Orijinalini görmek için tıklayınız : İde'den Çelik Projeler için de program istiyoruz
mühendis78
31-03-2009, 16:53
İdeCad kolay kullanım ve görselliği ile gerçekten bence piyasadaki en rahat program. veya ben yıllardır ide kullandığımdan dolayı bana pratik geliyor.
Benim isteğim beklentim ide'den çelik yapılar için de aynı kolay kullanım ve görsellik formatında İdeÇelikCad yapması.
Bana katılanlar, teşekkür butonuna basabilirler.
Erman GÜDÜ
31-03-2009, 21:48
İdeCad kolay kullanım ve görselliği ile gerçekten bence piyasadaki en rahat program. veya ben yıllardır ide kullandığımdan dolayı bana pratik geliyor.
Benim isteğim beklentim ide'den çelik yapılar için de aynı kolay kullanım ve görsellik formatında İdeÇelikCad yapması.
Sanırım çeliğede el atarlarsa rakipleri kalmaz...
mühendis78
04-04-2009, 13:57
ide'nin temsilcisi veya onları tanıyan varsa ve bu isteğimizi iletirlerse sevinirim. Belki de böyle bir çalışmaya başlamışlardır bilgi verirlerse iyi olur
Ben çelikte çok şansları olacağını düşünmüyorum. Zira çeliğin betonarmeye göre hesap ve çizimlerinin çok daha karmaşık olması bu işi zorlaştırıyor. Ayrıca zaten piyasada bu iş için çok sayıda güzel yazılım var.
mühendis78
04-04-2009, 14:58
Ben çelikte çok şansları olacağını düşünmüyorum. Zira çeliğin betonarmeye göre hesap ve çizimlerinin çok daha karmaşık olması bu işi zorlaştırıyor. Ayrıca zaten piyasada bu iş için çok sayıda güzel yazılım var.
Çözümü yani sistemi oluşturması kolay(sap2000 gibi karmaşık değil), çizimleri hazır ve ayrıntılı, hesap sayfaları anlaşılır ve ayrıntılı, 3 boyutlu görsellil imkanı veren, makas , kolon ve temel sistemini aynı sistemde çözen bildiğin güzel yazılım var mı?:confused:
Gercekten İde Kullanım olarak Daha Rahat Ve Daha Acık Celik Programının Olmasını Bende İsterim
cassabotanic
14-05-2009, 21:02
ideYAPI bir vakitte çelik yapacak ne zaman bilmiyorum. Kendi bunyesinde çalışmaları olduğunu biliyorum. Hatta hesap olarak sap2000 tarzı bir çozumleri de olduğunu biliyorum. Ama ne zaman piyasaya sürerler hiçbir fikrim yok. Bu çelik programını benim kullanmışlığım da vardır bu arada.
demekki bundan sonra bilgisayar teknikerleri, harita mühendisleri,jeologlar da betonarme projeden sonra çelik projede yapabilecek.
demekki bundan sonra bilgisayar teknikerleri, harita mühendisleri,jeologlar da betonarme projeden sonra çelik projede yapabilecek.
Programın kolay arayüzü nedeniyle bence çok haklısınız ama yinede mühendislik başka bişey;ide de bir inş. mühendisinin alt kattaki kolonda, üst kat kolonundaki demirden daha az demir çıkarabilme ve bu projeyi odadan geçirebilme becerisini görmüş birisi olarak bunların sınırlı kalacağına inanıyorum.Hele birde Yeni Bakanımız bu konularda daha duyarlı olacağını umarak gelecekte hiç olmamasını istiyorum.
Çözümü yani sistemi oluşturması kolay(sap2000 gibi karmaşık değil), çizimleri hazır ve ayrıntılı, hesap sayfaları anlaşılır ve ayrıntılı, 3 boyutlu görsellil imkanı veren, makas , kolon ve temel sistemini aynı sistemde çözen bildiğin güzel yazılım var mı?:confused:
Yukarıda tarif ettiğin gibi al ineği ver sucuğu tarzı bir çelik yazılımı yok. Onun yerine çok güzel üç boyutlu çizim yapan (Tekla, bocad) , çok iyi hesap yapan (sap2000, staadpro) , çok iyi düğüm noktası hesaplayan ( EC praxis, RAm ) yazılımlar var. Tabi sen hayır kardeşim ben bir tuşla binamı çözmek istiyorum diyorsan, İNŞALLAH böyle bir yazılım yapamazlar.
cassabotanic
18-05-2009, 20:10
Yapılmasını veya yapılmamasını istediğiniz beklentilerinizi somut olarak belirtirseniz. Görüşlerinizi dikkate alırlar sanıyorum.
Yapılmasını veya yapılmamasını istediğiniz beklentilerinizi somut olarak belirtirseniz. Görüşlerinizi dikkate alırlar sanıyorum.
