Orijinalini görmek için tıklayınız : İdede yeni yapı denetim yönetmeliği sıkıntısı
KUTLUMÜH
20-02-2008, 12:50
arkadaşlar yeni yapı denetim yönetmeliğinde bazı sıkıntılar projeci arkadaşları beklemektedir.kısaca bir iki tanesini yazayım bilen arkadaş varsa cevaplarsa seviniriz.
1)kalıp planlarına ters sehim miktarları yazılacakmış?bu nedir neyin ters sehim miktarı , nereye yazılacak ? , vede neden?
2)kirişin bir başka kirişe oturması durumunda askı donatısı düzenlenecekmiş?
bunu nasıl göstereceğiz.örneği varmı ?
3)konsol ve büyük açıklıklı kirişlerde ters sehim miktarları yazılacakmış?nereye yazılacak ?neden yazılacak?zaten hesaplarda bunar mevcut değilmi?ayrıca ters sehim e nasıl bakcaz.düğüm nokt.deplasmanları sehim miktarları hakkında bize bilgi veriyor zaten değilmi?
4)kolonlarda dar kenar 30 cm olacakmış.Aboww 2007 afet yönemeliğine uymayacakmıyız?anlamadım ben bunu 2007 AFY. de 25 cm olacak der minumum!!!
5)kapalı bina çıkmalarında kolonların uçları sürekli kirişlerle bağlanıp çerçeve oluşturulacak.
6)yapınızda bodrum varsa ve perdeli ise birde bu perdeye baskı yapan bir 50 cm gibi toprak yığını varsa iksa hesabı yapacaksınız...ayrıca zemin kayma ve gçöme hesabıda yapılacak...
7)yapınızada hava bacanız varsa bunun bile detayını artık göstereceksiniz...
tamermanav
20-02-2008, 13:34
ters seğim miktarlarının yazılacagını ilk defa duyuyorum ama diğerleri zaten vardı ve uygulanıyordu... bu arada yapmayın lütfen... iksa hesabı falan bunlara angarya gözüyle bakmayın her zaman işimizi saglama almalıyız bizzz...
KUTLUMÜH
20-02-2008, 13:40
ters seğim miktarlarının yazılacagını ilk defa duyuyorum ama diğerleri zaten vardı ve uygulanıyordu... bu arada yapmayın lütfen... iksa hesabı falan bunlara angarya gözüyle bakmayın her zaman işimizi saglama almalıyız bizzz...
iksa hesabını gözardı etmiyorum.ama 50 cm toprak itkisi içinde iksa hesabımı yapacaz onu diyorum...ters sehim miktarını yazalım yazmasınada bunun proje üsütnde nereye yazılacağı ve bize getirisinin ne olacağı vede ustaya ne kazandıracağı konusunda meraklandım.arkadaş yazmışya siz bunları yeni mi duydunuz diye.aç bak bakalım yeni yönetmelikte neler var sen ordakilere gül sayın iclal bana değil.evet askı donatısını duymadım!!!biliyorsan anlat öğrenelim.gülünecek bişe yok burda.daha önce karşılaşmadım bilsek sormazdık herhalde çok bilmiş ukala iclal hanım...
ukalalık filan değil yahu.Hiç bir yerde görmediysen en azından Uğur hocanın betonarme kitabında görmüşsündür diye düşündüm.Mühendis olduğuna göre Uğur Eroy'un kitabından haberin vardır.Askı donatısı üzerine kiriş saplanan kirişlerin saplanma bölgesine konur.Kesme , burulma duymuş olman gerek.Brn size detay göndereyim uygun bir zamanda.Ters sehim şart olan bir şey değil.Büyük sehim olabilecek kesitlerde olası sehimleri azaltmak için , betonun basınç dayanımından yararlanarak kemerlenme etkisi oluşturmak için yapılır.
KUTLUMÜH
21-02-2008, 08:19
ukalalık filan değil yahu.Hiç bir yerde görmediysen en azından Uğur hocanın betonarme kitabında görmüşsündür diye düşündüm.Mühendis olduğuna göre Uğur Eroy'un kitabından haberin vardır.Askı donatısı üzerine kiriş saplanan kirişlerin saplanma bölgesine konur.Kesme , burulma duymuş olman gerek.Brn size detay göndereyim uygun bir zamanda.Ters sehim şart olan bir şey değil.Büyük sehim olabilecek kesitlerde olası sehimleri azaltmak için , betonun basınç dayanımından yararlanarak kemerlenme etkisi oluşturmak için yapılır.
Teşekkürler hallettim...
valla o zaman utanarak söyliyim bunları ben gercekten yenı duyuyorum. burada yapı denetim yok ve .. sehım fılende yazmıyoruz projelere.askı donatısı olayını ugur hocanın kıtabından fılende hatırlamıyorum.(bu benım ayıbım galıba). ama ınun yerıne saplama kirişlerde etrıye sıklastırmasını tum kırıs boyunca yapıyoruz.
kapalı bina çıkmalarında kolonların uçları sürekli kirişlerle bağlanıp çerçeve oluşturulacak. (alla alla.. hangi kanun maddesınde yazıyormuş bu. kendi inancım böyle birşey olmadığı yönunde. keyfi yani. böle olsa daha ıyı olur mantığı)
kolonlarda dar kenar 30 cm olacakmış ( nıye 30? bence 50 den aşağı olmasın dar kenar..:) bence bu da keyfi. hadersekı kolonun dar kenarı ama kırste dar kenara oturan 16 demır var bu olmaz onu anlarım.)
yapınızada hava bacanız varsa bunun bile detayını artık göstereceksiniz .( bunu yapıyorduk zaten)
KUTLUMÜH
03-03-2008, 09:39
Arkadaşlar basit iksa hesabını buldum sonunda.Yakın bir zamanda eklicem arkadaşlar.
cassabotanic
16-03-2008, 22:48
Arkasaşlar Bu hususlar probina kullanan arkadaşların da problemi değil mi aynı zamanda. Ya da sta kullanan. Yoksa biz bu hususları ( Çoğunu en azından ) yıllardır manual elle hallederken , probina ve sta kullanan mühendisler otomatik mi yapıyordu ?
vBulletin v4.0.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.