sorum wardı..ilkin projede değişiklik yapıp asmolenden vazgeçmekti..bunun porje maaliyetini merak ediyorum birr, ikinciside kolon yerleinde değişiklik gerektirecekmi... bir diğer sorumda şuydu, binamın bodrum katını perde beton yapıyorum..dükkan katınında sadece bitişik niazm olan iki kenarı için yapmayı düşünüyorum..binamın kuruluşunu kare biçiminde düşünürseniz, bitişik nizam olan iki kenarına perde yaptığım takdirde, dükkan katında L biçiminde bir perdem olmuş olacak..köşelerde L biçiminde perde kolon deil, dükkan katının sadece iki kenarını L biçiminde perde beton yapacağım..forumlarda perde betonların simetrik olması gerektiğini okudum..şu durumda benim dükkan katındaki perdem simetrik olmayacak..inşaatım köşe başı olduğundan bir kenarı cadde, diğeri sokak..kalan diğer iki kenarsa bitişik nizam..ben bu bitişik kenarlara perde yapınca perdemin şekli L biçiminde olacak..bu durum mahsurlu olurmu...sadece dükkan katı için düşünüyorum..üst katlarda devam etmeyecek..sağlıcakla kalın...becerebilirsem fotoğraflarını ekleyeceğim.. [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])bu temelim..radye temel... [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])burası binamın bitişik nizam olan köşeleri [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])buda perde nin hazırlanması esnası..henüz bodrum kat.. [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) projeyi asmolenden plak döşemeye çevirdiğinizde döşemelerin çalışma biçimi değişebilir.bizler daha çok asmolen döşemeyi mimari projenin bizi sıkıntıya sokması durumunda tercih ederiz.20 lik duvarların altından kiriş geçme mecburiyetinden dolayı bazı durumlarda odaların veya antrenin ortasından kiriş sarkmaktadır.bunu angellemek için asmolene geçeriz.bu durumda döşemelerin çalışma biçimiyle yani kolonların yeriyle çok alakalıdır.projeye bakmak lazım.mevcut kolonlarla plak döşeme çalıştırılabilirse sorun yok demektir.normal plak döşemeye geçtiğiniz takdirde kolon kesitleriniz azalacak temel gerilmenizde çok çok güvenli olacaktır.ancak binanızın inşaat ruhsatı alınmış oldugu için tadilat projesi yaptırmanız gerekmektedir.bu da ek bir masraftır.zemin kattaki 2 tarafın perde olmasına bence hiç gerek yoktur.depremde burulma etkisi gözönüne alınarak perde yapılırken dikkatli olunması gerekir.proje tadilatına girerseniz bence bu perdeleri yaptırmayın.tabiki statiği buna göre çözdürmeniz gerekir.Saygılar.kolay gelsin bauinj 02-12-2006, 21:09 bir inşaat yaptırıyorum..yaklaşık 110 m2 gibi bir kuruluşum var..bodrum, dükkan vede üstünde beş kat (tek daire üstüne) olacak..projem asmolendi, ancak şu yazılanları okuduktan sonra wazgeçmeyi düşünüyorum..henüz temeli döktüm..bordum katı perde beton yapacam..şimdi projeyi asmolen den normal e dönüştürmek için proje değişikliğine ne kadar masraf yapacağımı söyleyebilirmisinz..birde , kalfam dükkan katında da perde beton yapmak istiyor..ancak dükkan olduğu için sadece bitişik olan köşelerde perde yapabiliriz..buda L şeklinde olacak..forumdan okuduğum kadarıyla perde betonda simetrik çok önemli, ya kare şeklinde yada karşılıklı kenarlarda kullanılırsa anlam taşıyormuş..bu durumda ustanın dükkan katını L şeklinde perde döktürmenin bir anlamı yok deilmi? Sayın Vaulth Burada yazılanlar genel bilgilerdir. Asmolenin veyahut perdelerin, perde şekillerinin ve konumlarının sistem içinde yeterli veya yetersiz olması projenin özellikleriyle alakalıdır. Proje kağıt üstünde incelenmelidir. Ayrıca buradaki en önemli husus yaşanan depremler bizlere hala ders verememişki projeniz hakkında mühendisinizle değil kalfanızla konuşuyorsunuz. (Bence İstanbul için sıfır can kaybı söz konusu değildir. Kendi inancıma göre; Bizlere akıl veren ve her seferinde bunun kullanılmasını emreden yüce Allahım Deprem durumunda İstanbullulara ve haliyle yaratacağı muhtemel devasa etki karşısında bölünmez bir bütün olan tüm Türkiye'ye yardım