Orijinalini görmek için tıklayınız : bina önem katsayısı

paleni
23-04-2008, 08:27
merhaba...
Sta4cad ile bir yurt binasının güçlendirme projesini yapıyorum.Yurtlarda deprem yönetmeliğine göre hem hemen kullanım hemde can güvenliği performans düzeyi ne göre analiz yapılıyor...Sta da bina bilgi girişinde bu performanslar bina önem katsayısı kısmında açılmış ikonlarla sağlanıyor ve dolayısıyla bina önem katsayısı can güvenliğinde 1.5 oluyor ve ilgili idare bunu kabul etmiyor ne yapacağımı bilemiyorum fikri olan varsa paylaşırsa çok sevinirim....

elmali123
23-04-2008, 08:54
İşi bilmeyen idarelerle uğraşmak çok zor. Bence,

basit eşdeğer deprem yükü denklemini yaz bir kağıda ve adamlara göster, 1.5 katsayısının hangi terimin 1.5 katı alınırsa alınsın geçerli olacağını formüle ispatla, bina önem katsayısının bir buçuk katı alınması, deprem yükünün 1.5 kat artırılması demek olduğunu söyle. Yanınada bolcana kitap yönetmelik al ve anlatımlarında yönetmeliğe göre ifadesini altını çizerek ve bolca kullan. Bide adamların yanına giderken akıl fikir vermeleri için bolca dua et.

celalsungu
23-04-2008, 12:01
merhaba...
bina önem katsayısı kısmında açılmış ikonlarla sağlanıyor ve dolayısıyla bina önem katsayısı can güvenliğinde 1.5 oluyor ve ilgili idare bunu kabul etmiyor ....

Yapı önem katsayısının 1,5 olmasına mı itiraz ediyorlar, yani ihtiyaç olacak donatının ve beton miktarının artmasını istemiyorlar da daha küçük değer alınmasını mı istiyorlar?
Yurt Binalarında, Deprem 2007 1,4 öneriyor, onu mu söylemek istiyorlar acaba?

2. İnsanların uzun süreli ve yoğun olarak bulunduğu ve değerli

eşyanın saklandığı binalar

a) Okullar, diğer eğitim bina ve tesisleri, yurt ve yatakhaneler, askeri

kışlalar, cezaevleri, vb.

b) Müzeler

Yapı Önem Katsayısı:1.4

tevekkül
23-04-2008, 16:36
arkadaşım sen bina önem katsayısını hesaplıyor musun yoksa alıyor musun? senin bulduğun değer bina önem katsayısı mı başka birşey mi?
ilgili idarenin isteği ne? sorunu yeniden daha açık sorar mısın. sanki biraz tezatlık var gibi.

bu arada yapı önem katsayısı 1.4, hareketli yük katılım katsayısı 0,6. ANCAK!!!

7.4.2 – Deprem etkisinin tanımında, 2.4’de verilen elastik (azaltılmamış) ivme
spektrumu kullanılacak, ancak farklı aşılma olasılıkları için bu spektrum üzerinde 7.8’e
göre yapılan değişiklikler gözönüne alınacaktır. Deprem hesabında 2.4.2’de tanımlanan
Bina Önem Katsayısı uygulanmayacaktır (I =1.0).

Yani R=1, I=1 alınır. ancak ivme spektrumu depremin aşılma olasılığına göre değiştirilebilinir. yani r katsayısı 7.8'e göre değişebilir. şöyle ki:

7.8.1. Yeni yapılacak binalar için 2.4’de tanımlanan ivme spektrumu, 1.2.2’ye göre 50
yılda aşılma olasılığı %10 olan depremi esas almaktadır. Bu deprem düzeyine ek olarak,
mevcut binaların değerlendirilmesinde ve güçlendirme tasarımında kullanılmak üzere
ayrıca aşağıda belirtilen iki farklı deprem düzeyi tanımlanmıştır:
(a) 50 yılda aşılma olasılığı %50 olan depremin ivme spektrumunun ordinatları, 2.4’de
tanımlanan spektrumun ordinatlarının yaklaşık yarısı olarak alınacaktır.
(b) 50 yılda aşılma olasılığı %2 olan depremin ivme spektrumunun ordinatları ise 2.4’de
tanımlanan spektrumun ordinatlarının yaklaşık 1.5 katı olarak kabul edilmiştir.
7.8.2. Mevcut veya güçlendirilecek binaların deprem performanslarının belirlenmesinde
esas alınacak deprem düzeyleri ve bu deprem düzeylerinde binalar için öngörülen
minimum performans hedefleri Tablo 7.7’de verilmiştir.

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

tablodan anlaşılacağı gibi, yurtlarda 50 yılda aşılma olasılığı %10 için; r=1 ve amaçlanan performans düzeyi hemen kullanım... 50 yılda aşılma olasılığı %2 için amaçlanan performans düzeyi can güvenliği ve r=0,67...

paleni
24-04-2008, 09:13
sta4 cad programı için bu bina önem katsayısı için deprem prformansları şu şekilde şekilde ; spektrum ile çözdüm olayı benim sormak istediğim aşağıdaki tablodan direkt seçim yaptığımda yurtlar için bina önem katsayısı can güvenliğinde 1.5 gözüküyor spektrumu oynamaz isem ....
[Only registered and activated users can see links]

paleni
24-04-2008, 09:25
İşi bilmeyen idarelerle uğraşmak çok zor. Bence,

basit eşdeğer deprem yükü denklemini yaz bir kağıda ve adamlara göster, 1.5 katsayısının hangi terimin 1.5 katı alınırsa alınsın geçerli olacağını formüle ispatla, bina önem katsayısının bir buçuk katı alınması, deprem yükünün 1.5 kat artırılması demek olduğunu söyle. Yanınada bolcana kitap yönetmelik al ve anlatımlarında yönetmeliğe göre ifadesini altını çizerek ve bolca kullan. Bide adamların yanına giderken akıl fikir vermeleri için bolca dua et.

:) aynen öyle ben onlara bunu anlatmaya çalıştım onlar yok biz deprem yönetmeliği ne yazıyorsa görmek istiyoruz diye ısrar ediyorlar kesinlikle söylediklerin doğru ama gelde bunu böyle idarelere anlat ....idare bulunduğumuz yerden uzak yakın olsamda onlar anlamamakta ısrar ediyorlar neyin ne olduğunu bildiklerini pek sanmıyorum ellerindeki dökümanı yorumlamaktan uzaklar :(

tevekkül
24-04-2008, 17:53
arkadaşım o halde ; I=1,5 için can güvenliği, I=1 için de hemen kullanımı sağlatman gerekiyor.

r katsaysında veya spektrum katsayısında değişiklik yapmanla buradaki I çarpanını değiştirmen sonucu değiştirmez.

İyi çalışmalar.

tevekkül
24-04-2008, 17:56
Yani şu formulu göstermelisin

A0*I*S(t)/R bu formulde S(t)'yi 1.5 ile çarpmak ile I değerini 1.5 alman sonucu değiştirmeyecektir. bunu izah et. olmaz diyorlarsa matematik bilmiyorlar demektir.

Allah cümlenize sabır versin derim bu durumda...