Orijinalini görmek için tıklayınız : Döşeme yük ve donatı seçimi ?Dxf alımı Hakkında?
probinayı bitirme projemde kullandım,ama sta4cad de rastladığım bişeye rastlamadım..YAda ben bilmiyorum..Mesela döşemelerin kalınlığı ağırlı hesaplarken stada diyosunki döşemeye A türü kaplama yapılacak ağırlığı kendi otomatik işte içinde sıvası falan filan hepsini kendi otomatik alıyor..Ama probinada ben döşemeye ne kaplama yapacaksam örneğin mermer ise eğer,ağırlığını hesaplayım sıvasını hesaplayıp yada her ne gerekli ise onların ağırlığını hesaplayıp düzgün yayılı yük olarak hesapladığım değeri girdim..Bu normalde böylemi,yada ben döşemem mermer olacak diye bir yeri işaretleyip o mu hesaplayacak burasını...Bide döşeme donatılarının sonuçlarına nereden bakıyorum,çözüme başlamadan hesap aksı diye bişey çizmemiz gerekiyomu,bunu görevi sadece programın bulduğu donatıyı o çizdiğimiz hesap aksının üzerinemi yerleştiriyor..Koymak şartmı yani onu soruyorum,hesapladıktan sonra koysak bir mahsuru varmı..Proje çözümünün komple bitmesinden sonra bunları autocad formatında düzenlenmesi için hesaplana tüm kolon kiriş döşemelere tek tek girip yazdır mı diyoruz yoksa bunların hepsinin kolay bir düzenlenme şekli varmı? Bunları soruyorum belki saçma gelebilir,ama bu programı öğrenmeye ye ni başladım tıkandığım noktalardan bir kaçı bunlar.Cevaplayacağınız yada forumda biyerlerde cevap verdiyseniz bu konulara oralara link verdiğinizi düşünerek teşekkür ediyorum...Saygılar..
Y.Yıldırım 05-05-2008, 09:39 probinayı bitirme projemde kullandım,ama sta4cad de rastladığım bişeye rastlamadım..YAda ben bilmiyorum..Mesela döşemelerin kalınlığı ağırlı hesaplarken stada diyosunki döşemeye A türü kaplama yapılacak ağırlığı kendi otomatik işte içinde sıvası falan filan hepsini kendi otomatik alıyor..Ama probinada ben döşemeye ne kaplama yapacaksam örneğin mermer ise eğer,ağırlığını hesaplayım sıvasını hesaplayıp yada her ne gerekli ise onların ağırlığını hesaplayıp düzgün yayılı yük olarak hesapladığım değeri girdim..Bu normalde böylemi,yada ben döşemem mermer olacak diye bir yeri işaretleyip o mu hesaplayacak burasını...Bide döşeme donatılarının sonuçlarına nereden bakıyorum,çözüme başlamadan hesap aksı diye bişey çizmemiz gerekiyomu,bunu görevi sadece programın bulduğu donatıyı o çizdiğimiz hesap aksının üzerinemi yerleştiriyor..Koymak şartmı yani onu soruyorum,hesapladıktan sonra koysak bir mahsuru varmı..Proje çözümünün komple bitmesinden sonra bunları autocad formatında düzenlenmesi için hesaplana tüm kolon kiriş döşemelere tek tek girip yazdır mı diyoruz yoksa bunların hepsinin kolay bir düzenlenme şekli varmı? Bunları soruyorum belki saçma gelebilir,ama bu programı öğrenmeye ye ni başladım tıkandığım noktalardan bir kaçı bunlar.Cevaplayacağınız yada forumda biyerlerde cevap verdiyseniz bu konulara oralara link verdiğinizi düşünerek teşekkür ediyorum...Saygılar..
Sorularınıza sırayla cevap vermeye çalışayım;
''Ama probinada ben döşemeye ne kaplama yapacaksam örneğin mermer ise eğer,ağırlığını hesaplayım sıvasını hesaplayıp yada her ne gerekli ise onların ağırlığını hesaplayıp düzgün yayılı yük olarak hesapladığım değeri girdim'' şeklindeki sorunuza cevap olarak şunları söyliyebilirim:
Döşeme için yükler kısmını açtığınızda etkileyemeyeceğiniz öz ağırlık, sabit yük ve hareketli yük kısmılarını görüyorsunuz burda sabit yük ve hareketli yük kısmını yapınızın kullanım amacına göre yönetmelikten alıp yerleştirirsiniz,
direk olarak bir tablo yok probinada yani şu kaplama türünü seçtim yük değerini otomatik girsin program şeklinde bir uygulaması yoktur.Bu konudaki o şekilde bir tablodan seçtirmemesinden dolayı memnunum zira inşaat piyasası çok çabuk gelişiyor artı yurt dşına da projeler yapıyoruz bizim literatürde olmıyan kaplama türlerini kendiniz giriyorsunuz artı olarak kendi tercihlerimden birini daha örnek vermek isterim bazen teras döşemelerine 15 20 cm bazen daha fazla toprak oluyor bunu ben yayılı yük olarak vermektense sabit yüke ilave etmeyi tercih ediyorum ...sanırım lafı uzattım ama cevabınızı vermişimdir...
''Bide döşeme donatılarının sonuçlarına nereden bakıyorum,çözüme başlamadan hesap aksı diye bişey çizmemiz gerekiyomu,bunu görevi sadece programın bulduğu donatıyı o çizdiğimiz hesap aksının üzerinemi yerleştiriyor''
Döşeme donatılarını;Program>döşeme hesapları>tüm katlar dedikten sonra hesap yaptırıriseniz karşınıza döşeme hesap rapor sayfasını çıkaracaktır burdan kontrol edebilirsiniz.
hesap aksı çizmeniz döşeme yüklerinizi nasıl hesaplatacapınızla ilgili olarak biraz değişiklik gösterir şöyleki kırılma çizgileri yönt. ile yük aktarımı yaptırıyor iseniz bu akslar size sadece donatıyı çizme konusunda yardımcı olacaktır.Hesapdan sonra da yapabilirsiniz.Eğer sonlu elemanlar ile yük aktarımı yapıyor iseniz bazı döşemelerde bu zorunludur kaset gibi bunlar için sonlu elemanlar aksı çizmeniz gerekmektedir hesap yaptırabilmeniz için.
