Orijinalini görmek için tıklayınız : Mantar Döşeme Rezervuar

lookindoors
14-06-2008, 22:29
Arkadaşlar bildiğiniz üzere mantar döşemelerde yani kiriş yüksekliğinin döşeme ile sınırlandığı sistemlerde yastık kirişlerle sistem çözümüne gidiliyor.Bu da2m.yi bulabiliyor.Hal böyle olunca da gerekli rezervuar boşlukları genelde bu yastık kirişlerin içinde kalmaktadır.Resimde de bu görülmekte sizce bu sistemlerde rezervuar boşluklarında ne gibi önlemler alınmalı ve bu yapıda döşeme 35 cm kalınlığında ve max açıklık 10 m yi buluyor. Diğer bi yapı da da 35 cm mantar döşemede 12 m. açıklık görmüştüm bu uygun bir çözüm müdür?Görüşlerinizi bekliyorum saygılar..

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

snblrsn
15-06-2008, 09:03
Büyük boşluklu kiriş hesabı gibi hesap yapılarak ek donatılar atılmalıdır.

[Only registered and activated users can see links]

Ayrıca sürekli boşluk yerine düzenli ve belirli aralıklarla boşlukları oluşturmak daha iyi bir davranış gösterilmesini sağlar.

Kirişsiz döşemelerde boyut sınırlarına baktığımızda 12m lik açıklığı göz önünde bulundurursak;

Tablasız ve başlıksız döşemede

12000/30 = 400mm = 40cm (min)

Tablalı kirişsiz döşemelerde

12000/35 = 343mm = 35cm (min)

olacağını görürüz. Sizin karşılaştığınız sistem muhtemelen tablalıdır. Sınır şartına göre uygun denilebilir.

lookindoors
15-06-2008, 21:53
Resim istikametindeki alt donatı sağdan gelen kiriş donatısının üstünde kalmaktadır.Bu tip sistemlerde bu durum sizce önemli midir?Önce kısa açıklıkların döşenmesinin uygun olacağı kanısımdayım.

snblrsn
19-06-2008, 19:17
Forumun kendine gelmesiyle nihayet cevap verebileceğim (alışkanlık yapıyor insana :))

Normalde kirişli döşemelerde faydalı yükseklikten yararlanılarak ekonomik yola gidilir. Kısa kenar doğrultusundaki donatının faydalı yüksekliği daha büyüktür bu nedenle. Ancak kirişsiz döşemelerde hesap yapılırken ortalama bir faydalı yükseklik alınır. Bu sebeple aşağıda yada yukarıda kalmasının pek bir önemi yoktur.

Ek olarak benim size bir sorum olacak. Projede kolonun önündeki boşluk, zımbalama dayanımında hesaba katılmış mı? Bilginiz var mı bu konuda? Zira programlarda bildiğim kadarı ile bu boşluklar girilemiyor, en azından şimdilik.

lookindoors
26-06-2008, 00:52
Proje bilgilerini bilmiyorum ama özellikle zımbalama bölgesine yakın yerlerde ve kiriş yırtılması zorunlu olan tesisat boşlukları için yüsek kiriş atılarak, kirişin sağı ve solundan bu boşluklar geçilebiliyor. .