PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2 açıklı tablalı kiriş

keynesrvs
20-06-2009, 21:39
merhaba arkadaşlar sap2000 de 2 açıklı tablalı bir kirişin betonarme analizini yapmak istedim.fakat bir hatayla karşılaştım .bulunan tasarım momentlerıyle el ile çözum yaptıgımızda donatı alanı sap'ın vermış oldugu donatı alanının açıklıkta cokdaha fazla yaklaşık altı kat olduguyla karsılastım.tablalı kirişi section designerde modelledım fakat bunu kiriş olarak değıl kolon olarak alıyor dikdörtgen bir kirişde bir sorunla karşılaşmadım eklentideki dosyaya bakarak nerde yanlış yaptığım konusunda yardımcı olurmusunuz? ayrıca biraz fazla olacak ama kusura bakmayın şunlarıda sormak istiyorum.
1-sap2000 de weigth of unigth volume değerini 1 almayıpta analizde dead yukunu hesaba katmasakda sonuçlar neden fark ediyor.
2- ayrıca beton basınç dayanımı elastıse modulu gıbı degerleri değiştirtirdiğimiz halde tasarım sonuçları neden değişmiyor?
herkesin ilgisine teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

falconado
15-10-2009, 23:13
kolon olarak görmesi lokal eksenlerden kaynaklanabilir. modelde tüm kirişlerin güçlü eksenlerini aynı yönde tasarla. aynı şekilde kolonların güçlü eksenleride aynı yönlerde olmalı. local eksen seçeneğini frame eleman girişi yaparken sürekli açık tut. yük girerken en önemli noktalardan biride metre çalışabilirsin ama yük girişi kısmında cm. olarak seçili olabilir. 350 kg/m2 gireyim derken 3500 ton/m2 yük girmiş olursun dikkat et.

1-sap2000 de weigth of unigth volume değerini 1 almayıpta analizde dead yukunu hesaba katmasakda sonuçlar neden fark ediyor.

farke etmiyor diyemezsin. dinamik analiz yapıyorsan mutlaka fark etmeli. düşey yükler altında hiçbir önemi yok zaten. yatay yük olarak hesaplarken önemlidir.

2- ayrıca beton basınç dayanımı elastıse modulu gıbı degerleri değiştirtirdiğimiz halde tasarım sonuçları neden değişmiyor?
kesit ataletiyle ilgili olduğunan tabii ki fark etmez. kesitlerin değişirse fark eder. beton mukavemetini değiştirmen sadece concrete design yaptığında donatı hesabında kullanılacaktır.

İyi çalışmalar.

İnş. Müh.
Atilla Şahin ÇALIŞKAN
Y.T.Ü 1997