Evet eğer aks çizmez iseniz o döşmeye o doğrultuda donatı yerleştirmez yani çizimde hesapta atar siz her döşeme için bir yatay bir düşey olmak üzere iki aks tanımlamayı alışknalık haline getiriniz tavsiye ederim.
''Proje çözümünün komple bitmesinden sonra bunları autocad formatında düzenlenmesi için hesaplana tüm kolon kiriş döşemelere tek tek girip yazdır mı diyoruz yoksa bunların hepsinin kolay bir düzenlenme şekli varmı?''
Düzenleme konusunda şöyle bir cevabın olabilir size;program menüsünden kolon donatı hesaplarına girip ordan pafta düzenle diyerek kolon paftalarınızı hazırlarsınız her kata ayrı ayrı tanımlamanız size düzenlemede kolaylık sağlıyacaktır,burda bir dip not belirtmek isterim ki eğer bu paftaları hazırlayıp kaydetmişsein bu aşamadan sonra yapacağınız analizlerde ve donatı değişikliğinde değişiklik paftalara işlemez yeniden düzenlemenşiz gerekir bu paftaları,kirişler için de kendi menülerinden aynı işlemi yapabilirisniz ama kirişler kat kirişlerini seçtiğinizde paftaya tüm o kata ait kirişler otomatik atanır henüz kolonlarda aynı kolaylığı sağmaldılar yazılım ekibinden bu çözümü bekliyoruz.
Döşemeleri ise her katın donatılarını çizdirdikten kesitlerinizi aldıktan sonra dxf olarak atabilirsiniz...
Bundan sonra iş bu parçaları düzenlemeye kalıyor istediğiniz kadar süsleyebilirsiniz bundan sonrası işin resim kısmı bana göre ;)
Sorular bi çok kullanıcı için basit düzeyde hatta sorulmaya değmeyen sorular sınıfına girebilir fakat yeni bir kullanıcı olarak sormanız çok normaldir bunları ,bir çok lisanslı kullanıcı bu tip soruları yazılım destek ekibine yöneltmiştir ...
Yardımcı olabileceğimiz başka konular da olursa yazmaktan çekinmeyiniz elimden geldiği kadar cevap bulmaya çalışırım....
Eğer cevaplarla ilgili bir kapalı yer kalmışsa belirtin daha da detaya inmeye çalışırım...
Ve bir dahaki sefere soru yöneltirken kullandığınız versiyonla ilgili bilgileri de yazar iseniz memnun olurum
Kolay Gelsin...
yukardaki sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler..gerçekten sorulmaya değer olmaya bilir ama napalım yeni öğreniyoruz..bi kaç sorum daha olacak,cevaplarsanız sevinirim.1.döşeme planında çizdiğim hesap aksları sonucu donatılar birbirine girmiş durumda oluyor..onları bi türlü ayarlayamadım,donatılar birbirine geçmiş durumda,dxf alınca pek belli olmuyor yazılardan....2.pilye çanağı kısmında kısa kirişler için kırmızı işaretli hepsi..onu nasıl hallederiz..3.merdiven hesabını anladımda,çizimi yapılabiliyomu peki..detay çizimlerini falan nasıl alabiliyoruz..4.bu yönetmeliklerden almamı önerdiğiniz döşemelerden gelen sabit yükleri hangi yönetmelikten alınıyor,o dediğiniz sadece hareketli yükler için olmasın..?...bu sorularıma cevap verirseniz bu programın yüzde 50 lik kısmını halletmiş olacam inşallah..Geri kalanınıda çalıştıkça tecrübe ederiz inşallah..Sayın Y.Yıldırım kullandığım versiyon C: deki klasör adı şeklinde yazıyorum,versiyon olarak ne olduğunu bilirsiniz sanırım..PBOrion141
Y.Yıldırım 02-06-2008, 09:10 1.döşeme planında çizdiğim hesap aksları sonucu donatılar birbirine girmiş durumda oluyor..onları bi türlü ayarlayamadım,donatılar birbirine geçmiş durumda,dxf alınca pek belli olmuyor yazılardan....
2.pilye çanağı kısmında kısa kirişler için kırmızı işaretli hepsi..onu nasıl hallederiz..
3.merdiven hesabını anladımda,çizimi yapılabiliyomu peki..detay çizimlerini falan nasıl alabiliyoruz..
4.bu yönetmeliklerden almamı önerdiğiniz döşemelerden gelen sabit yükleri hangi yönetmelikten alınıyor,o dediğiniz sadece hareketli yükler için olmasın..?...
PBOrion141 bu değilde programı açarken karşınıza çıkan ilk küçük pencerede söylediği şekliyle yazarsanız daha doğru bir bilgi olucaktır benim adıma zira o pencerede v14.1 sp5 gibi birşey yazmalı yani sp si de önmeli onu da bir ara belirtmeniz iyi olucaktır.
1. ve 2. maddeye tam olarak sorunuzun nerden kaynaklandığını anlıyabilmem için kalıp planınıza ait dxf inizi veya projeye ait data dosyanızı eklerseniz rastgele bir cevap deil de tam sorunuzun karşılığını verebilirim...
3. sorunuzun cevabı hayır merdiven detay açılımı vermemektedir v15 bunun giderilmesini bekliyoruz umarım Joseph Bey bununla ilgilenmiştir.
