Orijinalini görmek için tıklayınız : define section cut, line constraint
torunoğlu
26-05-2009, 04:44
arkadaşlar iki sorum olacaktı:[LIST=1]
1) bu define section komutu tam olarak nasıl kullanılıyor. mantığını tam anlayamadım. detaylı bilgi sunan bi döküman war mı?? nasıl kullanılıyor area ve frameler için.???
2) line constraintle tamamen area bi sistem oluşturdum. analiz edince hata verio. perdelerle döşeme meshleri birbirini tutmadığı için kullanmıştım ama beceremedim galiba. sorun nerede olabilir???
şimdiden teşekkür ederim...
Clausewitz
26-05-2009, 12:30
arkadaşlar iki sorum olacaktı:
[list=1]
1) bu define section komutu tam olarak nasıl kullanılıyor. mantığını tam anlayamadım. detaylı bilgi sunan bi döküman war mı?? nasıl kullanılıyor area ve frameler için.???
2) line constraintle tamamen area bi sistem oluşturdum. analiz edince hata verio. perdelerle döşeme meshleri birbirini tutmadığı için kullanmıştım ama beceremedim galiba. sorun nerede olabilir???
şimdiden teşekkür ederim...
Iki prefabrik kolon arasina yapilan (ve kolonlara baglanarak birlikte calisan) perdenin taban tesirlerini almak icin yaptigim uygulama asagida. Iste dev fotoroman:
Ayrica daha evvel bu hususta yaptigim kontrol amacli basit bir deneme dosyasini da ekliyorum. Hem 7.12, hem 11.0.4 le yapilmis iki versiyonu var. Bu deneme dosyalarinda yukler perde ust noktalarinda elle girilmis oldugundan tabanda olusan kesme ve moment elle kontrol edilebiliyor. Section cut ilgili gruba dahil tum mesnetlerdeki momentleri topluyor, F3 reaksiyonlarinin momentlerini (kullanici ozel bir yer belirtmezse merkeze gore) aliyor, hepsini toplayip toplam moment olarak veriyor.
Line Constraint le ilgili hic tecrubem yok. Elbet bir bilen vardir sitede.
Aydin
H.Kumral
26-05-2009, 13:15
line constraint;
http://www.comp-engineering.com/downloads/technical_papers/SAP2000/Line-Contraints-tr.pdf
bu dökümanı inceledinizmi ? eğer bu döküman yardımcı olamadıysa datanızı paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışalım.
kolay gelsin
torunoğlu
31-05-2009, 02:36
line constraint;
http://www.comp-engineering.com/downloads/technical_papers/SAP2000/Line-Contraints-tr.pdf
bu dökümanı inceledinizmi ? eğer bu döküman yardımcı olamadıysa datanızı paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışalım.
kolay gelsin
sayın kumral makale çok güzel ve ne işe yaradığını açıkça anlatıyor. peki nasıl kullanıyoruz bu komutu???
H.Kumral
01-06-2009, 12:32
Sayın Torunoğlu,
ben tüm modeli ekranda ( etabs ) seçtikten sonra assign sekmesi altında shell/area
alt sekmesinden auto line constraint komutu ile atama yapıyorum.
Clausewitz
01-06-2009, 20:29
peki nasıl kullanıyoruz bu komutu???
Asagida basit bir ornege ait iki resim var. Shell ve frame kullanarak modellenen bir merdivende, frame elemani olan kolonun shell elemani olan bir doseme parcasina baglanmasinda line constraint in nasil kullanildigi goruluyor.
RESİM 1
RESİM 2
Resim 2, Resim 1'de beyazla cembere alinmis kismin buyutulmus hali. Burada gorulen uc yesil noktayi (o sirada yesil degillerdi tabii) secip assign-joint-constraints i actim, choose constraint type combosunda en alttaki line i sectim ve Add New Constraint dugmesine bastim. Soldaki listede beliren LINE1 (ya da LINEBILMEMKAC) isimli constraint i isaretleyip OK e bastim. Boylece bu uc dugum noktasini LINE contraint i ile baglamis oldum. Daha yaygin olan kullanim yeri de, degisik boyutlarda bolunmus shell lerin birlestigi cizgi. Buradaki dugum noktalarinin secilip line constraint atanmasi, bu shell lerin ayni dugum noktalarina baglaniyormus gibi davranmalarini saglar.
Aydin
muratall01
03-06-2009, 19:57
merhaba aydın bey
yukarıda vermiş olduğunuz örnekle ilgili aklıma takılan bişeyi sormak istiyorum.
beyaz çember içindeki shell elemanının resimde gözüken üç tane düğüm noktası , kolonun yan yüzey ölçüsü içinde olması gerekiyor değil mi ?
Clausewitz
05-06-2009, 18:14
merhaba aydın bey
yukarıda vermiş olduğunuz örnekle ilgili aklıma takılan bişeyi sormak istiyorum.
beyaz çember içindeki shell elemanının resimde gözüken üç tane düğüm noktası , kolonun yan yüzey ölçüsü içinde olması gerekiyor değil mi ?
Murat Bey,
Modeli hazirlarken bunu hic dusunmemistim. Aslina bakarsaniz line constraint kullanmak da Torunoğlu'nun sorusu sayesinde son anda aklima geldi. H.Kumral'ın verdiği linkte de görüldüğü gibi aslında line constraint degisik olculerde bolunmus shell lerin, birlestikleri hatlarda birlikte hareket edebilmeleri icin tasarlanmis. Yani bu benim ornekteki kullanimi cok da isabetli bir secim sayilmayabilir. Eger merdiven plagindaki dugum noktalarinda diyafram tanimlamis olsaydim, kolona ait dugum noktasini da oraya baglayip kurtulurdum, en iyi cozum bu olurdu. Ama merdiven plaklarinin da basamakli kisimlarinin Z koordinati sabit olmayinca bunu yapmaktan imtina ettim. Ornegimdeki kolon kesiti 30x60, shell ebadi 50x50 oldugundan tesadufen dediginiz sarti sagliyor, ama saglamasa da bu sekilde kullanmakta bir sakinca oldugunu sanmiyorum, cunku kolon dugum noktasini merdiven plagina baglama maksadimiz hasil oluyor bu modelde.
Aydin
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.