Projeye emek veren bütün meslektaşlarımın ne demek istediğimi çok iyi anladıklarını düşünüyorum. Saygılar...
cassabotanic
19-05-2009, 01:28
Sayın Miralayın "emek veren meslektaşları" , anladıklarınızı bizlerle paylaşırsanız memnun olurum. Ben de emek veriyorum ama anlamadım. Sayın Miralay topu size attı. Açık açık program beklentisi yazmak size anlamsız geliyor muhtemelen.
Hakikaten ineği koyunca hijyenik , lezzetli ve kaliteli bir sucuk alıyorsak , ne mahsuru var sizce .
Sayın Miralayın "emek veren meslektaşları" , anladıklarınızı bizlerle paylaşırsanız memnun olurum. Ben de emek veriyorum ama anlamadım. Sayın Miralay topu size attı. Açık açık program beklentisi yazmak size anlamsız geliyor muhtemelen.
Hakikaten ineği koyunca hijyenik , lezzetli ve kaliteli bir sucuk alıyorsak , ne mahsuru var sizce .
Başımdan geçen küçük bir olayı anlatarak ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım. Geçenlerde orta yaşın biraz üzerinde bir mühendisle tanıştım. Müteahhitlik yapıyormuş, bir kaç katlı yazlıklar falan. İşlerinin kriz dolayısıyla pek iyi gitmediğini bu nedenle ek gelir olarak büro açtığını söyledi. Bu sayede kendi projelerinin parasıda kendisinde kalıyormuş. Bende biraz şaşkın bir şekilde bunca sene müteahitlik yapıp projeden uzak kaldıktan sonra proje yapmak zor olmuyormu diye sordum. Gülerek "Yoo, X programını aldım. Bir tanede lise mezunu arkadaş var ama programı iyi kullanıyor. Projeyi ona çizdiriyorum bende imza atıyorum." dedi.
Elbette inekten kaliteli sucuk çıkar ama bu işi yapacak kasabın yetkili ve bilgili olması şartıyla. Saygılar....
mühendis78
19-05-2009, 19:49
Tarih tekerrürden ibaret derlerdi de inanmazdım.
Matbaanın ilk çıktığı zamanlarda da bazı kesimler şiddetle karşı çıkmışlar ve çok komik bahaneler sunmuşlardı asıl amaçları ; günlerce hatta aylarca el emeği verip yazdıkları kitaplar bir makina tarafından çok kısa bir zaman içinde ve de hatasız olarak çıkartılacak ve bu insanlar artık bu işden nemalanamayacak olmarındandı.
Medeniyetlerin gelişmesi ve çağdaş bir yaşama kavuşmak için yeniliklere açık olunmalı.
Betonarme hesap programları mühendislikte bizlere bir ufuk açmıştır, deprem hesabının elle çözüm yapılamayacağı aşikardır. Donatı açılımlarının günlerce hatta aylarca T cetveli , rapido kalemlerle çizilmesi de hamballıktan başka bir şey değildir.
Çelik statik projelerin de yapılması için momentleri bir programda, çizimleri başka bir programda , detay çizim ve hesaplarını da daha başka programda yapılarak işi zorlaştırmak da bir mühendislik değil eziyettir ve hata yapma olasılığını artırmaktadır.
Ben tabii ki İnşaat Mühendisi olmayan kişilerin ve hatta projecilik işiyle uğraşmayan inşaat mühendislerinin de sadece çelik değil her türlü proje yapmlarına karşıyım. Bu paket programlarla çözümün mutlaka bir mühendis gözüyle kontrolü esastır. Bu kontrol önce proje müelifinin kendi projesinin kontrolü, imo kontrolü, yapı denetim firması kontrolü ve ilgili belediye kontrolü olmalıdır.
Bu kontrol mekanizmaları yeterli olarak çalışmıyorsa bu tartışılmalıdır.
Yeniliklere ve gelişmeye açık olalım.
Tarih tekerrürden ibaret derlerdi de inanmazdım.
Matbaanın ilk çıktığı zamanlarda da bazı kesimler şiddetle karşı çıkmışlar ve çok komik bahaneler sunmuşlardı asıl amaçları ; günlerce hatta aylarca el emeği verip yazdıkları kitaplar bir makina tarafından çok kısa bir zaman içinde ve de hatasız olarak çıkartılacak ve bu insanlar artık bu işden nemalanamayacak olmarındandı.
Medeniyetlerin gelişmesi ve çağdaş bir yaşama kavuşmak için yeniliklere açık olunmalı.
Betonarme hesap programları mühendislikte bizlere bir ufuk açmıştır, deprem hesabının elle çözüm yapılamayacağı aşikardır. Donatı açılımlarının günlerce hatta aylarca T cetveli , rapido kalemlerle çizilmesi de hamballıktan başka bir şey değildir.
Çelik statik projelerin de yapılması için momentleri bir programda, çizimleri başka bir programda , detay çizim ve hesaplarını da daha başka programda yapılarak işi zorlaştırmak da bir mühendislik değil eziyettir ve hata yapma olasılığını artırmaktadır.