4.bu maddeye gelince boyutlandıracağınız döşemeye döre hareketli yükü yönetmelikten alıyoruz sabir yükü de yine o döşemenin üzerinde sabit olarak bulunacak olan yükü kendimiz hesaplayıp koyuyoruz ,kaplama malzemesine göre bunları da yine yönetmeliklerde o mlz nin birim hacim ağırlığı ile bizim hacmimizi çarparak elde ediyoruz...
Ortalama bir kaç rakam verip de yanıltmak istemem şimdi ama bir kaç hesabu kendiniz yaptıktansonra hangi kaplama malzemesinde kaç olabileceğine dair kafanızda değerler oluşacaktır...
Sorularınızı burdan yanıtlamay devam edicem ama öncelikle data dosyanızı veya dxf i eklemenizi bekliyorum ...
Kolay Gelsin...
çok soru sorduğumun farkındayım ama idare edersiniz diye umuyorum..Bikaç soru daha...Kolonların donatıları hesaplattıktan sonra hepside mavi işaretli oluyor ama içine girdiğimde altta hata olduğunu,güçlü kolon kontrolünün yapılamadığını,doğru kesmenin hesaplanabilmesi için bunu yapmamı söylüyor..Kolonla ilgili ayarlardan bu kontrolü yapması için işaret falan koydum ama fayda etmedi,her kolonda etriyeleri aynı yerde ve aralıkta vermesinden şüphelenmiştim zaten o yüzden kontrol ederken karşılaştım...2.sorum da döşeme donatılarının metrajını ve planını alırken metrajda almak istiyorum,metrajda 10larca poz numarası var ama o poz numaraları nereye ait onları göstermiyor..Döşeme donatılarında poz numarası yazmıyor,yada yazması
lazımmı ordakiler sadece sırayla yazılan rakamlar değil herhalde değilmi.Yada ne bilim benzer donatıları gruplamıyor,her çapta ve boyda demir için metraj tablosu yaptığı için tablo uzunluğu hayli uzun olmakta.....Bide kirişli radye temel hesaplarken döşemelerin donatılarını görmem için ne yapmam lazım.. her döşemeden x-y doğrultusunda S.E. hesap aksımı geçirmek lazım..Kirişlerde ve kolonlarda pafta hazırlarken kirişlerin sıralaması 1-2-3-4-5 gibi ardışık sıralarda sıralanmasını istiyorum fakat çyle bir seçeneği bulamadım..SAdece aks numarasına ve kat sırasına göre sıralama yapabiliyorum en fazla..Her defasında kalıp planını açıp bu sıralamayı yapabilmem için o kirişlerin hangi aksta olduğuna bakmammı gerekiyor.önceki sorumda Dxf istemiştiniz [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) adresinize gönderiyorum.Versiyon 14 sp5
Y.Yıldırım 09-06-2008, 10:30 çok soru sorduğumun farkındayım ama idare edersiniz diye umuyorum..Bikaç soru daha...Kolonların donatıları hesaplattıktan sonra hepside mavi işaretli oluyor ama içine girdiğimde altta hata olduğunu,güçlü kolon kontrolünün yapılamadığını,doğru kesmenin hesaplanabilmesi için bunu yapmamı söylüyor..Kolonla ilgili ayarlardan bu kontrolü yapması için işaret falan koydum ama fayda etmedi,her kolonda etriyeleri aynı yerde ve aralıkta vermesinden şüphelenmiştim zaten o yüzden kontrol ederken karşılaştım...2.sorum da döşeme donatılarının metrajını ve planını alırken metrajda almak istiyorum,metrajda 10larca poz numarası var ama o poz numaraları nereye ait onları göstermiyor..Döşeme donatılarında poz numarası yazmıyor,yada yazması
lazımmı ordakiler sadece sırayla yazılan rakamlar değil herhalde değilmi.Yada ne bilim benzer donatıları gruplamıyor,her çapta ve boyda demir için metraj tablosu yaptığı için tablo uzunluğu hayli uzun olmakta.....Bide kirişli radye temel hesaplarken döşemelerin donatılarını görmem için ne yapmam lazım.. her döşemeden x-y doğrultusunda S.E. hesap aksımı geçirmek lazım..Kirişlerde ve kolonlarda pafta hazırlarken kirişlerin sıralaması 1-2-3-4-5 gibi ardışık sıralarda sıralanmasını istiyorum fakat çyle bir seçeneği bulamadım..SAdece aks numarasına ve kat sırasına göre sıralama yapabiliyorum en fazla..Her defasında kalıp planını açıp bu sıralamayı yapabilmem için o kirişlerin hangi aksta olduğuna bakmammı gerekiyor.önceki sorumda Dxf istemiştiniz [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) adresinize gönderiyorum.Versiyon 14 sp5
''Kolonların donatıları hesaplattıktan sonra hepside mavi işaretli oluyor ama içine girdiğimde altta hata olduğunu,güçlü kolon kontrolünün yapılamadığını,doğru kesmenin hesaplanabilmesi için bunu yapmamı söylüyor..Kolonla ilgili ayarlardan bu kontrolü yapması için işaret falan koydum ama fayda etmedi,her kolonda etriyeleri aynı yerde ve aralıkta vermesinden şüphelenmiştim zaten o yüzden kontrol ederken karşılaştım...''
İlk sorunuzun sevabını söylemeden önce şunu belirteyim;Sisteminizin süneklik düzeyini yüksek sünek seçmişsiniz :)
Şimdi bunu nerden analdığıma gelelim:Orion 2007 deprem yönetmeliği yenilikleernden biridir bu özellik eğer sisteminizi yüksek sünek seçer iseniz bu ne demektir; elemanlarımızın tek tek değil aynı zamanda tüm birleşim noktalarının da bu süneklik özelliğini göstermesi ve tabii ki kirişleirmizin kolonlarımızdan zayıf olması beklenir ...
