Orijinalini görmek için tıklayınız : Kombinasyonlar Arasından Maksimum Deplasmanı Bulmak
MaFiAMaX
02-04-2009, 21:18
Merhaba arkadaşlar,
SAP2000'de Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile hesapladığım deprem kuvvetlerini kullanarak 32 farklı kombinasyonu analiz ettim. Şimdi TDY2007'deki kat ötelemeleri kontrolü yapmak istiyorum. Fakat çıktı dosyalarında deplasman değerleri düğüm noktalarına göre verildiği için nerden başlayacağımı bilmiyorum.
Bu konu hakkında iki sorum var:
1- Deplasman değerlerini çıktı dosyasından kat kat görebilmem mümkün mü? Değilse deforme olmuş şekilden elle bakmak dışında bir çözüm var mı?
2- Göreli kat ötelemesi kontrolü yaparken, örneğin X kombinasyonu 8. katta en fazla deplasmanı veren kombinasyon oldu. Bir alttaki kata baktığımda maksimum deplasmana mı bakacağım, yoksa X kombinasyonun deplasmanına mı bakacağım? Kombinasyona göre bakmak mantıklı olan ama bu sefer de her kombinasyon için bir sürü göreli kat ötelemesi, burulma düzensizliği kontrolü yapmak gerekmez mi?
Enes.Eşref
02-04-2009, 22:09
Merhaba arkadaşlar,
SAP2000'de Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile hesapladığım deprem kuvvetlerini kullanarak 32 farklı kombinasyonu analiz ettim. Şimdi TDY2007'deki kat ötelemeleri kontrolü yapmak istiyorum. Fakat çıktı dosyalarında deplasman değerleri düğüm noktalarına göre verildiği için nerden başlayacağımı bilmiyorum.
Bu konu hakkında iki sorum var:
1- Deplasman değerlerini çıktı dosyasından kat kat görebilmem mümkün mü? Değilse deforme olmuş şekilden elle bakmak dışında bir çözüm var mı?
2- Göreli kat ötelemesi kontrolü yaparken, örneğin X kombinasyonu 8. katta en fazla deplasmanı veren kombinasyon oldu. Bir alttaki kata baktığımda maksimum deplasmana mı bakacağım, yoksa X kombinasyonun deplasmanına mı bakacağım? Kombinasyona göre bakmak mantıklı olan ama bu sefer de her kombinasyon için bir sürü göreli kat ötelemesi, burulma düzensizliği kontrolü yapmak gerekmez mi?
Göreli kat ötelemeleri kontrolü kombinasyon bazında değil yükleme bazında yapılır.
Bu kontrolü yapacagınız dört köşe ve 4 deprem yüklemesi (EX+%5,EX-%5,Ey+%5,EY-%5)
vardır. Esasında bu kontrolü sürekli devam eden her cubuk eleman bazındada yapabılırsınız.
Örneğin bir köşe için yaptıgımızı düşünelim. O köşeye ait elemanların düğüm noktalarını
perpektiften seçelim ve EX yüklemesi için göreli öteleme kontrolünü yapalım.
Show tables' tan Yükleme durumlarından EX+%5 i secelim sadece ve sadece secılı elemanları goster opsıyonumuz acık olsun. Sap size karısık olmayacak sekılde Ex+%5 için üst üste giden dugum noktalarının deplasmanlarını vermıs olacaktır.
excele export ederek yönetmelikteki bagıntılara uygun formullerıde yazdıgınız takdırde Kontrol yapılmış olacaktır.Tabı bunu köşeler için 4 yükleme durumuna görede yapmanız gerekmektedir.
MaFiAMaX
03-04-2009, 01:57
Enes Bey, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Sayenizde Show Tables'taki bir özelliği daha farkettim.
Yani, TDY2007'de geçen göreli kat ötelemesi, ikinci mertebe etkisi, A1 burulma düzensizlikleri X ve Y yönündeki eşdeğer deprem yükleri ve bunların +/- %5 arttırılmış dışmerkezli olanları için yapılacak.
Aslında yönetmelikte de bu açıkça deniliyor ama benim aklım kombinasyonlara gitti. Halbuki kombinasyonlar tasarım için gerekli.
Enes.Eşref
03-04-2009, 20:27
Enes Bey, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Sayenizde Show Tables'taki bir özelliği daha farkettim.
