PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Unbraced lenght ratio

m.hassan
01-05-2009, 22:42
merhaba arkadaşlar,
forumda çeşitli başlıklar altında tartışılmış olmasına rağmen bu konuyu burada açmamın sebebi,diğer konu içinde yüzeysel işlenmesi , açık ve net bir cevabı bulamamış olmamdır.
sap 2ooo de çaprazlı çelik perde modellemesi yapılırken kolonların , kirişler ve çaprazlar ile birlikte oluşturduğu düğüm noktalarından kolonları divide komutuyla bölmek doğru mudur?
Sap'ta yaptığım modelde , kolonları düğüm noktalarından böldüğüm zaman analizde burkulma uyarısı vermekte.bölmediğim zaman ise problem yok.
sanırım kolonları bölerken unbraced lenght ratio veya lenght offset gibi veri girişleri yapılması gerekiyor.
Sap'ta bunun nasıl yapılması gerektiğine dair bir yol haritası açıklayabilirseniz çok memnun olurum.
teşekkürler

m.hassan
03-05-2009, 22:29
konu başlıkları ve altında bazı yazılar :

http://forum.yapisal.net/210-sorulariniz/19119-sap2000-ile-ilgili-sorular.html

unbraced lenght ratio çubuğun burkulması ile alakalı bu sorunun temeli mukavemetten başlar ,mukavemetin en sevdiğim konularından birisi euler burkulma hesabıdır ,ilk olarak bunu bi incelemeni tavsiye ederim çünkü işin temelini bilmesssen sorgulayamassın daha sonra yalman hocanın landa katsayıları ile nasıl din4114 e göre ve ts648 e göre hesap yaptığını incelemelisin daha sonra erdoğan hocanın kitabını açmalı ve kolon hesaplarını incelemelisin.daha sonra asd89 da hangi hesap yöntemi sonucu nasıl değerlendirme yaptığını anlamalısın yani asd89 u okumalısın 648 e benzer ,daaha sonra verilen burkulmanın giderilmesi için ne gerekiyor ona bakmalısın .ve optimum çözüm için gerekli geometri ve mesnet şartı tayin etmeli ve uygulamada karşına çıkabilecek sorunları da düşünerek en uygun ustanın anlayacağı kritik burkulma boyunu geçmeyen tasarımı yapmalısın .işte bu kadar basit

http://forum.yapisal.net/43-celik-yapi/17541-celik-gozetleme-kulesi.html

Deprem yükünü tüm kolonlara dağıtınız.
Rijit diyafram kabulü yapabilirsiniz.
Kolonlar için burkulma ve mesnetlenmemiş boy oranlarını giriniz.
Çevre kirişlerini tam boy olarak tanımlayıp tali kirişlere göre unbraced lenght oranını giriniz.
Orta bölgedeki yaklaşık 5,4 lık tali kirişleri diğer yönde bölmeniz faydalı olabilir.
Ayrıca bu tali kirişler gereksiz yere 3 e bölünmüş.
Frame ve shelleri manuel yerine auto meshlemek daha uygun olabilir.Özellikle bu 3 e manuel olarak bölünen kirişler.
Kolay gelsin.

http://forum.yapisal.net/30-sap2000/17483-lateral-bracing.html

Önceden bulunmayan şimdi design menüsünde bulunan lateral bracingin tam olarak ne işe yaradığını bilen var mı ?Mantık olarak unbraced lenght ratio ya kısmen benziyor hangi mesafeler boyunca noktasal yada sürekli olarak yanal (muhtemelen 2 doğrultusunda) ayrıca üst-alt ve yahut tüm kesit boyunca destek tanımı yapılabiliyor.Üst ve alt seçeneğinin olması bana kompozit döşemede basınç başlığının döşeme içinde kalarak tutulması veya çatı kirişinin üstten aşıklarla tutulmasını aklıma getiriyor.Bu acaba unbraced lenghti sayısallaştırmak için mi var ? Çünkü orda oran var ama eğer düzgün bir oran yoksa mesela çubuk 0,25 ve 0,75 noktalarından destekleniyorsa lenght ratio değerinin 3 olarak girilmesi gerçeği tam yansıtmaz.