Yüksek sünek sistemelerde analizi bitirdikten sonra 'Kolonların kirişlerden daha güçlü olması kontrolü' ve 'Kolon kiriş birleşim bölgeleri kesme güvenliği kontrolü' raporlarını incelememizi ister .Bunun sebebi de zaten güçlü kolon kontrolünde %70 i sağlamıyor ise herhangi bir yön için sistemde değişiklik yapılması gerekmektedir hiç donatı düzenlemeye gerek yoktur tekrar analiz yapılacaktır.
Buyüzden de orion analizden hemen sonra kolon donatılarını düzenlemek istediğinde sana bu kontorlü yapmadığını belirtir ki önce o kontrolü yap sonra donatıları düzenle diye.
Bu kontrolü Program>Bina Analizi>Raporlar Sekmesinden Analiz Sonrası Tasarım Kontrolleri Raporu Seçeneğini tıklayarak yapabilirsiniz,zaten yüksek sünek sistemlerde bu raporun statik rapora eklenmesi gerekelidir bildiğiniz gibi..
Ve evet etriye hesabını etkilemektedir bu kontrolü yapmış olmak :)
Ben her halukarda donatılarda opsiyonların denemesi taraftarı olduğum için programın atamış olduğu donatılarla bırakmam hiçbir zaman projeyi...
'2.sorum da döşeme donatılarının metrajını ve planını alırken metrajda almak istiyorum,metrajda 10larca poz numarası var ama o poz numaraları nereye ait onları göstermiyor..Döşeme donatılarında poz numarası yazmıyor,yada yazması
lazımmı ordakiler sadece sırayla yazılan rakamlar değil herhalde değilmi.Yada ne bilim benzer donatıları gruplamıyor,her çapta ve boyda demir için metraj tablosu yaptığı için tablo uzunluğu hayli uzun olmakta'
Döşeme veya diğer elemanlar için metrajı dxf işlemi sırasında değil de ayrıyeten metraj menüsünü kullanarak almanı tavsiye ederim tüm döşemelere donatı yerleştirip burdan aldığında metrajı sana daha gerçekçi bir metraj oluşturuyor program .
Ama dersen ki hayır ben o seçeneği kullanmayacağım peki o zaman senin pozları göremiyor olman olmadıkları anlamına gelmez çizim görünüm ayarlarını değiştirisen eğer döşeme donatılaırnda pozları görebilirsin ama bu da sana dxf den paftaya geçişinde düzenlenmesi gereken daha fazla eleman demek olucak ...
yine de poz numaralarını görmek için ;
Ayarlar>Grafik Editör ayaraları>Döşeme donatıları2 sekmesini seçtiğinde burda döşeme donatılarıyla ilgili çizimlerde görmek istediğin her türlü detay var.sağ altta da poz bilgisi ile ilgili seçenek var tıkladığında pozlar da donatı ile birlikte belirtilecektir.
Kendi yolunuzu izlemeniz en iyisidir her zaman için ama bu işlemde ben ikinci yolu önermem yine de siz deneyin bir tanesi daha kolayınıza gelecektir. :)
'..Bide kirişli radye temel hesaplarken döşemelerin donatılarını görmem için ne yapmam lazım.. her döşemeden x-y doğrultusunda S.E. hesap aksımı geçirmek lazım.'
evet tam olarak söylediğiniz şeyi yapmanız gerekiyor :)
'Kirişlerde ve kolonlarda pafta hazırlarken kirişlerin sıralaması 1-2-3-4-5 gibi ardışık sıralarda sıralanmasını istiyorum fakat çyle bir seçeneği bulamadım..SAdece aks numarasına ve kat sırasına göre sıralama yapabiliyorum en fazla..Her defasında kalıp planını açıp bu sıralamayı yapabilmem için o kirişlerin hangi aksta olduğuna bakmammı gerekiyor'
Kiriş nbumarasına göre sıralama yapmaz zira programa göre tanım yapmış olman gerekir böyle sonuç alabilmek için ,yani sol alttan başlayıp ilk aksa 101 i ve devamına da sırayla yerleştirmen lazım.
Kirişleri en sonra statik paftaya yerleştiriken sıralaman daha mantıklı olucaktır .
Kirişlerin sıralanmasını şu yüzden bekliyemessin çoğu kez 101-102-103-126 şeklinde bir aks üzerinde kiriş tanımlanabiliyor veya aradaki bir kirişi silip sonradan tanımladığımızda etiketi farklı oluyor.
Analiz yapmadan bir önceki adım olarak eleman etiketlerini sıralat derseniz belki bir nebze çözüm olabilir ama yine de istediğiniz sonucu alamama ihtimaliniz çok yüksek.
Göndermiş olduğunuz dxf ile aşağıdaki sorularınızı tekrar gözden geçirelim;
1.döşeme planında çizdiğim hesap aksları sonucu donatılar birbirine girmiş durumda oluyor..onları bi türlü ayarlayamadım,donatılar birbirine geçmiş durumda,dxf alınca pek belli olmuyor yazılardan....
2.pilye çanağı kısmında kısa kirişler için kırmızı işaretli hepsi..onu nasıl hallederiz..
Öncelikle dxf inizde gördüğün bir şeyi düzeltmek isterim ki;orionda eleman tanımlarınız geçirdiğiniz akslar het türlü işlem için adım yolunuz soldan sağa ve aşağıdan yukarıya doğru olsun bu bir çok işlemde size doğruluk katıcaktır.
bunu şundan söyledim döşeme donatılarınızda gördüğüm kadarı ile 2 yönü donatılarınızı yukarıdan aşağıya doğru tanımlamışsınız,bunu yapmayınız...
