Orijinalini görmek için tıklayınız : STA4CAD' ın Güvenirliliği

Canardo
28-04-2008, 16:22
Mühendis olarak STa4CAD programının teorik altyapısını yeterince biliyormuyuz?

Tam anlamıyla STA4CAD'ın yaptığı kabulleri ve varsayımları biliyormuyuz ki diğer yazılımlara göre ortaya çıkan farklı sonuçları değerlendirebilelim. :confused:

STA4CAD Handbook 'ta verilen Teorik Esaslarını okuduk. SAP veya ETABS gibi programların hiç olmazsa karşılaştırmalı örnekleri mevcut. (bk. Verification Manual):rolleyes:
STA4CAD yazılımında böyle karşılaştırmalı bir örneğe rastlayamadım. Nitekim net'de bazı STA4CAD ile ilgili bazı değerlendirme çalışmalarına rastladım Mesela İstanbul Üniversitesinde bir çalışmada bir Hastane Binasının yapısal analiz yöntemleriyle kesit tesirlerini incelenmiş. ( [Only registered and activated users can see links] )
Ayrıca Statik-Betonarme Tasarım için Türkiye de Kullanılan Ticari Paket Yazılımların Farklı Sonuçları ile ilgili bir link.
( [Only registered and activated users can see links] )

STA4CAD'ın güvenirliliğini nasıl test edebiliriz? . Kimi programcılara göre bu sonlu elemanlarla yazılmış bir programdır, başka programlarla ve el hesaplarıyla aynı veya benzer sonuçlar elde etmek güç diyorlar. Sizce STA4CAD ne derece güvenilir? STA4CAD sonuçlarını kontrol etmek için nasıl bir konsept veya strateji izlemeliyiz. Sta4Cad'ın verdiği nümerik sonuçlar doğru değerlerden en fazla ne kadar sapabilirler?
Saygılar...
Not: Yakında SAP 2000 'de incelenmiş Dr. Bilge Doran'ın basit bir örneğini bilginize sunacağım. Bu örneği STA4CAD' ta verip kesit tesirleri üzerinde kısa bir dğerlendirme yapabiliriz.
Aynı örneği el ile de hesaplayıp alt ve üst sınırları tespit edebiliriz diye düşünüyorum.

EXPRESS
23-06-2008, 12:54
bu belge v13 te kullanılacak sonlu elemanlar ile ilgili sanırım bir fikir verir
[Only registered and activated users can see links]