Ben tabii ki İnşaat Mühendisi olmayan kişilerin ve hatta projecilik işiyle uğraşmayan inşaat mühendislerinin de sadece çelik değil her türlü proje yapmlarına karşıyım. Bu paket programlarla çözümün mutlaka bir mühendis gözüyle kontrolü esastır. Bu kontrol önce proje müelifinin kendi projesinin kontrolü, imo kontrolü, yapı denetim firması kontrolü ve ilgili belediye kontrolü olmalıdır.
Bu kontrol mekanizmaları yeterli olarak çalışmıyorsa bu tartışılmalıdır.
Yeniliklere ve gelişmeye açık olalım.
Ben hiç bir yazımda paket programlara karşıyım demedim zaten. Ben bizdeki gibi aslında mantalitesi bozuk paket programlara karşıyım. Sizin o çok methettiğiniz paket yazılımlarınız sadece belli başlı bizdeki gibi teknolojide geri kalmış ve proje denetiminin yetersiz olduğu ülkelerde kullanılıyor.
Medeniyetten bahsetmişsiniz, gelin o zaman şu gelişmiş ülkelere bir bakalım bizimkilere benzeyen paket programları varmıdır. Amerika'ya bakıyorsunuz Sap2000, Safe , Staadpro, Midas, Avrupa ve gelişmiş uzakdoğu ülkelerine bakıyorsunuz, yine kendilerine özel Sap, safe, midas tarzı yazılımlar. Bu yazılımların HİÇBİRİ bizdeki paket programlar gibi çalışmıyor. Pek çok değişkeni ( malzemeler, kesitler,zati ve hareketli yükler, diyaframlar, deprem etkileri, düğüm noktaları ve yük aktarımı, binanın geometrisi, zemin yapısı, kullanım amacı, merdivenler vs..,) kullanıcının elle girmesini istiyorlar. Forumda bu tip programlarla betonarme çözen arkadaşlar mutlaka vardır. Bizdeki paket yazılımlara kıyasla oldukça fazla zaman alır ve zahmetlidir.
Şimdi şöyle bir kanıya varıyorum. Bu adamlar çok aptal dünyanın en iyi mühendisleri ve yazılımcıları onlarda olduğu halde oturup bizimkilere benzeyen bir yazılım yazmıyorlar da sapla safe ile staadpro ile cebelleşiyorlar. Tezata bakın ki bu adamlar bu aptallığa rağmen dünyanın en gelişmiş ülkeleri!!!
Son söz olarak bana gelişmiş ülkelerde yaygın şekilde kullanılan bizim paket programlara benzer 1 tane bile program gösterebilirseniz beni ve forumda benim gibi düşünen herkezi ikna etmiş olacaksınız.
Saygılar...[/COLOR]
yuksekmuhendis
20-05-2009, 13:42
arkadaşlar fiyat kırıp kuruş üzerinden proje yaptıklarından bu programlara aşırı derece ihtiyaçları oluyor. çünkü bu fiyata alınmış proje öyle oturup çok fazla zaman ayırıp incelemeye değmiyor.yapılan hesaplara şöyle bir göz atalım e sonuçlar zaten doğrudur nasıl olsa.
cassabotanic
20-05-2009, 14:44
"malzemeler, kesitler,zati ve hareketli yükler, diyaframlar, deprem etkileri, düğüm noktaları ve yük aktarımı, binanın geometrisi, zemin yapısı, kullanım amacı, merdivenler vs..,)"
Sayın Miralay , bütün bu saydığınız parametreler zaten ideCAD programında kullanıcı tarafından belirleniyor.
Bizim deprem yönetmeliğimiz öyle bir deprem yönetmeliği ki , Dünyanın hiçbir ulkesinde bizde olduğu gibi muhendisleri programa yönlendirmiyor. Bu yönetmelik Muhendisleri yerli yapım programları kullanmaya yöneltiyor. Çünkü yabancı programlar bizi adam yerine koyup TS500 ve Deprem yönetmeliğimizi kendi yazılımlarına entegre etmiyorlar. Yapıyı sadece analiz etmek yani statik ve dinamik yükler altında çozumlemek Dünyanın her yerinde aynıdır. Kesitleri falanca filanca yönetmeliğe göre boyutlandırmak da dünyanın her yerinde üç aşağı beş yukarı aynıdır. Fakat Deprem Yönetmeliği diyince orda durup düşünmek lazım. Bu işlerin elle yapılması hem gerçekten Amelelik hem de hata yapmaya çok müsait.
Siz betonarme yapılarınızı yerli olmayan bir programla mı yapıyorsunuz sayın Miralay .
Son söz olarak bana gelişmiş ülkelerden "Deprem Yönetmeliği" , bizim Deprem Yönetmeliğimize benzer 1 tane bile Ülke gösterebilirseniz beni ve forumda benim gibi düşünen herkezi ikna etmiş olacaksınız.
