Orijinalini görmek için tıklayınız : anizotropik malzeme özellikleri
anizotropik malzemelerle ilgili olarak; bu malzemenin özelliklerini sap2000 de nasıl gireceğiz? mesela çubuk elemanlar için kesiti staad.pro daki section wizard da tanımlayıp çıkan kesit özelliklerinden gerekli olanları sap2000 de general section a giriyordum ama bu işlemi kabuk elemanlar için nasıl yapabiliriz?Aklımda bişey var ama ne kadar doğru olur bilmiyorum; Kabuk elemanın kesitini ansys te modelleyip analiz sonucunda çıkacak değerlerden gerekli olanları sap2000 e girmek?Timeşenko nun theory of plates and shells kitabında bu konu uzun uzun anlatılıyor ama ingilzce olmasından dolayı daha tam hakim olamadım eğer isteyen olursa yükleyebilirim.Teşekkürler
anizotropik malzemelerle ilgili olarak; bu malzemenin özelliklerini sap2000 de nasıl gireceğiz? mesela çubuk elemanlar için kesiti staad.pro daki section wizard da tanımlayıp çıkan kesit özelliklerinden gerekli olanları sap2000 de general section a giriyordum ama bu işlemi kabuk elemanlar için nasıl yapabiliriz?Aklımda bişey var ama ne kadar doğru olur bilmiyorum; Kabuk elemanın kesitini ansys te modelleyip analiz sonucunda çıkacak değerlerden gerekli olanları sap2000 e girmek?Timeşenko nun theory of plates and shells kitabında bu konu uzun uzun anlatılıyor ama ingilzce olmasından dolayı daha tam hakim olamadım eğer isteyen olursa yükleyebilirim.Teşekkürler
Anizotrop malzeme denince tam olarak hangi tür bir yapı ve anizotropi modeli soruyorsunuz onu açıklarsanız daha kolay cevap alırsınız zannediyorum.
mesela dalgalı sac;düz sac rollformdan geçtikten sonra başka bir malzeme oluyor yani enine farklı boyuna farklı çalışıyor.Büyük bi ihtimalle sapta kabuk olarak birebir modelle diyenler olailir ama işin boyutu büyüdükçe dosya çözülemez oluyor.Bu konuyu biraz araştırdığımda işin ucu anizotropik malzemeye dayandı yani birebir modelleme yerine o özellikleri kabuk elemana atamam gerekiyor(çubuk eleman örneğini bu yüzden vermiştim).Asıl benim merak ettiğim bu özellkleri gerçekte laboratuar ortamında deney yapmadan ansys v.b. programlarla elde edebilirmiyiz?
Staadpro'nun Türkiye de ki yetkili firması Benko'nun web sitesinde, çelik silo modelleme ve analiz örneği vardı, tanıtım videoları bölümünde..Yanlış hatırlamıyorsam, bir oluklu sac levhayı önce modelleyip analiz ediyor.(Aynı senin Ansys te yapmak istediğin gibi) Daha sonra düz bir saç levha modelleyip malzeme ve fiziksel özelliklerini değiştirerek çok sayıda analizler yapıyor, taa ki oluklu saç malzemenin analiz sonuçları ile düz sac levhanın analiz sonuçları örtüşünceye kadar...Yani, deneme yanılma yoluyla buluyor değerleri..Bu değerleri bulduktan sonra SAP2000 de yeni bir malzeme tanımlayıp, Elastik modülü yi,Kayma modülü, xyz eksenlerindeki stiffness değerleri olarak girebilirsin..Video'ya Benko Ana Sayfası (http://www.benkoltd.com) dan ulaşabilirsin..
Eğer bu gerçek bir uygulama projesi ise, yapmak istediğin şey gerçekten son derece tatmin edici, piyasa için konuşuyorum..Ama araştırma ise deneylede göstermen gerecektir herhalde..Ya da doğrudan deney sonuçlarını kullanabilirsin..
İyi çalışmalar..
Serkaneo
01-12-2008, 21:55
Anizotrop malzeme hakkında kısa bilgi verillirse iyi olacak arkadaşlar. İzotrop dediğimiz malzemeler eksenden bağımsız olarak her yönden gelen yüklere karşı dayanımları aynı olan malzemelerdir. Mesela beton çelik gibi. Örneğin betonun üç eksenine de basınç deneyi uygulasanız aynı yükte kırılacaktır. Ahşap gibi bir yönde güçlü diğer ynlerde zayıf olan malzemeler orthotropic her üç eksende de farklı mukavemet değerlerine sahip olan malzemelere ise anizotrop malzeme olarak adlandırılırlar. Bu dersleri alalı çok zaman geçti ama yanlış hatırlamadığımı umarak paylaşmak istiyorum. Teorik temele dayanan kısımlarda kesin bilgi sahibi olmadan ilerlenmemesi gerektiğini hatırlatarak Herkese iyi çalışmalar dilerim..
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.