PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bi forekazıkta benden olsun

torunoğlu
10-08-2006, 22:31
umarım işinize yarar

http://rapidshare.de/files/28924744/fore_kaz_k.rar.html

guly
10-12-2006, 01:21
Dosya silinmiş. Tekrar ekleyebilmen mümkün mü? Teşekkürler.

angela
10-12-2006, 02:22
Daha önce bir soruda kazıklı temel yapılmasına nasıl karar veriyoruz diye bir soru sormuştum. Yani hangi zemin emniyet gerilmesinden sonra kazıklı temel yapmaya karar verilir. Ve neden bu sınırlandırmalar TS 500 ya deprem yönetmeliklerinde geçmez

ercan046
09-05-2007, 22:43
link ölmüş yenileyebilirmisiniz

_TiArA_
28-07-2007, 13:24
Daha önce bir soruda kazıklı temel yapılmasına nasıl karar veriyoruz diye bir soru sormuştum. Yani hangi zemin emniyet gerilmesinden sonra kazıklı temel yapmaya karar verilir. Ve neden bu sınırlandırmalar TS 500 ya deprem yönetmeliklerinde geçmez

Kazık temel yapılmasına karar vermekle ilgili olan sorunuza bildiğim kadarıyla yanıt vermek istiyorum:

Aşağıda sıraladığım durumlarda genellikle kazık temel yapımı tavsiye edilir:
· Üst zemin katmanlarının sıkışabilir ve yapıdan gelen yükü taşıyamayacak kadar zayıf olduğu durumlarda, yükü alttaki sağlam tabakaya iletmek için
· Yine üst zemin katmanlarının sıkışabilir ve zayıf olması durumunda, eğer sağlam zemin çok derindeyse yapısal yükü kazık boyunca sürtünme yoluyla zemine iletmek için
· Yanal yüklerin bulunması durumunda, düşey yükleri güvenle taşırken, eğilmeyle bu yanal yüklere de direnebildikleri için
· Genleşen ve çöken zeminlerde, yükü alttaki sağlam tabakaya ileterek yapının zeminin su muhtevasındaki değişiklikler nedeniyle zarar görmesini engellemek için
· Zemin suyundan kaynaklanan kaldırma kuvvetine sürtünme yoluyla direnebildikleri için
· Köprü ayakları gibi suyun aşındırıcı kuvvetine maruz yerlerde, ayakların çevresindeki zeminin aşınmasıyla temelin dayanma kapasitesinin azalmasını önlemek için

Kazık temel seçimi için gereken bazı kriterleri de şöyle sıralayabiliriz:

1) Oturma şartı
Bütün temel türleri için belirlenmiş oturma şartları vardır. Bu oturmalar aşıldığı takdirde eğer düzeltilebiliyorsa başlangıçta düşünülen temel tipinin boyutları değiştirilerek tasarıma devam edilir fakat aşılan miktar boyutlarla oynayarak düzeltilemeyecek kadar fazlaysa o zaman temel tipini değiştirmek gereklidir. Oturmaları aşağıda veriyorum:
Tekil temellerde: 2,54 cm
Sürekli temellerde: 5 cm
Radye temellerde: 10 cm
Bunun yanında, komşu temellerin göreli (rölatif) oturmaları da 1cm'i aşmamalıdır.
Bu koşullar sağlanamadığı takdirde temel tipi tekil temelden kazık temele doğru kontrol edilerek değiştirilir. Kazık temeller 0(sıfır) oturmaya göre boyutlandırılmakla beraber, çok sıradışı yapımlar (nükleer tesisler, bilim laboratuvarları vs) haricinde 1-1,5cm oturmaya izin verilebilir.

2) Taşıma kapasitesi şartı
Temel inşası, bilindği gibi, kolondan gelen ve zeminin taşıyamayacağı kadar büyük yükleri daha büyük alanlara yayarak iletmek içindir. Eğer tasarladığımız temelin zemine aktardığı yük, zeminin taşıma kapasitesini aşıyorsa temel sistemi değiştirilmelidir. Siz genel olarak zemin emniyet gerilmesi üzerinden sorduğunuz için onu da yanıtlamaya çalışayım. Genellikle zemin emniyet gerilmesinin σzem < 1,5kg/cm2 ise zemin iyileştirmesi veya kazık temel yapılması önerilir (bkz:Braja M. DAS-Principles of Foundation Engineering) Fakat, bu zemin emniyet gerilmesi değerinin altındaki tüm zeminlerde kazık temel veya zemin iyileştirmesi yapılacak diye bir kaide yoktur. Yapıdan gelen yüklere bağlı olarak bu gerilme değerinin altında radye temelin yeterli olabileceği yapılar varken, daha büyük zemin emniyet gerilmesine sahip zeminlerde yapısal yüklere bağlı olarak kazık temele ihtiyaç duyulabilir.

3) Deprem etkisi
Bu etki yapılarda ciddi hasarlara sebep olacağı için, özellikle gevşek (hatta suya doygun) granüler zeminlerde ve yumuşak killerde sismik yükler altında yapısal davranış uygun programlar ve tekniklerle belirlendikten sonra, öngörülen temel sisteminin bu yüklere direnip direnemeyeceğine karar verilir. Sadece sıvılaşma veya yumuşak suya doygun killerde görülen sıvılaşma benzeri durum (quick clay) ihtimalinde değil, nispeten iyi zeminlerde de zeminin ve yapının deprem sırasındaki davranışına göre temel sistemine karar vermek gereklidir.

suatozkul
12-10-2007, 00:06
sevgılı jackall arkadasım zemin iyilestirmesi ile ilgili döküman istemişsiniz.elımde olsa gönderecektim. fakat diger sitelerden rahat bulabilirsiz.Kazıklı temellerin elle nasıl hesap yapıldıgını bilenler varsa hocalarımızda dahil paylasmalarını isterim. örneğin 8 li, 20 li kazık grupların cözümleri nasıl yapılır?

jackalll
26-10-2007, 17:17
ya ben proje yapıyorum da.kazık yöntemiyle zemin iyileştirme.foreden başka dier kazık yöntemleriyle ilgili elinizde döküman warsa paylaşabilirsek çok sevinirim