Saygılar...
"malzemeler, kesitler,zati ve hareketli yükler, diyaframlar, deprem etkileri, düğüm noktaları ve yük aktarımı, binanın geometrisi, zemin yapısı, kullanım amacı, merdivenler vs..,)"
Sayın Miralay , bütün bu saydığınız parametreler zaten ideCAD programında kullanıcı tarafından belirleniyor.
Bizim deprem yönetmeliğimiz öyle bir deprem yönetmeliği ki , Dünyanın hiçbir ulkesinde bizde olduğu gibi muhendisleri programa yönlendirmiyor. Bu yönetmelik Muhendisleri yerli yapım programları kullanmaya yöneltiyor. Çünkü yabancı programlar bizi adam yerine koyup TS500 ve Deprem yönetmeliğimizi kendi yazılımlarına entegre etmiyorlar. Yapıyı sadece analiz etmek yani statik ve dinamik yükler altında çozumlemek Dünyanın her yerinde aynıdır. Kesitleri falanca filanca yönetmeliğe göre boyutlandırmak da dünyanın her yerinde üç aşağı beş yukarı aynıdır. Fakat Deprem Yönetmeliği diyince orda durup düşünmek lazım. Bu işlerin elle yapılması hem gerçekten Amelelik hem de hata yapmaya çok müsait.
Siz betonarme yapılarınızı yerli olmayan bir programla mı yapıyorsunuz sayın Miralay .
Son söz olarak bana gelişmiş ülkelerden "Deprem Yönetmeliği" , bizim Deprem Yönetmeliğimize benzer 1 tane bile Ülke gösterebilirseniz beni ve forumda benim gibi düşünen herkezi ikna etmiş olacaksınız.
Saygılar...
Sayın cassabotanic soruma soruyla karşılık vermişsiniz. Ben yine de açıklama yapayım. Öncelikle ben betonarme proje çözmüyorum.
Ayrıca savunduğunuz tez çok saçma. Demek ki deprem yönetmeliğimiz diğer ülkelerin deprem yönetmeliklerine benzese bizim programları kullanmayacaksınız öylemi ?
Ayrıca bizim deprem yönetmeliğine benzer yönetmelik göster demişsiniz ki bu sözünüzü hayretler içerisinde okudum. Bir kere biz ne akademik bazda nede özel şirketler bazında teknoloji üretmiyoruz. Dolayısıyla standartlarımız ve yönetmeliklerimiz diğer ülkelerin yönetmeliklerinin biraz değiştirilmiş versiyonundan ibaret. Yani bizim bilim adamlarımız oturupta seneler süren araştırmalar yapıp ülkemize has bir deprem yönetmeliği çıkarmadılar. Başkalarının yönetmeliklerini ülkemize uyarladırlar. Ne kadar fark yaratabildiler acaba ?
İllede somut bir şey istiyorsanız buyrun; Ekte UBC deprem yönetmeliği ile bizim yönetmeliğimizin kıyaslaması var. Aradaki farkı sizin vicdanınıza bırakıyorum. Saygılar....
http://rapidshare.com/files/235149910/UBC_Deprem.pdf.html
cassabotanic
20-05-2009, 21:30
Kendinize , mühendislik camiamıza , akademik çevreye , yerli program üreticilerine ve bu programları kullananlara haksızlık ediyorsunuz. Ancak yine de sizinle polemik yapmak istemiyorum.
ideCAD programını incelemenizi oneririm. Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
http://www.idecad.com.tr/showpage.asp?pageID=6
Bu linkten indirin programı. Modelinizi oluşturun. Sap2000 ile karşılaştırın. Programın kayıt etme ozelliği var. Sadece plotterdan çıktı alamıyorsunuz. Esas programdan tek farkı bu.
Ben Sap2000 , Etabs , Midas , Tekla structures ve Dlubal Rfem ve Rstab programlarını da biliyorum ve kullandım tam bilgi halinde yazıyorum siz ideCAD 'i Muhtemelen tanımıyorsunuz. Once Tanıyın Ondan sonra uzerinde fikir yürütün.
Deprem yönetmeliği keşke sadece yatay deprem kuvvetinin nasıl hesaplanacağından ibaret olsaydı.
http://www.idecad.com.tr/destek/2007tdy_uyumlulugu.pdf
http://www.ideyapi.com.tr/destek/Deprem_Yonetmeligi_2007.pdf
Anlaşılan UBC yi incelemekten deprem yönetmeliğimizi inceleme firsatınız olmamış.
Sevgiyle Kalın
Anlaşılan UBC yi incelemekten deprem yönetmeliğimizi inceleme firsatınız olmamış.