Sorularınız cevaplarına gelince;
1.Döşeme donatılarının birbirine girmesini orionda ayarlıyamassınız yani şu anki versiyonda bu mümkün değildir,statik paftaya yerleştirmeden önce aşağıya eke koyduğum halde düzenemeniz gerekmektedir ,orion hesap yönü çok güçlü çizim yönü gelişmekte bir program bunu kabul etmek gerekir.Dxf de yazılar belli olmaz zira siz atanmış renkleri kullnaıyorsunuz halbuki her kullnaıcı her elemanı istediği gibi renk tanımlama özgürlüğüne sahiptir.
Orion ekranında orta menüde 8. ikon katman kontrolleirnden istediğiniz her elemanın rengini değişebilirisniz.
Aşağıda bana göndermiş olduğunuz dxf in bir kısmı ve benim onu düzenledikten sonraki hali yeralmakta bir gözatarsanız demek istediğim şeyi farkedeceksiniz.
2. soruda bahsettiğiniz şey sanırım ki kiriş donatılarının tanımlanması sırasında karşılaştığınız bir sorun ilk okuduğumda döşeme donatıları ile ilgili konuştuğunuzu sanmıştım.
Kısa kiriş oluşturmamaya çok dikkat etmek lazım çok gerekli olduğunda kaçamadığımızda yapıyoruz mecburen ama bu da bize ağır bir yük ekliyor ki hele de sizin bana göndermiş olduğunuz dxf deki gibi bir sistemde..
750cmlik perdenin hemen bitişiğinde 115cm lik bir kiriş var ki bu kirişi kesmeden kurtarabilmenizin imkanı yok desem büyük konuşmuş olmam inanın ki.
O perdeyi kısaltma şansınız varsa kısaltın diye bir öneri getierecğim ama sistemin genelini bilmiyorum belki makul bir uzunluğa sahip olunca o kısa kirişlerinizi kesmeden kuratarabilirisiniz ama durum çok zor şu an için ..
datayı atarsanız bir kaç çözüm deniyebilirm ama çift sıra donatı atsam da çapı büyütsem de çare olacak gibi durmuyor..
Ki kirişe hak vermemek de elde değil ;)
Umarım sorularınız yeterince açık ve net cevaplar verebilmişimdir yine de aklınıza takılan yerlerde sorunuzu burdan iletebilirisniz...
ekde 1 adlı dosya sizin dxf inizden aldığım kısım karşılaştırmak isteyen diğer arkadaşlarımız için ekliyorum,2 adlı dosyada döşeme donatılarının düzenlenmiş hali..
Eke koymayı denedim ama olmadı bu kez speedy ye yükleidm :) burdan buyrun..
[Only registered and activated users can see links]
şu size sorduğum sorulara bize kurs veren hocalardan daha anlaşılır bir şekilde anlattığınız için çok teşekkür ederim..Özellikle DXF de gösterdiğiniz şekilde düzenlemek çok hoş olmuş gerçekten,öyle yapmayı deneyecem..Kolonla ilgili raporları denedim,bi kaç noktada sağlamadı,sonra tekrar analiz edip tekrar rapor isteyince sorun çıkmadı..O bahsettiğiniz kirişi bağladığım perdeyi kısalttıp kısa kiriş olmaktan kurtardım ama yinede kesmeyi kurtarmadı,kirişi 25-70 olarak anca kurtardı,dediğiniz gibi kesmeyi karşılamadı.Kirişin devamlılığı açısından kaldıramıyorumda,deprem açısından.,25-70 ve etriyede fi10 lu,tek fi10 luk etriye sarımıda orda..Altına zaten kapı olacak mimari projede sorun çıkmaz...Çok teşekkür ederim...Ben bu normal döşemede hesap akslarını geçirdikten sonra,donatılar koydu pilyeler yan döşemeye uzatıldı,ama analiz ettirmeden önce donatıları sildirdim.Ve analizi yaptırdıktan sonra donatıları güncelle butonuna bastım..Sonra bişey dikkatimi çekti.BAzı pilyeleri yan döşemeye uzatmamış,ama ilk çizdiğimde vardı uzatması..Gerekmi görmedi acaba yoksa ben mi yanlış geçirdim,ama eminim ilk önce farklıydı yan döşemeye bindirmesi vardı..
birde bu dediğiniz kirişle radye sisteminde her döşemeden Sonlu elemanlar aksı geçirip model oluşturuyorum sonra analiz yaptırıyorum,ama donatıları düncelle dediğimde örneğin X30 aksı sonuçları bulunamadı diyor..Bu radye S.E aksını geçirdiğimiz yerde önemli sanırım,çünkü aks sonuçlarını aktar diye birşeyler var,onları etkiliyor herhalde..Nasıl bir işlem yapmalıyım bu aksları geçirirken,donatıları görmek için birde konstruktüf aks seçeneği var onla bir işlem yapabilirmiyiz,yada nasıl yapılacak...Bu arada KTü de okumuşsunuz yeni farkettim,KTU gmf. de idim ben,birinci sınıfın 1.yarıyıl sonunda geçiş yapmıştım eskş..teşekkürler tekrar
Y.Yıldırım 10-06-2008, 10:35 şu size sorduğum sorulara bize kurs veren hocalardan daha anlaşılır bir şekilde anlattığınız için çok teşekkür ederim..Özellikle DXF de gösterdiğiniz şekilde düzenlemek çok hoş olmuş gerçekten,öyle yapmayı deneyecem..Kolonla ilgili raporları denedim,bi kaç noktada sağlamadı,sonra tekrar analiz edip tekrar rapor isteyince sorun çıkmadı..O bahsettiğiniz kirişi bağladığım perdeyi kısalttıp kısa kiriş olmaktan kurtardım ama yinede kesmeyi kurtarmadı,kirişi 25-70 olarak anca kurtardı,dediğiniz gibi kesmeyi karşılamadı.Kirişin devamlılığı açısından kaldıramıyorumda,deprem açısından.,25-70 ve etriyede fi10 lu,tek fi10 luk etriye sarımıda orda..Altına zaten kapı olacak mimari projede sorun çıkmaz...Çok teşekkür ederim...Ben bu normal döşemede hesap akslarını geçirdikten sonra,donatılar koydu pilyeler yan döşemeye uzatıldı,ama analiz ettirmeden önce donatıları sildirdim.Ve analizi yaptırdıktan sonra donatıları güncelle butonuna bastım..Sonra bişey dikkatimi çekti.BAzı pilyeleri yan döşemeye uzatmamış,ama ilk çizdiğimde vardı uzatması..Gerekmi görmedi acaba yoksa ben mi yanlış geçirdim,ama eminim ilk önce farklıydı yan döşemeye bindirmesi vardı..
