PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : kolon sorunu???

benjamin
16-05-2008, 06:53
Mrb arkadaşlar.İde de 10 katlı binayı çözdürdüğüm zaman 1 kolon sadece 2. 3. 4. ve 5. katlarda kesit hatası veriyor bunu nedeni ne olabilir.yardımlarınız için şimdiden tşkkr ederim.

piri.reis
16-05-2008, 10:52
Merhaba,

Kolon betonarme diyalogunda kesit hatasının nedenine bakın. Program kolonda 4 nedenden dolayı kesit hatası verir,

Aşırı pursantaj - M
Deprem yönetmeliği kesme güvenliği aşımı - K
Deprem yönetmeliği eksenek yük güvenliği aşımı-E
Kolon kiriş kesme güvenliği aşımı -B

Duruma göre önlem almalısınız.

Projenizi buraya yüklerseniz, inceleyip daha detaylı yanıt verebilirim.

Kolay gelsin.

benjamin
16-05-2008, 13:04
teşkr ederim sayın Piri.reis.Okul ödevimde zemin 2 deprem 1. bölgede kurtarabildim ancak isteğim zemin 3 veya zemin 4 e göre çözüm yapmaktı.çıkamadım işin içindenBir de kiriş hatalarını düzeltmek için bir kaç yere perde eklemeyi düşünüyordumda alt katta iş yeri olduğu için atamadım.o konuda da yardımcı olursanız sevinirim.tekrar

benjamin
16-05-2008, 13:08
http://rs299.rapidshare.com/files/115281697/ide__al__305___351_mas__305_.cde

pardon projemde buydu.

piri.reis
16-05-2008, 14:22
Tekrar merhaba

Projeniz deneme projesi anladığım kadarıyla,
Gözüme takılan hususlar şunlar:

1. Projeniz 1997 yönetmeliğine göre çözülmüş, 2007'ye göre çözmelisin. Sanırım sizde eski bir versiyon var. Eğer öğrenci iseniz ideCAD'in öğrenci versiyonunu temin edebilirsin. Hem son versiyon, hem lisanslı hem
de son yönetmeliği uyumlu. Linki burada

http://www.idecad.com.tr/ogrenciformu.asp?pageID=110

2. Projeniz 1.deprem bölgesinde ve normal süneklikte seçilmiş. Yapınız 1. deprem bölgesinde olduğundan yüksek süneklikte seçmeli ve R=8 almalısın.

3. S58, S62 ve S60 kolonlarının çapını 60 cm yapınca hem Z3 hem de Z4 sınıfında sorunlar ortadan kaltı. Sadece bazı kolonlarda B problemi var. Bunları da kiriş genişlikleri veya kolon kaçıklıklarına müdahale ederek düzeltebilirsin.

Kolay gelsin

benjamin
16-05-2008, 17:32
cok teşekkür ederim ya cok faydalı olacak.en kısa süre içinde de idecad ögrenci versiyonunu alcam.

tevekkül
16-05-2008, 18:02
normal süneklikte çözüm yapabilir. zira perdeler var projede.

benjamin
16-05-2008, 20:42
sy. Piri.reis ve Tevekkül ben R katsayısını 7 olarak girdiğimde sorunlar Z4 te bile oldukca azaldı neden bukadar fark oldu???

KUTLUMÜH
16-05-2008, 21:10
sy. Piri.reis ve Tevekkül ben R katsayısını 7 olarak girdiğimde sorunlar Z4 te bile oldukca azaldı neden bukadar fark oldu???

DEPREM TOPLAM KUVVETİNİ 8 E BÖLECEGİNE 7 YE BÖLÜYORSUN...
Ayrıca süneklilik düzeyini yüksek alacaksın diye bir şart yok.Normal de alabilirsin eğer sistemde gerektiği kadar perde kullanırsan normal de alabilirsin.Bu da bazı koşullara bağlı olarak değişir.Bina yüksekliği burda önemli bir faktördür.25 m den küçük yapılar ve 25 ile 40 m arasındaki binalar ve 40 m den daha büyük binalar bunlarda kullandığın süneklilik düzeyi R katsayısı deprem yöenetmeliğinde nasıl seçileceği ile ilgili bilgiyi bulabilirsin.Projenizi indiremedim bir sorun var sanırım.İncelemek isterim.Ayrıca kolonların kesitlerinde yaşadığın sorun P delta etkilerini kullanıp kullanmamanlada ilgili olabilir...