Sayın cassabotanic bu cümle ile ne ne denli tartışmaya yada sidik yarıştırmaya hazır olduğunuz anlaşılıyor. Bundan sonra bu konu hakkında mesaj yazmayacağım. Anlat dediniz anlattım, örnek ver dediniz yükledim. Ben üstüme düşeni yaptım. Varsa bildiğiniz benzer bir program söyleyin. Yoksa neden olmadığını tartışalım.
Aslında beni anlamak yerine sadece programın avukatlığını yapıyorsunuz. Bakın ben hiçbir cümlemde idecad kötü bir yazılımdır demedim. Yazılımın niyeti bozuk dedim. Ne demek istediğimide açıkladım. Yabancıların neden bu tarz programlar kullanmadıklarını anlattım ve bildiğiniz varsa söyleyin dedim. Siz diyorsunuz ki "Proje denetiminin olmaması bu yazılımların suçu değildir. Yazılım doğru çalışıyorsa yazılıma suç bulamazsınız." Bende diyorum ki " Evet haklısınız doğrudan bu yazılımların suçu değil. Fakat bu tarz programların fason projeciliği pompaladığıda aşıkar." İşte bu noktada tekrar soruyorum, Proje denetimi ve iş ahlakı bizden kat ve kat iyi olan ülkelerde bile neden bu tarz yazılımlar yok ?
Sayın moderatörler, rica ederim bu konuya bi çözüm getirin.İkisi de (internettet tanıdığım kadarıyla) kıymetli ve bilgili insanlar;böyle sonu gelmez bir konuda tartışmanın bu kadarla sınırlı kalmasını isterim.
Saygılar...
CELİKKOLLU
21-05-2009, 13:50
Programın kolay arayüzü nedeniyle bence çok haklısınız ama yinede mühendislik başka bişey;ide de bir inş. mühendisinin alt kattaki kolonda, üst kat kolonundaki demirden daha az demir çıkarabilme ve bu projeyi odadan geçirebilme becerisini görmüş birisi olarak bunların sınırlı kalacağına inanıyorum.Hele birde Yeni Bakanımız bu konularda daha duyarlı olacağını umarak gelecekte hiç olmamasını istiyorum.
Bence bilmeden konuşuyorsun.Kolonlarda bazı durumlarda üst kattaki kolonda alt kattaki kolondan daha fazla donatı çıkma imkanı var.Malum kolonların kapasitesi sadece normal kuvvete baglı değildir.Kolonların kapasitesi normal kuvvet ve momentin bir kmbinasyonudur.Normal kuvvet azaldığında (belli bir seviyeye kadar)kolonun moment kapasitesi de azalır.O yüzden programı sorgulamadan önce bilgilerini kontrol et bitirdiğin okulu sorgula.....
saygılar
Ahmet ÇELİKKOLLU
celikkollu@mynet.com
ESKİŞEHİR
Sn Miralay:Aşağıdaki iki linkte mühendislerimizin programdan istekleri var:http://www.idecadsupport.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=33http://forum.yapisal.net/27-idecad/16578-idecadin-gelistirilmesine-yardimci-olun-quotyeni-versiyonlar-icin-onerilerinizquot.html6 versiyonunda bir çoğunu yaptılar. Üşenmezseniz istekleri bir okuyun, programları kötü niyetli olmakla suçlamadan önce. Ezici çoğunluğu şu tarz istekler:"çizimde şu otomatik olsun""şu tahkik otomatik yapılsın bizi uğraştırmasın""Şu kesidim kurtarmıyor, kurtarsın""Şu rapor otomatik çıksın, 5 dk excelle uğraşmak zor geliyor :)"vs vs.En fazla dörtte biri analize ve teoriye yönelik istekler. v6'nın ilk sürümlerinde ide daha çok analiz altyapısına yönelik şeyler yaptı, time history-euler buckling analizi, kullanıcı tanımlı düğüm ve eleman yükleri, kullanıcı tanımlı mesnetler, yaylar, dashpot elemanları, düğüm noktası deplasmanı tanımlama, kullanıcı tanımlı rijit diyaframlar vs.Forumları takip ettiğim için biliyorum, mühendislerimizden gelen tepkiler şöyle oldu:"hayal kırıklığı""gene çizimle ilgili birşey yapılmamış""ayranı yok içmeye time history senin neyine" (En acısı da budur bence, anlamadıysanız burada ayran çizimler oluyor :) ).gibi.Bildiğim kadarıyla şimdi sadece çizim olanakları üzerinde uğraşıyorlar, şimdiye kadar STA gibi pek eğilmemişlerdi çizim üzerine. Yeni versiyonda yerli programlar içinde en iyi çizimleri veren program olacağına eminim, ama ne acıdır ki yukarıda yazdığım analiz özellikleri bir boy fazla geldi yurdum mühendislerine. :) İğneyi ide'ye ya da diğer yerli programlara batırmadan önce eşşek kadar bir çuvaldızı önce programlardan bunları talep eden, program hata vermezse çıktıları inceleme ihtiyacı bile duymayan mühendislerimize batırmanız lazım.