birde bu dediğiniz kirişle radye sisteminde her döşemeden Sonlu elemanlar aksı geçirip model oluşturuyorum sonra analiz yaptırıyorum,ama donatıları düncelle dediğimde örneğin X30 aksı sonuçları bulunamadı diyor..Bu radye S.E aksını geçirdiğimiz yerde önemli sanırım,çünkü aks sonuçlarını aktar diye birşeyler var,onları etkiliyor herhalde..Nasıl bir işlem yapmalıyım bu aksları geçirirken,donatıları görmek için birde konstruktüf aks seçeneği var onla bir işlem yapabilirmiyiz,yada nasıl yapılacak...Bu arada KTü de okumuşsunuz yeni farkettim,KTU gmf. de idim ben,birinci sınıfın 1.yarıyıl sonunda geçiş yapmıştım eskş..teşekkürler tekrar
'.O bahsettiğiniz kirişi bağladığım perdeyi kısalttıp kısa kiriş olmaktan kurtardım ama yinede kesmeyi kurtarmadı,kirişi 25-70 olarak anca kurtardı,dediğiniz gibi kesmeyi karşılamadı.Kirişin devamlılığı açısından kaldıramıyorumda,deprem açısından.,25-70 ve etriyede fi10 lu,tek fi10 luk etriye sarımıda orda..'
Tek bir eleman için etriye değiştirmen şantiyede gözardı edilebilir bunun uygulaması zor olucaktır yani atlanır dikkat edilmesse, bitirme projen için bu projeyi yapabilrisin tabi ama uygulanacak bir proje olsaydı size özellikle not düşmenizi isterdim ki dikkat edilsin kontrol eden kişiler tarafından.
'.Ben bu normal döşemede hesap akslarını geçirdikten sonra,donatılar koydu pilyeler yan döşemeye uzatıldı,ama analiz ettirmeden önce donatıları sildirdim.Ve analizi yaptırdıktan sonra donatıları güncelle butonuna bastım..Sonra bişey dikkatimi çekti.BAzı pilyeleri yan döşemeye uzatmamış,ama ilk çizdiğimde vardı uzatması..Gerekmi görmedi acaba yoksa ben mi yanlış geçirdim,ama eminim ilk önce farklıydı yan döşemeye bindirmesi vardı'
Döşeme donatıları için hesap aksını çekerken altta başlangıç ve bitiş tiplerine dikkat ediyor iseniz bir sorun yok,yani mesnet mi konsol mu devam eden döşemem mi bunları tanımlıyor iseniz o donatıları düzgüna tması gerekiyor, atmıyorsa ki bu da muhtemeldir :) aksı silip yeniden geçir ya da programı bir kapa aç ;)
'kirişle radye sisteminde her döşemeden Sonlu elemanlar aksı geçirip model oluşturuyorum sonra analiz yaptırıyorum,ama donatıları düncelle dediğimde örneğin X30 aksı sonuçları bulunamadı diyor..Bu radye S.E aksını geçirdiğimiz yerde önemli sanırım,çünkü aks sonuçlarını aktar diye birşeyler var,onları etkiliyor herhalde..Nasıl bir işlem yapmalıyım bu aksları geçirirken,donatıları görmek için birde konstruktüf aks seçeneği var onla bir işlem yapabilirmiyiz,yada nasıl yapılacak..'
Döşemelerinin her birinden 1ve2 yönlerimiz için birer sonlu elemanlar hesap aksı geçiriniz,aksları geçirirken analiz sonuçları bnulunamadı uyarısı verecektir bu önemli değil bu uyarı da aynı ilk kolonu yerleştirirken bina analiz sonuçları değişecektir uyarısı kadar saçma :D
Bu aksları daha önce de söylediğim gibi soldan sağa ve aşağıdan yukarı geçirmende fayda var tabii ki aks başlangıç ve bitiş mesnetlenme şekillerini de seçmelisin perde ile çevrili değilse mesnet olarak girme bu noktaları.
Ardında sonlu elemanlar radye analizini yaptır ve analiz sonuçları irdeleme menüsüne gir,bu menüde işlem yapmana gerek yok pencereyi kapat dediğinde analiz sonuçları aktarılsın mı seçeneğine evet de bu aktarım işlermi aks sayına göre biraz uzayabiliyor.
Ardından donatıları silip donatı yerleştir dediğinde yeni hesap sonuçlarına uygun donatıların yerleştirilecektir..
