recepkum
21-11-2008, 23:01
Zemin kaya zemin olduğundan masraf olmasın diye temeli yamaca uygun olarak tasarlanmış bu bina hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
903
Bu da aynı kooperatife ait bloklardan diğeridir. İşin ilginç yanı binaların hiç birinde de temel hafriyatı yapılmamış, hiç bir temel düz bir emine oturmuyor.
904
statiker
22-11-2008, 00:42
inanmak istemiyorum:( inşallah fotoğraflar yanıltıcıdır
M.Kemal VARCIN
22-11-2008, 01:22
Zemin kaya zemin olduğundan masraf olmasın diye temeli yamaca uygun olarak tasarlanmış bu bina hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
903
Bu da aynı kooperatife ait bloklardan diğeridir. İşin ilginç yanı binaların hiç birinde de temel hafriyatı yapılmamış, hiç bir temel düz bir emine oturmuyor.
904
Duz zemine oturmayan yapı için dusuncelerim:
1- Temelin duz zemine oturmamasından kaynaklanan ve deprem anında devrilme yapabilecegi
2- Zemin egimine gore yapılan yapı elemanlarından kolonların yukseklik farklılıkları kolon yuksekliklerinde farklılıga sebep oldugu gibi kısa kolon olusumuna da neden olacaktır.(Kısa kolon dusunulerek etriye sıklastırması yapılıp yapılmadıgını bilmiyoruz ancak temel kazısından kactıklarına bakılırsa bunu dusuneceklerini sanmıyorum)
3- Katlar arasında rijitlik farklılıkları olusacak ve deprem anında burulmalar olusabilecektir.(egimli kısımdaki kat ile diger katlar arasında)
4- 2.resimde aynı kat içindeki kot farkı nedeniyle alt kottaki temelden cıkan kolonun yuksek katttaki temel ile birlesim kısmındaki kesme kuvvetini dusunemiyorum...
5- İşçilik hakkında;
Duz bir zeminde imalat yapılmadıgından gerek temel asamasında gerekse diger yapı elemanlarında(egimli kısımdaki katta) işciligin zorlasması ve hatalı imalat yapmanın kacınılmaz olacagını dusunuyorum.
Bu maddeler daha da arttırılabilir.
Saygılarımla....
İyi Çalışmalar...
recepkum arkadaşım, verdiğiniz resime çok farklı yorumlar gelebilir. bu nedenle teşekkür ediyorum.
ben burda statikten önce kesinlikle zemin etüdüne bakarım, kayalık diyorsunuz bu bina için olumlu. ama sonucu ayrıntılı zemin raporu verir.
zemin sağlamsa, bina tabiki yapılabilir. oluşacak düzensizlikler göz önüne alınarak.(özellikle ön taraftaki kolonların dikkatlice tasarlanması gerekir, arka kolonlarda kısa kolon durumu oluşur mu tam kestiremedim, proje kotları lazım.)
Mühendis
27-11-2008, 19:15
2008 Türkiyesinde hala bu tip işler oluyorsa yuh artık...
Yapı denetimi yok mu?
Belediye kontrol etmiyor mu?
Müteahhit zaten kendi havasında?
Buyrun cenaze namazına...
Ne söylense boş. O kadar depremler geçirdik. Hala aynı tas aynı hamam...
Erman GÜDÜ
17-12-2008, 12:45
Nerde kaldı bizim zemin etütleri zemin emniyet gerilmeleri :) bu şekil imalata devam edelim.Müteahhit kazansın bilim yalan söylüyor...
demiraydemir
11-01-2009, 21:51
şaka gibi
yapı denetim derken nasıl bir denetim ben hiç görmedim :D
A.Gökhan ALPTEKİN
28-01-2009, 19:52
Kooperatiflerin genel durumu bu şekilde ülkemde maalesef...