Orijinalini görmek için tıklayınız : Mantar temellerde zemin emniyet gerilmesi aşılması
Herkese merhaba,
Benim sorum şu şekilde olacak.Projelerini yaptığım mütahitler hem işçiliğinin kolay hemde tek seferde dökülüp dolgu yapma gereği olmadığı için temel sisteminin mantar olmasını istiyor.Bende binayı bu şekilde tasarladığımda fea analiz kısmında zemin gerilmesi ile ilgili bazı sorunlar yaşıyorum.
D tipi zeminlerde deprem yük arttırımı yapamıyoruz ve temel sistemini mantar plak örneğin 50 cm tanımladığımızda meshlerin çoğu zemin etüd raporunda verilen emniyet gerilmesini aşıyor.Temele aktarılan yükler ve plak ağırlığını kullanarak hesaplanan efektif gerilme ise raporda verilen değerin altında kalıyor.Sizce meshlerin gerilme değerini aşması fakat efektif gerilmenin güvenli tarafta kaldığı projeleri yapmak beni bir sorunla karşı karşıya bırakır mı.?
Bir projede 50 cm olarak tasarladığım mantar plağı 60 cm hatta daha yüksek olarak analiz ettirdiğimde yine meshler zemin gerilmesini aşıyor.Böyle bir durumda nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
Teşekkür ederim.
Ramon arkadaşımızın karşılaştığı sorunla bende sık sık karşılaşıyorum...
özellikle yüksek yapılarda (10+ katlı) temel ampatmanını ve temel yüksekliğini artırmama rağmen asansör perdesi etrafında zemin gerilmesini jeolojik etüd raporundaki değerlere yaklaştıramıyorum.
Bu tür yapılarda ne gibi öneriniz olur...?
Yardımlarınızı bekliyorum...
Konuyu güncellemek amaçlı atıyorum bu mesajı.
Kimse yanıt vermemiş.Yardımcı olursanız sevinirim.
cassabotanic 23-01-2009, 13:29 Asansör perdelerini shell olarak modellerseniz sorun yaşamazsınız.
Asansörün olmadığını bir yapıdan bahsttiğimizi düşünürsek.Biraz daha açar mısın acaba "cassabotanic"?Sorumu tam anladığından da emin değilim.
cassabotanic 23-01-2009, 17:25 Ramon arkadaşımızın karşılaştığı sorunla bende sık sık karşılaşıyorum...
özellikle yüksek yapılarda (10+ katlı) temel ampatmanını ve temel yüksekliğini artırmama rağmen asansör perdesi etrafında zemin gerilmesini jeolojik etüd raporundaki değerlere yaklaştıramıyorum.
Bu tür yapılarda ne gibi öneriniz olur...?
Yardımlarınızı bekliyorum...
Asansör perdelerini shell olarak modellerseniz sorun yaşamazsınız.
M.Kemal VARCIN 24-01-2009, 11:53 Herkese merhaba,
Benim sorum şu şekilde olacak.Projelerini yaptığım mütahitler hem işçiliğinin kolay hemde tek seferde dökülüp dolgu yapma gereği olmadığı için temel sisteminin mantar olmasını istiyor.Bende binayı bu şekilde tasarladığımda fea analiz kısmında zemin gerilmesi ile ilgili bazı sorunlar yaşıyorum.
D tipi zeminlerde deprem yük arttırımı yapamıyoruz ve temel sistemini mantar plak örneğin 50 cm tanımladığımızda meshlerin çoğu zemin etüd raporunda verilen emniyet gerilmesini aşıyor.Temele aktarılan yükler ve plak ağırlığını kullanarak hesaplanan efektif gerilme ise raporda verilen değerin altında kalıyor.Sizce meshlerin gerilme değerini aşması fakat efektif gerilmenin güvenli tarafta kaldığı projeleri yapmak beni bir sorunla karşı karşıya bırakır mı.?