Yani, TDY2007'de geçen göreli kat ötelemesi, ikinci mertebe etkisi, A1 burulma düzensizlikleri X ve Y yönündeki eşdeğer deprem yükleri ve bunların +/- %5 arttırılmış dışmerkezli olanları için yapılacak.
Aslında yönetmelikte de bu açıkça deniliyor ama benim aklım kombinasyonlara gitti. Halbuki kombinasyonlar tasarım için gerekli.
Sayın mafimax, konu açılmışken konu açılmışken size bir iki püf noktadan daha bahsedeyim.Şimdi Düzensizliklerin tamamını ve göreli öteleme kontrolünü bu şekilde yapabilirsiniz. 2. mertebe etkileri kontrolüne gelince burada kat kesme kuvvetine ihtiyacınız olacak. Sap2000 de kat kesme kuvvetinide bulmak için o kata ait bütün kolonların tabanındaki kesme kuvvetlerini tek tek toplamak mümkün.. Ancak Section cut özelliğini kullanarak o kattaki kesme kuvvetini doğrudan görebilirsiniz. O katın kolonlarını seçin ve onları bır gruba atayın.. Sonra define sectıon cut deyın ve o grubu sectıon cut olarak tanımlayın örnegın adı "1.kat kesme" olsun. Analiz sonuclarına baktıgınızda 1.kat kesme sonucu dogrudan o katın kesme kuvvetı olmus olacaktır. Eger projenızı sap2000 de bastan sona yapıyorsanız bazı yerlerde zorlanabılırsınız. Güçlü kolon tahkıkı ıcın etkılesım dıyagramlarını elde etmek gıbı. veya dızyn bolumunde uygun benzer yonetmelık secmek gıbı.
MaFiAMaX
04-04-2009, 01:12
Enes Bey yardımınız ve gösterdiğiniz püf nokta için çok teşekkür ederim. Sayenizde iki gün içinde çok önemli 3 şey öğrendim.
Benim bitirme ödevimde tasarım yok, 4 farklı taşıyıcı sistemi TDY2007 kontrollerini ve değişen kesit tesirlerini kapsayan ve de mafsallardaki sınır durumlarını inceleyen (bunu ideCAD'de yapacağım) bir ödev olacak. Tasarım işi SAP2000'de oldukça uğraştırıcı, bir de yönetmeliğimiz tanımlı olmayaınca bazı varsayımlara dayanması da cabası.
İlgilendiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
MaFiAMaX
04-04-2009, 03:59
... O katın kolonlarını seçin ve onları bır gruba atayın. Sonra define sectıon cut deyın ve o grubu sectıon cut olarak tanımlayın örnegın adı "1.kat kesme" olsun. Analiz sonuclarına baktıgınızda 1.kat kesme sonucu dogrudan o katın kesme kuvvetı olmus olacaktır ...
Tekrar nerhaba,
Section Cut çıktılarında değerlerin sıfır olduğunu görüyorum! Grup olarak atadığım kolonları Section Cut ile tanımlıyorum. Daha sonra Show Tables -> Structure Output -> Other Output Items altından ilgili çıktıyı seçiyorum. Sonuçtaki tüm değerler sıfır olarak çıkıyor. Sorun belki de bu işi analizden sonra yapıyor oluşumdur diyerek bunu analizden önce de yaptım ama sonuç aynı, çalışmıyor.
Kullandığım SAP versiyonu 12 ve bu sebepten olabiir mi diye düşünmeye başladım.
jeffreyy
04-04-2009, 06:53
define combinations> yeni bir kombinasyon oluştur com typedan envelope ı seç bütün kombinasyonlarını bunun içine ekle daha sonra analiz yap daha sonra tablesten joint displecementleri excele at daha sonra en büyük değerleri bul
MaFiAMaX
07-04-2009, 00:42
define combinations> yeni bir kombinasyon oluştur com typedan envelope ı seç bütün kombinasyonlarını bunun içine ekle daha sonra analiz yap daha sonra tablesten joint displecementleri excele at daha sonra en büyük değerleri bul
@jeffreyy,
İpucu için teşekkür ederim.
Enes.Eşref
07-04-2009, 22:34
Enes Bey yardımınız ve gösterdiğiniz püf nokta için çok teşekkür ederim. Sayenizde iki gün içinde çok önemli 3 şey öğrendim.