Konstrüktif aks geçirmeni tavsiye etmem zira ordaki döşemenin hesanını sonlu elemanlara göre yaptırcaksın ve aks geçirdikten sonra yaptırcaksın yani analizi yapılmamış bir döşemeye konstürktif aks yerleştirmenin anlamı yok ,bu aksı istersen bina analizinden sonra herhangi bir kat döşemesinde yapabilirsin, konstrüktif aksta bir öngörü vardır yani şu donatıyı atıcam diyorsan onu tanımlarsın daha sonra sağlayıp sağlamadığını kontrol edersin ama radyede öngörü yapmak zor olabilir bir kaç proje yaptıktan sonra aklında fikir oluşacaktır tecrübeyle gelen bişey bu ama yine de ben konstrüktif aksdan ziyade analiz yapıldıktan sonra programın donatı tanımlamasını tercih et derim.
Tabi donatı seçimini programa bırakırsan çu tip sonuçlarla karşılaşabilirsin her açıklıkda alt ve üstlerde bile farklı çap ve aralıklarda donatılar tanımlar tamamen gerilmelere göre optimum donatıyı atacağı için böyle sonuçlar çıkabilir bu işlemi yaptıktan sonra donatılara bir göz at en kritik olanı kendince belirle ve tüm radyeye aynı donatıyı tanımlayabilirsin bu konstrüktif aks tanımı ile böylece uygulamaya da kolaylık sağlıyan bir radye projelendirmesi olur :)Analizden önce değil ama önce bir analiz yapmalısın sonlu elamanlar ile..
Okuldaş olmamıza sevindim yakında meslektaş da olucaz,Kurs veren arkadaşlardan farklı şeyler söylediğimi sanmıyorum belki daha detaya giriyor olabilirim zira yanımdaki stajerlere anlatış zamanlarımdan tecrübeliyim nereye nasıl takılınır diye ;)
Takıldığınız yerleri sormaya devam edebilirsiniz zira lisanslı kullnaıcılar benim gibi takıldıkları yerleri doğrudan orion destek ekibine sorduğundan burda benim en çok ilgim olan orion başlığı biraz tenha kalıyor ..
Sorularınızı sorarken kullnadığınız uslupdan dolayı daha içten yanıt verdiğimi bilmenizi isterim...
Kolay Gelsin...
Gerçekten verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu,çok teşekkür ederim 4 kişiye 3er saat iki devreden programı anlattım,bildiklerim,programdaki tüm parametleri anlattım bilmediklerim de vardı arada onlarıda hocamız saolsun anlattı,parametlerin seçiminde yönetmeliklerden bakarak anlamadıklarımda oldu onlarıda sorabilirim ilerde,inşallah yanıtlarsınız...Bikaç soru daha biraz uzun olursa kusura bakmassınız umarım..Bu anlattıklarınızın en son safhası olan proje çıktısını alırken,tüm paftaları hazırladım,autocade attım..Sormak istediğim şu; probina dan aldığım temel kalıp planları,katların döşeme kalıp planları,temel ve normal katların kiriş açılımları,kolon açılımlarını bunların hepsini autocad e attım ve hepsini tek ekranda birleştirdim..Birleştirirken herhangi bir ölçekte değişiklik yapmama gerek varmı,mesela kirişler için probinadan gerekli yerlerde pafta hazırladıktan sonra autocade atınca,ölçek değişirmi..Yada işte bazı çizimlerin ölçekleri farklıdır mesela 1/50 lik olanlar var 20 lik olanlar var,bunları tek paftada birleştirdiğimde herhangi bir düzenleme yapılacakmı..Mesela ben bunları çıktı alırken bana ölçeği nedir diye sordular,ben sanıyordumki bunların hepsi probinadan ölçekli olarak zaten alınıyor,bildiğim en büyük kağıtın enide 90 cm olarak hatırlıyordum autocadde yüksekliğini 90*10 mm olarak ayarlayarak gerekli düzenlemeleri yaptım ve birebir çıktı alırım diye düşünmüştüm..Autocadden çizim olarak bi sıkıntım yok ama bu çıktı alırken nasıl yapacaz orasını çözemedim..Bana mesela paftanın yüksekliği maksimum şu kadar olur,ve örneğin 5 katlı binanın proje çıktısıda 30 metre olur gibi örnek ile açıklayabilirseniz çok sevinirim..2 günde o kağıtlara 100ytl para gidince biraz tecrübe ettik ama kötü bir tecrübe oldu..Ama bu sorunu bi tek ben yaşamadım..10 kişilik bir grup olarak autocad ile probinanın arasındaki ilişkiyi bilmiyor olmamızda daha doğrusu pafta düzenlenmesi konusunda bilgisizliğimizden ekonomik olarak biraz zarara uğradık...Mümkünse örnek bir pafta düzenlemeside olabilir..Forumda baktım ama ide ve sta ile düzenlenmiş bi kaç örnek var..Şimdiden teşekkür ediyorum,çalışmalarınızda kolaylık diliyorum..Hocamız ayrıca şöyle bir tavsiyede bulundu,sta çok kullanılan bir programdır ve kolaydır ama,probinayı kullanırsa hataları gidermek için en azından hatalarını görüp tecrübe etmenin daha nfaydalı olacağını söyledi,En azından hiç olmazsa her çözümde kirişlerde yada bazı kolonlarda sorunlar oluşur,buralardaki sorunları nerden kaynaklandığını sen bilgini kullanarak çözmek zorundasın diye bir tavsiyede bulundu..Bİşey daha itiraf edeyim öğrenci olduğumda ekonomik kaygılardan ötürü lisanslı bir kullanıcı değilim ama ticari anlamda kullanmaya başladığımda probina satın almayı düşünüyorum..Saygılar..İyi günler..