etsin.) Saygılarımla vaulth 02-12-2006, 21:42 Sayın Vaulth Burada yazılanlar genel bilgilerdir. Asmolenin veyahut perdelerin, perde şekillerinin ve konumlarının sistem içinde yeterli veya yetersiz olması projenin özellikleriyle alakalıdır. Proje kağıt üstünde incelenmelidir. Ayrıca buradaki en önemli husus yaşanan depremler bizlere hala ders verememişki projeniz hakkında mühendisinizle değil kalfanızla konuşuyorsunuz. (Bence İstanbul için sıfır can kaybı söz konusu değildir. Kendi inancıma göre; Bizlere akıl veren ve her seferinde bunun kullanılmasını emreden yüce Allahım Deprem durumunda İstanbullulara ve haliyle yaratacağı muhtemel devasa etki karşısında bölünmez bir bütün olan tüm Türkiye'ye yardım etsin.) Saygılarımla dediğim gibi, kalfam kadar mühendis kafa yormuyor bu işeee..kesinlikle mühendisleri tenzih ederek konuşuyorum..snırım bu benim şansım:)..burda bu konuları sizlerle paylaşıp doğru olan neysse onu uygulamaya, eksik olanı tamamlamaya çalışıyorum..anlattıklarınızdan da çok memnunum..teşekkürederim.. Emecan 02-12-2006, 23:30 Maliyet dönüşümü hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilim ama perde duvar konusunda şunu soyleyebilirim Bence L şeklinde perde duvar yapıp binanın simetrisini bozup ve dolayısıyla uygun olmayan bir statik yontemle bu işin ustesinden gelmektense hiç perde duvar kullanmayıp kolon boyutlrını makul duzeye cekmenizdir Mesela perde duvar kullanıp ta 25x40 kolon boyutu yerine perde duvar kullanmayıp 35x80 gibi bir kolon boyutu tasarlanabilir kolay gelsin zamora 03-12-2006, 00:25 Şimdi : 1) Bu binayı bir mimar çizmedi mi ? 2) proje mühendisi çözmedi mi ? 3) Asmolen çözüldüğü zaman gelen kat yükleri ile plak döşeme olduğu zaman gelen kat yükleri aynı mı 4) Önerdiğiniz perde modelleri ile ağırlık merkezi ile kütle merkezi arasındaki kaçıklık ne hale gelecek, deprem yükleri değişip kolon boyutlarına kadar etki etmeyecek mi ? 5) Bina yükleri değişince analizin yenilenmesi gerekmiyor mu ? 6) Proje revizyonu internetten yapılabilecek kadar kolaysa neden diğer projeleri de bu şekilde revize etmiyoruz ? 7) Konuştuğumuz insan, atalet momenti,burulma momenti,gerilme konularına çok hakim mi onunla bu meselenin müzakeresine giriyoruz.? 8) Ben burada bir facia görüyorum. O binayı yapan müteahhit internetten üstelik hepsi statikçi ya da Şantiyeci olan mühendislere danışarak binayı komple revize ediyor. Madem bu mesele böyle olabiliyor, neden açık kalp ameliyatını cerrahlar değil de mesela konuyu biraz izleyerek bizler yapmıyoruz. Bizim de böyle bir hakkımız olmamalı mı? 9) Bu arkadaşa neden, -ŞAHSINI TENZİH EDİYORUM- "Arkadaş Sen başka işle ilgilen demeyip konu hakkında perme perişan bir malumat tavsiye ediyoruz ? Bizsiz yapacaksa bile neden yanlışına ortak oluyoruz ? 10)Neden onun burada öğrendiği,okuduğu yarım yamalak bilgilerle yarın o binanın proje müellifinin karşısına çıkıp "BU BÖYLE OLMALIDIR" dediğinde O projeyi yapan mühendis ya da mimar arkadaşı zor duruma sokuyoruz? 11) Sistemin kokuşmuşluğundan oluşmuş bir müteahhitlik sisteminden -ARKADAŞIN ŞAHSINI TENZİH EDİYORUM-ortaya çıkardığı bu türlü yapı ve meslek gruplarının filizlenmesinin yine BİZİM ya da bir meslektaşımızın ekmeğine, moral düzeyine, yaşantı biçimine, çoluğuna çocuğuna zarar gelmesine neden müsaade ediyoruz? Merak ettim !:confused: Teşekkürler bauinj vaulth 03-12-2006, 02:09 Şimdi : 1) Bu binayı bir mimar çizmedi mi ? 2) proje mühendisi çözmedi mi ? 3) Asmolen çözüldüğü zaman gelen kat yükleri ile plak döşeme olduğu zaman gelen kat yükleri aynı mı 4) Önerdiğiniz perde modelleri ile ağırlık merkezi ile kütle merkezi arasındaki kaçıklık ne hale gelecek, deprem yükleri değişip kolon boyutlarına kadar etki etmeyecek mi ? 5) Bina yükleri değişince analizin yenilenmesi gerekmiyor mu ? 6) Proje revizyonu internetten yapılabilecek kadar kolaysa neden diğer projeleri de bu şekilde revize etmiyoruz ? 