sıva ilehatalar kapatılmış fakat güçlendirmek için girdiğimiz binadan çıkan manzaralar.... yorumlar sizin..
[Only registered and activated users can see links]
[Only registered and activated users can see links]
[Only registered and activated users can see links]
medcezir38
15-04-2008, 10:53
1. ve 3. resimde bi hata göremedim valla :)
SerMimar
15-04-2008, 11:35
esneklik payı yüksek donatı kullanılmış :))
Karatepe
15-04-2008, 18:23
3. resimdeki kolon temelle baglantısının olması gerekirken boşta olması ilginc bişey diğer hatalarda da aks hatasından dolayı donatılar bukulmus
SerMimar
15-04-2008, 21:41
iddia ediyorum ki böyle giderse bu forumun en çok okunan ve en çok yorumlanan konusu bu olacak..
var mı bahsine girecek olan :))
M.Kemal VARCIN
01-11-2008, 15:10
Arkadaslar bu konu kapatılmıs tekrar actım cunku konuda herhangi bir hata yada farklı bir resim falan yok.Arkadasın eklemiş oldugu resimler bunlar:
Resim 1 : [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Resim 2 : [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Resim 3 : [Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
Hatalara gelince :
1-) Aks kacıklıkları nedeniyle kalıp dısında kalacak kolon filizlerinin egilmesi yada ust katın kolonlarının baglandıktan sonra kalıp uzerinden bırakıldıgından daha kolay oturması için kolon filizleirnin egilmesi.
2-)Kolon boyuna donatılarının uclarının kanca yapılması yasaktır.Kolon boyuna donatısının burkulmasını sagladıgı gibi ek moment olusumuna neden olacaktır.
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])
3-)Yanlıs gormuyorsam eger kolon filizlerin bir kısmı temele girmemiş.
Bina cok eski yapıma benziyor.
Saygılarımla...
İyi Çalışmalar...
Ben şu anda öğrenciyim, ama hocamızın bize anlattığı birşey aklımda: Hocamız eskiden burgu demirler yokken düz demirle yapılmış filizlerin uçlarının kanca yapıldığını, fakat daha sonraları burgu demir kullanılmaya başlandıktan sonra buna gerek görülmeyerek terkedildiğini anlatmıştı. Burada kanca derken öyle futbol topu kadar büyük kıvırma değil, sadece iki parmağınızın sığacağı genişlikte bir kıvırma söz konusu.
Bu resimlere gelince, tabiki bu filizlerin bu kadar bükülmüş olması ve aşırı kıvrılmış olması burkulmaya neden olacaktır. Demirlerin durumu da pas nedeniyle içler acısı. Bu kadar çarpık bir donatı nasıl imal edilmiş, aklım almıyor. "Nasıl olsa üzerine beton gelip tüm hatalarımızı kapatır" mantığıyla hareket edilmiş tahminimce. Ben iddia ediyorum ki eski yapıların bir çoğunu didiklesek benzer, belki de daha ağır hatalarla da karşılaşırız. Allah'a emanet yaşıyoruz sonuç olarak.
Kemal Varçın arkadaşımızın dediği gibi arkadaşlar unutmamalıyız basınç çubuklarında kolonlarda kanca kesinlikle yapmamamız gereken bir hatadır. ve bunla ilgili 17 ağustos depreminden kalan birçok fotoğraf vardır.
Erman GÜDÜ
20-11-2008, 12:06
Sıva ne güzel bir yapı malzemesidir değil mi? Olayları kaptmak için birebir. Ama Kemal VARÇIN kardeşime katılıyorum sanırım çok eski bi yapı. Bu zamanda bu kadar önemli hatalar yapılamaz