Bir projede 50 cm olarak tasarladığım mantar plağı 60 cm hatta daha yüksek olarak analiz ettirdiğimde yine meshler zemin gerilmesini aşıyor.Böyle bir durumda nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
Teşekkür ederim.
Kalınlıktan ziyade radye alanını genişletebiliyormusunuz bilmiyorum ama radye alanını biraz genişletin.Örnegin 50cm akslar ile temel etrafını donup radye akslarını yeni tanımlamıs oldugunuz akslara gore tanımlayıp tekrar analiz ediniz.
Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...
olaya yanlış yerden bakıyorsunuz .temel kalınlığını attırmak zeminin taşıma gücün de herhangi bir değişiklik yapmaz .perdelerin sheel lenmesi de çözüm değil .
temelin yüzey alanını büyütmek le sorun aşılabilir tabii bu en kolay çözüm bu mümkün değilse 2. çözüm kolon sayısını artırın .ilk sorunuz ne alaka olacaktır .hemen mantıklı bi cevap veriyim .temellere gelen yükler kolonlardan temele aktarılıyor eğer yükü bölerseniz zemin de daha rahat bi ğeril me oluşur .bu da olmuyorsa zemin iyileştirmesi yapmanız gerekiyor .
Yapı-temel etkileşimli çözüm yapmayı da deneyebilirsiniz, hem üstyapının tesirleri (zemin yaylarının izolatör gibi davranması yüzünden) hem temel tesirleri (üst yapı tesirleri azaldığı için ve üstyapı temeli rijitleştirici bir etki gösterdiği için) azalır, hem de daha gerçekçi hesap yapmış olursunuz.
Perdelerin shell olarak çözülmesi (sta4cad'de yapılabiliyor mu bilmiyorum) ve kolon/perde sayısının arttırılması tesiri tabana yayacağı için belli noktalardaki bahsettiğiniz gerilme değerinin aşılmasını azaltacaktır. Onlar da faydalı olur.
Binanız kaç katlı? Konut mu iş merkezi mi? (Forumda tartışılmıştı) Kat sayısı x10 cm kadar Radye temel çıkması zaten kaçınılmazdır.
Zaten yazmışlar.Ama yazılanları toplamak gerekirse :
-Temel yerleşim alanında radye konsollar bırakın,
-Modelde hata olma ihtimaline karşın temeli farklı şekilde aynı geometride modelleyin,
-Binanızı hafifletmek için müteahhit ya da yapı sahibi ile irtibata geçip -mesela iş merkezi ise -projede duvar yerine alçıpan kullanılabilir mi onu öğrenip duvar yüklerinden kurtulabiliyor musunuz ona bakın,
-Zeminde tesviye betonu yerine perdah makinası (helikopter) kullanılma ihtimali varsa seramiklerin de yapıştırma usulü yapılacağını varsayarak tesviye betonu yüklerinden kurtulun
-Beton sınıfını yüksek tutun
-Kiriş yüklerini kontrol edin -genel hata- her kirişi kopyalama usulü üretirler. Dalgınlıkla kirişlere aynı yük verilip verilmediğini inceleyin.
-Sisteminizde daha çok kolon ya da perde kullanabiliyor musunuz diye araştırın.
-Asansör perdenizi poligon kolon olarak tanımlayın
-Zaten yapı temel etkileşimli yapmak zorundasınız
-Zemin emniyet gerilmesini aşmayın !
İyi Çalışmalar
kat sayısı * 10 cm nerden çıkıyor bunu anlamış değilim bina 100 katlı ise ne yapacaz ?betonun sınıfını yüksek tutmak ne işe yarıyor bu konu için de ? binayı hafifletmek işe yarar ama yerin de ne uygulanacak bilmek lazım .
kat sayısı * 10 cm nerden çıkıyor bunu anlamış değilim bina 100 katlı ise ne yapacaz ?betonun sınıfını yüksek tutmak ne işe yarıyor bu konu için de ? binayı hafifletmek işe yarar ama yerin de ne uygulanacak bilmek lazım .