Bence bilmeden konuşuyorsun.Kolonlarda bazı durumlarda üst kattaki kolonda alt kattaki kolondan daha fazla donatı çıkma imkanı var.Malum kolonların kapasitesi sadece normal kuvvete baglı değildir.Kolonların kapasitesi normal kuvvet ve momentin bir kmbinasyonudur.Normal kuvvet azaldığında (belli bir seviyeye kadar)kolonun moment kapasitesi de azalır.O yüzden programı sorgulamadan önce bilgilerini kontrol et bitirdiğin okulu sorgula.....
saygılar
Ahmet ÇELİKKOLLU
celikkollu@mynet.com
ESKİŞEHİR
Sayın Çelikkollu, bu forum iyice ayaklı barut fıçılarıyla dolmaya başladı.İnsanlar önce okuyup sonra yazsalar bu kadar polemik olmayacak; Allah aşkına nereden çıkardınız benim programı sorguladığımı, statik bir programı bilinçli olarak sorgulamak sizin veya benim haddim değil, uzmanların işidir.Biz ancak sonuçlarını irdeleyebiliriz, o da tartışma konusu.Benim bahsettiğim İnşaat müh. i bile ide'den öyle bi sonuç çıkarıp odadan geçiriyorsa (bahsettiğiniz gibi 'bazı durumlar " söz konusu değil;bildiğiniz 2 katlı,betonarme, simetrik bir yapı.Bende inş. müh.iyim, müsade edinde bende biraz yapıyı sorgulayabileyim;az mı çıkması gerekiyor çok mu diye.Projede zemin katların kolonlarının boyunda oynama yapılmış ve üst kata 1-2 cm farkla tutturulmamış ve gözden kaçmış,sorun bu idi ve proje tekrar değiştirilip odadan geçti) inş. müh. bile hata yapıyor, diğerleri yaparsa neler olur tarzında bi eleştiriydi.
Bilgi derseniz daha 5 senedir çalışıyorum ama hep projelendirme konusunda çalıştım, tabii ki yetersiz.Okul derseniz Türkiye nin değil Dünyanın en rezil okulunu bitirdim,benim için inş. müh. olma gurunu gölgeleyen bir durumdur.Bence Teknik olmayan Üniversitelerde müh. bölümünün açılması yanlıştır.
Lütfen sizde üslup ve tarzınızı sorgulayın,iyi niyetli çoğu kişi böyle yanlış anlamalar sonucunda Türkiye de bulamayacağınız bu forumu terkediyor veya köşesine çekiliyor.
Saygılar...
Sn Miralay:Aşağıdaki iki linkte mühendislerimizin programdan istekleri var:http://www.idecadsupport.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=33http://forum.yapisal.net/27-idecad/16578-idecadin-gelistirilmesine-yardimci-olun-quotyeni-versiyonlar-icin-onerilerinizquot.html6 versiyonunda bir çoğunu yaptılar. Üşenmezseniz istekleri bir okuyun, programları kötü niyetli olmakla suçlamadan önce. Ezici çoğunluğu şu tarz istekler:"çizimde şu otomatik olsun""şu tahkik otomatik yapılsın bizi uğraştırmasın""Şu kesidim kurtarmıyor, kurtarsın""Şu rapor otomatik çıksın, 5 dk excelle uğraşmak zor geliyor :)"vs vs.En fazla dörtte biri analize ve teoriye yönelik istekler. v6'nın ilk sürümlerinde ide daha çok analiz altyapısına yönelik şeyler yaptı, time history-euler buckling analizi, kullanıcı tanımlı düğüm ve eleman yükleri, kullanıcı tanımlı mesnetler, yaylar, dashpot elemanları, düğüm noktası deplasmanı tanımlama, kullanıcı tanımlı rijit diyaframlar vs.Forumları takip ettiğim için biliyorum, mühendislerimizden gelen tepkiler şöyle oldu:"hayal kırıklığı""gene çizimle ilgili birşey yapılmamış""ayranı yok içmeye time history senin neyine" (En acısı da budur bence, anlamadıysanız burada ayran çizimler oluyor :) ).gibi.Bildiğim kadarıyla şimdi sadece çizim olanakları üzerinde uğraşıyorlar, şimdiye kadar STA gibi pek eğilmemişlerdi çizim üzerine. Yeni versiyonda yerli programlar içinde en iyi çizimleri veren program olacağına eminim, ama ne acıdır ki yukarıda yazdığım analiz özellikleri bir boy fazla geldi yurdum mühendislerine. :) İğneyi ide'ye ya da diğer yerli programlara batırmadan önce eşşek kadar bir çuvaldızı önce programlardan bunları talep eden, program hata vermezse çıktıları inceleme ihtiyacı bile duymayan mühendislerimize batırmanız lazım.