Benim bitirme ödevimde tasarım yok, 4 farklı taşıyıcı sistemi TDY2007 kontrollerini ve değişen kesit tesirlerini kapsayan ve de mafsallardaki sınır durumlarını inceleyen (bunu ideCAD'de yapacağım) bir ödev olacak. Tasarım işi SAP2000'de oldukça uğraştırıcı, bir de yönetmeliğimiz tanımlı olmayaınca bazı varsayımlara dayanması da cabası.
İlgilendiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
Sayın mafiamax , tasarım yok derken mevcut bına var herhalde elınızde. Bunların mafsal (plastık) sınır durumlarına bakmak demek performans analızı yapmak anlamına gelır. Performansa dayalı tasarımda bazı yontemler var. Dediğiniz gibi bunu sap2000'de yapmak haylı zahmetlı bır iş. İdecad statik yazılımı ile Performans analizi yapabilirsiniz detaylı olarakta rapor alabılmektesınız, ideCAD'in su anda güncel olan versıyonu 6.51 dir. İdeCad'in bu son versiyonu sap2000 ilede benzer modelleme tekniklerini kullanıyor ve aynı tesirleri elde ediyorsunuz..SAp2000 de sistem tanımlamak yerine idecad6 da tanımlayıp sapa aktarabılırsınız.. Sonuclarda farklılık olmayacaktır. Boylece hızlı model gelıstırebılırsınız. daha detaylı bahsedersenız yardımcı olabılırım.
Enes.Eşref
07-04-2009, 22:36
Tekrar nerhaba,
Section Cut çıktılarında değerlerin sıfır olduğunu görüyorum! Grup olarak atadığım kolonları Section Cut ile tanımlıyorum. Daha sonra Show Tables -> Structure Output -> Other Output Items altından ilgili çıktıyı seçiyorum. Sonuçtaki tüm değerler sıfır olarak çıkıyor. Sorun belki de bu işi analizden sonra yapıyor oluşumdur diyerek bunu analizden önce de yaptım ama sonuç aynı, çalışmıyor.
bı yerde hata yapıyor olabılırsınız.. Bı bakıp tekrar donebılırım..
Bu arada teşekkür butonunu kullanırsanız sevınırım...
torunoğlu
10-04-2009, 22:38
arkadaşlar benim de kafama takılıo bu max. değerleri mesela yükleme farketmez tüm yapı için çıktılarda kolonlarda ve kirişlerde sadece max moment ve kesmeleri nasıl göstercez??? mesela kirişte ü tane max kuvvet oluştuğunu farzedelim ( i mesnedi, j mesnedi, açıklık ) bunlar lazım bize. nerden alıcaz???
şimdiden teşekkürler...
Clausewitz
11-04-2009, 12:34
Tekrar nerhaba,
Gruba kolonlarla beraber kolonlarin toplam kesme degerini elde etmeye calistiginiz kattaki dugum noktalarini da atayin. Yani hem cubuklar, hem de alt dugum noktalari. O zaman section cut in dogru sonuc vermesi lazim. Ayni sey shell ler icin de gecerli.
MaFiAMaX
23-04-2009, 16:08
Sayın mafiamax , tasarım yok derken mevcut bına var herhalde elınızde...
Öncelikle uzun bir süre mesajınıza cevap vermediğim için özürdilerim. Sanki cevabını alıp kaçmış gibi oldu. Bu süre zarfında oldukça yoğundum, ancak bakabilme fırsatım oldu. Tasarımdan kastım, binayı kesit tesirlerine göre boyutlandırmaktı. Yanlış ifade etmişim. Dediğiniz gibi elimde hazır bir bina var ve ben bunu modelleyip, ilk mesajımda bahsettiğim şekilde inceleyeceğim.
Bu arada teşekkür butonunu da kulanmayı unutmuşum. Şimdi kullandım.
Gruba kolonlarla beraber kolonlarin toplam kesme degerini elde etmeye calistiginiz kattaki dugum noktalarini da atayin. Yani hem cubuklar, hem de alt dugum noktalari. O zaman section cut in dogru sonuc vermesi lazim. Ayni sey shell ler icin de gecerli.
Evet şimdi oldu. Bahsettiğiniz gibi kolon alt uç düğüm noktalarını da seçince Section Cut istediğim kuvvetleri verdi.
Yardımınız için teşekkür ederim.
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.