Radye temel tahmini kalınlık değeri=Kat sayısı*10 cm değerini ben yazmıştım.Analizde çıkması muhtemel kesiti ön boyutlandırma yapmada işe yarar. Kesin değer değildir.
Beton sınıfını artırmak ile gelen yüklere göre daha hem daha az donatı çıkması sağlanır hem de daha küçük kesitlerle taşıyıcı sistem çözümlenir.
Projeci müteahhitten habersiz proje yapmamalı önce yapı teknik şartnamesi var ise onu okuyup projelendirmeyi ona göre yapmalı. Yapı teknik şartnamesinde alçıpan duvar var olacak diyorsa projelendirmede onlara dikkat edilmesinde yarar var.Taşıyıcı sistemi perde ile güçlendirmek depreme karşı emniyet sağladığı gibi yükün aktarımına da yardım eder.
Angela nın ve diğer arkadaşların tespitleri son derece yerinde.
dikkat edersek konu zemin emniyet gerilmesinin aşılıp aşılmaması ile ilğili .2. si beton sınıfı ile diğer metraj parametreleri bi optimizasyon meselesi .analiz etmek ve metraj değerlerine göre düşünmek gerekir .
başıma gelen bi olayı da anlatıyım .antalyanın bi ilçesin de yapılan projenin temellerin de çok abartı bi kalınlık olduğunu yana yakıra söyleyen müteahit beni buldu .dedim analiz etmeden bi şey söylemiyim ama temel kalınlığı fazla gözüküyor dedim .analiz ettim hakkaten fazla .elle ufak defek tahkikler yaptım çıktı dosyalarını inceledim .çözen müh. arkadaşın yanına gittik .sordum bu temel kalınlığı neden bu kadar fazla diye her kat için 10 cm dedi .valla dedim o zaman harika .teknik olarak anlattık .gelen kesme kuvveti ne kadar neden bi temel kalınlığı arttırılır .....
bi proje kendine has özellikler taşır ve çözen mühendisin elin deki ensturuman matemetiktir .ön görüler sadece önboyutlandırma verir .herhangi bir proje sayısal veri ve analiz olmadan da tartışılamaz .konunun başlığı zemin emniyet gerilmesi .konuyla alakası olmadığını düşünüyorum beton sınıfının .bu benim düşüncem tabiki .
dikkat edersek konu zemin emniyet gerilmesinin aşılıp aşılmaması ile ilğili .2. si beton sınıfı ile diğer metraj parametreleri bi optimizasyon meselesi .analiz etmek ve metraj değerlerine göre düşünmek gerekir .
başıma gelen bi olayı da anlatıyım .antalyanın bi ilçesin de yapılan projenin temellerin de çok abartı bi kalınlık olduğunu yana yakıra söyleyen müteahit beni buldu .dedim analiz etmeden bi şey söylemiyim ama temel kalınlığı fazla gözüküyor dedim .analiz ettim hakkaten fazla .elle ufak defek tahkikler yaptım çıktı dosyalarını inceledim .çözen müh. arkadaşın yanına gittik .sordum bu temel kalınlığı neden bu kadar fazla diye her kat için 10 cm dedi .valla dedim o zaman harika .teknik olarak anlattık .gelen kesme kuvveti ne kadar neden bi temel kalınlığı arttırılır .....
bi proje kendine has özellikler taşır ve çözen mühendisin elin deki ensturuman matemetiktir .ön görüler sadece önboyutlandırma verir .herhangi bir proje sayısal veri ve analiz olmadan da tartışılamaz .konunun başlığı zemin emniyet gerilmesi .konuyla alakası olmadığını düşünüyorum beton sınıfının .bu benim düşüncem tabiki .