muz_o2000
16-05-2008, 22:49
Projeyi tartışmaya açan arkadaşım
Sözkonusu projeyi indirdim ancak daha önce arkadaşlardan birinin söylediği gibi projeyi 1997 yönetmeliğine göre çözmüşsün.Ben en son versiyonla son yönetmeliğe göre çözdüm. Gözüme takılan eksiklikler :
Sitemde çok fazla perde kullanmandan dolayı alfam değerine baktım. Özellkle Y yönünde 0.4 < alfam<2/3 çıktı. Bu nedenle Y yönünü karma X yönünü de yüksek sünek alarak alfa s kontrolü yaptım. Bir kaç adımdan sonra sonuca ulaştım. Projeyi son hali ile incelenmesi için ekliyorum. Hatalar yapmış olabilirim. Bu nedenle arkadaşlar inceleyip yorumlarını yaparsa ortak bir sonuca varabiliriz kanısındayım.
Projeyi çözerken oluşan ve düzeltilen hatalar :
1. Bazı kolonlar zayıf kolon uyarısı verdi kesitleri büyüttüm.
2. Döşemeler gereksiz yere çok kalın seçilmiş, binanın ağırlığını azaltmak için bu döşemeleri 12 cm standart kalınlık alarak çözdüm. (TS500 uyumluluğuna bakmadan kabulle)
3.Konsol döşemelerde hareketli yükü 500 olarak aldım (TS500)
4.Kiriş üzerindeki duvar yükleri 1000 Kg/m olarak alınmış. 13.5 tuğla kullanılacağı düşüncesiyle 850 Kg/m aldım
5. Ben zaman darlığı nedeniyle fazla oyalanmak istemedim ama üst katlara çıktıkça boyutları değişebilecek kolonlar var.Kolon boyutlarını ben her 3 katta bir değiştirerek çözüm yapıyorum. Burada zamandan dolayı yapmadım. Bu bize binamızı hafifletmemizi dolayısıyla deprem kuvvetlerini azalmamızı sağlar.
6. Bazı kirişler yetersiz kesit verdi bunların yüksekliklerini arttırdım.
7. Kendi donatı çap opsiyonumu kullandım.
8. Temel hesabı yapılmadığından zemin değerinin ana yapıya bir etkisi yok. Bunu bir arkadaş yazmış ama herhalde projeyi tam incelememiş.

http://rapidshare.com/files/115395793/sss.zip.html

meraklı olan arkadaşlar buradan indirip inceleyip yorumlarını yaparsa bizlerin eksiklerini tamamlamış olur.
Hepinizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutlarım

tevekkül
17-05-2008, 09:09
Sn. muz_o2000 temel hesabı yapılmasa bile zemin tipinin ana yapıyla ilgisi vardır. zira sistemin periyodu ile zemin periyodunun rezonansının oluşmamasına gayret edilmelidir.

Bu arada projeni indirdim ve inceledim. Sistemde alfas'leri kontrol ettim x yönünde 0.38 çıkıyor. Bu değer 0.4 değerine çok yakın ve projeye baktığımda perdeye çok yakın kolonlar mevcut. Bu kolonlarda 30/180 olan iki kolonu 25/180 olarak değiştirdim. Böylece x yönünde iki perde daha kazanmış oldum. alfas değeri 0,4 ile 2/3 arasında kaldığı için süneklik düzeyini karma seçmem için mahsur kalmadı. böylelikle kolon kiriş birleşim bölgesi güvenliği ve süneklik düzeyi yüksek kolon ve kirişler için gereken şartları sağlama gereği kalmamış oldu. uygun r katsayılarını küçülterek süneklik düzeyi karma çözüm yapılabilir.

tevekkül
17-05-2008, 09:22
Arkadaşlar bir de dikkatinizi projede A1 burulma düzensizliğine çekmek isterim.

Dikkat ederseniz kütle merkezi ile rijitlik merkezi birbirine çok yakın olduğu halde yine de A1 oluşuyor. Bu da ek dışmerkezliklerin oluşturduğu sonuç. Genelde bütün projelerde A1 düzensizliği oluşuyor.

node123
17-05-2008, 10:51

Sayın Tevekkül ; Yönetmeliği yanlış yorumlamadıysam 1. ve 2 . derece deprem bölgelerinde Bina yüksekliği 25 m.den küçükse süneklik düzeyi normal sistem seçilebilir. Proje 30 metre yüksekliğinde olduğu için sistem karma veya yüksek süneklik te çözüm gerektirir.

piri.reis
17-05-2008, 11:00

Sayın tevekkül

İncelediğim projeye bakarsanız, proje 25 metrenin üzerinde ve 1.deprem bölgesinde o yüzden normal çözemezsiniz.

Karma -ki perdeler yüksek olmalı- çözmek için de alfas>0.40 olmak zorunda. Bunun için de mevcut projede değişiklik yapmak gerekiyor.

Ayrıca yüksek çözüp R=8 alındığında sistem gayet elverişli hale geliyor. R'yi küçültüp deprem tesirlerini gereksiz büyütmeden projede sorun kalmıyor. Bazı elemalarda kolon kiriş kesme güvenliği sorunu kalıyor. Belki bu çıkmasın düşüncesiyle karma sistem düşünülebilir.

Saygılar

Ben de herkesin Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

tevekkül
17-05-2008, 11:28
sn piri.reis yönetmeliği tekrar incelemenizi tavsiye ederim. perde bulunan her sistem süneklik düzeyi normal seçilebilir. ancak alfas 0,75'ten büyük olma şartıyla. bu da bu sistem için mümkün değil.

ancak bu sistemi karma çözmek daha mantıklı. sadece x yönünde alfas katsayısını 0,38 değerinden 0,4 değerini aşabilecek bir düzenleme yapmak yeterli. bunun için de sistemde bulunan 30/180'lik kolonlardan ikisini 25/180'e çevirirseniz çok rahat sağlar.

ikinci bir husus da süneklik düzeyini yüksek seçecekseniz r katsayısını 8 alamazsınız. çünkü sistem perde içeriyor.

Erman GÜDÜ
21-05-2008, 00:45
Mrb arkadaşlar.İde de 10 katlı binayı çözdürdüğüm zaman 1 kolon sadece 2. 3. 4. ve 5. katlarda kesit hatası veriyor bunu nedeni ne olabilir.yardımlarınız için şimdiden tşkkr ederim.

Hata verilen kolonların kaçıklıklarıyla oynama yap. Mesele 5-10-15 cm gibi. Kurtarmasa bile değerleri yükseltmeye devam et. Muhakkak olacaktır.