http://forum.yapisal.net/30-sap2000/10788-unbraced-lenght-ratio-nasil-hesaplanir.html

SAP ta, benim gördüğüm genelde unbraced length ratio oranını genelde doğru hesaplıyor ama effective length factor de çok hata yaptığını gördüm. unbraced length ratio ya dikkat edersen basınç başlığı emniyet gerilmesi değerini değiştiriyor. yanal burkulma hesabı için...effective length factor ise normal bizim bildiğimiz etkili boy katsayısı ya da burkulma boyu....
İstersen elemanları tam gir, istersen parça parça söz konusu oranları her zaman dışardan elle gir bence SAP a hesaplatma... Bi de mesela bi kolonun var ve bu kolonlardan konsollar çıktın (mesela merdiven için)..bunlar sanki kolonun burkulma boyunu ilgili doğrultuda sınırlıyormuş gibi düşünüyor SAP...konsolları henüz algılamıyor gibi bişi de okumuştum...O hususa dikkat etmeni tavsiye ederim..kolay gelsin..

Biz okulda öğrencilere kafes kirişlerde uygulama yaparken basınç çubuklarında çift korniye kullnadırıyoruz. Bu sebeple çubuk çok parçalı oluyor. itibari narinlik hesaplandıktan sonra çubuk 1-3-5-7... kısımlarından bağ levhaları ile mesnetleniyor. Yani çubuk boyu sky=sk0/1,3,5,7 olmuş oluyor. Aslında buradaki minor unbraced lenght zayıf ekseni tarif etmektedir. Eğer yapınız normal bir I kiriş ise belirli noktalarına berkitme levhaları koyarak bu değerleri elde etmiş olursunuz. Bu noktalar çoğunlukla kirişe tekil yüklerin etkidiği noktalardır. Veya kat kirişine aradan bağlanan tali kirişlerde olabilir. major de değil de bu yetersizliğn minor de çıkması zayıf eksendeki (22-yy) atalet yarıçapının kuvvetli eksene (33-xx) oranla çok küçük olmasıdır.
Erbil Özüm.

http://forum.yapisal.net/30-sap2000/2436-endustri-yapisinda-deprem-yuku-nasil-etki-ettirilir-3.html

Sn. Miralay, Kolonlar çerçeve düzleminde bağlandığı kirişin rijitliği oranında (ankastre-sabit) ilgili k tablosu yardımı ile hesaplanmış (major yönde). Çerçeve düzlemine dik yöndeki (minor yönde) kolon ucu mafsallı bir bağlantıdır, bu yönde k=2 alınmıştır. Kolonlar ayrıca minor yönde cephe kuşakları ile 1/4 noktalardan bağlandığı için burdada unbraced lenght degeri 0.25 alınmıştır!
Saygılarımla.

saygılar

m.hassan
05-05-2009, 01:44
sanırım ben hariç herkes bu konuyu çok iyi anlamış ve hatta çok sıkılmış olmalı.
ne yapalım bende kendi kendime tartışırım bu konuyu hatta belki hızımı alamam gider pushover analize kafayı takarım :)

m.hassan
08-05-2009, 00:33
sayın moderatörler izin verirseniz eğer kendi kendime tartışmaya başlamak istiyorum
:)

torunoğlu
11-05-2009, 03:29
walla ben sizle tartışmayı çok isterdim ama burkulma probleminin sap da nasıl çözüleceğini daha bulamadım. en son forumda sorduğumda yine tatmin edici olmayan cewaplar almıştım.
size kolay gelsin...

muratall01
11-05-2009, 22:52
aynen bende tribünlerdeki yerimi aldım oyuncuların sahaya çıkmasını bekliyorum!!
hep beraber oleeyyyy mi çeksek acaba?? :)