Elbette. Zaten bu aşılmanın nedenleri üzerinde durulmuş. Projenin doğru olması durumunda zemin emniyet gerilmelerinin aşılması konusu düşünülmeye değerdir. Ancak bu çeşit analizlerde mühendisin projeye yeterli zaman ayırarak sorgulama yapması çoğu zaman mümkün olamadığından bazı kesit yetersizlikleri çoğunlukla tasarım hatalarından ortaya çıkar. Proje giriş değerlerini irdelemek, projelendirmeyi imalat şartlarına göre yönlendirmek, gelen yüklerde bir takım tedbirlerle azaltma sağlamak zemin gerilmelerini düşürmez mi ?
Zemin iyileştirmeleri,kazıklı temel önerileri vs... haklı olarak gündeme gelebilir. Ama arkadaşlarımızın bazıları -ki işin doğrusu da budur-işi daha oralara götürmeden de bina yüklerini azaltma,-siz dahil- daha fazla noktadan yük aktarımı, kenar konsollarla orta bölge iç kuvvet değerlerini azaltma vs konuları üzerinde durmuşlar. Bence de ilk önce proje sorgulanmalı sonra teknik şartname göz önünde bulundurulmalıdır. Çok defa mühendisin yapı teknik şartnamesini görmediğine şahit de olmuşumdur.Arkadaş seramik yapıştırmadan bahsetmiş helikopter atılacak ise neden projede ayrıca şap yükü getirilsin ki?
Son bir şık programdan kaynaklanan hatalardır. O da zaten bu kadar çok kullanıcısı olan bir programda çok çabuk açığa çıkar ki bu hata çoksa Sayın Serdar Amasralı ya projelerin göndermekle o hata düzeltilir.
Konu zemin emniyet gerilmesi aşımıdır ama sonuçta bir proje yapılıyor
Arkadaş ayrıca temel kalınlığından bahsetmiş 50-60 cm vs. Sizce beton sınıfını artırmak temel kalınlığı üzerinde etmez mi?
Yani yaklaşım farkı var. Birisi projenin ve verilerin doğru olması durumunda neden zemin gerilmesinin aşılması konusu,
Diğeri projenin sorgulanması (tasarımın değiştirilerek yeniden analiz) başka yaklaşımlarla yük,kesit ve gerilme azaltımı,vs meselesidir. Yani GENEL TAVSİYELER dir
Zira bu memlekette zemin etütlerinin nasıl elde edildiği malumdur.
Ben II. taraftayım :)
Selamlar
H.Kumral 26-01-2009, 11:52 zemin etüdünün nasıl hazırlandığı konusunuda çok önemli;
etüdü hazırlayan firma ile görüşerek izin verilebilir zemin taşıma gücünü hesaplarken
nasıl bir temel geometrisini dikkate aldıklarını ( radye boyutları ve gömülülük durumu ) sormanızı tavsiye ederim ( %99 u 1m-1m lik yüzeysel tekil temel için taşıma gücü önerisinde bulunıyorlar )
zemin gerilmesi yük kombinasyonlarıyla ilgili bilgi.
cassabotanic 03-02-2009, 23:49 yapı-temel etkileşimli çözüm yapmayı da deneyebilirsiniz, hem üstyapının tesirleri (zemin yaylarının izolatör gibi davranması yüzünden) hem temel tesirleri (üst yapı tesirleri azaldığı için ve üstyapı temeli rijitleştirici bir etki gösterdiği için) azalır, hem de daha gerçekçi hesap yapmış olursunuz.
Perdelerin shell olarak çözülmesi (sta4cad'de yapılabiliyor mu bilmiyorum) ve kolon/perde sayısının arttırılması tesiri tabana yayacağı için belli noktalardaki bahsettiğiniz gerilme değerinin aşılmasını azaltacaktır. Onlar da faydalı olur.
sta4 mat radye temellerde temel - yapı etkileşlimli çozum yapamıyor diye biliyorum
evet sta benimde bildiğim kadarıyla radye temel hesabında yapı-temel ilişkili hesap yapamıyor. Bazen projelerde iş öyle bir duruma geliyorki radyenin etrafında konsol boylarını artırıp temel alanının artırsakta; temel kalınlığını artırıp kolon altında meydana gelen gerilmeleri azaltmaya çalışsakta bazı kolonlar altında (özellikle asansör perdesi etrafında-momenti fazla toplamasından dolayı-) zemin eminiyet değerlerini yakalamak mümkün olmuyor...