7) Konuştuğumuz insan, atalet momenti,burulma momenti,gerilme konularına çok hakim mi onunla bu meselenin müzakeresine giriyoruz.? 8) Ben burada bir facia görüyorum. O binayı yapan müteahhit internetten üstelik hepsi statikçi ya da Şantiyeci olan mühendislere danışarak binayı komple revize ediyor. Madem bu mesele böyle olabiliyor, neden açık kalp ameliyatını cerrahlar değil de mesela konuyu biraz izleyerek bizler yapmıyoruz. Bizim de böyle bir hakkımız olmamalı mı? 9) Bu arkadaşa neden, -ŞAHSINI TENZİH EDİYORUM- "Arkadaş Sen başka işle ilgilen demeyip konu hakkında perme perişan bir malumat tavsiye ediyoruz ? Bizsiz yapacaksa bile neden yanlışına ortak oluyoruz ? 10)Neden onun burada öğrendiği,okuduğu yarım yamalak bilgilerle yarın o binanın proje müellifinin karşısına çıkıp "BU BÖYLE OLMALIDIR" dediğinde O projeyi yapan mühendis ya da mimar arkadaşı zor duruma sokuyoruz? 11) Sistemin kokuşmuşluğundan oluşmuş bir müteahhitlik sisteminden -ARKADAŞIN ŞAHSINI TENZİH EDİYORUM-ortaya çıkardığı bu türlü yapı ve meslek gruplarının filizlenmesinin yine BİZİM ya da bir meslektaşımızın ekmeğine, moral düzeyine, yaşantı biçimine, çoluğuna çocuğuna zarar gelmesine neden müsaade ediyoruz? Merak ettim !:confused: Teşekkürler bauinj ya zamora arkadaşım, dur bi biraz soluklan..ortada henüz bişey yok..burda bişeyleri soruyorum, saolsun arkadaşlarda bilgilerini paylaşıyor...bir bilmeyen olarak epeycede bilgilendim....elbette bir mühendisim, onaydan geçmiş bir projem var..ve bende o projeyi tatbik ettiriyorum...kafama takılan mevzuları burada arkadaşlarımla paylaşıyorum...inşaatım henüz bodrum kat seviyesinde, elbette yapı denetim gleip kontrol ediyor sürekli olarak..ama bakın çok ilginç şeylerle karşılaştım..burda bunları sizlerlede paylaşmak istiyorum..ben müteahhit deilim.hasbelkader kendime vede aileme sağlam bir bina yapmak istiyorum..sahip olduğum eski tek kattlı binayı yıkıp, üstüne inşaat yaptırıyorum....ben mimari kaygılrımı dile getirdim, projemi asmolen yaptılar..ancak asmolenin çok da sağlıklı olmadığını, uygulama safhasında çok özenli işçilik gerektirdiğini öğrendim..şimdi mühendisi hergün binaya getirtip, işçiliği beğenip beğenmediğini soracağım, yapı denetime tekrar tekrar kontrol ettireceğim....tuğla asmolen yerine ,daha pahalı olan strafor asmoleni kullanacağım...dükkan katına L biçimi perde yaptırmayacağım, çünkü binamın momentumunu, statiği bozacağımı biliyorum...bütün bunları burdaki arkadaşlardan öğrendim..ortada bir facia söz konusu deil..unutmayalımki, hata, disiplinsiz, özensiz çalışma biz insanlar için...mühandisimde bir yılgınlık, özensizlik gördüğümde içime şüphe düşer...vede sorgularım...benim hassasiyetlerimi bilsin isterim..hiçbir zaman kendimi tamamıyla başkalarının insiyatifine teslim etmem..burda oluşumun sebebide belki budur..o yüsden ortada bir facia yok elbetteki..bilgi ihtiyacı vede paylaşan arkadaşlar var...hepsine ayrı ayrı teşekkürederim...fırsat buldukça inşaatan resmileride buraya koyup paylaşacağım..sağlıcakla kalın vaulth 03-12-2006, 02:27 [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) SerkanÇelik 04-12-2006, 02:40 Vaulth arkadaşımız haklı olarak çelişkide kaldığı konular hakkında sorular soruyor ve tatmin edici cevaplar da aldığını sanıyorum.Fakat burada unutulmaması gereken mühendisliğin hesap kitap işi olduğu,varsayımlar üzerine sorunlara çözüm getirmenin pekte sağlıklı olmadığıdır.Evet yapınız dişli döşeme olarak çözülmüş ve sizede anlatıldığı gibi asmolen döşemeler normal kirişli döşemelere göre %20-25 arasında daha ağırdır ve buna bağlı olarakta binanın deprem anında maruz kalacağı kuvvette artar.Ayrıca sisteminizde L şeklinde perde var buda taşıyıcı sistemde asimetri yaptığı ve yine deprem etkisi altında burulmaya maruz kalabilme ihtimali var.Ama dediğim gibi bunların hepsi varsayım üzerine söylenen genel cevaplardır.Bu tür olaylarda mühendis tüm verilere sahip olmalıdır,sahip değilse varsayımlarla görüş bildirmesi meslek etiği açısından sakıncalı ve tehlikelidir.Burada size verilen cevapları sadece genel bir yorum bir fikir olarak algılamanız gerekir.Eksik verilerle bir görüş bildirmek ne kadar doğrudur? 