Sayın Tarator tam anlamıyla aynı dili konuşuyoruz. Mesaj yazmayacaktım ancak bu kadar güzel bir noktaya temas etmişsiniz ki dayanamadım. Aslında tartıştığımız şeylerin hepsi iç içe geçmiş sorunlar yumağı. Ülkemizde mühendislik eğitiminin kötü ve yetersiz olması, bununla beraber gereğinden fazla ve plansız açılan mühendislik fakülteleri sonucu ülkemiz malesef mesleki yeterlilikten uzak mühendislerle dolmuştur. Sakın sözlerim yanlış anlaşılmasın şu okul iyidir bu okul kötüdür tartışması yapmak istemiyorum. Genel geçer gerçek ise ülkemizde dünyada ilk 500'e girebilecek 1 üniversitenin bile olmayışıdır.
İşte böyle bir ortamda birde odanın mesleği baltalar tavrı ve yetersiz denetimlerde işin içine girince, tabi ki sizlerden yazdığınız programı "ROBOTLAŞTIRAN" diğer bir tabirle kullanıcının programı yönlerdirmesi yerine programın kullanıcıyı yönlendirdiği bir yapı ortaya çıkıyor.
Ben konu başlığı ile alakalı olmadığı için bunları yazmadım. Tabi ki aslında gerçek suçlu ne yazılımlar ne fason projeciler, gerçek suçlu yetersiz denetim, lise gibi kurulan altyapısı eksik fakülteler, üç beş kopyala yapıştır yaparak mezun olunan eğitim sistemimiz, kısacası rant için bu ülkeyi satanlar...
Zaten bu noktada balığın başını düzeltebilirsek ide için örnek veriyorum, sizlere mühendislerden gelecek talepler programın daha kullanıcıya bağlı parametlerle çalıştırmaya yönelik olacaktır. Tabi ki ticaret yapıyorsunuz ve müşterilerinizin istediğini vermek zorundasınız. Bu konuda sizleri suçlayamam.
İşte benim karşı olduğum "mantalite" den kasıt budur. Programlar ise bunun sadece bir ayağı. Son söz olarak forumda kimseyle bir darğınlığım yada küslüğüm yoktur. Zaten forumların amacı bunları saygı seviyesinde tartışarak doğruyu bulmaktır. Kendi adıma yanlış anlaşıldığımı düşnüyorum ve maksat dışı sözler ettiysem özür diliyorum. Bütün meslektaşlarıma mesleki etiğe bağlı bir hayat diliyorum. İyi çalışmalar. Saygılar...
cassabotanic
21-05-2009, 16:34
Son yıllarda Moda olmuş "BIM" adını verdiğimiz "Building İnformation Modelling" Sistem ile sizin dunyada yok dediğiniz şey yapılmaya çalışılıyor. Revit Architecture ve Revit Structure bu tarz yazılımlar. ideCAD için ise DIN ve TS normlarıyla çalışan revitin ozel bir hali diyebiliriz.
Sap2000 ve ETABS Revit Structure'dan Model alıyor. Bu yazılımların tek bir pakette olmama nedeni Yazılımların Uluslararası pazara sahip olmaları ve Ulkeye göre değişen Codelar.
ideCAD kendi içinde ve Turkiye'de geçerli olan standartları sağlayan bir "BIM" sistemi
cassabotanic
21-10-2009, 01:47
Neredeyse beş ay olmuş. Kimse ilave yapmamış. Çelik yapılar ile ilgili ideYAPI'dan hiç kimse beklentisini yazmamış. Ben bu konunun canlı olması gerektiğini düşünüyorum. Kızmadan bağırıp cağırmadan hakaret etmeden Lütfen ...
turrrannn
21-10-2009, 01:58
yapılırsa ilk alacaklardan biri ben olurum.
Son yıllarda Moda olmuş "BIM" adını verdiğimiz "Building İnformation Modelling" Sistem ile sizin dunyada yok dediğiniz şey yapılmaya çalışılıyor. Revit Architecture ve Revit Structure bu tarz yazılımlar. ideCAD için ise DIN ve TS normlarıyla çalışan revitin ozel bir hali diyebiliriz.
Sap2000 ve ETABS Revit Structure'dan Model alıyor. Bu yazılımların tek bir pakette olmama nedeni Yazılımların Uluslararası pazara sahip olmaları ve Ulkeye göre değişen Codelar.