Mesela yapının toplam yükü 5000 kg, temel alanımızda 500 metrekare;ortalama zemin emniyet değeri radye temel için 10kg/m2 çıkıyor. Ama asansör perdesi etrafında bu değer 20kg/m2 civarında çıkıyor. Yukarda saydığım önlemlerde bu değerin düşmesine yardımcı olmuyor.
İşte asıl sorun böyle bir şeyle karşılaştığımızda bunun üstesinden nasıl geleceğimiz?
bahsedilen konuda son noktayı koymuşsunuz:teşekkürler
insmuhgk 05-04-2009, 16:22 sta4 mat radye temellerde temel - yapı etkileşlimli çozum yapamıyor diye biliyorum
17 mart 2009 da yapılan güncelleme ile mat temellerde de artık yapı- temel etkileşimli analiz yapılabiliyor.
G.KOSE
Sayın insmuhgk, bu özellik nereden açılıyor bulamadım, anlatabilir misiniz? Bir de ide ya da sap'taki gibi beraber çözülen sistemi inceleyebiliyor muyuz?
insmuhgk 07-04-2009, 17:36 Sayın insmuhgk, bu özellik nereden açılıyor bulamadım, anlatabilir misiniz? Bir de ide ya da sap'taki gibi beraber çözülen sistemi inceleyebiliyor muyuz?
mat temel analiz modulünde, temeli sonlu elemanlara bölüp, save edip, analize hazır hale getirdiğinizde, FEA ANALİZ butonunun yanında "Yapı Temel etkileşim- Mat Temel Rijitliği" sekmesine basarak mat temel rijitlik matrislerini sakladıktan sonra fea analizini yaptırdıgınızda işlem gerçekleşmiş oluyor.
Ayrıca, sap2000, etabs ve staadpro yazılımlarına sta4cad data transferi yapabiliyor.
G.KOSE
cassabotanic 02-06-2009, 18:26 Stadan sap2000'e data aktarıldığında ya sap2000 stanın aktardığı datayı okuyamıyor , ya da okusa da sata4 ve sap2000 sonuçları aynı çıkmıyor.
CELİKKOLLU 03-06-2009, 12:17 Herkese merhaba,
Teşekkür ederim.
Radye kalınlığını artırmak zemin gerilmesinde çok küçük bir iyileştirmeye neden olur.Bilindiği üzere K=GERİLME / ÇÖKME dir.Dolayısıyle GERİLME=K(YATAK KATSAYISI) * ÇÖKME dir.çökmenin kontrol altına alınması yani rijitliğin artırılması gerilmenin düşmesine yardımcı olur ki progremlarda bunu kullanır.Ama bu değer küçük bir degerdir.Özellikle perde gibi buyuk rjitliğe sahip elemanların temelde sorun çıkarması doğaldır.Ama lokal olarak bunu düşünmemek gerekir ilgili bölgedeki efektif gerilmenin sınır gerilmeyi aşmaması düşünülebilir.Bunun içinde kabul edilebilecek oranda mesh leri büyüterek mesela 2m*2m veya 3m*3m olaral(mesh sayısını örnegin 4000 den 1000 e indirerek)zemin gerilme kontrolunu yapmak uygun olabilir...
saygılar
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
celikkolluqmynet.com
ESKİŞEHİR
Gerilmeleri düşürmek için mesh boyutlarını 0.5*0.5 şeklinde küçülterek analizi tekrarlayın.
|