1968 deprem yönetmeliğinde 1.deprem bölgelerinde asmolen döşeme yapılması yasaklanmış,daha sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı müsteşarlarınca imzalanmış bir açıklama ile 1.derece deprem bölgelerinde temel üstü yüksekliği 12 metreyi geçen yapılarda temelden itibaren yapı yüksekliğince devam eden deprem perdeleri kullanılması ve plak döşeme kalınlığının 7 cm ve fazla yapılması koşulu ile asmolen döşeme yapılmasına izin verilmiştir.(bunu neden yazdım? kurumlar arası fikir değişikliğini belirtmek için) Zamora nın belirtiği konular ne yazık ki bu ülkenin acı gerçekleri ve sitem ettiği konulara katılmayan birtek mühendisin olduğunu düşünmüyorum üstünüze alınmayın.Bu konu ile ilgili sayfalarca yazı yazılabilir... Son olarak resimlerden göründüğü kadarı ile inşaatınızın demir işçiliği titiz çalışılmış. delibalta1981 04-12-2006, 09:08 ya zamora arkadaşım, dur bi biraz soluklan..ortada henüz bişey yok..burda bişeyleri soruyorum, saolsun arkadaşlarda bilgilerini paylaşıyor...bir bilmeyen olarak epeycede bilgilendim....elbette bir mühendisim, onaydan geçmiş bir projem var..ve bende o projeyi tatbik ettiriyorum...kafama takılan mevzuları burada arkadaşlarımla paylaşıyorum...inşaatım henüz bodrum kat seviyesinde, elbette yapı denetim gleip kontrol ediyor sürekli olarak..ama bakın çok ilginç şeylerle karşılaştım..burda bunları sizlerlede paylaşmak istiyorum..ben müteahhit deilim.hasbelkader kendime vede aileme sağlam bir bina yapmak istiyorum..sahip olduğum eski tek kattlı binayı yıkıp, üstüne inşaat yaptırıyorum....ben mimari kaygılrımı dile getirdim, projemi asmolen yaptılar..ancak asmolenin çok da sağlıklı olmadığını, uygulama safhasında çok özenli işçilik gerektirdiğini öğrendim..şimdi mühendisi hergün binaya getirtip, işçiliği beğenip beğenmediğini soracağım, yapı denetime tekrar tekrar kontrol ettireceğim....tuğla asmolen yerine ,daha pahalı olan strafor asmoleni kullanacağım...dükkan katına L biçimi perde yaptırmayacağım, çünkü binamın momentumunu, statiği bozacağımı biliyorum...bütün bunları burdaki arkadaşlardan öğrendim..ortada bir facia söz konusu deil..unutmayalımki, hata, disiplinsiz, özensiz çalışma biz insanlar için...mühandisimde bir yılgınlık, özensizlik gördüğümde içime şüphe düşer...vede sorgularım...benim hassasiyetlerimi bilsin isterim..hiçbir zaman kendimi tamamıyla başkalarının insiyatifine teslim etmem..burda oluşumun sebebide belki budur..o yüsden ortada bir facia yok elbetteki..bilgi ihtiyacı vede paylaşan arkadaşlar var...hepsine ayrı ayrı teşekkürederim...fırsat buldukça inşaatan resmileride buraya koyup paylaşacağım..sağlıcakla kalın vaulth arkadasım sen dogru yapıyorsun.keske herkes senini gibi duyarlı olsa.seni kutlarım.biz ne müteahhitler görüyoruz.biz şunu yapalım dediğimizde'YAV HOCAM BIRAK YA BİZ KURU SÖĞÜTTEN DÜDÜK YAPMAYA UĞRAŞIYORUZ ' diyen kişilerle karşılasıyoruz. vaulth 04-12-2006, 21:47 değerli görüşleriniz için teşekkürederim..dediğim gibi ben mütahit deilim, ailemle gönül rahatlığıyla oturabileceğim bir bina inşa etmeye çalışıyorum..resimlerden de görebileceğiniz gibi bodrum kat komple perde oluyor..dükkan katını L biçiminde perde yaptırmıyacağım (kalfa çok bozuldu:))...projede yokut zaten, mühendislede konuştum..zaten bu proje 8,3 lük deprem e göre çizildi..kolonlarda 8 filiz vardı, sen büyüttün 16 yaptın..herşeyin güzel, perde koysanda olur amma gerek yok dedii..bisde öle tatbik edecez inşallah...asmolen projeyi uygulayacağız, temiz sağlıklı bir işçiliklee..tekrar değerli bilgilerinize teşekkür eder, hayırlı günler dilerim.. vaulth 04-12-2006, 22:06 bizim milletimiz inşaat izlemeye bayılır..amma satın aldıkları