Y.Yıldırım 20-06-2008, 09:32 Gerçekten verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu,çok teşekkür ederim 4 kişiye 3er saat iki devreden programı anlattım,bildiklerim,programdaki tüm parametleri anlattım bilmediklerim de vardı arada onlarıda hocamız saolsun anlattı,parametlerin seçiminde yönetmeliklerden bakarak anlamadıklarımda oldu onlarıda sorabilirim ilerde,inşallah yanıtlarsınız...Bikaç soru daha biraz uzun olursa kusura bakmassınız umarım..Bu anlattıklarınızın en son safhası olan proje çıktısını alırken,tüm paftaları hazırladım,autocade attım..Sormak istediğim şu; probina dan aldığım temel kalıp planları,katların döşeme kalıp planları,temel ve normal katların kiriş açılımları,kolon açılımlarını bunların hepsini autocad e attım ve hepsini tek ekranda birleştirdim..Birleştirirken herhangi bir ölçekte değişiklik yapmama gerek varmı,mesela kirişler için probinadan gerekli yerlerde pafta hazırladıktan sonra autocade atınca,ölçek değişirmi..Yada işte bazı çizimlerin ölçekleri farklıdır mesela 1/50 lik olanlar var 20 lik olanlar var,bunları tek paftada birleştirdiğimde herhangi bir düzenleme yapılacakmı..Mesela ben bunları çıktı alırken bana ölçeği nedir diye sordular,ben sanıyordumki bunların hepsi probinadan ölçekli olarak zaten alınıyor,bildiğim en büyük kağıtın enide 90 cm olarak hatırlıyordum autocadde yüksekliğini 90*10 mm olarak ayarlayarak gerekli düzenlemeleri yaptım ve birebir çıktı alırım diye düşünmüştüm..Autocadden çizim olarak bi sıkıntım yok ama bu çıktı alırken nasıl yapacaz orasını çözemedim..Bana mesela paftanın yüksekliği maksimum şu kadar olur,ve örneğin 5 katlı binanın proje çıktısıda 30 metre olur gibi örnek ile açıklayabilirseniz çok sevinirim..2 günde o kağıtlara 100ytl para gidince biraz tecrübe ettik ama kötü bir tecrübe oldu..Ama bu sorunu bi tek ben yaşamadım..10 kişilik bir grup olarak autocad ile probinanın arasındaki ilişkiyi bilmiyor olmamızda daha doğrusu pafta düzenlenmesi konusunda bilgisizliğimizden ekonomik olarak biraz zarara uğradık...Mümkünse örnek bir pafta düzenlemeside olabilir..Forumda baktım ama ide ve sta ile düzenlenmiş bi kaç örnek var..Şimdiden teşekkür ediyorum,çalışmalarınızda kolaylık diliyorum..Hocamız ayrıca şöyle bir tavsiyede bulundu,sta çok kullanılan bir programdır ve kolaydır ama,probinayı kullanırsa hataları gidermek için en azından hatalarını görüp tecrübe etmenin daha nfaydalı olacağını söyledi,En azından hiç olmazsa her çözümde kirişlerde yada bazı kolonlarda sorunlar oluşur,buralardaki sorunları nerden kaynaklandığını sen bilgini kullanarak çözmek zorundasın diye bir tavsiyede bulundu..Bİşey daha itiraf edeyim öğrenci olduğumda ekonomik kaygılardan ötürü lisanslı bir kullanıcı değilim ama ticari anlamda kullanmaya başladığımda probina satın almayı düşünüyorum..Saygılar..İyi günler..
Probinadan çeşitli ölçeklerde çıktı alabilirsin ki bu seni bağlamaz zaten acad de sitediğin ölçeye getirebilirsin ama ben size örnek olması açısından kendi kullnadığım şekli ile anlatayım.Statik proje paftalarında kalıp planları kolon apl. ler genellikle 1/50 veya 1/75 olarak alınır ölçek daha küçültülmez genelde 1/50 dir eğer ki kalıp planın çok büyük ise 110cm den daha büyük kağıdı bulmak zor olduğu için(ki bir çok yerde 90cm den yukarıyı bulamassınız) ölçek küçültülüp paftalar hazırlanır.Şimdi probinada çıktıları almadan önce 1/50 olarak pafta ölçeğini Bina>Pafta Çerçevesinden ayarlıyabilirsiniz.Bu aşamadan sonra bu dxf leri acad de açtığınızda tüm kalıp planlarınızın ölçeği 1/50 dir (ayarladığınız hangisiyse) yani çıktılarınız bu ölçüde alınacaktır 1/50 olarak, siz bu paftalarda 6 m lik bir uzunluk çizeceğinizde bunu 600 olarak çizersiniz çıktıda ise 12cm olarak ölçersiniz.Probinadan aldığınız kalıp planları üzerinde ölçek düzeltmesine gitmeniz gerekmez.
Yalnız önemli bir nokta var ki Orion ne hikmetse detay açılımlarını istediğimiz ölçekte verememekte,yani kiriş açılımları ve kolon detay açılımlarında ölçek 1/20 olması gerekirken bu değer farklıdır (onları da 1/50 olarak verir) bunun üstesindende bu dxf leri 1/50 lik paftamızın ardına eklemeden önce kiriş açılımlarımızın tamamını 2.5 kat büyüterek ekleriz böylece tüm pafta 1/50 ölçekli olarak çıkartıldığında bu açılımların ölçeği 1/20 olacaktır,satandartlarda olması gerektiği gibi.
1/50 paftalar için 90 lık pafta hazırlayacak iseniz 90x50 yüksekliğinde olmalı paftanız, diğerleri de tabii ki aynı şekilde 60x50,45x50 ... gibi
Umarım bu sorunuza da cevap verebilmişimdir, size kolaylıklar dilerim,öğrencilik aşamasında lisansız program kullanılmasına diyebileceğim bir şey yok programların bir şekilde öğrenilmesi gerekmekte ve açıkcası bazı lisanslı kullnaıcılar da öğretmek konusunda pek hevesli olmuyorlar...
Kolay Gelsin...
unalquven 10-03-2009, 16:10 arkdaşlar bilgilerinizi bekliyorum
|
|