ideCAD kendi içinde ve Turkiye'de geçerli olan standartları sağlayan bir "BIM" sistemi
Sayın cassabotanic; öncelikle bu tartışmayı başından beri okudum. Ancak kesinlikle görüşlerinize katılmadığımı belirtmek isterim. Çelik projelerle ne kadar ilgili ve alakalısınız bilemiyorum, belki çok belki de az. kendi edindiğim bilgilere dayanarak şunları anlatmak isterim. çelik projelerde bağlantı elemanları sabil değil, değişkendir yani projelerinize uygun çözüm yapmak daha kolaydır, fakat işleri paket programlar boyutuna indirirseniz eğer, bu seviyede proje çıkarmış olursunuz. Yurdumuzdaki en büyük sorunumuz paket programların irdelenmemesidir! Bahsettiğiniz BIM içerikli programlar adıda üzerinde olduğu gibi Information prgramlardır. Yani yapıyı toparlayıcı ve özellikle belirtiyorum çoklu çalışmayı destekleyici programlardır. Revit structure programını bizde kullanmaktayız ve büyük faydasını görmekteyiz fakat örneğin bu program mühendis arkadaşlarımızla hata payını minimuma düşürerek çalışmamızı sağlar. Gelelim bu işin devamına, revit te birleşimleri hesaplayacağınız bir arayüz yoktur. düğüm noktası makroları vardır fakat bunlar hesap yapmazlar. Peki neden? dünya devi Autodesk bu programı alıyor ve içine makrosunu koyuyor ama bu makro hesap yapmıyor? Çünkü burada amaçlanan kullanıcının mühendisliğini konuşturup bu bağlantıyı kendisinin hesaplanması hedeflenmektedir. Aynı autodesk robobatı satın alıyor. Bu programı bilenler robobatın tam bir BIM program olduğunu bilirler, fakat robobatta sadece belirli birleşim türlerini destekliyor. Ve artık sadece Eurocode 'a göre tasarım yapıyor. Ve gel gelelim Eurocode'un Lrfd'ye yakın olduğunu biliyoruz. Peki ya ben ASD'ye göre tasarım yapmak istiyorsam? İşte size bahsedilmeye çalışılan olay budur. Paket programlar mühendisleri kendi çizdiği sınırlar içerisinde dolaştırır.ve mühendisi standarda yöneltir. Eğer siz elle hesaplamaları bilmez irdeleyemezseniz paket programlara nasıl güvenirsiniz. Ben size kalkın bütün binayı elle hesaplayın gibi saçma bir şeyden söz etmiyorum , fakat işleyişin nasıl olduğunu mühendis bilmezse sonuçları felaketle sonuçlanır. kaldıki burada sadece revit üzerinden konuştum. Arkadaşlarda bilirler Tekla strucutre'ı iyi ve lisanslı kullanmaktayım . teklada dünya devi bir şirkettir ve bugün mühendislik programları arasında ne pahalı programdır. Fakat bu şirket bile standart birleşimlerin dışındaki birleşimlere tasarım desteği vermemektedir. simple ve moment connectionları verdiğiniz kuvvetlere ve belirttiğiniz tasarım kuralına göre boyutlandırır ama sadece basit birleşimleri. Böyle bir şirket komplex birleşimler için topu mühendise atıyor. Yani olay gene mühendisteki bilgi ve birikime kalıyor. Şirketimizde orta boyutlu (ki bu bize göre) 130-180 ton arası projelerin tasarımı sunumu hesaplamaları yaklaşık 2-3 hafta kadar sürüyor. Peki bunu betonarme bir projenin hesaplamaları ile karşılaştırırsak; yaklaşık 2-3 Saat! Sizce mühendislik bu mudur? mühendislik paket programlara tam teslimiyet midir? Şimdide diyorsunuz ki İdecadde de çelik program paketi olmalıdır. Eğer betonarme mantığında olacaksa ve lise mezunu yeni bitmeler çelik proje çizmeye başlayacaksa kesinlikle olmamalıdır. Türkiyedeki mühendisler asla hazıra alıştırılmamalıdır!
saygılarımla
cassabotanic
26-10-2009, 15:46
Sayın dmrmrt sizin yazdıklarınızdan alıntı yaparak ideYAPI'dan beklentilerinizi aşağıda ozetledeim. Atladığım hususlar varsa lütfen bu konuları da eklerseniz memnun olurum
... bağlantı elemanları sabil değil, değişkendir yani projelerinize uygun çözüm yapmak daha kolaydır, ... Bağlantı elemanları sabit olmasın
...bu program mühendis arkadaşlarımızla hata payını minimuma düşürerek çalışmamızı sağlar.
...Hata payını minimum'a düşürerek çalışmamızı sağlasın
...kullanıcının mühendisliğini konuşturup bu bağlantıyı kendisinin hesaplanması hedeflenmektedir... ideYAPI Birleşim/Bağlantı hesabı yapmasın
...fakat robobatta sadece belirli birleşim türlerini destekliyor... ideYAPI sadece belirili birleşim türlerini desteklesin
...Ve artık sadece Eurocode 'a göre tasarım yapıyor. Ve gel gelelim Eurocode'un Lrfd'ye yakın olduğunu biliyoruz.
Peki ya ben ASD'ye göre tasarım yapmak istiyorsam? İşte size bahsedilmeye çalışılan olay budur.... ASD Codunu da desteklesin
...Paket programlar mühendisleri kendi çizdiği sınırlar içerisinde dolaştırır.... Kullanıcıyı kendi çizdiği sınırlarda dolaştırmasın
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.