binaların nassıl yapıldığını sadece kulakdan dolma bilgilerle sorup öğrenmeye çalışır..inşaatım cadde üstü, hersaat yüslerce insan gelip geçiyor..dikilip bir beş dakka izliyorlar..pekçoğunun ağzından şu sözleri duydum "eskiden bu kadar demirle bina bitirilirdi, şimdiki binalara bir bak birde bizim oturduklarımıza"..inanın acaip hoşuma gidiyor..doğru yaptığımı düşünüyorum..geçen hafta sonu kaç kişi yoldan geçerken arabasını park edip, yanıma geldi..hayırlı olsun, dairelerin fiyatları belli oldumu şeklinde:D...mütahitliğemi başlasam ne:)))..dediğim gibi, demekki doğru yolldayım...allah şaşırtmasın..binanın her aşamasının resimlerini çekiyorum..bir kenarda saklıycam..hayat bu bellimi olur, belki bir gün satmam geekir, o zaman almak isteyenlere ne şekil yapıldığını gösterebileceğim.. [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) susehri 05-12-2006, 11:20 usulune uygun yapman ne kadar da guzel bır olay.... bauinj 07-12-2006, 09:07 değerli görüşleriniz için teşekkürederim..dediğim gibi ben mütahit deilim, ailemle gönül rahatlığıyla oturabileceğim bir bina inşa etmeye çalışıyorum..resimlerden de görebileceğiniz gibi bodrum kat komple perde oluyor..dükkan katını L biçiminde perde yaptırmıyacağım (kalfa çok bozuldu:))...projede yokut zaten, mühendislede konuştum..zaten bu proje 8,3 lük deprem e göre çizildi..kolonlarda 8 filiz vardı, sen büyüttün 16 yaptın..herşeyin güzel, perde koysanda olur amma gerek yok dedii..bisde öle tatbik edecez inşallah...asmolen projeyi uygulayacağız, temiz sağlıklı bir işçiliklee..tekrar değerli bilgilerinize teşekkür eder, hayırlı günler dilerim.. Sayın Vault Burada görüşlerimizi aldığınız için biz size teşekkür ederiz. Ancak Bir şeyi belirtmek isterim. Bir yapının hangi büyüklükte bir depreme dayanabileceğinin veyahut hangi cangüvenliği seviyesini sağlayabileceğinin söylenebilmesi için ciddi bir araştırma yapmak gereklidir. Standart bir analiz yeterli değildirki binanız standart bir uygulamadır. Ancak günümüz deprem yönetmeliği ülkemizde meydana gelebilecek maksimum depremler gözönüne alınarak hazırlanmıştır, bu da 7,4 gibi bir rakama tekabül eder. Bundan farklı bir deprem değeri verebilmek için; ciddi ve ayrıntılı bir jeolojik ve jeofizik araştırma ve bu araştırma sonuçlarına göre yapılacak belkide haftalar süren ve değişik analiz yöntemlerini içeren bir çalışma gereklidir. Bu yapılmadan 8,3 kelimesinin söylenmesi temenniden öteye geçemez. Ama Deprem yönetmeliğine uyulması ve uygulamanın düzgün yapılması rahat uyumanız için yeterlidir. Saygılarımla vaulth 30-12-2006, 21:15 işte yeni görüntüler; [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) vaulth 30-12-2006, 21:17 [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) vaulth 30-12-2006, 21:20 [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) vaulth 30-12-2006, 21:23 [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) vaulth 30-12-2006, 21:27 [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) M.Kemal VARCIN 07-02-2007, 20:25 Arkadaslar asmolen doseme yapmanın estetik acıdan kirişin gorunmemesini saglamak dısında ne gibi bi yararı var? Bana gore sadece bu nedenle secilen bir doseme turu.Peki asmolen doseme yerine yine kirişlerin gorunmemesini saglamak amac ise asma tavan yapılması daha iyi olmaz mı? Saygılarımla...İyi Çalışmalar... tevekkül 08-02-2007, 11:52 asmolen yapılarda döşeme açıklıklarını daha fazla yapabiliyoruz. dolayısıyla bu da bize daha az kolon olanağı sağlıyor. zemin katlarını dükkan yapmak isteyen mal sahipleri o katta hem fazla kolon istemezler hem de tabanda kiriş görmek istemezler. bunu da asmolen ya da kaset döşeme yaparak çözebiliriz. ancak bunun güvenliği her zaman tartışılır. çünkü bu tür yapılarda; üst katlarda, alt katlarda bulunmayan duvarlar vardır. bu duvarlar için de kirişler gerekir. dolayısıyla saplama kirişler oluşacaktır. bu da oldukça sakıncalı bir durumdur. daha önce belirtildiği gibi yük dolaylı yönden aktarıldıkça güvenilirliği azalır. ayrıca bu tip yapılarda yumuşak kat vb. gibi olumsuzluklar da kaçınılmaz olmaktadır. fgirisen 11-02-2007, 19:21 hocam normal döşemelerde daha iyi değilmi asmolen döşeme benim bildiğim bu yanılmış olabilirimde sanırım diğer döşiemeye göre daha pahalı ama sağlam değil m?? M.Kemal VARCIN 11-02-2007, 20:21 Plak doseme asmolen dosemeden daha pahalı ve daha rijittir.Saygılarımla... İyi Çalışmalar... tevekkül 12-02-2007, 08:55 hocam normal döşemelerde daha iyi değilmi asmolen döşeme benim bildiğim bu yanılmış olabilirimde sanırım diğer döşiemeye göre daha pahalı ama sağlam değil m?? arkadaşım daha önce yazılan onlarca görüş var. okursanız yeterli bilgi sahibi olacaksınız. saygılarımla. tevekkül 12-02-2007, 09:10 Plak doseme asmolen dosemeden daha pahalı ve daha rijittir.Saygılarımla... İyi Çalışmalar... katılmıyorum. plak döşemeden kastınız şayet kirişli döşeme ise pahalı değildir. ayrıca yapım süresi de asmolen döşemeye göre daha hızlıdır. rijitlik konusunu da daha önce tartıştık. benim görüşüm nervürlerin doğrultuları ve saplama kirişlerin olup olmamasına göre değişir. şayet plak döşemeden kastınız kirişsiz(mantar) döşeme ise rijitlik konusunda haklısınız. bu kez maliyet konusu değişkendir. çünkü mantar döşeme asmolen e göre kalıp konusunda daha ucuzdur ve daha seridir. demir montajında da hem daha kolay hem de daha hızlıdır. ancakbeton ve demir metrajında mantar döşeme birhayli fazladır. lakin asmolen malzeme olarak kullanılacak malzeme de unutulmamalıdır. asmolen malzeme kalitesi ve özelliğine göre maliyet yine değişecektir.(strafor asmolen, ithal asmolenler daha pahalıdır. bununla birlikte yapımı kolaylaştırır ve ses ve ısı izolasyonu ve tesisat kabloları için olanaklar sağlar.) mantar döşeme yapı ağırlığı olarak daha fazla olduğundan özellikle temel kesitlerinin daha fazla olması kaçınılmazdır. bunların herbiri ayrı ayrı maliyet analizinde göz önüne alınarak karşılaştırma yapılmalıdır. nrcn1113 12-02-2007, 09:21 Tevekkül Asmolenin zayıf bir sistem olduğu bir görüş değil bilimsel bir gerçektir. Bir konuda doğru bir bilgiye ulaşmanın yolu rakamlardır. Basit bir bina tasarlayıp önce kirişli plak, sonra asmolen çözerek ondan sonra görüş söylemek daha uygundur. tevekkül 12-02-2007, 10:39 Tevekkül Asmolenin zayıf bir sistem olduğu bir görüş değil bilimsel bir gerçektir. Bir konuda doğru bir bilgiye ulaşmanın yolu rakamlardır. Basit bir bina tasarlayıp önce kirişli plak, sonra asmolen çözerek ondan sonra görüş söylemek daha uygundur. doğrusu ne demek istediğinizi tam anlayamadım. zayıf bir sistem olduğu konusunda bilimsel olarak bildiğiniz yayın var mı?rakamsal olarak ispatı yapılmışsa biz de öğrenelim boşuna bu konu burada tartışılmasın. saygılarımla. bykoc 19-03-2007, 21:03 arkadaşlar hepinizinde bildiği ğibi mühendisler sorunları çözmek için vardır .temel matematik ve fizik denklemlerini kullanarak en hızlı ve kolay çözüm bulunmaya çalışılır. şimdi sizden mühendisliği bir kenara bırakarak talep eden olmanızı istiyorum.mimar yada yapı sahibi.; çok değerli bir caddede arsanız var ve mimari açıdan bir değerlendirme yaptınız ve geniş içinde kolonları fazla olmayan altı dükkan olan bir bina inşaa etmek istiyorsunuz .. yukarıda fotoğrafları olan örnektede mimari taleplerin ön planda olduğu söylenebiir.bu talebinizi yapı sahibi iseniz mimara o da statikçiye söyleyecektir. buradaki ğibi efendim deprem açısından şöyle sakıncalı böyle sorunlu diyerek kirişli plak döşeme yapamazsınız ben bazen asmoleni şahsen tercih ediyorum sebebi mi :kolonlamasını değiştiremediğim sistemlerde o kadar saplama kirişler çıkıyor ki en amntıklısı o kadar saçma saplama yapmaktansa asmolen yapıp perdelerle deprem kuvvetini almayı yeğlerim... evet genel seçimim plaktır ama önümde proje yokken ya bu olmaz şu sakıncalı bu olmaz demenin pek çözüm getireceğini düşünmüyorum.. ben 2. derece deprem bölğesinde yaşıyorum ve asmolen döşemelerin sistem olarak kurulmasında bazı husulara dikkat edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum ... mesleğinin duayenlerinden syn . uğur ersoy u bir seminerinde dinleme fırastım oldu dediği aynen şuydu : 'biz asmolen döşeme yapılmasın demedik ama şartnamelere uygun olarak tasarlanmış deprem kuvvetlerinin simetrik perdeler ce alındığı bir sistemle kabul ğörmesini istedik' eğer deprem yönetmeliğine bakarsak yapılamaz kavramının çok az belirli süreksizlik ve guse v.b bir kaç fıkrada kısıtlandığını ğörürüz. şimdi size bilğisayar programlarının hata vermediği önemli iki madde söylemek istiyorum 1. ts 500 7.3 2. ts 500 11.3 bu maddeleri bilen arkadaşlar bilir bilmeyen ler de lütfen baksın .şimdi 1 madde de ki kurala uyulmaması halinde kirişler o kadar büyüyor ki 30 luk kolon 80 lik kirişle birleşiyor. bunu bir inceleyin derim .. 2.si ise L/25 oranı dan az h olamaz ... 11 metre açıklıkta 11/25 =44 cm den az olamaz arkadaşlar mesela burada 40 cm yapan lar var ... bizler mühendis olarak bence yapılarda ilk olarak en iyi sistem nasıl kurulur onu bilmemiz gerekli bu bence en önemli olanı... ve projeyi görmeden sistem hakkında çözüm üretmemek gerekir. M.Kemal VARCIN 20-03-2007, 09:47 katılmıyorum. plak döşemeden kastınız şayet kirişli döşeme ise pahalı değildir. ayrıca yapım süresi de asmolen döşemeye göre daha hızlıdır. rijitlik konusunu da daha önce tartıştık. benim görüşüm nervürlerin doğrultuları ve saplama kirişlerin olup olmamasına göre değişir. şayet plak döşemeden kastınız kirişsiz(mantar) döşeme ise rijitlik konusunda haklısınız. bu kez maliyet konusu değişkendir. çünkü mantar döşeme asmolen e göre kalıp konusunda daha ucuzdur ve daha seridir. demir montajında da hem daha kolay hem de daha hızlıdır. ancakbeton ve demir metrajında mantar döşeme birhayli fazladır. lakin asmolen malzeme olarak kullanılacak malzeme de unutulmamalıdır. asmolen malzeme kalitesi ve özelliğine göre maliyet yine değişecektir.(strafor asmolen, ithal asmolenler daha pahalıdır. bununla birlikte yapımı kolaylaştırır ve ses ve ısı izolasyonu ve tesisat kabloları için olanaklar sağlar.) mantar döşeme yapı ağırlığı olarak daha fazla olduğundan özellikle temel kesitlerinin daha fazla olması kaçınılmazdır. bunların herbiri ayrı ayrı maliyet analizinde göz önüne alınarak karşılaştırma yapılmalıdır. Maliyet analizine bakmadan da mantıken plak dosemenin daha pahalı olacagı acıktır.Cunku plak doseme de daha fazla beton ve demir kullanılmaktadır.Ayrıca kalıp olarak asmolen dosemenin kalıbı ile plak dosemenin kalıbı arasında hız olarak asmolen doseme daha bait ve daha hızlıdır.Cunku usta sadece doseme kalıbı yapmaktadır.Ancak plak dosemede Kiriş yan kalıbından tutun alt kalıbı ve doseme kalıbıyla ugrasmaktadır.Bana gore dedigim gibi plak doseme ile asmolen doseme karsılastırılacak olursa plak doseme hem daha pahalıdır hemde daha rijittir. korbay_akci 20-03-2007, 13:46 Ülkemizde mimari nedenlerle, dişleri taşıyan kirişler de asmolen döşeme derinliğinde tutulur ve böylece altten bakıldığında kirişsiz döşeme izlenimi verilir.Mimari açıodan avantajlı bir durumdur.Ancak garip ölçülerde ve rijitliği az(Bkz atalet momenti)kirişlerin oluşmasına yol açar.Örneğin kiriş derinliği 33 Cm iken, kiriş genişliği 150 Cm olabilir.Özel önlem alınmadığı taktirde (binada bir de düzensizlikler varsa )rijitliği az olan bu kirişler nedeniyle depremlerde katlar arası yanal ötelenme ve kolonlara çok büyük 2. mertebe momentleri aktarılmaktadır.BU tür uygulamada alınması gereken önlem, tüm yatay yükü alabilecek kapasitede her iki yönde perde duvar yerleştirmektir. 1. derece deprem bölgelerinde yapı yüksekliği 12M'yi aşan yapılarda yatay yükleri emniyetle temele aktarmak üzere temele kadar devam eden ve planda rijitlik merkezi ile kütlemerkezini mümkün olduğu kadar çakıştıracak şekilde deprem perdeleri düzenlenirse sistem doğru tasarlanmış olur. Asmolen döşemede döşemede açıklıklar büyük olduğunda asal dişlere dik doğrultuda enine diş veya dişler oluşturulur.Bu da yük dağılımını sağlar ve yanal rijitliği arttırır. Dişler yükü açıklığı az olan kirişlere iletirlerse kirişler fazla zorlanmaz.Hem de daha ekonomik çözüm elde edilir. Asmolen döşemelerin en büyük avantajı düz bir tavan sağlaması ve kalıp maliyetini düşürmesidir.Çok sefer kullanılan çelik kalıplar kullanım sayısı arttıkça asmolen sistemi daha ekonomik olmasını sağlayabilir.Plak döşemelerinse kalıp maliyeti daha fazladır.Ancak Hido.Fethiye'nin de dediği gibi plak sistem tabii ki ülkemizin şartlarına deprem nedeniyle daha uygun ve rijit bir sistem. Döşemelerin düşey yükleri taşımanın yanısıra, deprem etkisi gibi yatay yükleribir düşey elemandan diğerine aktarma görevleri de vardır(diyafram etkisi).Asmolen döşemenin diyafram etkisinde sorunları vardır.Yani kullanırken çok iyi tasarlansalar bile bir dezavantaj oluştururlar. RAFET 30-11-2007, 22:02 çogunlukla arkadaşlar asmolen döşemeyle ılğili güzel ve dogru bilgiler sunmuşlar yapıyı düşey yüklerden daha çok yatay yüklerle ılgılı dusundugumuzde döşemenın dıyafram etkısının yeterlı duzeyde olamadıgını sonucta yapıda 2.mertebe yukler olusacagı kesındır ayrıca yastıkkırıslerın rıjıtlıgı ıle normal kırıslerın rıjıtlıgını dusundugumuzde yanal yuklerde sonderece tehlıkelı,kırıscıklerın kırıslere baglanma seklı yuk aktarmanın dırekt yapılmadıgını zaten bakınca soyluyor yapıyı rıske atmamak ıcın eger asmolne yapılacaksa mutlaka perde uygulaması yapılması lazım RAFET 30-11-2007, 22:09 bır arkadaşımızın asmolen yerıne mantar döşeme önerısıne hıç katılmıyorum enkotu doseme şeklı yapı yukunu dahada artırtdıgı gıbı cok tehlıkelı zımbalama rıskı vardır yatay yuklrde kesınlıkle 2.mertebe yuklerı cokfazla olur kenarlarda kırıslerın olmamasıda yatay yukler altında yapının ne hale gelebılecegını dusunun macera aramaya gerek yok yonetmelıgı ıyı okursak ts500ıyı okursak bırazda muhendıslık bılgımızvarsa anlarız Ç.ÇALIK 30-11-2007, 22:22 1999 depremlerinde asmolen döşemelerden ötürü zarar görmüş birçok yapı var. Hatta geçenlerde katıldığım bir seminerde kocaelinde zarar gören bir yapı fotoğrafında;5katlı sadece orta katı asmolen döşemeli diğer katları kirişli döşemeli yapının sadece asmolen döşemeli katınd hasarlar vardı. Asmolen davranışını çok güzel özetleyen bir fotoğraftı bence. Fotoğrafa ulaşabilirsem paylaşıma sunarım. Asmolen döşemelerin en büyük zararlarından biri yapıyı kirişli döşemeye göre %20 ağırlaştırmak suretiyle daha fazla deprem yükü alması ve aldığı deprem yüklerini doğru şekilde kolonlara iletememesidir. Bence bu döşeme türünün tercih nedenlerinin başında; kalıp kolaylığı ve kirişlerin gözükmemesi nedeniyle düzgün bir tavan görüntüsü oluşturması sebepleri gelmektedir. celalsungu 21-02-2008, 12:38 :D...mütahitliğemi başlasam ne:) Eğer imkanın varsa kesinlikle Müteahhitliğe başlamanı tavsiye ederim. Bu kadar özenli bir insanın İnşaat sektöründe olması kazançtır. Arkadaşlar, hepinizin eline, aklına sağlık. Çok seviyeli ve donanımlı bir tartışma olmuş. ayyildiz52 03-03-2008, 20:14 asmolen tuğla mı yoksa strafor mu avantaj ve dezavantajları hakkında yardım istiyorum mühendis/2 25-12-2008, 16:04 abiler teknijkerlik okumakla birlikte müteahhitlik yapıorum bu konuda tazeyim ama asmolen sistemde 900 m2 alanda temelde radye + mütemadi karışık temel kullandık 45 ton demir kullanıldı artı katlarda hepsınde asmolen var diyorsunizki asmolen deprem anında iyi değil alınan önlemler ile birliktemi iyi değil bu konu kafama takıldı asmolen tercih etmemiz projenın sağlamlığı ve yalıtım içindi şimdi maddiyati bir yana bıraktığımız zaman manevi boyutunda 2 mühendis beraber çalıştılar projede bilgisayar destekli olarak 1 ay kadar sürdü hani bu kadar emek boşamı olacak kabnası bitti nerdeyse |